таралеж или крайното стъпало на вентилатора
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
Re: таралеж или крайното стъпало на вентилатора
ThE BeAsT написа:До сега бях долу ... не е от ремонта защото пущината днес си работи, а вчера от 10 запалвания ни то 1 признак на живот ... най-вероятно си е тарлюНо поне с това, че днес заработи изключих варианта да е забравено нещо от ремонта вчера ... мерси колеги.
Аз ти казах, че ще заработи дали ще е след ден, две или пет, но почне ли да спира веднъж само мизерии ще ти прави така, че сменяй го с нов няма да имаш нужда да ти давам ежко за проба.
Вземи си от Ауто плюс на SWAG с около 50-60 лв е по евтин от оригиналния и работи без проблем пробвал съм го на десетина коли плюс на моята и няма проблем.
Мисля, че беше около 100- тина лева.
- cstefanova
- кандидат ентусиаст
-
Моят вентилатор освен че спира и тръгва когато си поиска не подържа температурата която сам му задал.Примерно го оствям на 24 градуса и си ги подържа.След известно време като поработи започва да духа студено . Дали и при мен проблема е от така наречения таралеж?
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
Това, че спира и тръгва от време на време сам гаранция, че е от таралежа, но това, че почва да духа студено не е от него.
Вероятни причини са проблем в ел. клапана за парното, термостат, клапите на парното, но първо виж как е загряването на колата постоянно ли държи стрелката на средата или се отклонява има вероятност и перката за охлаждане на радиатора да е зацепила постоянно и да сваля температурата на двигателя.
Но не е от таралежа той само управлява вентилатора на парното на купето.
Вероятни причини са проблем в ел. клапана за парното, термостат, клапите на парното, но първо виж как е загряването на колата постоянно ли държи стрелката на средата или се отклонява има вероятност и перката за охлаждане на радиатора да е зацепила постоянно и да сваля температурата на двигателя.
Но не е от таралежа той само управлява вентилатора на парното на купето.
- cstefanova
- кандидат ентусиаст
-
След като загрее температурата си остава нормална без промени. Стрелката на температурата си стои по средата.
Колеги кажете от къде мога да си взема нов таралеж? Колко вървят горе-долу 

bobifan написа:Колеги кажете от къде мога да си взема нов таралеж? Колко вървят горе-долу
Номенклатурен номер : 64116920365
Описание : КРАЙНО СТЪПАЛО ВЕНТИЛАТОР ПАРНО
Ед.цена (с ДДС) : 177.49 BGN
Има наличност
Дару Кар АД си запазва право за промени в цените

- prel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW '02 318i, Peugeot '94 306
Ето моят опит с тоя таралеж. Симптомите бяха единствено неравномерна работа на вентилатора - както си стои и по едно време почва да качва или намаля оборотите. Изтърпях го около 6 месеца и взе да ме вбесява накрая. Оригинален + смяна ми обявиха сума от над 200лв и накрая си го поръчах от англия за 34 паунда + 6 паунда доставка. Смених си го сам за 1 час (страхотен зор беше!!) но в крайна сметка всичко вече е ок.
Не мога да повярвам, че един алуминиев радиатор с 5 транзистора вътре струва 200лв, ама явно се търси...
Не мога да повярвам, че един алуминиев радиатор с 5 транзистора вътре струва 200лв, ама явно се търси...
- jbankov
- ентусиаст
-
- Кара: e46 M54 '01
prel написа:Ето моят опит с тоя таралеж. Симптомите бяха единствено неравномерна работа на вентилатора - както си стои и по едно време почва да качва или намаля оборотите. Изтърпях го около 6 месеца и взе да ме вбесява накрая. Оригинален + смяна ми обявиха сума от над 200лв и накрая си го поръчах от англия за 34 паунда + 6 паунда доставка. Смених си го сам за 1 час (страхотен зор беше!!) но в крайна сметка всичко вече е ок.
...от кой сайт е това ,колега

- prel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW '02 318i, Peugeot '94 306
ebay.co.uk е сайта
намираш някой търговец, който праща до България
търсиш по оем номер, който за моята кола беше 64116920365, предполагам става за всички е46

търсиш по оем номер, който за моята кола беше 64116920365, предполагам става за всички е46
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
дигиталния климатроник е36 , климатроник е39 и е46 таралежите са съвместими ! аз току що си сложих от 96г е36 (имах го наличен) и няма ядове ! колата е 00г. 6ти месец 318i
ето в ибей тънко с доставка в Бг 24 + 8 паунда Х 2.3 = около 80 , до колкото знам в Бг ги има на по 100
http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E46-E36-E39-E ... 1c1b5fef37
ето в ибей тънко с доставка в Бг 24 + 8 паунда Х 2.3 = около 80 , до колкото знам в Бг ги има на по 100
http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E46-E36-E39-E ... 1c1b5fef37

- landolin
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535ix, 2012
Таралежа се рециклира без проблем и има цяла тема със снимков материал за това, аз моя го ремонтирах и вече над два месеца няма ядове - бачка си без проблеми на всичките степени.
Проблема в таралежите са мощните транзитори вътре в тях, нещо не са сметнали правилно охлаждането и след години работа се опичат и почват да се бъзикат като позагреят, и накрая дават съвсем фира.
Транзисторите са евтини, проблем само е изчовъркването на всичката смола, с която са заляти - на мен лично ремонта ми отне една цяла вечер, но да седнеш в колата и вентилатора да мърка като коте - безценно:)
Проблема в таралежите са мощните транзитори вътре в тях, нещо не са сметнали правилно охлаждането и след години работа се опичат и почват да се бъзикат като позагреят, и накрая дават съвсем фира.
Транзисторите са евтини, проблем само е изчовъркването на всичката смола, с която са заляти - на мен лично ремонта ми отне една цяла вечер, но да седнеш в колата и вентилатора да мърка като коте - безценно:)
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
е .. без проблем
аз тоя 2000г от е46цата го разглобих , но съвсем не може да се каже че е без проблем . Ще снимам и ще се види .. гадния силикон навсякаде не позволява разглобяването - "без проблем" , иначе транзисторите ги има в Бг за по 2,50 

- landolin
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535ix, 2012
Е сега без проблем
имах в предвид, че може да се ремонтира 
Както съм написал ми отне цяла вечер изчовъркването, смяната на транзисторите и сглобяването

Както съм написал ми отне цяла вечер изчовъркването, смяната на транзисторите и сглобяването

Здравейте колеги,и аз трябва да сменям този "таралеж" понеже постоянно си духа,докато не откача клемите.
Ще може ли да ми кажете къде във Благоевград мога да го намеря и ориентировъчна цена.Тъй като вече съм писал ще използвам да ви питам и за демпферната шайба на коя марка да взема (неоригинална :Д) и какви им са цените. В един сервиз ми предлагаха някаква испанска за 216лв.,а след това отидъх в един магазин за авточасти и ми казаха цени от 250 до около 500 лв. Аз мислех да взема на СВАГ ама ми казаха 390 лв.,пък аз си мислех,че са 250-60 лв. Поздрави! 

- freakylp
- Потребител
-
- Кара: 320d E46
- Мечтае да кара: 335d e92
Здравейте,
Успях да си сваля таралежа за около 25 мин. на 320d e46, но сега доста ми се "опъва" стигането до платката.
Доста здрава е пластмасата отгоре / изливката / и не знам как да я махна.
Нямам пистолет за горещ въздух и с нощ е голяма мъка.
Дайте някакъв съвет как да изчопля тази гадост и да стигна до тъпите транзистори.
И също така можете ли да ми дадете схемата за бушоните като картинка ?
Кои бушони отговарят за парното и климатроника ?
Благодаря ви предварително

Успях да си сваля таралежа за около 25 мин. на 320d e46, но сега доста ми се "опъва" стигането до платката.
Доста здрава е пластмасата отгоре / изливката / и не знам как да я махна.
Нямам пистолет за горещ въздух и с нощ е голяма мъка.
Дайте някакъв съвет как да изчопля тази гадост и да стигна до тъпите транзистори.
И също така можете ли да ми дадете схемата за бушоните като картинка ?
Кои бушони отговарят за парното и климатроника ?
Благодаря ви предварително