България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от ///M Power » 05 Май 2022, 11:11

drifty написа:Не си далеч от истината, цяла зима си стоя у нас, та сега като се разщъках наистина ми е странно :D

Ама чак такива рядко ми се случват, обикновено се ограничават до първото засичане, второто намаляне не е толкоз честа практика.

С падането на мерките, бая хора, които се бяха скрили вкъщи, излязоха навън и резултата е такъв.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Май 2022, 14:38

Мисля, че Ганьо като не може да кара вече бързо навсякъде и безoгледно, сега си го компенсира от други нарушения, последната година особено :lol:
Обаче е приятно да гледаш как трафика се движи с почти хомогенна скорост вече (дори и на магистралата :shock: ). Преди беше баси анархията.
Последна промяна steeN на 05 Май 2022, 21:07, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 05 Май 2022, 16:16

You said: "Time will change!" What if it changes you?

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 05 Май 2022, 17:46

vicho написа:ТАРИКАТ ПАРАД :mhihi: :owned: :owned: :owned:

https://www.facebook.com/roadmadnessbul ... 2155912173
Еййй, умрях си от кеф Всеки път когато минава от там ги стискам и после ме гледат лошо. 20 човека да изгорят, ще се научат.

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 05 Май 2022, 18:45

Днес пътувах от София до Котел и обратно, толкова много полиция с камери не бях виждал по Тракия.
Особено Сливен - Стара Загора и от Пазарджик до тунел Траянови врати.
:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 06 Май 2022, 2:17

vicho написа::mhihi: :mhihi: :mhihi:

абе, баце... ти все едно за пръв път излизаш по пътищата... това е РЕДОВНА практика

най-обичам да карам бегачката със 120 км/ч по магистралата (в дясна лента) и някой да ме изпревари, и да започне да кара със 110 пред мене :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :confused: :confused: :confused: :kuku: :wave:

п.с. нямам клаксон на нея и само си псувам тихичко в колата :ranting:

Драго ми е да го прочета, написано точно от теб, Вичо!:) В правилна посока вървим, макар и странно бавно:)
Адски дразнещи и опасни са неадекватните, съвременни недуразумение на пътя. Повтарям се, подесетвам? Нищо де, какво толкова. Аз просто не разбирам и адски ме дразни модата системно някой да ме изпревари с цената на истерия само и само да се изСере пред мен с по-ниска от моята скорост. Идиотизъм, но?
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 06 Май 2022, 2:26

steeN написа:Мисля, че Ганьо като не може да кара вече бързо навсякъде и безoгледно, сега си го компенсира от други нарушения, последната година особено :lol:
Обаче е приятно да гледаш как трафика се движи с почти хомогенна скорост вече (дори и на магистралата :shock: ). Преди беше баси анархията.

Ами, ами. Просто си стерилен и затуй. Балканите са цветни и затуй са хубави, ма на тебе ще ти е сложно да го разбереш. Рожба си на рамката. Кланяш се на графики, чертички, анимации, медии, евреи и медии :D
Ай. Няма се сърдиш. Никога не ти обръщам внимание, знаеш го. Ся можеш се поласкаеш. Приеми го за чест! Троле.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 06 Май 2022, 9:25

Ганьовците може да са успели да убият Алеко, но творчеството му си остава вечно и важи с пълна сила и до днес :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2022, 13:59

steeN написа:Мисля, че Ганьо като не може да кара вече бързо навсякъде и безoгледно, сега си го компенсира от други нарушения, последната година особено :lol:

Всъщност си много прав. И ти не толкова, че гледа да компенсира, ами когато знае къде е възможно да има камери(тоест на почти всяко ограничение)намаля, следва рязко засилване, особено ако е видял, че има камера и вече я е минал.
Обаче си прав за трафика, голям. Е рай така, влачим се всички и като ти е сметнато времето, няма никакъв проблем. Сега за да бързаш и да си правиш кефа с вдигане на адреналин по пътя трябва да вложиш доста повече мисловна дейност, отколкото преди това. Та нещата отиват на добре.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 06 Май 2022, 14:37

Top Gun Maverick написа:

Всъщност си много прав. И ти не толкова, че гледа да компенсира, ами когато знае къде е възможно да има камери(тоест на почти всяко ограничение)намаля, следва рязко засилване, особено ако е видял, че има камера и вече я е минал.
Обаче си прав за трафика, голям. Е рай така, влачим се всички и като ти е сметнато времето, няма никакъв проблем. Сега за да бързаш и да си правиш кефа с вдигане на адреналин по пътя трябва да вложиш доста повече мисловна дейност, отколкото преди това. Та нещата отиват на добре.

Прав си докато не се появи дядото на 85 години с 30км/ч и не създаде 10 предпоставки за ПТП за 3 минути. Всичко трябва да е в някакви рамки. Ония ден пътувам до Пловдив по вече хубавата магистрала със 143км/ч и на два пъти тирове ми засичат пътя с изпреварване заради някакъв загубеняк, който е решил да кара със 65-70км/ч за да е по-безопасно (или икономия, не мога да кажа). Имал съм повече застрашаващи живота ситуации заради такива, отколкото заради бързо каращи. Докато не направят минималната скорост на магистралата 80км/ч ще си бъде опасно. Дори в някои държави различните ленти имат различна разрешена минимална скорост. Иначе е добре сега като няма самолети със 200-220 да те изпреварват. По-спокойно е.
Между другото ме изпревари нещо като куриерски бус, които караше с поне 170. не знам какъв тунинг беше, ама си бързаше прилично без хич да намаля.
И още, от месец насам движението извън града и по магистрала е много по-спокойно не толкова благодарение на камери и глоби, а благодарение на цената на горивото. Доста от хората усетиха разликата и се кротнаха. Само като се замисля, че едно ходене Стара Загора - Пловдив- Стара Загора струва 50-тина лв, а преди беше 25-30 някъде. Не е шега работата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Май 2022, 14:52

Аз пък не съм забелязал да има намаляне на трафика на магистралата, особено покрай последните празници.
Напротив точно обратното. Не само това, но и лятото като почне след месец, задръстванията ще са още по-брутални.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2022, 15:01

Разрешена минимална...айде моля те, на ТАЗИ наша магистрала ли? :mhihi: Всъщност като завали дъжд не виждам какъв е проблема да караш със 75...освен същите тези малоумници с тировете, умствения капацитет на 95%-та от които се свежда до това да я юдат и скат. Честно казано аз като съм се качвал на магистралата със скромна кола и желая да карам с 90, то не е възможно точно заради тъпунгерите с тировете. Защото за тях 90 максимално разрешено значи да карат с 93 постоянна скорост. Та като им намалят на тях максималната на 80 и ще се оправят нещата. А не сега някой решил да кара със 100 и онези почват да го настигат. :shock:
Относно дядката, който би карал 65-70...това е едно на хиляда. Може да има и повреда и да търси изход, откъде знаеш ти? :idea: Може да не е сигурен коя му е отбивката и да кара по-бавно за да не я изтърве. Но разбира се в тази ситуация ще му свирнат 45 човека и за 5 км. може и 5 птп-та да станат. Докато хората не разберат, че щом няма минимална скорост на движение, значи че някой СПОКОЙНО може да си кара с 65, все ще има ситуации като тази с тировете, които бързат за майната си. Те ако не бързаха като малоумни без значение дъжд ли е или сухо, нямаше да им поставят абсурдни срокове за придвижване и така.
П.п: При тези цени на горивата може пък да искам да си се нося с 80 на магистралата и да си пестя и горивото освен гуми, спирачки и окачване по колатаз което с по-високата скорост заминава по-бързо. Разбира се не се качвам на родния АУТОБАН тогава щото знам, че битува мнението тука, че "трябва да му мяза" с колко караш, че ще ми свирне някой, че ще ми светят тирове дори карайки ми на метър зад бронята. Та тези последните неща странно как съм ги правил в Германия, Чехия, Австрия, Словакия, Унгария и никой не ми е светил или притеснявал, че карам с 80-90 на магистрала. Тирът ме застига, пуска мигач и минава. Дори съм намалял така да се огледам внимателно за изхода, тира минава, оп, не е този, газ леко да изпрева тира, минавам пред него и не го мотам, но пак си е бавно каране и изпреварване после и смятай, никой не ти свири. Тука ще има да се чудят минимум ся тоя какво прави, кой им дава книжки на такива и куп изпростяли клишета. Правилникът е прост, ама не е лесно да го спазваш. Аз си изпълнявам нещата по правилник, някой съм го бавил, да се оправя. Ставам груб нарушител със скоростта, ок, мой си риск, отпред никой не е длъжен път да ми прави, ако иска да лази. Щом ми пречи или ме изнервя, проблема е в мен, не в него. :dunno:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 06 Май 2022, 15:18

Вчера се прибираме към София по Тракия и преди Вакарел на стръмното, както винаги - задръстване :mhihi:
Стадо тирове се изпреварват с около 55 км/ч. Имаше двама, които изпреварваха други 4-5,
като дистацията между всеки от тия титани беше по максимум 5 метра :clap: :clap: :clap:

Да не говорим за всички останали изпълнения, на които пак се нагледах. Тотална диващина.

А днес в София беше лудница, противно на очакването ми, че всички са заминали и ще е спокойно.
Най-фрапиращия случай. Около 13:30 - 14:00 след Парадайз адското задръстване. Не разбрах защо е.
Като наближихме кръговото се отпуши само :shock: :kuku: Но не това беше фрапиращото.

Един с един раздрънкан бус като видя какво е се шибна в насрещното и газ без да му дреме.
Да де, ама някакъв с едно М5(май Компетишън), който идваше от към Драгалевци нарочно не се мръдна и накара тоя с буса да спре и той спря точно пред него :ok:
Бях по-далеч ама си представям тоя с буса как е насрал гащите :mhihi:

Ей тука се случва. И друг път съм виждал тарикати в насрещното да пререждат.

https://www.google.com/maps/@42.6455067,23.3142237,3a,75y,156.9h,80.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1sHdBtpsxNW5JqDzvTzL58ag!2e0!7i16384!8i8192
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 06 Май 2022, 16:49

steeN написа:Аз пък не съм забелязал да има намаляне на трафика на магистралата, особено покрай последните празници.
Напротив точно обратното. Не само това, но и лятото като почне след месец, задръстванията ще са още по-брутални.

Не съм писал нищо за намаляване на трафика, а за намаляне на максималната скорост. Трафикът си е все същия, защото доста хора още не са платили майските сметки за ток, газ и пр. А и почивните дни ясно, че повечето ще ходят напред-назад. В работните дни е мъртвило, но винаги е било така.

ентусиаст
Аватар

Мнение от NGneer4eto » 06 Май 2022, 17:07

Top Gun Maverick написа:.... :dunno:

Всъщност доколкото знам идеята на магистралата е да е скоростен път за по-бързо предвижване и облекчаване на трафика, за решилите да пътуват по-дълги разстояния за по-кратко време в сравнение с първокласния път. По принцип ако искаш да караш с 80 е редно да хванеш стария път, но това за съжаление е само на теория. Магистралата никога не е била предназначена за икономия на гориво. Затова в повечето страни са платени. Понякога се чудя дали не е наистина по-добре да станат и тука така. За съжаление винаги тук се прекалява с тези работи и цената вероятно ще е такава, че ще бъде безсмислено да се ползва и тогава на стария път пак ще стане ад. Примерно, беше ми брутално тъпо като пътувах по магистралата от Ниш към Калотина и за 100-на км срещнах не повече от 10 коли и нито един ТИР. За 100км таксата беше около 4 Евро в края на 2020та, което ако сметнем горивото беше горе долу +50-80% за лека кола за това разстояние. Е това не трябва да става тук!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата