Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Селяндурски тероризъм. Скандали и права на пътя.

Мнение от K_Ilkov » 04 Авг 2017, 13:07

alekangg написа:Заслужаваме си пътищата и ушевите на 100%.

Това е тъжния извод ...
След като се търси вината в "клиента", а не в "доставчика" на услугата при явна немарливост е ясна работата.

Даже не ми се влизаше в темата, но ми е интерсно ако загиналата беше роднина или позната
на някой от обвинителите (не го желая никому) дали щяха да са толкова смели в изказа ...

Тъжна история!
Последна промяна K_Ilkov на 04 Авг 2017, 13:25, променена общо 1 път
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 04 Авг 2017, 13:13

bioz написа:
stas.dakov написа:Кой ще мине пръв в тази ситуация?

Изображение

Направо пускам становището на СБА, да се чете директно, да не стават караници:

"СБА : Колата е с предимство при работещ светофар, а автобусът - при неработещ.
Колата е с предимство, защото според чл. 7, ал. 2 от Глава втора.
"ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА" на Закона за движението по пътищата:
"Когато има несъответствие между светлинните сигнали и пътните знаци относно предимството, участниците в движението са длъжни да се съобразяват със светлинните сигнали."
Както и според чл. 37, ал. 1 от Раздел VII "Завиване надясно или наляво" на Закона за движението по пътищата:
"При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.""

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 04 Авг 2017, 13:16

Добре де,
карате си на магистралата в хубав слънчев ден и настигате голям камион, който кара във вашата лента.
Съответно карате зад камиона (сега не ми обяснявайте, че карате на 300-500 метра дистанция, особено, ако камиона се движи в лява лента и вие чакате да се прибере в неговата си лента и да го изрежете. Надали карате на повече от 10-15 метра дистанция).
Внезапно камиона пред вас завива силно на дясно, с цел избягване на препятствие пред него.
И познайте вие в каква ситуация ще се озовете.
Вероятно точно така е станало в жената.

Иначе, сутринта гледах по нова тв, как бистрят тази картинка с "кой е с предимство" и разбрах, че масово не се познават елементарни знаци и ситуации на пътя.
Как може да има идиот, който да каже, че автобуса е с предимство, дори и както гледам, с монтирана е червена светлина на светофара.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 04 Авг 2017, 14:35

На Тракия оня ден имах тривиална ситуация,но все пак не е приятно.
Карах зад тежкотоварен камион,тръгнах да го изпреварвам с мигач,но не бързах да го задмина,защото видях,че пред него се влачи фургонетка,той е плътно зад нея и вероятно също ще иска да изпревари.
И се оказах прав,той тръгна да се изнася,в един момент явно ме видя и рязко се върна вдясно.
Или е забравил да се огледа,или съм му бил в сляпа зона (залагам на второто).Радвам се,че не избързах.
Понякога съм прекалено предпазлив и ми се губи удоволствието от шофирането даже,но ..
Иначе грешки правя и аз,след Шереметя посока Варна,в дясното платно имаше спряла/аварирала кола.
Дадох си мигач отдалече,изнесох се,но се усетих,че съм в лява лента на насрещното движение,където наближаваше изпреварваща кола.И двамата се прибрахме навреме,но беше много тъпо от моя страна :nono:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 04 Авг 2017, 15:04

Момчета, искам да ви дам един приятелски съвет, в който ако се вслушате ще имате само полза. Имам много шофьори на камиони (тирове), и знам всеки от тях как кара и колко може. От трийсет и няколко човека надали повече от петима ще постъпят правилно и ще запазят неопитния шофьор на лек автомобил. Съветът ми към всеки любител шофьор е да стои винаги далеч от камионите по пътя и да изпреварва по възможност по-бързо, а не да кара успоредно. Камионите са сложна система от въздушно окачване и въздушни спирачки, които са склонни към аварии с тежки последици, а шофьорите не винаги са компетентни да разберат, че имат проблем, камо ли да го отстранят. Няма да ви обяснявам как предимно поради немърливост гърмят гуми с висока скорост и тежки товари и какви последствия може да има за движещите се наблизо автомобили. Затова, около камионите винаги по-бързо и по-далеч.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 04 Авг 2017, 15:12

Мордехай написа:Момчета, искам да ви дам един приятелски съвет, в който ако се вслушате ще имате само полза. Имам много шофьори на камиони (тирове), и знам всеки от тях как кара и колко може. От трийсет и няколко човека надали повече от петима ще постъпят правилно и ще запазят неопитния шофьор на лек автомобил. Съветът ми към всеки любител шофьор е да стои винаги далеч от камионите по пътя и да изпреварва по възможност по-бързо, а не да кара успоредно. Камионите са сложна система от въздушно окачване и въздушни спирачки, които са склонни към аварии с тежки последици, а шофьорите не винаги са компетентни да разберат, че имат проблем, камо ли да го отстранят. Няма да ви обяснявам как предимно поради немърливост гърмят гуми с висока скорост и тежки товари и какви последствия може да има за движещите се наблизо автомобили. Затова, около камионите винаги по-бързо и по-далеч.

Te тва го знам от 1-вия ден, откакто взех книжка и стриктното спазване на тва наглед супер елементарно правило е причина никога да не съм имал проблеми специално с камиони и едрогабаритни ППС-та.

Интересно ми е на това какъв кусур ще му намерят форумните инструктори :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 04 Авг 2017, 16:04

Е.Димитров написа:....

Иначе, сутринта гледах по нова тв, как бистрят тази картинка с "кой е с предимство" и разбрах, че масово не се познават елементарни знаци и ситуации на пътя.
Как може да има идиот, който да каже, че автобуса е с предимство, дори и както гледам, с монтирана е червена светлина на светофара.

Ми светофара ако не работи автобуса си е с предимство. Ако работи - колата. Кво толкова сложно има не знам ?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Авг 2017, 16:41

Е.Димитров написа:Ако говорите за инцидента на магистралата, където жената загина и обяснявате, че сама си е виновна, до някъде може да е така, но не знаете всички аспекти на случката, а те са, че жената е карала зад камион, който е карал в лявата лента поради някаква причина (вероятно изпреварвал или друга причина) и в последният момент се е прибрал в средната лента.
Пред жената фактически изведнъж е изникнало препятствието.

Това слага точка на въпроса съвсем коректно защото явно не е спазена дистанция позволяваща спиране . Камиона вижда препятствието на пътя и се прибира в дясна лента - тоест за него си е съвсем коректно обозначено , а този зад него няма дистанция и видимост - се оказва в небрано лозе . Неспазване на дистанция , в тоя случай не знам какво щеше да промени една мигалка със картинки около нея ?
Аз зад камиони не карам от 15 години поне , откакто му гръмна задна дясна на един пред мен . Бях на около 7-8 м зад него и парчета за малко да влязат в колата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 04 Авг 2017, 17:17

^ Е жената явно не е научила този урок, ма ако беше се забила в разни гумени конуси на много метри преди камиона на ремонтната фирма можеше и да отърве кожата. И каква дистанция трябваше да е спазвала, за да може да спре от 100 до 0км/ч, 50 метра може би? Кажи го сега тук с чисто сърце, че караш на 50 метра дистанция, когато изпреварваш колона и пред теб има тир, който затапва лява лента?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Авг 2017, 17:32

Просто не тръгвам да изпреварнам като има тир в лявата лента и ми ограничава видимоста . Който си играе на лотария с тия неща свършва в камиончето на подръжката .
Каква дистанция ...вероятна не е имало никаква дистанция щото от 100 за 50 метра можеш да намалиш на 30 примерно и да се спасиш а в тоя случай няма такова нещо - колата е тотално размазана отпред .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 04 Авг 2017, 21:46

DaGa написа:Ми светофара ако не работи автобуса си е с предимство. Ако работи - колата. Кво толкова сложно има не знам ?!

За нормален човек няма нищо сложно. За такъв с купена/уредена книжка главоблъсканицата е голяма. Всеки път, като пуснат подобни "тук кой е с предимство" и се почнат с някакви 6 волтови разсъждения и грешни отговори съм ей така :shock:

Иначе за всички, дето се пишат, че много карат, пък не знаят дори как се спазва дистанция:

1. Минималната дистанция трябва да е ПОНЕ половината на скоростта на движение. При 140км/ч - 70м., при 90км/ч - 45м. и т.н.
2. Две/три секундно правило за спазване на дистанция - набелязвате си неподвижен обект встрани на пътното платно или между две пътни платна. Например дърво или билборд. В момента, в който ППС-то пред вас мине въпросния обект броите минимум 2 секунди наум и трябва да не сте го подминали. Ако сте го подминали преди 2-те секунди се движите прекалено близко. Ако не сте сигурни колко точно са 2 секунди използвайте 88/89 правилото. Вместо 2 секунди си кажете наум с нормално темпо осемдесет и осем, осемдесет и девет. Това са 2 секунди. В някои държави техните им специалисти считат 2-те секунди за недостатъчни и препоръчват 3.

Горните правила са абсолютния минимум за безопасна дистанция и са валидни абсолютно и само при идеални пътни условия - сухо време, автомобил, отговарящ на фабричните си спецификации за товар, гуми, спирачки, окачване, каране в светлата част на деня и т.н. А, да - шАфьорът също така трябва да има 20/20 зрение т.е. идеално зрение.
Дори и най-малкото отклонение от тези идеални условия и зрение трябва да се отразява в увеличение на въпросните 2/3 секунди - каране нощно време, в мъгла/дъжд/сняг, с очила, изтъркани гуми и т.н.

Ама навлеците се набутват между двете коли. Ми да се набутват. Свириш и пускаш, свириш и се отместваш, ако има друга лента и така. Американите имат много добър лаф за такива случаи - whatever, safety first. Преди време имаше много добра кампания "стигни жив", ама нещо замря, а идеята беше добра. Половин час по-късно пристигни, ама жив и здрав пристигни.

Последно за безсмъртните батки, чичета и дедовци, дето "ма аз само една бира/чаша винце/едно малко и т.н. пих, нищо ми няма". Опитах се да го намеря изследването, ама не можах, пък и не ми се търси, то си е за вас. Та изпиването на 1 бира 500мл. забавя рефлексите при шофиране с повече от 50%. Ето тук две таблички тип играчка-закачка да си сметнете така на трезва глава какво се случва в идеални условия и какво би било в неидеални, с неидеална кола и само 1 биричка:

Изображение

Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 04 Авг 2017, 22:26

Супер :yes:
Имаш ли такива графики със стандартите за методите и разстоянията за обозначаване на ремонтни дейности по пътищата?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 04 Авг 2017, 23:55

Jordana написа:
Е.Димитров написа:Ако говорите за инцидента на магистралата, където жената загина и обяснявате, че сама си е виновна, до някъде може да е така, но не знаете всички аспекти на случката, а те са, че жената е карала зад камион, който е карал в лявата лента поради някаква причина (вероятно изпреварвал или друга причина) и в последният момент се е прибрал в средната лента.
Пред жената фактически изведнъж е изникнало препятствието.

Това слага точка на въпроса съвсем коректно защото явно не е спазена дистанция позволяваща спиране . Камиона вижда препятствието на пътя и се прибира в дясна лента - тоест за него си е съвсем коректно обозначено , а този зад него няма дистанция и видимост - се оказва в небрано лозе . Неспазване на дистанция , в тоя случай не знам какво щеше да промени една мигалка със картинки около нея ?
Аз зад камиони не карам от 15 години поне , откакто му гръмна задна дясна на един пред мен . Бях на около 7-8 м зад него и парчета за малко да влязат в колата .

Залагам 4 цифрена сума, че камиона е сигнализирал с аварийните (ако действително се е движела залепена за него), че напред има нещо ама като няма кой да гледа :wave:
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 05 Авг 2017, 0:57

Аз пък не съм толкова убеден, ама ако има свидетел може да се изкаже та да изкараме някой лев :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 05 Авг 2017, 1:01

Аз досега винаги съм бил предупреждаван от тирове за опасност на пътя, когато са пред мен - аварийни, когато се разминаваме приствяткат. За 2 години и почти 250к км разчитам основно на тираджиите да ме предупреждават.
И сред тях има гадняри, но за такива неща са много коректни :winky:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата