Теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3145
Регистриран на: 7.05.2007
Местоположение: около ЛЮБИМА и Е36
Пол: Мъж
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор

Мнение от ~Мишо~ » 27 Окт 2009, 17:01

След като преди време смених семерина на к. вал,стана ясно че тече масло и от ф. кутия. Колегата Методи беше споменал че е минал вече по този път,и след кратка консултация реших че сега е момента да реша тоя проблем. След справка в http://www.realoem.com за номерата на гарнитурата и пръстена,реших да поръчам 2 О-пръстена (за всеки случай),защото според Методи на клапанчето вътре трябва да са 2.
Изображение - това е моята кутия а това на Методи - Изображение
И в двата случая ги дават по един,но не исках да рискувам. За да се свали самата кутия е нужно да се свали и генератора със стойката,така че реших да сменя и неговите лагери,за да не го смъквам втори път.
Най напред свалих пластмасовия дифузьор на радиатора,след това перката на виското и ремъците. Развиват се и двете ролки - обтяжната (сваля се целия механизъм + амортисьорчето) и тая която е на ухото на генератора. След това кутията на въздушния филтър с дебитомера. Генераторът се държи в стойката с 2 дълги болта,но преди това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се свалят клеймите на акумулатора,за да се избегнат неприятни изненади :mhihi:. Ако не иска да излезе генератора може леко да се чукнат главите на охлабените болтове,за да отпуснат гайките. Генераторът се завърта леко и отзад се развиват гайките които държат проводниците. След отстраняването му се открива следната картинка:
Изображение Вижда се че помпата на хидравликата е закрепена на същата стойка,но е свързана с маркучи и не е проблем да се измести на страни. Болтовете който държат стойката са 5 на брой,4 под генератора и един челно,от към радиатора.
След развиването стойката се превързва с нещо да не пречи Изображение и се стига до кутията Изображение
След отстраняване на буксата на датчика за маслото се развиват шесте болта които държат кутията. С леко поклащане кутията се изважда навън,като се внимава да не попадне масло по боядисаните части на колата. Внимателно се отстранява старата гарнитура.
Изображение :arrow: Изображение така изглежда почистения вече фланец на кутията :arrow: Изображение
В самата кутия има 3 възвратни клапана,един на вход,един на изход и един който байпасира филтъра в случай на нужда ;) Клапаните на вход и изход не позволяват на маслото да се връща в картера и да се изпразни маслената магистрала.
Изображение кутията и пръстенчето
Изображение :arrow:Изображение :arrow: Изображение
Това е мястото където се поставя новия О-пръстен :arrow: Изображение при колегата Методи тоя клапан се вади от кутията и на задния му край има место за още едно пръстенче,при мен обаче той е здраво запресован и втория който поръчах ми остана,цената на която взех двата пръстена и гарнитурата е 9лв.
Старата и новата гарнитура Изображение
След като се почисти добре всичко се поставя гарнитурата на мястото,а гумения пръстен се смазва с масло. Внимателно наместваме кутията и стягаме.ИзображениеНе се прекалява със стягането защото и двете части са от алуминиева сплав. След като се закачи буксата на датчика се поставя стойката на местото и се стяга.Изображение
Сега е ред на генератора (Valeo),на който обаче първо смених лагерите.
Изображение :arrow:Изображение :arrow:Изображение
Най-напред трябва да развием шайбата на генератора. Трябва ни вложка 24 дълбока и отворена по средата, за да може да се държи контра с шестограм 8. Най-добре ако има възможност да се хваща външно с ключ. Аз нямах такава и се наложи да си купя,цената е като на кутия цигари (4лв) ;). Резбата е нормална,ако не става с шестограма да се законтри може да се хване самата шайба,подлага се парче стар ремък и се хваща с тръбен ключ,но в задната част,а не където ляга ремъка. Трябва да се внимава много,въпреки че шайбата е дебела - ако се получи деформация лагерите ще станат "консуматив" :mhihi: а и по-лошо... Шайбата не е на конус и излиза лесно.
ИзображениеСлед това се сваля пластмасовата капачка отзад,закрепена с 3 гайки. Сваля се и регулатора на напрежението,който е в един блок с четките. Към диодния изправител са запоени 6 извода на статора. Разпояват се внимателно,поялника трябва да е по-мощен (100вата). Развиват се четирите болта на корпуса. При мен излезе първо задната част с диодния блок
Изображение Задния лагер лежи в една пластмасова капачка,която от своя страна щраква в задния корпус.
Изображение :arrow: Изображение :arrow: Изображение
Изображение :arrow: Изображение - тук се виждат разпоените изводи на статора,и контактните пръстенчета на ротора. Има износване което обаче в моя случай не е фатално,тъй като дебелината на самите пръстенчета е около милиметър,а четките също бяха добре. При монтажа леко зачистих пръстените с водна шкурка. Изважда се ротора. Изображение :arrow: Изображение
Предния лагер излиза лесно,не е набит със стегнатост,просто влиза плътно.
Изображение Развива се капачката която го контри в леглото Изображение Избива се с подходящ дорник.
Задния лагер обаче е набит доста здраво и разстоянието от ротора е малко. След като не стана с молби се наложи да си купя и скоба,която също не е скъпа (5лв). Палците и бяха дебели и не влизаха под лагера - изтъних ги на шмиргел и заострих малко конуса на винта.
Изображение :arrow: Изображение Излезе с лекота ;)
Старите лагери бяха корейски,6303 D преден и 6202 Z заден (с метална капсуловка :( ). Взех същите на SKF,френски. Задния е с гумена капсуловка,което е по-добрия вариант.
Изображение
Набива се предния лагер в леглото на корпуса до упор. Използва се дорник който стъпва на външната гривна,или се импровизира със стария лагер.
Изображение :arrow: Изображение Задния се набива на оста на ротора,аз използвах за опора шайбата,след като сглобих предната част на генератора. Оста влиза с неголямо усилие в предния лагер,а шайбата стъпва на вътрешната гривна. Шийките на вала се смазват съвсем леко с масло. Лагерите се набиват плътно до упор,защото това осигурява центровката на ротора и шайбата. След като се почисти пластмасовата капачка на задния лагер се поставя в леглото си и се монтира задния капак на генератора. Внимава се шесте извода на статора да излезнат през каналите си Изображение и да застанат в старото си положение. След като се убедим че роторът се върти с лекота,без задържане и стържене затягаме четирите болта на корпуса и запояваме изводите на статора. Остава да се монтира регулатора с четките,като за целта е нужно да се отстрани една пластмасова капачка която покрива оста от задна страна. Това дава възможност да се приберат четките в леглата си и улеснява монтажа на блока. След приключване се залепя отново. Проверява се още веднъж движението на ротора. Монтира се пластмасовия капак отзад. Изваждат се малко гайките от ушите на генератора за по-лесно монтиране. Поставя се генератора на мястото му като първо се стягат проводниците в задната част. Мястото е тясно и неудобно но с малко търпение става,трябва добре да се стегнат - особено дебелия,за да няма проблеми после. След като всичко вече е монтирано и стегнато поставяме и останалите неща - ролки,ремъци,филтърна кутия с дебитомера и т.н.

Равносметката показва цена на ремонта 39лв :mhihi: ,като 9 от тях са за вложка(4лв),и скоба (5лв). Лагерите са SKF 6303 D - 13лв и SKF 6202 Z - 8лв.
Трябва да имате масло за доливане под ръка,понеже изтича известно количество. Преди да я запаля я повъртях на стартер,защото отварях и самата филтърна кутия и беше нужно да качи масло.


P.S Датчика за маслото е на 0,2 - 0,5 бара ;) и това кога светвала лампата след загасяне на двигателя не може да бъде никакъв ориентир за състоянието му (имаше теми по 10 страници за това :mhihi: ...) .
Последна промяна ~Мишо~ на 28 Дек 2013, 2:27, променена общо 11 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3874
Регистриран на: 21.05.2008
Местоположение: Враца
Пол: Мъж
Кара: 318i 97'

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от metodi80 » 27 Окт 2009, 20:15

:clap: Е това е .... :!: :ok: Аз имах удоволствието да видя снимковия материял още преди темата да бъде пусната , но сега след като всичко е наредено и с обяснение си е чудесен "DIY"... Надявам се след тази тема , вече да няма въпроси за това как се отстранява теч от филтърната кутия и как се сменяват лагери на алтернатор .... :yes:
За полезни .... :D

П.С. В случая става дума за М43 .... Както колегата Мишо е обясинл в темата , вариянтите са два - филтърна кутия с метален клапан (неподвижно свързан към кутията ) и един О-пръстен и другия вариянт е филтърна кутия с гумено клапанче , което може да се вади от гнезодото ... Във случая с клапана , който се вади от гнездото има две О-пръстенчето , които се монтират около самия клапан ... подчертавам че са две , защото в реалОЕМ-а го дават само едно , но на клапана има два канала на които могат да се монтират такива О-пръстенчета (при демонтажа на стария ми клапан си бяха две пръстенчета...). Уточнявам го това , за да се знае ... При поръчване на клапана от дарукар , той пристига комплект с пръстенчетата (монтирани на него) , така че не е необходимо да се поръчват допълнително (аз направих тази грешка ... :mhihi: ) !!! Може да се сменяват и само О-пръстенчетата без клапанчето - всъщност те са причината за теч на масло а не клапана ....(ама всеки си прецеява ...).

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1931
Регистриран на: 13.09.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 318is, 1995 м42

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от ивчо3 » 28 Окт 2009, 9:05

Много полезна тема. Имам предложение към модераторите, тази и подобна на нея теми да бъдат включени към ВАЖНИ. Така информацията е по пригледна и лесна за откриване. Течът на масло от филтърната кутия е често срещан проблем и всеки може да си ремонтира сам. :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 78
Регистриран на: 19.12.2008
Кара: кисели черни купета

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от disrespector » 28 Окт 2009, 13:33

аз я правих скоро тая процедура и се оказа че о-ринговете се бяха стопили направо и ми оливаше всичко в масло, сега си е ок, алтернатора излезе доста трудно при мене затова го напанах с една щанга

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 450
Регистриран на: 25.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 320д
Мечтае да кара: M550d

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от bobreti » 28 Окт 2009, 13:38

:yes: :clap:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1673
Регистриран на: 17.04.2008
Местоположение: Сливен
Пол: Мъж
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от Biogame » 28 Окт 2009, 14:03

И аз ще я правя тази процедура че от скоро ми е омаслено край масления фитър,а до преди не цапаше.
:driving: :dunno: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 222
Регистриран на: 3.03.2006
Пол: Мъж
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от ////Alpine » 16 Дек 2009, 20:24

а някакви цени на нова кутия при положение че е непоправима
Изображение
Изображение
Изображение

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мнения: 5434
Регистриран на: 31.07.2007
Местоположение: Стара Загора
Пол: Мъж
Мечтае да кара: Е38 740IL

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от LiTtLeRoCk » 16 Дек 2009, 21:07

////Alpine написа:а някакви цени на нова кутия при положение че е непоправима
Какво се е случило,че да е непоправимо?

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1559
Регистриран на: 26.03.2009

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от bmw325tds » 17 Дек 2009, 16:21

Моята кола е 325tds.
Ще свалям генератора за смяна на четките, и мисля да сменя лагерите.
~Мишо~, интересува ме показаният генератор дали е като моя. На картинка изглежда същия. :lol:

P.S.
~Мишо~ написа:...До колкото знам тия лагери са един размер на много генератори,...

Смених лагерите и четките на генератора.
И моя генератор е Valeo, със същите лагери.
Който се заема с дейноста нека внимава като отвива двете жици от генератора (за тока и управляващата).
При мен болтчето, на което е захваната управляващата жица на генератора се отчупи от пласмасата, в която бе отлято и после импровизирах с допълнителна жичка.

След ремонта на генератора отново зареждащото напрежение е 13,5V.
Според мен управляващия блок ми е за смяна, но за сега ще върви така.
Последна промяна bmw325tds на 12 Апр 2010, 9:20, променена общо 3 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3145
Регистриран на: 7.05.2007
Местоположение: около ЛЮБИМА и Е36
Пол: Мъж
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от ~Мишо~ » 17 Дек 2009, 20:49

ТДСа на брат ми не ми е под ръка но мисля че са същите,само е по-мощен... :roll: До колкото знам тия лагери са един размер на много генератори,но ако не ти се рискува с покупката - отвори го първо :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 244
Регистриран на: 8.03.2007
Пол: Мъж
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от kokoshkite » 21 Окт 2010, 16:18

Колега да те попитам ,понеже при мен сълзи масло от О-пръстена на капачката на филтъра и като поразвих леко болта започна да блика масло , и въпросът ми е трябва да го оставя повечко време да се стече в картера или да се източи маслото за да не оливам мотора ?
И този О-пръстен само в комплект с масления филтър ли може да се намери ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 3145
Регистриран на: 7.05.2007
Местоположение: около ЛЮБИМА и Е36
Пол: Мъж
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от ~Мишо~ » 21 Окт 2010, 23:17

Остави я да постои повече,макар че не съм имал случай да избива масло от там,дори и да е изгасена скоро :roll: . Тоя О-пръстен си идва с филтъра,поне тия които купувам аз имат,в комплект с дифтунгата за болта,О-пръстенчето за болта и дифтунгата за пробката.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 244
Регистриран на: 8.03.2007
Пол: Мъж
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от kokoshkite » 22 Окт 2010, 9:25

Мерси колега ,значи ще си взема филтър за да го сменя :D
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 158
Регистриран на: 3.11.2008
Местоположение: плевен
Пол: Мъж
Кара: Е46 320д

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от giggs_11 » 27 Окт 2010, 23:50

Колеги понеже другата седмица ще правя тази операция със смяната на о-пръстена и гарнитурата на конзолата на масления филтър,имам запитване.........мотора ми е м40,ако се наложи смяна на семериата на коляновия вал,стига ли се до сваляне на ангренажния ремък?!

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 244
Регистриран на: 8.03.2007
Пол: Мъж
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Re: Теч на масло от филтърната кутия и смяна лагери на генератор

Мнение от kokoshkite » 28 Окт 2010, 7:09

Да колега ,на ремъците и ролката на вала .
Изображение

Следваща

Назад към E36

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook