Интервал за смяна масло на автоматик

5-та серия (2017+)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530D f11

Интервал за смяна масло на автоматик

Мнение от equipment » 27 Сеп 2024, 14:07

Колеги, при Г30 интервала за смяна на маслото в автоматичната кутия пак ли е 60 000 км? Защото дилърът от Ауто Бавария ми каза 70 000 км. ...

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 2015
Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic

Re: Интервал за смяна масло на автоматик

Мнение от BorislavB » 27 Сеп 2024, 17:40

Ако е 60к или 70к аз бих го сменил на 40-50 :dunno:
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530D f11

Мнение от equipment » 27 Сеп 2024, 20:53

На F11-ката ми, го сменям на 60 000 , но при G- серията не знам да не би да е на по-голям интервал, затова питам :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530d F10 245hP + 530д Г30 286кс
Мечтае да кара: M5

Мнение от tachbg » 28 Сеп 2024, 5:38

Здравейте,
Колата ми е G30 на 74000км и в гаранция до следващият януари, но от сервиза не са искали да си сменям маслото на скоростна кутия.
Нямам и забележки в поведението й на работа.
За да ми е валидна гаранцията Аз ли трябва да питам сервиза или те трябва да изискат от мен да ми сменят маслото?
36043
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 28 Сеп 2024, 22:41

Имах G30 530d xDrive на 230 000км със сервизна история и маслото на кутията никога не беше сменяно. Кутията работеше като часовник. Мисълта ми е, не се филмирайте. Дали е на 50-60-70 или 100 хиляди... не мисля, че има кой знае какво значение. По-скоро е важно дали колата се кара адекватно или се ползва за глупости.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 29 Сеп 2024, 19:22

Преди 2 седмици си смених маслото на кутията 540i Xdrive. Автомобила беше на 120000км, без никакви проблеми в кутията. Сменях си го сам, със сваляне и изчистване на мехатроника. Започнах да правя и клипове, но много бавно вървеше работата със снимките и захвърлих телефона. След смяна на маслото и ресет на адаптациите, автомобила включва даце и по добре от преди, така да го кажа, ако закрия оборотомера, не може да се разбере кога сменя скоростите. Кутията събра 7,2литра масло.
За информация съм ползвал следните части:
24505A131C2 - Repair kit selector (включва картер, болтове за картер, болтове мехатроник, букса TCM, всички необходими О-рингове)
83225A12A00- Масло автоматични скоростни кутии ATF 3+ ( 8литра)

Ползвал съм само оригинални части, но за маслото смятам, че и със ZF масло, няма да има проблем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 30 Сеп 2024, 13:31

hrpopov217 написа:Преди 2 седмици си смених маслото на кутията 540i Xdrive. Автомобила беше на 120000км, без никакви проблеми в кутията. Сменях си го сам, със сваляне и изчистване на мехатроника. Започнах да правя и клипове, но много бавно вървеше работата със снимките и захвърлих телефона. След смяна на маслото и ресет на адаптациите, автомобила включва даце и по добре от преди, така да го кажа, ако закрия оборотомера, не може да се разбере кога сменя скоростите. Кутията събра 7,2литра масло.
24505A131C2 - Repair kit selector (включва картер, болтове за картер, болтове мехатроник, букса TCM, всички необходими О-рингове)

Ползвал съм само оригинални части, но за маслото смятам, че и със ZF масло, няма да има проблем.

Здравей колега , събирам мнения преди 1вата смяна на масло на моя автоматик(G21 330e plug in hybrid). Интересува ме има ли някаква разлика между маслото на ZF Lifeguard Hybrid 1 и това което е оригинално от BMW ATF 3+. Бях попаднал на един клип на Gerovski Motorsport, където обясняваше че в оригиналното масло на БМВ имало добавка, която отмивала отлаганията в кутията долу в картера. На кутията с малото има иконка(SHAKE WELL BEFORE USE) да се разклати преди да се налива точно с цел тази добавка да се резмеси добре с маслото преди да се налее.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hrpopov217 » 30 Сеп 2024, 17:50

don_gori написа:
hrpopov217 написа:Преди 2 седмици си смених маслото на кутията 540i Xdrive. Автомобила беше на 120000км, без никакви проблеми в кутията. Сменях си го сам, със сваляне и изчистване на мехатроника. Започнах да правя и клипове, но много бавно вървеше работата със снимките и захвърлих телефона. След смяна на маслото и ресет на адаптациите, автомобила включва даце и по добре от преди, така да го кажа, ако закрия оборотомера, не може да се разбере кога сменя скоростите. Кутията събра 7,2литра масло.

Здравей колега , събирам мнения преди 1вата смяна на масло на моя автоматик(G21 330e plug in hybrid). Интересува ме има ли някаква разлика между маслото на ZF Lifeguard Hybrid 1 и това което е оригинално от BMW ATF 3+. Бях попаднал на един клип на Gerovski Motorsport, където обясняваше че в оригиналното масло на БМВ имало добавка, която отмивала отлаганията в кутията долу в картера. На кутията с малото има иконка(SHAKE WELL BEFORE USE) да се разклати преди да се налива точно с цел тази добавка да се резмеси добре с маслото преди да се налее.
Изображение

Не знам дали не е някакъв маркетингов трик с тази силиконова добавка, въпреки това както съм написал аз ползвах оригинално масло. Ясно, че цената му е х5 от на ZF, но все пак се сменя веднъж на 80000-100000км. В интерес на истината мехатроника беше сравнително чист като за 120000км, наистина фрикциите и отлаганията бяха основно в картера и по корпуса на помпата на старт/стоп системата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 30 Сеп 2024, 18:22

Всички масла е препоръчително да се разклати тубата преди наливане,без значение дали са за скоростна кутия,хидравлика или двигателно.Това OE масло някой трябва да го е произвел ,със сигурност ZF и BMW нямат пръст в тва дело .Така ,че ако ZF предлагат на по-добра цена не виждам смисъл от BMW брандирано масло :yes:

Интервала може да се съкрати ако колата се ползва в предимно градска среда .Щом са казали 70 хил ....50 е максимума .

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 01 Окт 2024, 8:09

За да си смените маслото изцяло ви трябват 10л поне, иначе просто промивате, защото смесвате маслото от кутията с това в хидрото. Успешно се сменява БЕЗ МАШИНА! Трябват ви също така и 4-те болта за малкия кардан, още 2-пръстена и т.н. Под 100к няма смисъл.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 01 Окт 2024, 10:48

hrpopov217 написа:Не знам дали не е някакъв маркетингов трик с тази силиконова добавка, въпреки това както съм написал аз ползвах оригинално масло. Ясно, че цената му е х5 от на ZF, но все пак се сменя веднъж на 80000-100000км. В интерес на истината мехатроника беше сравнително чист като за 120000км, наистина фрикциите и отлаганията бяха основно в картера и по корпуса на помпата на старт/стоп системата.

Търсих доста информация за оригиналното BMW масло като спецификация, за да сравня с това на ZF но така и не намерих. Може би там ще пише нещо за тази добавка.
Иначе и аз съм на менение че при подобно обслужване не е редно да се спестява от никъде, отделно при мен в СК е поместена и електрическата част.
@Kroki отново в клипчетата на Gerovski Motorsport коментираха че останалото маслото в хидрото е в порядъка на 200-300мл , което е пренебрежително малко на фона на общото количество.
https://www.facebook.com/share/v/h8WN7VwNNwSLpqeM/
https://www.facebook.com/share/v/3tH9sxAyaWPpbgub/

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 01 Окт 2024, 14:29

Е има и охладител и тръби и т.н. Налива се, докато потече свежо масло(новото да избута старото). Моята кутия(6хп трябваше почти 12л, за да тръгне свежо масло), но обикновенно до 10-тия тръгва.

Също така, използваме ZF и до сега счупена кутия не сме имали. Разликата в цената е х3 с ОЕМ частите..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hrpopov217 » 01 Окт 2024, 18:59

don_gori написа:
hrpopov217 написа:Не знам дали не е някакъв маркетингов трик с тази силиконова добавка, въпреки това както съм написал аз ползвах оригинално масло. Ясно, че цената му е х5 от на ZF, но все пак се сменя веднъж на 80000-100000км. В интерес на истината мехатроника беше сравнително чист като за 120000км, наистина фрикциите и отлаганията бяха основно в картера и по корпуса на помпата на старт/стоп системата.

Търсих доста информация за оригиналното BMW масло като спецификация, за да сравня с това на ZF но така и не намерих. Може би там ще пише нещо за тази добавка.
Иначе и аз съм на менение че при подобно обслужване не е редно да се спестява от никъде, отделно при мен в СК е поместена и електрическата част.
@Kroki отново в клипчетата на Gerovski Motorsport коментираха че останалото маслото в хидрото е в порядъка на 200-300мл , което е пренебрежително малко на фона на общото количество.
https://www.facebook.com/share/v/h8WN7VwNNwSLpqeM/
https://www.facebook.com/share/v/3tH9sxAyaWPpbgub/

За Геровски, той си има договори с които трябва да продава само оригинални авточасти така, че е нормално да хвали само оригиналното. Въпроса е дали маслото на ZF има същите свойства. Ясно е, че нито ZF, нито BMW произвеждат масла.
Само за информация 8лтр масло BMW = 1200лв, а 8лтр масло ZF = 400лв. Все пак си има разлика, ако ще е само за един бранд.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 01 Окт 2024, 19:27

Според некой руски източници ОЕ маслото има в малко повече калций ,блядовете дори не сипват ZF -вижда им се скъпо .Карат с аналози които отговарят на ОЕ спецификацията,и няма оплаквания.Щом ZF (производител на кутията ) го предлагат на сносна цена и гарантират функциоността му не знам що търсите Светия граал,.ОЕ брандираните течности винаги са били много скъпи ,това е при всички производители .Такава е политиката им .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 02 Окт 2024, 11:34

При руснаците ги има двата полюса - от това как се прави до това как НЕ трябва да се прави, така че е хубаво добре да се подбира информацията от там.
Най-ясно ще стане ако имаме черно на бяло спецификацията на ОЕ маслото на BMW или поне да се разбере кой производител им го брандира. За моторното масло съм чел, че последно уж Shell им го е брандирал но за АТФ няма никаква информация.

Следваща

Назад към G30/G31/G32/G33