Скоростна кутия ZF
Модератор: Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
Скоростна кутия ZF
Здравейте, колеги!
От скоро съм собственик на BMW 330I Xdrive G20 на 54к км внос от Канада без щети. Много съм доволен от колата, но ми прави впечатление, че когато спирам на светофар, при почти всяко връщане на предавка се усеща сякаш, колата леко забива предницата. Сменил съм предни и задни дискове с накладки, като проблемът намаля, но не изчезна напълно. Доколкото знам БМВ казват, че тези кутии са с "Lifetime" масло, но все пак смятам да си я обслужа. Може ли да ми кажете на колко км е препоръчително да се смени и да ми препоръчате сервиз около Пловдив, където може да се извърши обслужването?
От скоро съм собственик на BMW 330I Xdrive G20 на 54к км внос от Канада без щети. Много съм доволен от колата, но ми прави впечатление, че когато спирам на светофар, при почти всяко връщане на предавка се усеща сякаш, колата леко забива предницата. Сменил съм предни и задни дискове с накладки, като проблемът намаля, но не изчезна напълно. Доколкото знам БМВ казват, че тези кутии са с "Lifetime" масло, но все пак смятам да си я обслужа. Може ли да ми кажете на колко км е препоръчително да се смени и да ми препоръчате сервиз около Пловдив, където може да се извърши обслужването?
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Скоростна кутия ZF
Тъкмо си навремил за първо обслужване. 60к км е приличен интервал.
Не е някаква особена цифромания, всички специализирани сервизи за марката го правят това със затворени очи.
За Пловдив да кажат колегите от там.
Не е някаква особена цифромания, всички специализирани сервизи за марката го правят това със затворени очи.
За Пловдив да кажат колегите от там.
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Не разбирам какво точно имаш предвид под "забива предницата".
Принципно не трябва да усещаш превключването на скоростите - освен ако не си на спорт, не гледаш оборотомера, не слушаш мотора.
За обслужването - 60к раздатка и диференциали; 80к скорости.
За сервизи не знам, от Пловдив съм, но идея си нямам - и на мен ще ми е интересно колегите да споделят.
Принципно не трябва да усещаш превключването на скоростите - освен ако не си на спорт, не гледаш оборотомера, не слушаш мотора.
За обслужването - 60к раздатка и диференциали; 80к скорости.
За сервизи не знам, от Пловдив съм, но идея си нямам - и на мен ще ми е интересно колегите да споделят.
Под "забива предницата" имам предвид, когато спирам на светофар, при връщане на предавка, усещането е все едно изведнъж по-силно се натиска спирачката. Прави ми впечатление, че това се случва, когато спирам плавно и от далеч, а когато спирам малко по-рязко и го няма този "проблем". Ще и дам малко време да видим дали ще се адаптира на моето шофиране. Благодаря за съветите, на следващото обслужване на двигатела, ще включа всичко, което изброихте
Има страшно много оплаквания от това поведение, което ти описваш по чуждите форуми, главно съм чел при Г05 и Г01, защото го има и при мен това. Можеш да потърсиш теми в нета, общо взето най-често го описват като "jerky/grabby downshift", "lurching forward" и тн. Преровил съм всичко що има в нета за това, защото ме вбесяваше и мен. Няма категрично обяснение защо го прави, но от БМВ в генералния случай го водят като нормално поведение, а в малко от случаите са сменяли кутии гаранционно (след смяна на масло де, което не помага)... При мен това го прави(ше) най-вече от 3->2, като на спорт режим беше значително по-добре, но пак го имаше. Във фб групата на Г05 няколко колеги потвърдиха, че го имат и те, та както казах - срещан си е проблема...
Как го реших при мен - с xhp. Колата се промени коренно, а това забиване го минимизирах на 90-95% и мога само аз да си го усетя реално, станало е едва-едва доловимо и то не всеки път. Забелязал съм, че го има в малка степен докато загрее колата (респ. маслото в кутията, така си го обяснявам). Какво по-конкретно направих - на стеидж 2 със шифтмап едитора вдигнах логиката на оборотите на всяка скорост за ъпшифт и дауншифт и сега колата "връща" предавка на по-високи обороти, отколкото при стоковия си софт, и явно това много помага да се изглади този дауншифт. Защото със оригиналния софт съм наблюдавал, че оборотите падат много (800-900) и чак тогава връща, което явно прави това забиване. Сега прави връщането на по-високи обороти и много плавно.
Отделно от това си поиграх и с много други настройки по софта и колата по принцип стана коренно различна и суперприятна за каране - доста по-адекватна и по-жива. Като цяло супер доволен съм от xhp и най-вече че оправи този дразнещ ефект.
П.С. за протокола - сменил съм маслото, ефектът беше нулев.
Как го реших при мен - с xhp. Колата се промени коренно, а това забиване го минимизирах на 90-95% и мога само аз да си го усетя реално, станало е едва-едва доловимо и то не всеки път. Забелязал съм, че го има в малка степен докато загрее колата (респ. маслото в кутията, така си го обяснявам). Какво по-конкретно направих - на стеидж 2 със шифтмап едитора вдигнах логиката на оборотите на всяка скорост за ъпшифт и дауншифт и сега колата "връща" предавка на по-високи обороти, отколкото при стоковия си софт, и явно това много помага да се изглади този дауншифт. Защото със оригиналния софт съм наблюдавал, че оборотите падат много (800-900) и чак тогава връща, което явно прави това забиване. Сега прави връщането на по-високи обороти и много плавно.
Отделно от това си поиграх и с много други настройки по софта и колата по принцип стана коренно различна и суперприятна за каране - доста по-адекватна и по-жива. Като цяло супер доволен съм от xhp и най-вече че оправи този дразнещ ефект.
- AlonsoBest
- младши ентусиаст
-
- Кара: 540i G30, 120d F20
- Мечтае да кара: M5
goppe написа:Има страшно много оплаквания от това поведение, което ти описваш по чуждите форуми, главно съм чел при Г05 и Г01, защото го има и при мен това. Можеш да потърсиш теми в нета, общо взето най-често го описват като "jerky/grabby downshift", "lurching forward" и тн. Преровил съм всичко що има в нета за това, защото ме вбесяваше и мен. Няма категрично обяснение защо го прави, но от БМВ в генералния случай го водят като нормално поведение, а в малко от случаите са сменяли кутии гаранционно (след смяна на масло де, което не помага)... При мен това го прави(ше) най-вече от 3->2, като на спорт режим беше значително по-добре, но пак го имаше. Във фб групата на Г05 няколко колеги потвърдиха, че го имат и те, та както казах - срещан си е проблема...
Можеш ли да пуснеш снимка на шифт мап-а за дауншифт. Имам го и аз това при 120-ката, като връща 4-3 и 3-2. С xHp е колата и пак го прави, но и аз забелязах че много и падат оборатите като го прави това придърпване.

Преди да пиша тук, прочетох доста мнения в чуждите сайтове, но никой нямаше точен отговор. Единствено намерих един човек, който каза, че си е сменил маслото на Transfer Case(предполагам, че това е раздатката, не разбирам много) и се е оправило. Знам, че на други марки коли след ресет на адаптациите на кутията, понякога се оправят такъв тип софтуерни проблеми, но не знам дали това важи и за бмв. Не се бях сетил за xhp. Това ми е първото бмв и никога не съм се интерсувал от такъв тип ремапвания. Предпочитах всичко да си седи стоково, но ако не се оправи, може да пробвам и аз със стейдж 2
Да разбира се, пускам ъпшифт и дауншифт. Въпреки че дауншифта е важен в случая, според мен е добре да имат някаква сходимост, тоест щом вдигаш дауншифта е добре и ъпшифта да го бутнеш нагоре, защото иначе става ситуация, в която колата връща предавка на по-високи обороти, но ако веднага след това искаш да подадеш малко повече газ, при сток ъпшифт ще влкючи прекалено рано предавка нагоре и ще загуби въртящ момент осезаемо. Това което пиша не съм го тествал, само моя теория е, може и да греша. Аз така или иначе исках да си вдигна оборотите и при ускорение, за да усещам колата по-пъргава, което определено се усеща.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
По скоро бих се заиграл с Brake - Shifting, щом ви дразни това, където точно там се променя при какви спирачки как да включва, а картите за скоростите Shiftmap Editor, си ги оставете на някой от готовите.
Аз лично на D-mode си ги направих на Relaxed +, a на S-mode на Sportive
Аз лично на D-mode си ги направих на Relaxed +, a на S-mode на Sportive
Brake-shifting-a не е ли свързан пряко със силата на натискане на спирачките? Защото това забиване при мен го имаше и когато оставя колата да намалява без да натискам спирачките...
Но ще го пробвам и него, като изключа шифтмапа, за да видя разликата.
Но ще го пробвам и него, като изключа шифтмапа, за да видя разликата.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
бацета, не пипайте където не ви е работа
ще прецакате колите

You said: "Time will change!" What if it changes you?
11 мнения
• Страница 1 от 1