BMW X3 G01 - съвети за избор на двигател. Европа/Канада?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

BMW X3 G01 - съвети за избор на двигател. Европа/Канада?

Мнение от ivelin_ » 02 Сеп 2024, 20:50

Здравейте,
От известно време се оглеждам за средно голям СУВ, като съм се спрял като първо желания на Х3, втори вариант ми е Мазда CX 5 в конфигурацията с 2.5 атмосферен безнин 194 коня. Ако е Маздата е ясно. По- на сърце обаче ми е Х3 (преди фейса 18-21г.) и в тази връзка имам някои въпроси с оглед какъв е най-подходяща за това купе.

Като цяло критериите ми за СУВ са да е предибно безпроблемен. Затова и CX-5 ми е един от вариантите. За тези, на които не им е известно, 2,5 бензин е може би един от най-здравите двигатели на пазара. Караш и не мислиш за нищо, освен за обслужване. За Х3 съм се спрял на 30i, като само хубави неща чета за B48 двигателя.
1. Първият ми въпрос е дали този двигател е достатъчно силен за това купе? Ако се качим четири човека с багаж, на пуснат климатик, ще има ли двиагателя достатъчно сила?
2. Напомпан с 252 конски сили, означава ли, че по-бързо ще се износва този двигател. Надеждността ми е един от основните критерии при избор на моторизация? За този двигател съм срещал едиснтвено проблем с теч на антифриз, което не е голяма болка, ако е единствената болежка.
3. Заслужава ли си да си внеса такъв екземляр от Канада на по 100к км. за около 50к лева. Гледам ги в немското мобиле вървят около 30к евро, което не е толкова голяма разлика?

Всякакви съвети и препоръки ще са от полза. Както казах, търся среден по размер СУВ, който да е сравнително надежден, да е около 50к-60к макс и до 6-7 години. Отделно ,дизели не гледам, досега само дизел съм карал и не ми се занимава с задръстени ДПФ филтри. Иначе разходът на Х3 20d доста блазни. :D

Поздрави!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07'
Мечтае да кара: BMW M2

Re: BMW X3 G01 - съвети за избор на двигател. Европа/Канада?

Мнение от ildivvy » 05 Сеп 2024, 11:04

Този 2.5 бензин на Мазда, не е ли с директно впръскване (Скайактив) и съответните проблеми при този тип конструкции?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

ентусиаст
Аватар
Кара: М2+X5

Мнение от msi200 » 05 Сеп 2024, 11:38

Ако се притесняваш за мощността на X3 30i, то маздата с този атмосферен двигател не е твоята кола :)
В САЩ и Канада CX-5 имат модификации с турбо, което е правилният избор.
При вноса от Америка има риск. Чувам/без да имам личен опит/, че има доста различни части с европейските модификации.
Самия двигател B48 е здрав НО няма как БМВ да е по-лесно за поддръжка от японска кола. От друга страна е пълно със сервизи, които могат да ремонтират БМВ
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 05 Сеп 2024, 22:23

msi200 написа:При вноса от Америка има риск. Чувам/без да имам личен опит/, че има доста различни части с европейските модификации.

Специално в X3 G01 преди фейса, като изключим стандартните неща - броня, фарове и габарити - по двигателя няма разлика. Различен е само катализатора. В американската версия има и един филтър на газовете на резервоара, който го няма в европейската. В общи линии разлики няма.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 07 Сеп 2024, 9:45

Аз съм динозавър вече, ясно е, но да дадеш 50 хиляди лева за нещо, което не си виждал на живо е абсолютна тъпотия. Забрави сладките приказки на търговците за внос от Канада. Ако мислиш, че съвременния бензин е по-безпроблемен от дизела си в грешка, по-калпав е. Развържи кесията и си вземи една 2.0д и си вози семейството или ако си ергенче вози мацките и не се занимавай с измишльотини. Успех! :yes:
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F48 xDrive 20d/E87 120d
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 08 Сеп 2024, 7:17

Щом основния ти критерии е да не се занимаваш с проблеми, значи единствения вариант при БМВ е или ново или премиум селекшън. Всичко останало носи рискове, еле па да вземеш кола дет си я виждал само на картинка и са я дондуркали през 2 контитнента по кораби и кво ли не. Като така и така гледаш 4 цилиндрови двигатели, не знам що не погледнеш Х1, реално на размери вътре е същото като Х3, и може да вземеш ново/премиум селекшън. Иначе сх-5 е здрава машина и там проблеми едва ли ще имаш. Относно 2.5 бензина, че е здрав е здрав, обаче съм чувал че е малко немощен спрямо харча си.

Потребител
Аватар

Мнение от ivelin_ » 08 Сеп 2024, 18:02

ildivvy написа:Този 2.5 бензин на Мазда, не е ли с директно впръскване (Скайактив) и съответните проблеми при този тип конструкции?

С директно впръскване е, но не е известно да има проблеми, освен че работи една идея по-шумно на студен двигател. Доколкото ми е известно B48 също е директно впръскване.

Потребител
Аватар

Мнение от ivelin_ » 08 Сеп 2024, 18:13

Здравейте, благодаря за отговорите и съветите.
След питане тук и там, май стигам до извода, че 20d, 190к.с е по-добрият вариант от 4-цилиндровия бензин за това купе. Като цяло не исках дизел, защото знам, че при повече градско каране неминуемо ще възникне проблем с ДПФ и ЕГР. Друг минус е, че да речем си внеса от Германия една такава на 100к км. За тези километри маслото ще е сменяно 3 пъти, което не знам дали няма вече да е скапало двигателя. В САЩ/Канада сменят масло на 10хил. км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X3 G01 M40i

Мнение от Alex_P » 08 Сеп 2024, 20:11

Карам G01 M40i от 4 месеца и съм изключително доволен от колата. Изрично държах на B58 двигателя поради здравината и добрите отзиви като цяло. Препоръчвам с две ръце. Разходът на гориво не е много повече от 30i, но разликата във вървежа е огромна. Според мен си заслужава да се добавят още малко пари и да се вземе B58. 2-ката дизел идва слабичък за това купе. 30d е добър вариант, но при наличието на B58 за мен изборът е ясен :)

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6