Спукан радиатор-вече залепен

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Спукан радиатор-вече залепен

Мнение от oci » 04 Юни 2011, 21:27

Колеги днес забелязах, че на моята кола на щуцера дето излиза от радиатора при капачката за наливане на антифриз има малък теч и като се загледах установих, че има малка цепнатинка колкото нокътя и овлажнява от там а е на супер удобно място, та идеята ми е нали този щуцер е пластмасов на самоя радиатор може ли да се лепи с нещо и дали изобщо пластмасата я лепят някъде?
Последна промяна oci на 15 Юни 2011, 14:38, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46

Re: Спукан радиатор

Мнение от BAGRETO » 04 Юни 2011, 22:13

Колега моя се пукна на същото място и го залепих със LOCTITE 3450 то е от тези двукомпонентните , взех го от Мистър бриколаж към 22лв беше.Уж го направих временно докато си купя нов ама стана карам така вече година и половина :mhihi:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 04 Юни 2011, 22:23

Пробвай с епоксидна смола или Поксипол.
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 /316i

Мнение от IKN » 04 Юни 2011, 23:29

oci написа:Колеги днес забелязах, че на моята кола на щуцера дето излиза от радиатора при капачката за наливане на антифриз има малък теч и като се загледах установих, че има малка цепнатинка колкото нокътя и овлажнява от там а е на супер удобно място, та идеята ми е нали този щуцер е пластмасов на самоя радиатор може ли да се лепи с нещо и дали изобщо пластмасата я лепят някъде?

Само преди месец и аз бях със същите симптоми на същото място - две микропукнатини по тънки от косъм и дълги
по 2-3 мм. Не капеше антифриз , а просто овлажняваше и аз бях пред дилемата - да лепя или да купя нов радиатор.
Даже обменихме инфо на Л.С. с моя градски колегата BAGRETO какво лепило е използвал той за неговия радиатор за
което му благодаря , но в крайна сметка реших генерално въпроса с нов радиатор БЕР / добра отстъпка/ , за да не
го мисля повече стария къде евентуално на друго място може да избие по пластмасите . На всички е известно че
пластмасата старее и с времето става все по хрехка , а нашите бензинки работят на 105 гр. и налягане докъм 2 бара.
За сега и грам не съжалявам ,че загубих около 3 ч. да го сменя и похарчих малко над 200 лв. За сметка на това сега
за 1 месец нивото в казанчето не е мръднало и милиметър , а аз не отварям всеки ден капака да гледам колко е
овлажнено както преди и да развивам капачката да гледам дали ще изкочи топчето. :D

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 318i
Мечтае да кара: Е60

Мнение от divvakka » 05 Юни 2011, 0:02

Имах точно същия проблем и от опит казвам, че с поксипол нестава. Наложи се тогав да си купя нов радитор...та един приятел ми сподели, че е лепил радиатор с лепило за лодки и ставало доста здраво и сполучливо. Предполагам в по - големите магазини за строителни материали ще го намериш. Успех :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от oci » 05 Юни 2011, 22:54

BAGRETO написа:Колега моя се пукна на същото място и го залепих със LOCTITE 3450 то е от тези двукомпонентните , взех го от Мистър бриколаж към 22лв беше.Уж го направих временно докато си купя нов ама стана карам така вече година и половина :mhihi:

и на мен ми казаха за тези двукомпонентни лепила, аз ще пробвам с тях, но ме притеснява, че ги дават до 100гр даже на LOCTITE 3450 - 100 градуса му е температурата на самозапалване и може да стане беля.
Ето;
http://www.tme.eu/html/BG/strukturno-le ... pelny.html

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IKN » 06 Юни 2011, 9:09

Аз бях почнал да търся това лепило-http://www.thispay.com/catalog/index.php?act=viewProd&productId=2173
но не го намерих в един два от големите строителни магазини , а в последствие се отказах да лепя .
Oci , ако решиш да лепиш обезателно зашкури много старателно около пукнатината и използвай армираща
мрежичка заедно с лепилото.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 11 Юни 2011, 10:40

Оказа се, че и моята Е36ца боледува от същата болест, само че при мен направо се спука въпросният щуцер и ми изхвърли антифриза (червен, за 80-90 кинта, преди няколко месеца го бях сменял :banghead: ).
Отрязах въпросния, изшкурих добре отверстието, отидох на стругар, който ми направи подобен метален компонент за заместител. Първия ден се опитах да залепя металната част за радиатора с епоксидна смола. Въобще не хвана. Следващият ден го закрепих с термоустойчив силикон, стегнах го с 2 метални скоби, едната хваната за гумения маркуч, другата за тялото на радиатора (колкото беше останало от стария щуцер) и ги закрепих помежду им. До тук добре, но пак сълзи. Като покарам и загрее до нормално положение, а после спра прави локвичка отдолу.
Понеже нямам възможност да сменям целия радиатор ще търся още варианти да я залепя тая майна. Ако имам успех ще пиша пак след някой друг ден.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от IKN » 11 Юни 2011, 15:25

Трудна работа колега . Мой приятел с Е 36 беше минал по твоя път , но както се очакваше без особен
успех . Накрая стисна зъби и посъбра някой лев за нов радиатор .
Лошото е че системата работи при доста екстремни условия - висока темп. и налягане , а не просто да
тече нещо на самотек през нея . Като отчетем и фактора стареене и чупливост на материала /особено
пластмасата/ , то нещата занапред стават все по рискови със стар радиатор ,особено като се има
предвид че идва лято.
Все пак успех с ремонта. :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 D "01, E90 320 D" 07

Мнение от armagedon01 » 14 Юни 2011, 11:29

На едно изложение видях това лепило PASCO FIX - http://www.ferex.bg http://www.pascofix.de - немско е, дават го да издържа от - 70 до + 180 градуса, 7 - бара налягане. И като гледах на какви тестови идържаше докато го представяха, според мен ще стане мн здраво. По спомен струваше около - 20 лв с една година гаранция :D
На улицата се пазя не от крадци,а от полицията да не ми вземе парите.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 14 Юни 2011, 21:01

Събота правих опити да залепя тоя щуцер. Взех някакво лепило ABRO, хамериканско лепило за метали, термоустойчиво (дават го до 1300 гр. ), за към 10 кинта го взех. Приличаше на разтопен асфалт. Залепих с него, изчаках 24 часа, обезвъздуших, излезнах и направих 1 кръгче из града. Като се върнах от мястото дето бях лепил направо си шуртеше. Пак греда.
Днес ходих на стругар, да ми направи същият компонент, само че не от метал, а от полиамид (металът и пластмасата имат различни топлинни коефициенти на разширяване и по начало си беше лоша идея да пробваме да лепим там стоманена част). Тези дни ще пробвам пак с някакъв вери спешъл силикон и пак ще пиша до къде сме я докарали...

ентусиаст
Аватар
Кара: Камион колкото читалището...

Мнение от pistata9889 » 14 Юни 2011, 22:49

Здравейте първо мнение ми е в този под раздел :D
Май нашите бензинки го имат всички този проблем.
Аз преди година иман проблем с маркуча който влиза в
разширителното казанче и го смених с нов, а сега и радиатора
ми направи същия номер.Него го залепих на шега по Велик ден
и не е мръднал,а за целта използвах капчица и вестник.
Вестника от нагряването падна но не тече и не го закачам.
Когато трябва да вземеш решение относно една страна,изслушай и другата,може нейната версия да е по достоверна!!!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Спукан радиатор-вече залепен

Мнение от oci » 15 Юни 2011, 14:46

Колеги аз реших да пробвам да го лепя преди да купя нов, първо защото е на удобно място там където се пука на повечето е46-ци, а именно на гърловината кадето влиза маркуча от казанчето.
Та първо зачистих мястото със шкурка, после с поялника залепих пукнатината и нараних, пак с поялника на по-голяма площ около спуканато без да пробивам в дълбочина, това го направих с идеята от горе лепилото да са захване на нещо и да се свърже по здраво и накрая използвах едно лепило, което купих от Бриколаж, но е немско и най-важното в упътването пише, че се използва за охладителни системи, устойчиво на химикали и се използва при температурен интервал от -50 до +180 градуса, което ме устройваше идеално защото знаем, че бензиновите мотори работят на около 105гр а повечето двукомпонентни лепила издържат около 100гр.
И вече карам 400 км след като съм го залепил и няма теч и мокрене и колкото изкара ако случайно протече, но едва ли ще стане на същото място така както съм го направил ще го сменя, но до тогава си карам и си свиркам.
Успех дано съм бил полезен.
Ето го и лепилото, струва точно 10 лв.
http://www.carsystembg.com/index.php?It ... tem_id=364

Потребител
Аватар
Кара: BMW е90

Мнение от apostolakis » 15 Юни 2011, 17:23

здравей колега.на есен ми протече и моя радиатор от щуцера на дебелия маркуч горе до казанчето реших да го залепя и стана като нов.тази неделя след обяд както си карам и колата ми загря рязко.спирам веднага и гледам маркуча изкочил и щуцера останал в него. та моят съвет е като събереш някой лев си вземи нов че не знаеш кога ще роди нацяло

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 15 Юни 2011, 17:29

Мисля,че си си решил проблема.При мен на старата е36 беше така и ползвах същото лепило от бриколаж ,само че беше малко по-висока цената / по спомен/ и така си и замина колата.Не мръдна от никъде нито през лятото,нито през зимата имах проблем :lalala:
Изображение

Следваща

Назад към E46