Опитват се да забранят пушенето и в колите...

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кавалер-монтьор
кавалер-монтьор
Аватар
Кара: леки BMW-та :):):)
Мечтае да кара: Ferrari F12 Berlinetta

Мнение от gazzzar » 22 Яну 2005, 13:04

Вижте Приятели, тук става дума за нещо съвсем различно и много по-ценно от това дали едни притежатели на заведения ще затворят или ще теглят кредити, дали ще намали работата на тютюнопроизводителите.....тук става дума за най-важното нещо, а именно здравето на хората! И сега по-конкретно, в България има над 500 хил. астматици (аз бях един от тях), значи за един астматик дима от цигарите е абсолютно достатъчен да възбуди астмата и да предизвика пристъп, който може дори да го убие......Сега ще кажете "Ами да не ходи там където се пуши...." - да аз точно това съм правил като дете и като мен още 500 хил. човека, е и това ако не е дискриминация! Само защото някой някъде е решил да си запали гадния фас аз да трябва да се огранича от изилзане, ядене в ресторанти, обществени заведения, кина, кафенета, дискотеки.....и дори возене в асансьор(това ми едно от най-омразните) :nono:
Василен, каза нещо за малцинството и мнозинство........ да вероятно вие в БГ сте мнозинство, но на никой не би му направило впечатление ако вашето любимо занимание не пречеше на здравето на другите!!! А в случая то пречи.....и то много, за това аз подкрепям напълно забраната за тютюнопушене на обществени места!!!
А и още нещо, правете разлика между косвени и преки вреди! Когато пушите вие вредите по пряк начин на останалите.....Аз мога да съм вредител и ако си стоя вкъщи, примерно ако забравя газта включена и подпаля блока, но това може да стане, може и да не стане - косвена вреда! Мисълта ми е такава, че и русите, черните, пенсионерите, колите и тн... може и да вредят с нещо но тях не можем да ги спрем(предвидим с какво ще ни навредят) докато цигарите си вредят съвсем директно и предвидимо на вашето здраве и това на оклоните!
А що се отнася до пушенето в колите, там съм съгласен, че всеки трябва и може да прави каквото си иска.........като го праите това си вредите на себе си ....и косвено на мен, но това не може да се предвиди ;) ;) ;) Аз ако искам мога да се кача във вашата кола, но мога и да не го направя, докато би било адски трудно и несправедливо да спра да излизам от вкъщи защото сте решили, че няма да се съобразите с чуждото здраве и то само и защото на вас пушенето ви прави удоволствие! СТОП НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!!!

ПС: Напоследък не съм много сигурен кои са станали повече пушештите или въздържателите! В компанията в която се сабирам от десет човека пуши само един (ВОЙКОВ) :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ВСЕКИ ИСТИНСКИ BMW ЕНТУСИАСТ РАНО ИЛИ КЪСНО СИ КУПУВА Е30 ///M3.... 8) 8) 8)
Изображение
"The main thing is to be yourself. Many times its through a mistake that you learn. And the main thing is to make sure you learn through your mistakes and get better.”
Ayrton Senna

Аватар
Кара: Кво ли не...

Мнение от Nasti » 22 Яну 2005, 13:27

като почнат от парламента да ми купуват колите, да ми плащат поддръжката им и горивото и застраховките И КРИВИТЕ ДЖАНТИ И СМЯНАТА НА ПРЕДНИЦА И Т.Н. САМО ТОГАВА МОГАТ ДА МИ КАЖАТ КЪДЕ ДА ПУША И КЪДЕ ДА НЕ ПУША ДО ТОГАВА Е ДОБРЕ ДА СИ НАЛЯГАТ ПАРЦАЛИТЕ ЗАЩОТО ФЕВРУАРИ 97-А ИЗОБЩО НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА ОТДАВНА!
А тия мижитурки на които аз и другите пушачи им плащаме заплатите не са свършили за 5лв. работа!
Предпочитам да сера на метеното, отколкото да мета насраното...

devildriver
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: McLaren F1

Мнение от SlipKnoT » 22 Яну 2005, 15:38

Хубаво е, че толкова се разпалихте от моя пост.. това показва колко много сте зависими от тези гнусни, смърдящи, тровещи неща цигарите.. :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 22 Яну 2005, 15:44

1. За пушенето в колата. Не съм чел предложението, но ако е свързано с факт, че докато пушиш се разсейваш и може да стане произшествие (каквато бе идеята за ГСМ) това е пълна тъпня. Аз вчера ядях мазен дюнер и карах с една ръка (вече достъчно омазанена от развиването на хартииката). Ами че аз съм десет пъти по опасен за движението от някой дето говори по ГСМ или пуши. Ама никой не ми забранява да ям докато карам(да не говориме, че като си хапна вкусния дюнер ще си хвърля мазната хартиика през прозореца - Да пазиме Родината чиста). Лятото някакъв полицай ми обясняваше,че не мога да карам по джапанки. "А къде пише, че не мога да карам така, моля", го попитах и той ми пожела приятен път. ТА безмислени забрани е имало, има и ще има. А пък тука е България и никой не ги спазва.
2. За пушенето в заведенията. В къщи имам аспиратор - 400 куб. метра въздух за един час. Кухнята ми е 30 куб. метра. Значи за един час той изхвърля въздуха на кухнята повече от 10 пъти. И струва само $100. Е аре нема нужда да ги съжалявате собствениците на заведения, че нямали пари за да си купят вентилатори (в наредбата става дума за вентилация на помещението и за циркулация на въздуха, а не за климатици с филтриращи системи). Купуват един пакет кафе за левче, а вадят от него шест, че и повече. Ами дойде време да си платят за гяволъка.
3. За пушачите изобщо. Ами, че вие (нарочно го пиша с малка буква )сте си чисти екстремисти бре. Аз почти не познавам пушач, който да се съобразява с това, че на неговата маса (дори не искам да е някой от заведението) има хора, на които по една или друга причина не им е приятно пушенето. А пък твърдението: "Ами щом не искаш да ти пушат - не ходи там" граничи с мозъчно скудоумие. Да не говориме, че нарушава член 13 от "ВСЕОБЩАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА", а именно свободата на избор при придвижване.

П.С. Аз самият съм пушил 12 (дванайсет) години, но от 1991 година съм ги спрял. И мога да кажа, че спирането на цигарите е най-лесното нещо.

П.П.С. Амбицирах се от рекламното твърдение, че в България пушачите са 80 % и за това ще пусна и една анкета.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от tsvet40 » 22 Яну 2005, 15:44

gazzzar написа:

:bowdown:
gazzzar написа: в България има над 500 хил. астматици (аз бях един от тях)

И аз бях още един ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 22 Яну 2005, 15:48

Разпалихме се от поста ти - щото беше пълен с глупости. Заглавието на темата няма нищо общо с поученията на повечето от писалите тук. Такива неща наговорихте, все едно сте света вода ненапита, а едва ли е така и нямате никакви вредни навици. Идеята беше да се обсъде безрасъдството на политиците, а не на пушачите или непушачите, защото ако си пуша в колата не ми е много ясно с какво преча на теб дето не си в нея.

devildriver
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: McLaren F1

Мнение от SlipKnoT » 22 Яну 2005, 16:02

Dimitar написа:Разпалихме се от поста ти - щото беше пълен с глупости. Заглавието на темата няма нищо общо с поученията на повечето от писалите тук. Такива неща наговорихте, все едно сте света вода ненапита, а едва ли е така и нямате никакви вредни навици. Идеята беше да се обсъде безрасъдството на политиците, а не на пушачите или непушачите, защото ако си пуша в колата не ми е много ясно с какво преча на теб дето не си в нея.

Ми да си го изтрия.. :mhihi:
Мнението си беше мое.. не съм задължавал никой да го чете.., НО НЕ Вие държахте да се изкажете..
Това за политиците е ясно.. те са пълни малоумници, няма смисъл да го коментираме.. защото както ГСМа "ти пречи" като шофираш, а сега, ако приемат и това :arrow: сменянето на радиостанциите или пускането на климатика.. също трябва да ти пречи и следователно тряя се забрани и слушането на музика и т.н. и т.н. Целта на поста ми (макар и пълен с глупости) не беще да разпаля огън и да стане подобна тема.. съжалявам, че това стана... ;)

П.С. Бащата има заведение и искам да ви кажа, че вентилационната система съвсем не еевтина защото трябва да е по БДС да дойдат да изчислят разни работи и т.н... За едно ресторантче около 80кв. струва м/у 3-3,5К лева.. :evil:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Eva* » 22 Яну 2005, 16:11

acrimonious написа:И айде спирайте ги тия цигари вече- за кво си умирисвате хубавите коли на лай**? :D

Е, айде сега, да секнат приходите от ароматизатори ... пък :mhihi:

Виж, сега честно, пуша от ... доста години. Дори съм ги отказвала тези цигари, но откакто около мен починаха няколко човека, кой с цироза, кой с нещо по-зловещо, без да се вкусвали цигари и алкохол доста се замислих. Пък и колата си е моя. Ако искам ще си сложа един кашон на задната седалка и ще си събирам боклука вътре, ако искам ще пуша, каквото искам това ще си правя.

Колкото до политиците... те надали имат нашите проблеми. Има една вярна приказка "Сития на гладния не вярва". А и какво ги интересува тях, дали са прави или не. Те си гласуват за да отхвърлят нещо по дневния ред, надали някой се замисля за последствията.
Да караш Peugeot е страст!

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 22 Яну 2005, 16:43

Аз като заклет ПУШАЧ предполагам, че също имам право на мнение.
Астматик съм. Да, точно така. Пуша по 2,5-3 кутии на ден. Ако можех да пуша и докато спя, щях да го правя. КЕФИ МЕ! I'LL SMOKE EVEN WHEN I'M DEAD!!!
Та, исках да кажа - въпрос на вкус и личен избор.
Когато съм на заведение с непушач до мен - първо питам дали мога да запаля и ако не мога - търпя или излизам навънка да дръпна един бърз фас. Доколкото се отнася за разделението в заведенията - много правилно, защото колкото и съвестен да съм, не мога да отида да попитам всяка маса поотделно дали мога да запаля или не. Въпроса е, че куцо го направиха - такива радикални мерки за да сработят както трябва изискват поне няколко години подготовка, дори и в най-развитите страни :idea:
Дотук с офф топик-а.
Относно колата ми - никой никога нищо не може да ми каже какво трябва да правя в нея и какво не, защото АЗ съм давал пари за нея, тя е МОЯ собственост, а не държавна. Хайде, това със ГСМ-а го разбрах, може би е правилно, но да не разширяваме още повече темата. Виж, ако го бяха направили този закон за служебните/държавните коли - по-голяма идея щеше да има.
Но в интерес на истината... Когато имах само няколко километра навъртяни, наистина МИ пречеше като запаля, наистина се разсейвах и не смеех да запаля, защото все още се чудех с коя ръка какво по-напред да хвана от всички тия джунджурийки в колата :mhihi:
Така че не са прави да правят такива резки промени е така със замах, без да са помислили преди това по-обстойно за последиците. Това е един от първите уроци в учебниците по национално стопанство, така че би трябвало да се замислим и за изпити, на които депутатите да се явяват, преди да станат такива :idea: :mhihi:
Пушете си на воля, но не дразнете другите :idea:
MORE BEER!

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 22 Яну 2005, 18:08

Ми аз съм против тая идиотщина да не пушиш в колата си, кво от тва караш ли или не! По времето на групировките не даваха да лепим стикери на разни застрахователи, щото пречели на видимостта, а сега колите ни приличат на пернищки тунинг от толкова много лепенки, то за маркировка, то за преглед, сега и за винетки, ми то стъкла не останаха!!!

Колкото до намаляването на заплатите на пушачите, тва е измислено от повечето работодатели, защото примерно човек пуши една цигара за 3 мин. и по 20 цигари на ден, значи тва са 60 минути в които не работи, за сметка на непушачите, ей за тва искат да дават по малко пари :winky:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от acrimonious » 24 Яну 2005, 1:37

Абе пичове, днес говорих с бащата на тая тема (той си пуши по кутийка на ден) и ми вика: "Абе има логика тва, че треа да забранят пушенето в колата, защото разсейва:
1) Веднъж- два пъти ми се е случвало да си изпуна цигарата в краката и няма да ти обяснявам ква паника е докато я взема...
2) Преди като не ми работеше запалката в колата, палех с обикновена. Вечер, в момента на запалване и няколко секунди по-късно не виждам ГРАМ! "

И доводите ми се видяха логични... :roll:

младши завивач
Аватар

Мнение от ivo » 24 Яну 2005, 10:42

Е то по тая логика zа раzсейването да zабранят и яденето на чийzбургер от макдрайва... или пък "раzсейването" на вниманието на шофьора от мацката на дясната седалка... :roll: :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: м42б20 турбо
Детайли за колата: hx35/40 twin scroll

Мнение от S-stail » 24 Яну 2005, 13:28

ivo написа:Е то по тая логика zа раzсейването да zабранят и яденето на чийzбургер от макдрайва... или пък "раzсейването" на вниманието на шофьора от мацката на дясната седалка... :roll: :)
Пропусна и CD-то,Че то докато сменяш дисковете
или си избираш песен току виж си се разсеял.. :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от anica banica » 24 Яну 2005, 14:29

Точно това няма да ви забранят, споко. По смисъла на всички закони (дори и български) частната собственост е неприкосновена и подобна наредба би била силно дискриминираща.

Виж, за заведенията е друго - там дискриминирани години наред бяха НЕПУШАЧИТЕ (много се изписа за преките щети от пасивното пушене и т.н., няма да досаждам с повтаряне). Реализацията, естествено, е "хубава работа, ама българска" - но идеята е важна. Писна ми да се прибирам със смърдяща на тютюн коса и повишен риск от рак на белия дроб ;)

Апропо, имам зад гърба си 9 години стаж на пушач и хиляди кутии цигари. Вече над 3 г. не съм запалвала и се присъединявам от личен опит към мнението на The Boss - няма нищо по-лесно от това да ги откажеш.

Та - мисълта ми беше: пушете си в колата ... но не и в моята.
Има една много хубава поговорка по тоя случай: probably I like sex as much as you like smoking. But I don't fuck in your office, so don't smoke in mine.
8)

PS. И не, няма да я преведа :) който разбрал, разбрал, мен от такива думички ме е срам ;)
You will find adventure
or the adventure will find you.

UFO Pilot
Аватар

Мнение от Azrail » 24 Яну 2005, 14:55

За това с отказването на цигарите - един мой много любим автор бе казал нещо много вярно едно време, та тази поговорка важи и за мен : "Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите - правил съм го хиляди пъти." :lol:
MORE BEER!

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум