Въпрос за свинско,винско и др.подобни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от deyan-enchev » 27 Дек 2015, 23:22

Да да, аз отделих рибиците - колкото си има сръндака де - и сега са в сол, само че в трапезна не в морска.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 28 Дек 2015, 0:00

Всичко става за пастърма. Бутове, плешки. От където изкараш по едри парчета слагай на стойката и суши :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 28 Дек 2015, 7:43

dan-dam написа:Аз днес я напълних, а вчера закачих свинските филета да ае сушат. Сега чакам резултати и се надявам виното да дочака да изсъхнат мезетата :bchug:

И аз я напълних вчера по старата рецепта. Свинската рибица е на простора, а телешкото днес излиза.

А моята рецепта за пастърма е 24 часа осоляване, после 4 часа обезсоляване във вода и накрая хубаво въргаляне в подправките. Ако са дебели парчетата ги затискам с нещо за 1 ден, ако са ок - директно на простора :lol:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м си.

Мнение от Joro17 » 28 Дек 2015, 8:39

Месо от обезкостен врат - две денонощия го оставям във вода и сол (150-160г/литър). След това подсушавам, овалвам в подправки (сминдух, пипер - черен и червен, чубрика...) и оставям да съхне на тавана.
Оказа се че там е идеално за целта - въздухът е сух и температурата е около 13-15 градуса. За 10 дни става перфектно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 28 Дек 2015, 10:42

Фунии за пълнене (приставка към месомелачка), някой да знае къде продават, че стана малко фал ? :(
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 28 Дек 2015, 16:00

hell's angel написа:Фунии за пълнене (приставка към месомелачка), някой да знае къде продават, че стана малко фал ? :(

Битака,но си носи и старата да няма някакви разминавания

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320Ci '01

Мнение от fancooler » 29 Дек 2015, 2:20

Moже ли някой от модераторите да направи темата важна? Мисля, че е доста полезна! :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 02 Яну 2016, 13:52

deyan-enchev написа:Някой може ли да ми прати рецепта за пастърма, че днеска думнах един сръндак и се чудя какво да го правя. Последния замина на кюфтета, ама с тоя искам да разнообразя.
Мерси.

700-800гр. парче филе, или от бута - почистено от ципи и лой
50гр. олио
2 стръка зелен лук - ситно нарязан
2 дафинови листа - ситно натрошени
стрък праз, само бялото - около 150гр. - ситно нарязан
100мл водка
100мл ликьор (какъвто ти е кеф, аз и дърто уиски съм слагал)
100мл бяло вино
7-8 с.л. морска сол
1 с.л. захар
1 с.л. черен пипер

Всички подправки се смесват в плик - тия с пластмасовата закопчалка са супер. Почистеното месо се поставя вътре, преобръща се няколко пъти, за да излезе излишния въздух от плика и се закопчава. Прибира се в съд в хладилника за 48 часа, като се преобръща на всеки 4-5. Изважда се месото от плика, почиства добре от полепналите подправки и се подсушава. На парче тензух или марля /на няколко пласта/ се поръсва едра морска сол и захар - смесени, в съотношение 7/1 с.л. Парчето месо се завива плътно в тензуха и поставя под тежест - за 12-15 часа. Изплаква се от солта и се овесва да се суши, за не повече от 3-4 дни. Остриш ножа и на тъничко...:bchug:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 02 Яну 2016, 14:04

еМерси, това ще го пробвам за следващия, че предната партида вече се суши.
Много класическа рецепта избрах: 24 часа в сол стоя на терасата после го изтръсках, измих, подсуших и овалване в червен пипер (половината материал), другата половина направих със сминдух, чубрица, черен пипер и червен пипер.

Нямам идея какво ще стане - проба е.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: s500,w220 ; s420 w140

Мнение от cherepa83 » 02 Яну 2016, 14:18

deyan-enchev написа:еМерси, това ще го пробвам за следващия, че предната партида вече се суши.
Много класическа рецепта избрах: 24 часа в сол стоя на терасата после го изтръсках, измих, подсуших и овалване в червен пипер (половината материал), другата половина направих със сминдух, чубрица, черен пипер и червен пипер.

Нямам идея какво ще стане - проба е.

Ще стане, аз все така правя ,само без сминдух а с малко кимион и точа червеното вино :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 02 Яну 2016, 15:02

колко време ги сушите, че аз май предОбрих конските суджуци и сега са малко сухи и стават само за капама май :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 02 Яну 2016, 15:07

Ами то еднозначен отговор надали ще има. Зависи от времето, помещението и неговата проветривост, количеството сол, типа на месото.
При мен първата партида стана за 12 дни, вторите и третите ги сложих едновременно и то преди няколко дни.

Пастърмата ми стои и тя няколко дни вече ... ама е сухо и студено - идеално за мезета.

Обикновенно суджуците ми стават за две седмици. После са сухи и твърди, не биват за рязане нито за печене - става като арматура :mhihi:

Череп кимьона не е ли за суджуци и луканки бре, то е до вкус всичко ама за пастърма не съм срещал поръска с кимьон? Все пак вкусовете на ората са различни да :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 02 Яну 2016, 15:53

Аз с годините опити, съм стигнал до извода за себе си, че месото се соли 72 часа на сухо в морска сол (всичко течно което пуска месото го изливам), после 12 часа киснене във вода (на 3-4 часа я сменям, ако не е нощем :mhihi: ). По-добре се "изпича" месото, а и солената среда за по-дълго,трепа разни патогени, ако ги има. Затискане с тежест за 24 часа един два пъти, също не пропускам. Овче и шилешко ги суша директно, без подправки. Телешкото, или дюс или като свинското. Свинското, 60/40 чимен /червен пипер (евентуално и лют червен), фино смлени в кафемелачката, разбъркани в бяло вино. Понякога, ако не ме мързи, ги намазвам леко с каша от счукан чесън. Сърна и рогат дивеч, по тая, горната в предния пост (изрових я от интернет, преди време, ама е супер) , или пак без подправки.
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan-enchev » 02 Яну 2016, 16:48

мерси за споделения опит.

Отделно имам и един технически въпрос - как да изкарам ефективно въздуха от суджука. Мачкам ги всеки ден в общи линии, нагоре-надолу, настрани, на поза 69 дори пробвах, не излиза тоя въздух. Може да снимам, ако искате да ви покажа как е хавата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 02 Яну 2016, 17:14

Дупчи с игла, няма проблем :D
Ubi dubium, ibi libertas

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата