Имотният пазар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Re: Имотният пазар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Авг 2024, 12:17

Jorixa написа:
alekangg написа:Хайде сега, щом за 6 месеца не го е дал, вероятно и след още 6 пак ще си седи празен.
Наема не е като да продаваш за колкото ти скимне, защото все някой луд ще вземе понеже утре може да няма или да е много по-скъпо или да вкара един сак сиви или черни пари.
Наема в Бг на 90% се плаща от хора средна и под средна класа. И там не става да искаш някой 1 или 2 заплати, просто защото няма кой да ги даде…

Е именно тва ми е идеята. Наема като е надценен никой не го бара, щото при наемите важи пазарния принцип. Те и за тва наемите почти не мърдат за разлика от цените, щото реалното търсене не се покачва. Покачва се търсенето на "къде да си вкарам черните левчета преди да ми ги изяде еврото".

А имотът като е надценен що го барат? :mhihi: Щото не е надценен. Цената на дадено нещо се определя от това дали има кой да даде исканите пари за него към момента. Всичко друго е ала-бала.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 16 Авг 2024, 12:23

Top Gun Maverick написа:
Jorixa написа:
alekangg написа:Хайде сега, щом за 6 месеца не го е дал, вероятно и след още 6 пак ще си седи празен.
Наема не е като да продаваш за колкото ти скимне, защото все някой луд ще вземе понеже утре може да няма или да е много по-скъпо или да вкара един сак сиви или черни пари.
Наема в Бг на 90% се плаща от хора средна и под средна класа. И там не става да искаш някой 1 или 2 заплати, просто защото няма кой да ги даде…

Е именно тва ми е идеята. Наема като е надценен никой не го бара, щото при наемите важи пазарния принцип. Те и за тва наемите почти не мърдат за разлика от цените, щото реалното търсене не се покачва. Покачва се търсенето на "къде да си вкарам черните левчета преди да ми ги изяде еврото".

А имотът като е надценен що го барат?

Щото се купува на 50% данъчна оценка и останалите 50% се дават в сак. Нещо което при акциите и другите активи няма как да стане. Ти от марс ли падаш :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Имотният пазар

Мнение от alekangg » 16 Авг 2024, 12:29

Top Gun Maverick написа:
Jorixa написа:

А имотът като е надценен що го барат? :mhihi: Щото не е надценен. Цената на дадено нещо се определя от това дали има кой да даде исканите пари за него към момента. Всичко друго е ала-бала.
Защото има кой да даде сак, както ти казаха.
А някой обикновен човек на средна към ниска заплата, няма как да плаща нереален или висок наем.
Ако имаше щеше да купува.

Затова наема няма как да скочи яко и не скача, виж за последните 10год колко е скочил в който искаш град и виж цените за това време, разликата е в пъти.

Ако все пак масово скочат с 50+% ще има бягство към други страни както беше в началото на века.
Последна промяна alekangg на 16 Авг 2024, 12:43, променена общо 1 път

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Авг 2024, 12:34

Jorixa, ми не, нали и аз така купих и ще купя. Всъщност аз купих на 10%-та данъчна оценка. Да не ме е такова луд, че да подарявам честно изкарани пари на скапания нотариус или община, държава, която да се чуди как да ги открадне и т.н.
Дори да не беше това с процентите, пак щяха да ги купуват. Голяма част си ги купуват на реални пари защото строителя така иска.

Алек, аз го знам това, но въпроса ми беше насочен към категоричното мнение, че е надценен имота, а всъщност той се определя от купувачите, не от продавачите. Не ме разбирайте погрешно, за мен са супер скъпи имотите, но щом има кой да ги купува в тези условия, значи има защо.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 16 Авг 2024, 12:41

Прекалено много мръсни пари има - цената няма значение в такъв случай. На практика мръсните пари определят пазара.

Вижте само колко е средната цена на обзаведен 3 стаен в София след 2000-та година. Без да се слагат квартали, квадратури и т.н. 2000+, 3 стаен, София. После сметнете колко е ипотеката и какви доходи трябват.

По учебник, за да може да си позволиш жилище, трябва да ти е х3 годишния доход. Жилището пък да не е надценено спрямо наемите, трябва да струва ~100 наема. Скоро гледах как спрямо официалната средна заплата, последно жилищата са били достъпни 2004-та ли, нещо такова :mhihi:
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 16 Авг 2024, 13:43

Съгласен съм, но мръсните пари на България спадат към съответните реалности, тоест пазара си е пазар.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 18 Авг 2024, 13:33

dhtj написа:
Ще дам (много) пари на майстор ако ми шпаклова стена редена криво по канап 46та година в големия глад след войната. Ще му дам пари ако я направи гладка, щото тва иска истински майсторлък. Но 99% от сегашните "майстори" това не могат да го направят...

Сега масово шпакловат гладки гипсокартони перфектно редени по лазер с готови магически смеси, които не можеш да ги сбъркаш и с удобни ножове по един метър... С два замаха шпакловаш 4 квадрата... Не иска специални умения или чалъми, не иска години опит и учене...

Колега, докъде стигна със стената? Поизправи ли я? :mrgreen:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 18 Авг 2024, 14:17

Друга версия на купуването с необявени пари се прави масово от държавни служители със странични доходи.
Примерно семейството взимат общо 6х лева, купуват 3 апартамента, за които вноската по кредита е 4х лева.
По документи живеят с 2к лв на месец, което не прави впечатление нито на банката, нито на никой друг :)
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 18 Авг 2024, 14:19

msi200 написа:Друга версия на купуването с необявени пари се прави масово от държавни служители със странични доходи.
Примерно семейството взимат общо 6х лева, купуват 3 апартамента, за които вноската по кредита е 4х лева.
По документи живеят с 2к лв на месец, което не прави впечатление нито на банката, нито на никой друг :)
разбирам те, но с 2 хиляди се живее

Изпратено от моят moto g(8) power lite с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 18 Авг 2024, 18:45

Той имаше предвид, че не живеят с 2хил.лв, а че допълнителния доход им 'оправя' останалите разходи...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 18 Авг 2024, 19:39

4-членно семейство с една кола, в София, не знам как живее с 2 бона на месец.
Едно влизане в Кауфланд е 150лв минимум и то за няколко дни, без да броим уиски и тн "изхвърляне" :mhihi:
Просто си разсъждавам :dunno:
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 19 Авг 2024, 3:21

nickstorm написа:
dhtj написа:
Ще дам (много) пари на майстор ако ми шпаклова стена редена криво по канап 46та година в големия глад след войната. Ще му дам пари ако я направи гладка, щото тва иска истински майсторлък. Но 99% от сегашните "майстори" това не могат да го направят...

Сега масово шпакловат гладки гипсокартони перфектно редени по лазер с готови магически смеси, които не можеш да ги сбъркаш и с удобни ножове по един метър... С два замаха шпакловаш 4 квадрата... Не иска специални умения или чалъми, не иска години опит и учене...

Колега, докъде стигна със стената? Поизправи ли я? :mrgreen:

Aз грижи нямам по тея въпроси, и преди съм писал в тази тема. Да шпакловам се научих за два дни буквално. Преди години си правих спалнята и ми трябваше повече шкурене за идеални резултати, но се получи супер.
Миналия месец си правих кухнята и открих готовите смеси sheetrock на knauf. Тва го даваш на произволен осмокласник който има опит в мазането на филии за закуска и е готов шпакловчик, просто няма кво да объркаш, както и да мажеш все гладко става. :lol:
Кит съм мазал по авто/мото детайли, същата работа е, пак първия път стана с повече шкурене, на втория път му хванах цаката.

Разбирам стругар да ми иска много пари - ще му платя, не е лесно, машината е голяма, тежка, трудно се купува, трудно се транспортира, иска си помещение... Нямам избор, ще му платя на човека. И на профи заварчик съм плащал да ми заварява едни алумини, щото нямам аргон, а и дядо ми беше заварчик и загуби зрение навремето, та ме е отказал да заварявам...

И общо взето май тва са "майсторите", които могат да ми поискат колкото пари им хрумне за дадена услуга от която имам нужда, щото реално не мога да ги заменя.
Иначе всички масови неграмотници, които лепят плочки или мажат стени съм ги евал в гърба и изобщо не им давам 300-500лв на ден или колкото там искат, щото работата им ми се струва лесна и инструментите им ги имам или са на поносима цена.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48

Мнение от Jorixa » 19 Авг 2024, 8:25

barty написа:4-членно семейство с една кола, в София, не знам как живее с 2 бона на месец.
Едно влизане в Кауфланд е 150лв минимум и то за няколко дни, без да броим уиски и тн "изхвърляне" :mhihi:

Е "уиски" от деда на село :mhihi:

Аз имам приятели 4-членно семейство с малко над 4к общ доход и ипотека. Ми стигат им точно на ръба, за една почивка едвам събират. Та с 2 никъв шанс.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 26 Авг 2024, 16:54

Абе не знам апартаменти и гаражи, ама нивите - ултра доволен :mrgreen:

Миналата седмица получих уведомление за обезщетение на нива/кър, където ще минава магистрала Европа.

И ако съм искал да обжалвам в 14 дневен срок.

Да не съм луд да обжалвам

Много доволно обезщетяват хората :yes: Още по-хубавото е, че ми остават там още ~17 декара с лице на бъдещата магистрала - да има за децата.

Значи, не съм бил чак толкова тъп с моите инвестиции - предположението ми се уцели 8)

Да видим със следващите ниви, в Пловдивско, колко съм се наиграл :mrgreen:

Какво искам да кажа с това - стига с тия апартаменти и гаражи, къде всички се мятат и надпреварват да купуват.

Мислете - ниви на стратегически места 8)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 26 Авг 2024, 18:17

Преди плащаха жълти стотинки и хората водеха дела. Най-вероятно и на теб ще ти дадат не повече от 1/3 от това, което реално може им вземеш, ама щом не ти се обжалва, за държавата е прекрасно.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата