NavCoder, вече и на Български.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: F01 пет точка нула L

Re: NavCoder, вече и на Български.

Мнение от doomy525 » 13 Фев 2010, 16:39

Извинявам се, но писах на въпросния човек да ми прати кабела преди около месец, но така и не получих и отговор и кабел. Някой да може да ми каже от къде мога да го поръчам ?
enjoy life and drink cold beer

Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 13 Фев 2010, 17:34

ivanov 530d написа:badsharki Има си IBUS и на колите с голям борд и на колите с малък ;) Попрегледай WDS-а ако не ми вярваш.....

Всъщност и двете шини са едно и също нещо, разликата е че при колите които се водят HIGH са разделени заради повечето модули които има колата и се рутират от IKE.
milennyc е постнал едната картинка с I/K-bus, нека видим и другата за повече яснота. С картинки е по-лесно отколкото с WDS. ;)
k-bus.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60
Мечтае да кара: Pershing 115

Мнение от Jenkov » 13 Фев 2010, 17:48

Добре де , според тази топология излиза нещо друго. Ако ЛЦМ-а е на IBUS , защо тогава може да се програмира през ОБД буксата , нали там IBUS няма. След като това може да се прави , излиза че Навкодер-а пък би трябвало да работи дори направо през ОБД (16 или 20 пин) букса (може би само при коли с големия борд) , така си го обеснявам аз :dunno:

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 13 Фев 2010, 17:59

Пускам.... сори че не го пуснах по рано но имам само за Х5....
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 13 Фев 2010, 20:14

Каква тема сте си отворили тука, чак не можах да разбера кой какво иска да разбере :lol:

Навкодер кодира през iBUS, другите интерфейси (инпа, ГТ1...) кодират по К-линията. К-линията е свързана с всички модули (DDE, EWS, ABS....) и е нормално за програма с която се диагностицира всичко в колата, а iBUS е само към модулите свързани с екстрите по колата.

Не можеш да свържеш навкодер през К-линията, защото самия софтуер е направен да чете само iBUS, както и не можеш да свържеш инпа към iBUS и да очакваш да прочете нещо.

В километражите, при малкия борд оборотомера е взема сигнал по К-линия, при таблата с голям БК взема сигнал от iBUS.

Накратко, всеки софтуер е направен да се свързва с определена шина и можеш да прекодираш или там каквото се прави.Просто е нужна връзка с модула, ако ще и P-BUS да е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jenkov » 16 Фев 2010, 13:52

mad_presley написа:Каква тема сте си отворили тука, чак не можах да разбера кой какво иска да разбере :lol:

Тя разгорещената дискусия тръгна оттам , че бях прочел че ако свържем модифициран vag kkl кабел пин 16 (+) , пин 4,5 (-) и пин 7 който по принцип се връзва на K-BUS (този го връзваме към I-BUS в случая) и воала , би трябвало Навкодер-а да работи през vag kkl , т.е излиза че този кабел е нещо като универсален :)
Така и никой не написа пробвал ли го е и дали става , а аз не съм успял да намеря все още къде да го закача на I-BUS без да разглобявам , а и още не съм си купил Навкодер-а.

ентусиаст
Аватар

Мнение от badsharki » 16 Фев 2010, 15:24

Jenkov написа:Тя разгорещената дискусия ...

Разгорещена дискусия не е имало в ниакакъв случай. :)
... та отговарям ти на въпроса още веднъж, това което си прочел за ККЛ кабела и Навкодера е вярно и работи. Но не става пряз диагностичната букса, а в случая използваш К-line на кабела (не K-bus) за да се вържеш към I/K-busa на колата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Jenkov » 16 Фев 2010, 17:00

badsharki написа:
Jenkov написа:Тя разгорещената дискусия ...

Разгорещена дискусия не е имало в ниакакъв случай. :)
... та отговарям ти на въпроса още веднъж, това което си прочел за ККЛ кабела и Навкодера е вярно и работи. Но не става пряз диагностичната букса, а в случая използваш К-line на кабела (не K-bus) за да се вържеш към I/K-busa на колата.

Ей това вече е отговор , при това точен :bowdown: Приемам и поправките които си отбелязал , мир да има :ok:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 16 Фев 2010, 19:58

badsharki написа:Разгорещена дискусия не е имало в ниакакъв случай. :)

Не си го обяснил правилно.
С две думи, ако свържеш кабела за К-линията от KKL адаптера към iBUS на колата (в диагностичната букса няма iBUS), "+" и -"-", може и да се подкара Navcoder (аз не съм го пробвал).

Oбразно казано:
Изображение

Пускаш кабел от пин 1 за "+"
Пускаш кабел от пин 4 за "-"
Пускаш кабел от пин 7 за iBUS (оригинално там е К-линията)
Свързват се тези кабели съответно към колата и гледате дали ще тръгне Navcoder. Kойто разполага с такъв ККL - адаптер, да пробва и да каже дали става.

Давам схема и на 20 пиновата букса за по-старите:
Изображение

Пин 16 е "+"
Пин 19 е "-"
Пин 17 е К-линия

Айде отивайте да пробвате и да кажете дали работи :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от badsharki » 16 Фев 2010, 20:29

mad_presley написа:Не си го обяснил правилно.

Не разбрах кое не съм обяснил правилно, ама карай. :)
Само потвърдих на колегата това което е прочел в интернет, но си признавам, че не съм много по обясненията, защото не ми се отдават. :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 sedan

Мнение от furnata » 26 Мар 2010, 18:24

Новата версия 2.8.162 работи със CI 29-30 -пробвано на Е46 фейслифта. Прекодирах си чека на късите щото заради ксенона ми светеше на таблото. Сега мисля да пробвам да изчета ЛСМ-а със БМВ скенера да видя каде във биновете бърка и какво променя -мисля ще е по лесно със него ,без да ровиш за И-БУС линия по колата .
НЕВОЛЯТА УЧИ........

ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 26 Мар 2010, 20:16

furnata написа:Новата версия 2.8.162 работи със CI 29-30 -пробвано на Е46 фейслифта. Прекодирах си чека на късите щото заради ксенона ми светеше на таблото. Сега мисля да пробвам да изчета ЛСМ-а със БМВ скенера да видя каде във биновете бърка и какво променя -мисля ще е по лесно със него ,без да ровиш за И-БУС линия по колата .

Браво, значи има напредък :lalala:

Няма какво да гледаш с BMW Scanner, защото с него можеш да омажеш кодировката безвъзвратно. Става лесно и елементарно с NCS Exper, чрез промяна в FSW_PSW файла.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 sedan

Мнение от furnata » 26 Мар 2010, 20:47

Ще го пробвам ,тъкмо си русифицирах NCS че тоя немски ме смахва- ама ще пробвам и със скенера че ми е интересно :mhihi: имам два модула и ще си поиграя , иначе как ще разбера кво става ;)
НЕВОЛЯТА УЧИ........

ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 27 Мар 2010, 8:53

Ако ще променяш нещо във БИН-овете, да знаеш че трябва чексум да изчисляваш накрая :)

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Мнение от milennyc » 27 Мар 2010, 19:51

Така и никой не каза дали с ККЛ може да се подкара Навкодера.... и тези "+" , "-" пинове луда работа има го на 1,14 и 16 "+", и 4,5 "-" а да не говорим че К линията е до 94 и след 94 различно....

ПредишнаСледваща

Назад към E39