DSC + Сензор за дъжд + Спирачките

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530D xDrive

DSC + Сензор за дъжд + Спирачките

Мнение от Ciki » 11 Апр 2011, 17:53

Моля модераторите да ме извинят ако тези въпроси вече са дискутирани, но аз лично не открих такава тема та за това реших да пусна нова...

Помня, че четох някъде, че спирачките комуникират със сензора за дъжд (ако разбира се в автомобила има такава екстра) и се адаптират според това дали сензора подава информация за дъждовно време или сухо... има ли нещо верно в това и отнася ли се за E46?

Другото което исках да попитам е за DSC-то: Каква е правилната експлоатация? Може ли например да се включва и/или изключва когато автомобила е в движение? Може би има някакви особенности? или задъжително колата трябва да е в покои преди да се активира/дезактивира DSC-то?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Re: DSC + Сензор за дъжд + Спирачките

Мнение от S7 » 11 Апр 2011, 18:09

ASC-то може да се включва по всяко време,предполагам че и това е така.Относно сензора за дъжд,който няма,спирачките му как разбират че вали или не :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ciki » 11 Апр 2011, 18:35

S7 написа:ASC-то може да се включва по всяко време,предполагам че и това е така.Относно сензора за дъжд,който няма,спирачките му как разбират че вали или не :D

Това е твоята практика (да го включваш по всяко време) или просто предполагаш?
Относно спирачките... твърде риторичен ти е въпроса колега ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 11 Апр 2011, 18:42

За сензора не знам само гадая,ама пък за ДСЦ-то съм на 98 % сигурен че можеш си го включваш когато ти е кеф ;) Можеш да си тръгваш с вкл. за да се изтреляш по добре и да си го изкл. след това да можеш да дрифтиш :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 11 Апр 2011, 18:48

Това са пълни глупости според мен!!! АСЦ/ДСЦ все тая се ориентира за настилката по сигналите, които изпращат датчиците на колелата в зависимост от това как се върти или прибоксува съответното колело, сигналите текат в електрониката с такава бързина, че на колата не й е трудно въобще своевременно да разбрере ква е настилката отдолу и как да реагира в зависимост от ситуацията. Сензора за дъжд според мен не го играе въобще в тая система. То е и глупаво - ако си пръснеш на стъклото колата да почне да си мисли че вали и да спира по друг начин. На 99.9% съм сигурен, че нямат общо.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46i

Мнение от NIKMAN » 11 Апр 2011, 18:51

Аз имам сензор за дъжд и единственото, което съм забелязал е, че като завали се вкл. чистачките с интензитет зависим от силата на дъжда.
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 11 Апр 2011, 18:52

slitter написа:Това са пълни глупости според мен!!! АСЦ/ДСЦ все тая се ориентира за настилката по сигналите, които изпращат датчиците на колелата в зависимост от това как се върти или прибоксува съответното колело, сигналите текат в електрониката с такава бързина, че на колата не й е трудно въобще своевременно да разбрере ква е настилката отдолу и как да реагира в зависимост от ситуацията. Сензора за дъжд според мен не го играе въобще в тая система. То е и глупаво - ако си пръснеш на стъклото колата да почне да си мисли че вали и да спира по друг начин. На 99.9% съм сигурен, че нямат общо.

Аааа нали :mhihi: ама колегата задал 2 въпроса наотделно и иска отговор 1 и 2 и ако може да сме убедени на към 100 % ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: с Adaptive Drive
Мечтае да кара: F06 с B58

Мнение от 100imenov » 11 Апр 2011, 19:00

Относно DSC може да го включваш и изключваш,без значение дали си в движение или покой,единствено мотора трябва да работи.Сензора за дъжд,се намира при огледалото за обратно виждане и определя темпото на чистачките,според зависи количеството капки.Това дали е сухо или мокро времето,спирачките нямат нищо общо.За колите без сензор за дъжд като са в покой,чистачките се намалят автоматично,ако са на бърз режим.

Слави
Аватар

Мнение от © » 11 Апр 2011, 20:23

като започнеш да си пръскаш стъклото се включат фаровете - това е единствената връзка, която съм забелязал :mhihi:
Сензора за дъжд няма абсоютно никаква връзка със спирачките, не го знам от някой технически източник, но съм сигурен, че е така. Системите комуникират по съвсем различни шини, там където са спирачките няма сензори за дъжд, радио приемници и други глезотии
Все пак може би някой по запознат ще сподели (pazokolarov)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ciki » 11 Апр 2011, 20:43

S7 написа:Аааа нали :mhihi: ама колегата задал 2 въпроса наотделно и иска отговор 1 и 2 и ако може да сме убедени на към 100 % ;)

Колега, иронията и сърказъма са излишни...

По темата: Сигурен съм, че съм чел или чувал някъде, че спирачките и сензора за чистачки си комуникират по някакъв начин, но не съм сигурен дали това важи за E46 или се отнася за следващите поколения Е90 и т.н... и този въпрос няма общо с DSC-то..за това и това как работи то...
Въпроса е дали може в движение да се изключва/включва или има някаква особеност.

Слави
Аватар

Мнение от © » 11 Апр 2011, 20:59

сигурно има връзка при следващите модели, Е46 не вярвам да са толкова умни
колкото до включването - аз често го правя по време на движение и по светофари и не е имало проблем, но не знам дали е правилно или не

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ciki » 11 Апр 2011, 21:01

© написа:сигурно има връзка при следващите модели, Е46 не вярвам да са толкова умни
колкото до включването - аз често го правя по време на движение и по светофари и не е имало проблем, но не знам дали е правилно или не

Thanks Слави!

Ще се опитам да намеря това което съм чел или гледал за да не бъркам и аз нещо...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от S7 » 11 Апр 2011, 21:03

Ciki написа:
S7 написа:Аааа нали :mhihi: ама колегата задал 2 въпроса наотделно и иска отговор 1 и 2 и ако може да сме убедени на към 100 % ;)

Колега, иронията и сърказъма са излишни...

По темата: Сигурен съм, че съм чел или чувал някъде, че спирачките и сензора за чистачки си комуникират по някакъв начин, но не съм сигурен дали това важи за E46 или се отнася за следващите поколения Е90 и т.н... и този въпрос няма общо с DSC-то..за това и това как работи то...
Въпроса е дали може в движение да се изключва/включва или има някаква особеност.

Извинявам се :bchug: исках да кажа че задаваш 2 въпроса а всички си помислиха че свързваш дсц-то с чистачките ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 11 Апр 2011, 21:53

Колегите мисля, че изчерпаха темата ; Само ще добавя, че DSC и при следващото поколение (Е90-91) работи по абсолютно същия начин и няма нищо общо със rain сензора. До сега честно казано, не съм чувал подобно нещо да съществува и при останалите автомобилостроители и ми се струва твърде наивно - просто един сензор (фотоклетка) на предното стъкло, да играе роля при определяне на спирачното усилие и АБС-а, е малко несериозно.

П.С: Пълното изключване на DSC (със задържане) , като че ли става една идея по-бързо и лесно в покой, НО за това най-вероятно просто си въобразявам ( явно в движение просто повече ме сърбят пръстетата :mhihi: )

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Мнение от mistyrain » 11 Апр 2011, 22:04

До колкото си спомням DSC май имаше 3 режима на работа. Колега, може да разгледаш тази тема:

viewtopic.php?f=34&t=224783&hilit=ASC

доста се боричкахме кое какво точно е, но и бая информация се събра.

Следваща

Назад към E46