Имотният пазар
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Имотният пазар
Та как се установява, че едно жилище е "празно"?
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Е.Димитров написа:Та как се установява, че едно жилище е "празно"?
Някой брои тъмни прозорци

TNT написа:...
Не, няма да продължи. Но при ръста, който имаме последните години, колкото и да паднат цените, пак ще са високи. Нали не очакваш спад с 90%? Не дай боже някакви катаклизми, разбира се...
Never mistake motion for action...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
25-40% според града, района, жилището и типа на жилището
Според мен най-малко ще паднат къщите около големите градове, особено тези с път, канализация и т.н. до тях. Места тип "най-близкия парк е на 20мин с колата" ще са наравно с панелките. Колкото повече се отлага този спад с печатане покрай Ковид, печатане покрай войни и т.н., толкова по-тежко ще е падането. Интересно ми е какво ще стане със затворени комплекси, където таксата е колкото 1-2стаен под наем
В София конкретно може да добавим и абсурда с детските градини. 2,5-3к вноска по ипотека + 1,3-1,5к за ясла/градина не е добра формула за растеж 

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Аз не съм чувал за 2,5-3К вноска за имот. Не че няма, ама не познавам дори задочно такива.
То все пак на всяко второ семейство само основните разходи са 5-6 бона във форума, разбирай вноска, градина, колИ, ама аз пак си казвам, че не съм виждал такива на живо.
То все пак на всяко второ семейство само основните разходи са 5-6 бона във форума, разбирай вноска, градина, колИ, ама аз пак си казвам, че не съм виждал такива на живо.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Бърза справка в imot.bg , без да цъкаме квартал
То във форума всеки живее в Лозенец, в Изток, Оборище и има поне 200 бона за първоначална
И има поне 3 гаража.
Резултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 3-СТАЕН,
Особености: Обзаведен
Година на строителство: от 2000 г., Да не се показват обяви, докладвани за проблем,
Средна цена на имотите в извадката: 336065 euro
Средна цена на кв.м: 2649 euro.
/Цените са определени чрез средно аритметично/
То във форума всеки живее в Лозенец, в Изток, Оборище и има поне 200 бона за първоначална

В тоя ред на мисли - Когато преди 4 години прместихме животът си в малкия град(частично) на улицата и на съседните улици имаше едно друго дете. В момента вечер се събират между 6 и 12 деца само на нашата улица и в къщите наоколо има бременни жени. Истинско щастие!
Ние бяхме първите в това каре от улици, които правят тази крачка и се връщат към малкия град. Само в последната година имаме 3 семейства върнали се от чужбина и още две които се преместиха от голям български град.
Разбира се не всичко е цветя и рози. Паралелно с това обаче в същото каре само една къща/парцел беше купена от такова семейство. В същото време има 4 къщи/парцела, които минаха на сделка и сега се строят сгради с апартаменти(95% едностайни и двустайни). В тези сгради тъмните прозорци са между 30 и 80%(според моментът от годината).
Ние бяхме първите в това каре от улици, които правят тази крачка и се връщат към малкия град. Само в последната година имаме 3 семейства върнали се от чужбина и още две които се преместиха от голям български град.
Разбира се не всичко е цветя и рози. Паралелно с това обаче в същото каре само една къща/парцел беше купена от такова семейство. В същото време има 4 къщи/парцела, които минаха на сделка и сега се строят сгради с апартаменти(95% едностайни и двустайни). В тези сгради тъмните прозорци са между 30 и 80%(според моментът от годината).
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
Е.Димитров написа:Та как се установява, че едно жилище е "празно"?
Ако в него няма потребление на ток и вода
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
TNT написа:Бърза справка в imot.bg , без да цъкаме кварталРезултат от Вашето търсене на:
Вид имот: 3-СТАЕН,
Особености: Обзаведен
Година на строителство: от 2000 г., Да не се показват обяви, докладвани за проблем,
Средна цена на имотите в извадката: 336065 euro
Средна цена на кв.м: 2649 euro.
/Цените са определени чрез средно аритметично/
То във форума всеки живее в Лозенец, в Изток, Оборище и има поне 200 бона за първоначалнаИ има поне 3 гаража.
За сравнение както теб, средна цена на идентичен имот в Мадрид 2 спални без квартал - 3 стаен по нашите стандарти е 353к евро.
Нарочно гледаме обща цена, а не квадратен метър, защото метъра тук и там няма общо. Там няма общи части, балкони и т.н. и затова по-реално е да се гледа крайната цена. И в София има стари 70кв, които са като нови 100+ на хартия.
Само с 5-6% под нашите цени, обаче са от години в топ 20 от икономиките в света, за последните 1-2 години в топ 14-15, а ние сме след 70-75 място според различните източници.
По другия показател, на глава от населението Испания е 48 място, а ние 85, като разликата е почти х2.
И въпреки това, се очаква явно до 1-2 год в София имотите да се изравнят с мадридските, а може и да ги подминат!
И според вас няма балон?

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Jorixa написа:Е.Димитров написа:Та как се установява, че едно жилище е "празно"?
За какъв период от време?
Че и аз имам едно, дето го употребявам за около 3 месеца от годината или, когато ме изгони жената

- Jorixa
- младши ентусиаст
-
Е.Димитров написа:Jorixa написа:Е.Димитров написа:Та как се установява, че едно жилище е "празно"?
За какъв период от време?
Че и аз имам едно, дето го употребявам за около 3 месеца от годината или, когато ме изгони жената
Еми смятай щом хората си държат апартамент да има къде да спят кат ги изгони жената

- msi200
- ентусиаст
-
- Кара: X5+M2
БНБ-то затяга критериите при ипотечните кредити:
https://www.24chasa.bg/biznes/article/18861785
I love the sound of V8 in the morning...
- TNT
- младши ентусиаст
-
alekangg написа:И според вас няма балон?![]()
Къв балон, кви испанци, само напред и нагоре

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Онази графика, която показва празните жилища и техния процент, няма как да е по-различна, като имаме предвид строенето на нови жилища и същевременния отрицателен прираст на населението в държавата! Проста математика е все пак...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Балона в леките прованси (малки градове и готини села) няма да се пукне скоро- тези цени ще вървят бавно нагоре. Но този в големите градове в един момент като хората разберат, че само маймуни живеят в панелки и се чудят къде да паркират и губят по 2-3 часа в трафик всеки ден- цените ще паднат жестоко. Това плюс факта както каза идви по- горе - математиката не излиза- губиме хора а строиме нови домове. Всичко ще започне със вдигането на данъците което го готвят от известно време насам. Никъде по цивилизования свет празния апартамент / дом не е инвестиция… и у нас ще стане така… От там нататък спада ще е константен и дългосрочен.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
msi200 написа:БНБ-то затяга критериите при ипотечните кредити:
Е кво затяга, те нали до са уж до 80% отпускаха?