Помощ за монтаж на обикновенна газова вьв 316 м40

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото има..
Мечтае да кара: .....

Помощ за монтаж на обикновенна газова вьв 316 м40

Мнение от iliew » 24 Яну 2010, 22:26

Колеги здравейте искам да попитам дали може някой да обобщи стьпките за монтаж на газова ,кьде как какво.Ако няма какво да кажете конкретно по темата подминете я.Благодаря!

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Re: Помощ за монтаж на обикновенна газова вьв 316 м40

Мнение от Icco » 25 Яну 2010, 1:14

Ми колега М40 е най некапризния от към газово мотор, така че какви стъпки точно искаш да знаеш ?
Или не си монтирал никога газово а искаш да си го сложиш сам?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 25 Яну 2010, 1:35

Мога да ти пратя снимки къде е моят изпарител (с М43 съм обаче) и има няколко правила по монтажа на елементите... незнам какво точно те интересува,обикновенно с превключвателя има и схема... :dunno: .

ентусиаст
Аватар

Мнение от iliew » 25 Яну 2010, 2:38

Монтирах сам газова на фиат регата,разликата е че той е карбуратор. Неизвестинте са....как да вьржа ключето за превключване,кьде да закача изпарителя,кьде се слага плочката(моята е комбинирана с кихалка-може всички да са така) Някьде пишеше че с ключа се изкл. дюзите(някьде под колекторите се правило това )други казват че от някькво реле се изключват. Както виждате имам доста неисвестни. Сега някой ще каже,какво се циганиш а не я откараш при някой майстор? Ами просто не ми се дават 150лв на някой за 3,4 часа работа,така че в тази темa моля без такьв спам!

Потребител
Аватар
Кара: 318i М40

Мнение от Totko » 25 Яну 2010, 3:01

Трябват ти:
-Газова бутилка ("пура" или "резервна гума")
-Евросонда (с ел.клапан на нея и горивомер с кабела)
-Външно зарядно устройство
-Тръба 8 мм. от зарядното до бутилката
-Тръба 6мм. от бутилката до изпарителя
-Изпарител (киловатите му да надвишават тези на двигателя)
-Клапан пред изпарителя
-Маркуч от изпарителя до смесителя (плочката), с "врътка" за регулиране на дебита.
-Смесител (плочката), поставя се между дебитомера и кутията на въздушния филтър, като предварително се махат шпилките на дебитомера и се сменят с по-дълги болтове (6 мм. мисля). Външната и форма е правоъгълна, отвътре разбира се е кръгла - диаметър 33 мм.
-На изхода на дебитомера е хубаво да се сложи предпазна (или още "антифайър" или "кихалка") клапа, та ако случайно гръмне - да не потроши клапата на дебитомера.
-Маркучи за изпарителя, с които се свързва към вътрешния кръг на охлаждането. На практика имаш да избираш между две възможности:
-Паралелно на парното
-Последователно на отоплението на колектора.
Първото се препоръчва от фирмите производители на газ. уредби. Второто е по-лесно - не режеш нищо. Някои колеги се оплакват от по-слабо парно при първия начин - други не. Аз съм го вързал по втория и всичко е О.К.
Накрая електриката:
Имаш три клапана, които се включват паралелно. Теглиш жици (аз използвах силиконов кабел 2.5 кв.мм. - презапасил съм се, не е необходим чак толкова дебел - ама ей така...)
Клапаните се управляват от копче вътре в купето.
Копчето включва едно най-обикновенно автомобилно реле, което включва клапаните и прекъсва захранването на инжекторите. Въпросното реле има нормално затворен и нормално отворен контакт. На нормално затворения се подава разрезания на две захранващ кабел на инжекторите (червено/бял), а на нормално отворения се връзват газовите клапани, които разбира се, се захранват от кабела на инжекторите. Т.е. - когато релето "щракне" - прекъсва инжекторите и включва газовите клапани.
"Сигнала" за релето се взима от релето на бензиновата помпа. Така се осигурява много важно нещо! Когато двигателя НЕ РАБОТИ НА ГАЗ, газовите клапани са изключени, независимо дали копчето е в положение "газ" или не, дали колата е работела и угаснала, но останала на "контакт" и т.н. За това се грижи компа, който управлява бенз. помпа точно по този начин. Помпата остава да работи и в резервоара трябва да има бензин разбира се.
Симулация на ламбда и инжектори, не е необходима.
Червено/черния кабел за инжекторите излиза от Главното реле. То е едно от трите извън кутията. Другите са - бен. помпа и подгряване на ламбдата. Виж схемите да се ориентираш. Палиш винаги на бензин и минаваш на газ в движение. Изправни кабели, бобина, запалителни свещи, дистрибутор, капачка, палец. Ако слагаш изпарител BRC, не му пипай настройките. Пробвай да стартираш така. Най-вероятно ще мине на газ без никакви проблеми. Врътката за дебита я оставяш отвита повече от половината - после ще завиваш. Гърмежи се получават 1. от бедна смес 2. от тоци. Направиш ли всичко точно, палиш ли винаги на бензин (може и да гасиш на бензин) минаваш лина газ като мине поне половината на "синьото" - няма да чуеш гръм. Вървежа до 4500 об./мин. е изключително приличен.

Потребител
Аватар
Кара: 318i М40

Мнение от Totko » 25 Яну 2010, 3:12

Забравих да кажа - изпарителя можеш да монтираш на мястото на "кутията за бенз. пари от резервоара" (нея можеш да я сложиш където искаш - дори и в багажника..))) - шегувам се), а на кутията на въздушния филтър можеш да махнеш фунията отпред. Като спускаш по стръмни наклони да не гасне. Важното е маркуча от изпарителя до плочката да е максимално къс, а самия изпарител да е надлъжно поставен. Ако плочката ти е кръгла - най-вероятно не е за този модел. Може да се сложи и такава, разбира се, ма тогава става по-сложно с настройките, заради дебитомера и вакуума... (Не знам да има на М40 дебитомер без клапа...?). Такава плочка се слага преди дросела непосредствено. На другите модели BMW става, ма те са с друг тип дебитомер.

ентусиаст
Аватар

Мнение от iliew » 25 Яну 2010, 14:02

:clap: :clap: :clap: :bowdown: :bowdown: :bowdown: . Защо да не отиде кьм важни теми?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 25 Яну 2010, 17:49

Колеги, надявам се да не ви подразни мнението ми, просто искам да ви спестя ядовете, които брах аз покрай газта. Имам същия двигател, с обикновено газово. Верно, че като разход е добре, но: не държеше обороти. След като отидох при един наистина добър газаджия, човека се заигра да настройва. Започна да държи обороти, но работеше на по-висока температура и харчеше почти двойно повече. Впоследствие и ламбда сондата даде фира, както и регулатора за налягане на горивото... Не ме разбирайте погрешно, никого не искам да разубеждавам, просто споделям горчивия си опит с газта.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от iliew » 25 Яну 2010, 18:36

Благодаря за информацията която даваш колега.Аз сьм много против газта,но колата ми харчи 10на100 извьнградско. Смених свещи филтри,имаше една грешка(ламда сонда)която я изтрихме и която може да се е появила след като я изключих да покарам 2дни без нея и да видя резултата. Така че не сьм сигурен дали е от нея. Ако някой може да помогне с инфо как да си оправя разхода не бих погледнал ГАЗ.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: МБ W140 V8

Мнение от sharksfin » 25 Яну 2010, 19:32

Аз същ имам проблем с разхода - 17/100 градско бензин. На диагностиката не показа нищо. Обаче като замериха налягането на бензина, се оказа, че проблема е от там. Смених регулатора на налягането (120 лв). После пак на диагностика - всичко ок. Обаче оставих колата в сервиза заради лошото време. И моя майстор от няма какво да прави я качил студена на диагностика - ламбдата дава фира. Като загрее колата всичко работи перфектно, но на студена ламбдата скатава. Та, с по-малко думи казано, иди да ти замерят на какво налягане работи. Чувал съм и че от недобре зацепил ангренажен ремък също се вдига разхода.
Акълът е нещо, което можеш да даваш, без да го имаш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от iliew » 25 Яну 2010, 20:22

Kакво предтавлява този регулатор и каде се намира?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Мнение от ned_gm28 » 25 Яну 2010, 21:05

iliew написа:Kакво предтавлява този регулатор и каде се намира?

Намира се най-отпред на инжекторната рейка-№6 на схемата.Определя работното налягане на горивото при инжекторите.При твоя двигател трябва да бъде 3 бара. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15
Изображение

Назад към E36