2.5 тдс на пали грам. проблема открит

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325tds

2.5 тдс на пали грам. проблема открит

Мнение от shiko » 13 Май 2011, 21:23

някой имал ли е проблем да не може да запали 2.5 тдс.има гориво до помпата/гнп/ ,но на дюзите не пуска грам.клапанчето за гасенето е проверено и махано и пак не ще.
Последна промяна shiko на 17 Май 2011, 18:56, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Re: 2.5 тдс на пали грам

Мнение от anton mutafchiev » 13 Май 2011, 21:28

дане е от помпата щом до нея има а до дюзите не да няма скъсан кабел на помпата

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shiko » 13 Май 2011, 22:03

всички кабели до помпата и до компютъра са проверени.клапанчето за спиране на горивото също.като сваля капачката на главата на помпата и завартя остта на шибара и колата запалва за момент и изгасва.предполагам че компа не управлява тази глава/шибъра/.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Май 2011, 23:02

Добре ама дай малко предистория че с това "не пали" ... Как разбра че до дюзите не ходи нафта , ако само тръбичка си откачил и е капчица капнала оттам а ти искаш лейка не става. като въртиш повечко да запали има ли момент в който лампата на дщзата да светне. Няма да запали и ако кабелчето ( или буксата ) на авансатора на помпата не е как трябва или има проблем. И о датчик кол. вал пак май няма да откъне ама инфото ти е малко, не се сърди ама не сме врачки . Скоро един тдс не палеше грам от въздух в системата , ей така не щеше иначе вървеше кат ненормална без грам пушък , тъй че колкото повече подробности по-добре ще се отсеят възможните причини.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shiko » 13 Май 2011, 23:24

проверил съм всички датчици вкл. и този на коляновия вал.всички връзки между компютъра и датчиците.подаваш контакт,лампата за впръскането светва и изгасва,лампата за подгряването светва и след около 5-6 секунди изгасва,помпата в резервара се включва с подгряването и изгасва след около 10 секунди.отвивам всичките търбички на дюзите и като въртим да запали не пускат и грам нафта.предполагам че авансатора и да не работи нафта трябва да хвърли.пробвал съм и със система директно на помпата и пак не ще.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Май 2011, 23:57

Като пишеш че клапанчето за подаване на гориво на помпата е махано означава че е пробвано да се запали с махнато шибърче на въпросния клапан ли. Щото тва с датчиците и замерването и аз го правих 16 пъти и не щеше , два сервиза в Пловдив обиколи и накрая го хванах в изневяра гадния му клапан пък го бях проверявал уж , а той изгорял без предупреждение. И като си махнал капака на ГНП и дадеш на контакт отива до макс. палеца и след това да се върне или не движи грам.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shiko » 14 Май 2011, 0:16

клапанчето има едно буталце с пружина което като няма напрежение на клапана буталцето затваря притока на гориво до буталото за високо налягане на помпата и така гасне мотора.аз махам това малкото бутлце на клапана да не спира притока на гориво и пак не ще да хвърля на дюзите.иначе като сваля капака на главата на помпата и подам контакт,палеца се подмества някаде до половината си ход и се връща и повече не мърда оттам дори и когато въртя на стартер.ако го преместя с ръка до максимално положение колата пали за 2-3 секунди и изгасва и изпушва много черно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 14 Май 2011, 22:11

Колега , обикновенно съветвам да се прави по-евтиното и да се върви към по-скъпото докато се оправят нещата ако проблема не може да се установи директно и първично. Та таз кола палила ли е някога и стана изведнъж сакатлъка или така ти падна в ръчичките умряла , демек знаеш ли и предисторията . Свали помпата и я занеси да ти я пуснат на стенд да си изясниш нещата с нея , след това си провери и центровката разпр, вал да си сигурен и накрая мнтираш помпата и действаш. Не знам дали може да се износи толкоз елемента на ГНП та да спре въобще да подава нафта на дюзите и затова мисля че трябва да се закачи на стенд . Щом кат врътнеш палеца запалва значи фърля на дюзите в тоя момент , а пуши много щот на ръка и подаваш явно доста и в началото е така. А като я запалиш така и тя загасне лампата на дщзата светва ли и остава ли така.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shiko » 15 Май 2011, 8:49

колата си работеше до последно.направил съм центровка с индикатор за аванса.просто един ден реших да я запаля пак и от тогава неще.за лампата не съм обурнал внимание понеже аз съм на помпата а колегата на ключа.ще сменя компа първо и после ако не иска ще сваля помпата. :kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BAYRON » 16 Май 2011, 18:18

Имаш същия проблем....
Един ден си сменяваш тръбичката от филтъра до помпата и съм натегнал повече с ключа и без да искам съм преместил плочата напред към фаровете. Но това го разбрах след двудневни мъки и 50 лв на един дизелджия да дойде да ми я диагностицира намясто.
Центровката до десети от милиметъра. Просто дай в най задно положение и пробвай докато стане
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от shiko » 16 Май 2011, 19:36

утре ще пробвам с друк компютър и ако не стане ще си играем с помпата.мисля че ако бутнеш плочката до край към фаровете, колата пали но не може да вдига обороти, а ако я бутнеш докрай към купето вдига високи обороти.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: 2.5 тдс на пали грам. решено

Мнение от shiko » 17 Май 2011, 18:55

както каза колегата от горния пост,проблема е от центровката на плочката.явно болчетата са били хлабави и се е преместила по някаквъв начин и за това не палеше.сега я центровах и всичко е 6. :lalala:

Назад към E36