Ниво на маслото Е90 320д 163кс!

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Ниво на маслото Е90 320д 163кс!

Мнение от Fulgrum » 15 Апр 2025, 21:15

Здравейте колеги, вчера си смених сам маслото на колата, преди това е сменено от сервизи, направи ми впечатление, че при наливане на новото масло налях 5,3 литра като след това премерих нивото на маслото веднага на напълно загратя кола и изчакване 5 минути, нивото беше около един милиметър под максимума, това е веднага след смяна на маслото и каране около 30км. Днес сутринта на напълно студена кола измервам нивото на същото място и е малко над средата на щеката. Въпроса ми е 5,2 литра както е по спецификация на средата на щеката ли трябва да е по-принцип, защото на някои места дават, че трябва да се слагат 5,5 литра на този мотор?
Да разбирам ли, че 5,5 литра ако сложа ще е на максимум на щеката, а 5,2 на средата и да го наливам ли до максимум на студена кола?

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Re: Ниво на маслото Е90 320д 163кс!

Мнение от Kurtov » 15 Апр 2025, 22:48

Не се вталясвай, само гледай да нямаш теч.
Дали на средата, дали на максимума, няма значение.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 16 Апр 2025, 8:23

Ако имаш работещ DPF по-добре не слагай на максимума! Ако нямаш, може да сипеш до макс, но няма такова значение.
Предполагам знаеш, че масло се мери на двигател неработещ поне от 10-15 мин (според мен 5 е малко). Също така автомобилът трябва да е на равна повърхност. Дори и малък наклон напред щеката може да даде много по-ниско ниво и обратното. Ако имаш гараж, мериш само в гаража и никъде другаде!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 16 Апр 2025, 11:56

Fulgrum написа:Здравейте колеги, вчера си смених сам маслото на колата, преди това е сменено от сервизи, направи ми впечатление, че при наливане на новото масло налях 5,3 литра като след това премерих нивото на маслото веднага на напълно загратя кола и изчакване 5 минути, нивото беше около един милиметър под максимума, това е веднага след смяна на маслото и каране около 30км. Днес сутринта на напълно студена кола измервам нивото на същото място и е малко над средата на щеката. Въпроса ми е 5,2 литра както е по спецификация на средата на щеката ли трябва да е по-принцип, защото на някои места дават, че трябва да се слагат 5,5 литра на този мотор?
Да разбирам ли, че 5,5 литра ако сложа ще е на максимум на щеката, а 5,2 на средата и да го наливам ли до максимум на студена кола?

Колега, между максимума и минумума, което е разлика от 1л, нивото е правилно. Един литър допустима разлика не предполага голяма точност в измерването. При смяна остави маслото да се източи напълно за около един час и без много да го разсъждаваш долей по спецификация. Ако няма някакви проблеми с двигателя, виж след няколко хиляди километра какво се случва. Ако има проблем, за който не знаеш няма да останеш неосведомен- има датчик за нивото на маслото, датчик за налягане на маслото.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Fulgrum » 16 Апр 2025, 12:08

Днес отново на студена кола измерих нивото и пак си беше малко над средата.Проверих го и на напълно загряла кола, изчаках 15 минути и нивото отново си беше малко под максимума. Може би поради температурното разширение се случва това.За сега ще го оставя така, защото ако налея 5,5л на гореща ще отиде над максимума, което не е ок, а и съм с ДПФ.
Поне стана ясно,че по спецификация ако се слага 5,2л. нивото трябва да е посредата на щеката, а при наливане на 5,5л ще отиде на макс. Затова и в книжката си пише,че нивото трябва да е между минимума и максимума.Проверих пробката за теч и всичко е сухо, няма и никакви други течове по мотора.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 23 Апр 2025, 19:54

На едно и също място ли беше паркирана колата, когато си проверил на студено и на топло? Ако не, значи разликата е от наклона на колата. Казах ти-дори и леко да е наклонена напред показва много по-ниско ниво, ако е наклонена назад, много по-високо. Затова аз си проверявам маслото само и единствено в гаража и на студен двигател. Иначе само от температурно разширение не вярвам да покаже такава разлика. Даже при мен обикновено е обратното при горещ двигател показва малко по-ниско ниво, но предполагам е защото не се е оттекло хубаво. Също така винаги дърпаш щеката, избърсваш с парцал, пъхаш я докрай и вадиш и това е вярното ниво. Никога нивото при първо вадене на щеката не е вярно. На моята щека пък примерно от едната страна на щеката следата идва над средата, от другата следата е под средата. Аз приемам по-високото ниво, защото вероятно щеката се потапя под ъгъл.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Fulgrum » 27 Апр 2025, 14:15

NGneer4eto написа:На едно и също място ли беше паркирана колата, когато си проверил на студено и на топло? Ако не, значи разликата е от наклона на колата. Казах ти-дори и леко да е наклонена напред показва много по-ниско ниво, ако е наклонена назад, много по-високо. Затова аз си проверявам маслото само и единствено в гаража и на студен двигател. Иначе само от температурно разширение не вярвам да покаже такава разлика. Даже при мен обикновено е обратното при горещ двигател показва малко по-ниско ниво, но предполагам е защото не се е оттекло хубаво. Също така винаги дърпаш щеката, избърсваш с парцал, пъхаш я докрай и вадиш и това е вярното ниво. Никога нивото при първо вадене на щеката не е вярно. На моята щека пък примерно от едната страна на щеката следата идва над средата, от другата следата е под средата. Аз приемам по-високото ниво, защото вероятно щеката се потапя под ъгъл.

Нивото го измервам на едно и също място на колата. Реално разликата между топло и студено да е 100-200мл, поне така изглежда на щеката, може и да е по-малко. И при мен на щеката има от едната страна по-високо ниво отколкото от другата страна, но аз приемам по-малката, може би там е грешката в отчитането. Иначе маслото го измервам като извадя щеката, избърсвам я хубаво и я потапям втори път и тогава като я изкарам отчитам нивото. , всичко е точно както го описваш. Ще пробвам да отчета по-високото ниво на щеката на топло и студено и ще видя дали има разлика.

Назад към E90/E91/E92/E93