Препоръки за нови (и не само) шофьори

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Препоръки за нови (и не само) шофьори

Мнение от steeN » 10 Ное 2025, 14:51

Нещо смислено да има в този форум. Може малко по-структурирано да го направим (ако искате де).

3 дни всеки може да пусне една препоръка, с кратко описание, защо това е полезно нещо. През това време не се коментират другите.

Примерно - "винаги като се сменят ленти, трябва да поглеждате назад освен в огледалата за да сте сигурни, че няма никой в мъртвата зона".

След това по една седмица се коментират една по една по реда на мненията и ако има повече съгласни от несъгласни я вкарвам в това мнение и продължаваме към следващата докато се изчерпат.... после повтаряме.

Т.е. ако има желаещи сега текат 3 дни за предложения.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

ентусиаст
Аватар

Re: Препоръки за нови (и не само) шофьори

Мнение от driver69 » 10 Ное 2025, 14:56

Винаги спазвай дистанция в града, с която да виждаш гумите на автомобила пред теб - гаранция за едно по-приятно преживяване на пътя.
Не спирай в последния момент - дори да имаш перфектните спирачки, големи нови премиум гуми, не контролираш разлятото петно масло по настилката.
Изнервянето не на пътя - има достатъчно начини да изкараш негативна енергия - нервен и бързащ на пътя могат за части от секундата да ти опропастят живота.

Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 10 Ное 2025, 15:01

На обществени паркинги когато се движи да се оглежда на 4 очи , за забравени пазарски колички, за коли със светещи светлини, които сигнализират че колата може да потегли, а водача блее в брошурата дали не е забравил нещо. Два пъти са ме удряли с леки щети така, три пъти вятъра беше подкарал заебани колички от недобросъвестни .

При движение покрай училища, детски градини, площадки да се кара с 20 максимум, има ли подскачаща топка по пътя на 99,99% след нея има и бягащо дете, а децата нямат спирачки.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Ное 2025, 15:29

1. Ползвайте си главата докато шофирате. :mhihi:

2. Избягвайте вътрешно в себе си да бързате, не говоря за скорост.
Имам предвид когато тръгвате да карате децата на училище да речем, оставяйте си повече време за да знаете, че не бързате. Дори да карате бързо, да нямате проблем виждайки, че светофара просто ще светне червено, да не се старайте да минете на оранжево ако това изисква всичката газ. Да не бързате да минете през пешеходната пътека защото пешеходеца е на 10 метра, да не бързате да отивате където и и да е, дори когато бързате защото плановете ви в крайна сметка могат да се променят за един миг и ще осъзнаете, че реално за никъде не сте бързали.

3. От време на време си правите тестове от типа "този пред мен ако набие рязко спирачки, къде ще спра аз", "ако на това зелено или път с предимство ми излезе някой от червеното или от пътя без предимство, мога ли да спра", "ако на това кръгово някой дойде засилен, а аз вече съм влезнал, ще спра ли", "пресичащия пешеходец ако реши на пътеката внезапно да се върне, ще реагирам ли адекватно", "ако изпреварвайки камион на двупосочен път отсреща идва кола, а се окаже, че пред камиона също има кола, която не виждам заради габаритите му, мога ли да се върна обратно или имам ли достатъчно време да изпреварят и двете" и въобще без рой, безброй тестове със задачи, които мозъка ви може да си постави. Така ситуациите на изненада няма да изчезнат, но ще се сведат до минимум.

4. Когато тръгвате от кръстовище без предимство, винаги се оглеждате по два пъти в двете посоки като желателно е когато потегляте с движението ви да гледате пак в посоката, която вече пресичате и като в пресечете отновп в другата. :mhihi: Малко объркано стана, ама оглеждайте се, никога не е в минус да те като гущер от маркуч. :mhihi:

Бонус...когато ще изпреварвате, не се залепяйте зад някой, стойте "далеч"(колкото е нужно)и когато видите, че колата отсреща се приближава леко, тогава натиснете малко ако искате по-бързо да изпреварите все пак и като се разминавате с отсрещната кола, все пак вече да се движите малко по-бързо от колата пред вас. Залепяйки се зад нея, само дървото може да изядете някога и със сигурност ще изпреварите по-бавно, отколкото ако почнете да наемате едно 30 метра преди нея.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 10 Ное 2025, 15:41

1. Когато минаваш спрял автобус или друго превозно средство, което осъщестявава транспорт на хора, винаги бъди със сложен крак на спирачката, готов да спреш.

2. Не разчитай, че като си с предимство, другите ще ти го дадат.

3. Едно нещо от alx - ако не си сигурен, дали една кола ще тръгне, гледай гумите. Те мърдат първи.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 10 Ное 2025, 15:47

Ако не сте на 100% сигурни какво се случва, какво има пред вас, ще успеете ли да изпреварите, имате ли достатъчно видимост, какъв цвят свети светофара, кой е с предимство, другите знаят ли кой е с предимство - намалете скоростта, ако трябва спрете. Това спасява животи.

Ако видите идваща топка, количка или някаква играчка - намалете/спрете. След нея често идва дете.

Top Gun Maverick написа:1. Ползвайте си главата докато шофирате. :mhihi:

Идеята на темата е хубава, защото хората не си ползват главата. Не знам как ще стигне до млади/нови шофьори, но ако помогне дори на един човек да запомни добър съвет - ще е смислено.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 10 Ное 2025, 15:50

Карай бавно и спокойно , винаги с 1 наум, очите си ги отваряй на 6. Бъди толерантен към другите участници в движението.
Толкоза, друго не е нужно.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 10 Ное 2025, 15:51

Мигачите нужно ли е да се споменават ? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Мнение от don_gori » 10 Ное 2025, 16:12

Поздравления за темата :yes: Нека се включа с 2 проси съвета:
1. Винаги се оглеждай/намаляй на регулирано кръстовище дори да си с предимство, също така и вечер ако светофарите не работят (мигат жълто) пак се оглеждай/намаляй задължително ако си по пътя с предимство.
2. При тръгване на дълъг път в снежно време си правя винаги по няколко brake check-a и няколко рязки завойчета, за да усетя как се държи колата спрямо условията на пътя.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 10 Ное 2025, 16:25

1/Винаги карайте по-бавно от колкото си мислите че можете и пътя и автомобила позволява и пазете по-голяма дистанция от всичко и всички - това спасява човешки животи

2/Винаги знайте всичко около вас, този зад вас дали е близо до вас, дали си цъка телефона, този пред вас там ли ще стои ще се престроява ли , прави ли чести намаляния, тези на тротоара блеят ли, има ли вероятност да пресекат, децата играят ли с топка, могат ли да паднат неволно на пътя ..... велосипедиста дали няма да дойде на пътя след N метра за да пресече , този с мотора дали няма да иска да мине м/у вас и съседната кола.

Златно правило за мен е във всеки един момент да знам 360 какво се случва около мен, затова дори не говоря по телефона когато карам независимо с какво уствойство и как, дори на магистрала ми се е случвало да забележа как животно се спуска от гората и ако не бях ...щях да го убия.

Това са моите рецепти за ХХХ ХХХ км без инцденти с ранени или последствия.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 10 Ное 2025, 16:30

1. СМС-ът, поредното съобщение във вайбър/месинджъра или някой мейл / обаждане, смяната на песента - могат да почакат. Прочети ги когато спреш. Иначе рискуваш да пропуснеш важен детайл от пътната обстановка, а понякога това е достатъчно за инцидент.

2. Ако усетиш, че ти се затварят очите от умора, спри за кратка почивка. "Аз ще издържа до крайната точка" е лоша стратегия. ако не издържиш.

3. Ако останалите пътници в колата те разсейват и разфокусирват от основното задължение да шофираш - "изключи" ги. По-добре да ти се сърдят, че не внимаваш в разговора, от колкото да се чудиш кого да спасиш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 10 Ное 2025, 16:53

Хубава тема :) Няколко съвета и от мен:

1. Воланът се държи на 3 без 15. Може да не изглеждате като Вин Дизел, но имате по-голям контрол върху автомобила и маневрите са далеч по-плавни и прецизни.

2. Колегите го писаха вече, но дистанция - навсякъде и винаги. Колкото по-лоши условия (лоша настилка, дъждовно, снежно, лоши гуми и т.н.) толкова по-голяма дистанция. Ако не виждате пред колата пред вас, дръжте по-голяма дистанция. Правилото е за поне няколко секунди дистанция.

3. Особено извънградско - погледът максимално напред и 'маркирате' връщайки го до вас. Може да видите някоя дупка или нещо друго, което да ви подготви за спиране/необходимост от маневра. Важи и за града и ще избегнете много резки спирания и маневри.

4. По планински път се старайте спирането и предавката да са избрани преди завоя, а вътре въртете волана плавно, без излишни корекции. Това идва с опита, но возенето става много по-плавно. Ориентир за колко остър завой идва може да се вземе от стълбове, дървета, мантинела, знаци, скоростта на излизащите срещу вас от завоя и всичко друго, което следва извивката на пътя.

5. Ако някой ви е настигнал, значи е по-бърз. Започне ли изпреварване, не ускорявайте и ако се наложи намалете, за да ви задмине безопасно.

6. При наближаване на спрял градски транспорт/пешеходна, гледайте под спрелите ппс-та за отражения, сенки или нещо друго подсказващо, че някой ще изскочи пред спрялото ппс.

7. В по-студени дни по планински участъци внимавайте за паднали камъни около банкета и на пътя. Ако температурата е била положителна и скоро е паднала под 0 влизайте много внимателно в завои без видимост - може да има замръзнал участък в следствие на топене и замръзване на сняг, стичане от склоновете и т.н.

8. Като спирате до 0 непосредствено преди да спрете напълно, отпуснете педалът на спирачката малко и го натиснете пак, плавно. Резултатът е плавно спиране без излишно разклащане на автомобила.

9. Проверявайте налягането на гумите поне веднъж месечно и течностите.

10. Като вечер сте спрели някъде "за малко", изключете фаровете. На вас не ви трябват, но добавят излишно светлина за останалите, която пречи.

11. Най-важното може би - старайте се да "предвиждате" ситуации и какво/къде може да се обърка. Няма нужда да си проверявате уменията ако не попадате в кофти ситуации.

Като взех книжка баща ми ми казваше да си представя, че на дясната седалка има непокрита пълна кофа с мляко - ако разлея някъде, значи греша.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 10 Ное 2025, 17:11

///eMo написа:1. Воланът се държи на 3 без 15. Може да не изглеждате като Вин Дизел, но имате по-голям контрол върху автомобила и маневрите са далеч по-плавни и прецизни.

Това ме подсети. Не само по-големия контрол, ами и при удар и отваряне на на еърбега така хубаво ще ви строши ръката ако е горе на 12-1 часа като обичат да карат всички тарикати.. Изобщо всички изчанчени пози на седалката ги забравете защото от това зависи живота ви когато нещата се сговнят. Друго което според мен е добре да се вързприеме от началото - просто не тръгвате докато ВСИЧКИ в колата не са сложили колани. Ако нещо протестират може да им цитирате ПКП(простата кърджалийска...): "като не ти харесва, хОди пеш, бе!". Аа и това за позите важи с пълна сила и за пасажерското място, качените крака на таблото в никакъв случай освен ако много не държи човека после да му ги вадят отзад като се отвори възглавницата или в добрия случай да си ги носи в торбичка ако изобщо оживее и удар с 30км/ч..

Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 10 Ное 2025, 17:15

Ако возите женско присъствие....приятелка, съпруга, майка, тъща.....нека не ви бъде навигатор и се изключете ментално от купето :ok: , съсредоточете се върху звука на мотора, околните МПС, метеорологията и пътната обстановка.

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 10 Ное 2025, 18:13

Оставете си егото на закачалката вкъщи.

Следваща

Назад към Извън Темата