Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 2582
- Регистриран на: 24.05.2007
- Местоположение: квартала на младите
- Пол: Мъж
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Да да, аз отделих рибиците - колкото си има сръндака де - и сега са в сол, само че в трапезна не в морска.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Мнения: 1013
- Регистриран на: 18.01.2009
- Местоположение: София, ама съм от село
- Пол: Мъж
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Всичко става за пастърма. Бутове, плешки. От където изкараш по едри парчета слагай на стойката и суши 

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dan-dam написа:Аз днес я напълних, а вчера закачих свинските филета да ае сушат. Сега чакам резултати и се надявам виното да дочака да изсъхнат мезетата
И аз я напълних вчера по старата рецепта. Свинската рибица е на простора, а телешкото днес излиза.
А моята рецепта за пастърма е 24 часа осоляване, после 4 часа обезсоляване във вода и накрая хубаво въргаляне в подправките. Ако са дебели парчетата ги затискам с нещо за 1 ден, ако са ок - директно на простора

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Joro17
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 242
- Регистриран на: 5.09.2006
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: м си.
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Месо от обезкостен врат - две денонощия го оставям във вода и сол (150-160г/литър). След това подсушавам, овалвам в подправки (сминдух, пипер - черен и червен, чубрика...) и оставям да съхне на тавана.
Оказа се че там е идеално за целта - въздухът е сух и температурата е около 13-15 градуса. За 10 дни става перфектно.
Оказа се че там е идеално за целта - въздухът е сух и температурата е около 13-15 градуса. За 10 дни става перфектно.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Фунии за пълнене (приставка към месомелачка), някой да знае къде продават, че стана малко фал ? 

Ubi dubium, ibi libertas
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 2499
- Регистриран на: 23.06.2005
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
hell's angel написа:Фунии за пълнене (приставка към месомелачка), някой да знае къде продават, че стана малко фал ?
Битака,но си носи и старата да няма някакви разминавания
- fancooler
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 269
- Регистриран на: 15.09.2008
- Местоположение: Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: e46 320Ci '01
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Moже ли някой от модераторите да направи темата важна? Мисля, че е доста полезна! 

- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
deyan-enchev написа:Някой може ли да ми прати рецепта за пастърма, че днеска думнах един сръндак и се чудя какво да го правя. Последния замина на кюфтета, ама с тоя искам да разнообразя.
Мерси.
700-800гр. парче филе, или от бута - почистено от ципи и лой
50гр. олио
2 стръка зелен лук - ситно нарязан
2 дафинови листа - ситно натрошени
стрък праз, само бялото - около 150гр. - ситно нарязан
100мл водка
100мл ликьор (какъвто ти е кеф, аз и дърто уиски съм слагал)
100мл бяло вино
7-8 с.л. морска сол
1 с.л. захар
1 с.л. черен пипер
Всички подправки се смесват в плик - тия с пластмасовата закопчалка са супер. Почистеното месо се поставя вътре, преобръща се няколко пъти, за да излезе излишния въздух от плика и се закопчава. Прибира се в съд в хладилника за 48 часа, като се преобръща на всеки 4-5. Изважда се месото от плика, почиства добре от полепналите подправки и се подсушава. На парче тензух или марля /на няколко пласта/ се поръсва едра морска сол и захар - смесени, в съотношение 7/1 с.л. Парчето месо се завива плътно в тензуха и поставя под тежест - за 12-15 часа. Изплаква се от солта и се овесва да се суши, за не повече от 3-4 дни. Остриш ножа и на тъничко...

Ubi dubium, ibi libertas
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 2582
- Регистриран на: 24.05.2007
- Местоположение: квартала на младите
- Пол: Мъж
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
еМерси, това ще го пробвам за следващия, че предната партида вече се суши.
Много класическа рецепта избрах: 24 часа в сол стоя на терасата после го изтръсках, измих, подсуших и овалване в червен пипер (половината материал), другата половина направих със сминдух, чубрица, черен пипер и червен пипер.
Нямам идея какво ще стане - проба е.
Много класическа рецепта избрах: 24 часа в сол стоя на терасата после го изтръсках, измих, подсуших и овалване в червен пипер (половината материал), другата половина направих със сминдух, чубрица, черен пипер и червен пипер.
Нямам идея какво ще стане - проба е.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
deyan-enchev написа:еМерси, това ще го пробвам за следващия, че предната партида вече се суши.
Много класическа рецепта избрах: 24 часа в сол стоя на терасата после го изтръсках, измих, подсуших и овалване в червен пипер (половината материал), другата половина направих със сминдух, чубрица, черен пипер и червен пипер.
Нямам идея какво ще стане - проба е.
Ще стане, аз все така правя ,само без сминдух а с малко кимион и точа червеното вино

- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 795
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
колко време ги сушите, че аз май предОбрих конските суджуци и сега са малко сухи и стават само за капама май 

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 2582
- Регистриран на: 24.05.2007
- Местоположение: квартала на младите
- Пол: Мъж
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Ами то еднозначен отговор надали ще има. Зависи от времето, помещението и неговата проветривост, количеството сол, типа на месото.
При мен първата партида стана за 12 дни, вторите и третите ги сложих едновременно и то преди няколко дни.
Пастърмата ми стои и тя няколко дни вече ... ама е сухо и студено - идеално за мезета.
Обикновенно суджуците ми стават за две седмици. После са сухи и твърди, не биват за рязане нито за печене - става като арматура
Череп кимьона не е ли за суджуци и луканки бре, то е до вкус всичко ама за пастърма не съм срещал поръска с кимьон? Все пак вкусовете на ората са различни да
При мен първата партида стана за 12 дни, вторите и третите ги сложих едновременно и то преди няколко дни.
Пастърмата ми стои и тя няколко дни вече ... ама е сухо и студено - идеално за мезета.
Обикновенно суджуците ми стават за две седмици. После са сухи и твърди, не биват за рязане нито за печене - става като арматура

Череп кимьона не е ли за суджуци и луканки бре, то е до вкус всичко ама за пастърма не съм срещал поръска с кимьон? Все пак вкусовете на ората са различни да

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Аз с годините опити, съм стигнал до извода за себе си, че месото се соли 72 часа на сухо в морска сол (всичко течно което пуска месото го изливам), после 12 часа киснене във вода (на 3-4 часа я сменям, ако не е нощем
). По-добре се "изпича" месото, а и солената среда за по-дълго,трепа разни патогени, ако ги има. Затискане с тежест за 24 часа един два пъти, също не пропускам. Овче и шилешко ги суша директно, без подправки. Телешкото, или дюс или като свинското. Свинското, 60/40 чимен /червен пипер (евентуално и лют червен), фино смлени в кафемелачката, разбъркани в бяло вино. Понякога, ако не ме мързи, ги намазвам леко с каша от счукан чесън. Сърна и рогат дивеч, по тая, горната в предния пост (изрових я от интернет, преди време, ама е супер) , или пак без подправки.

Ubi dubium, ibi libertas
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 2582
- Регистриран на: 24.05.2007
- Местоположение: квартала на младите
- Пол: Мъж
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
мерси за споделения опит.
Отделно имам и един технически въпрос - как да изкарам ефективно въздуха от суджука. Мачкам ги всеки ден в общи линии, нагоре-надолу, настрани, на поза 69 дори пробвах, не излиза тоя въздух. Може да снимам, ако искате да ви покажа как е хавата.
Отделно имам и един технически въпрос - как да изкарам ефективно въздуха от суджука. Мачкам ги всеки ден в общи линии, нагоре-надолу, настрани, на поза 69 дори пробвах, не излиза тоя въздух. Може да снимам, ако искате да ви покажа как е хавата.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: Jordana