1000 лв. годишен еко данък за дизел 92г. от 1 януари 2010г.
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Feanor написа:Overburner - NX написа:Алекси,честно,какво луксозно има в една кола?В коя държава по-бедните хора или малцинствата нямат коли?
Честно, в Амстердам например за един месец не можеш да видиш толкова коли, колкото в София за един ден.
Баси,пък във Венеция немат коли

- joker_11
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 525 TDS Touring
- Детайли за колата: Всички екстри за модела без автопилот(още). Иначе като допълнение колата е с вграден блутут за телефон, ДВД на предните подглавници и нивомат
Колата си е необходимост!!! Доста хора обаче е смятат за едва ли не лицето и респекта нужен му за да се представи. Разбира се, на никои не му е приятно да вдишва газовете на горхналите возила по пътищата, по-малко е приятно и на собствениците да ги карат дори, но.. Без тях, те не могат и на работа да отидат. Транспорта не е така оживен както по София(например). Приемат, гласуват закони изхождайки само и единствено от тях самите. Все пак, хора сме, и нека мислиме и за другите(малко поне) Споменават се други държави че какви закони имали и такси.. Същите, съобразяват в повечето случай тези такси с стандарта на средностатистическият човек. За да си купи нашенеца кола с данък по джоба му(150-200 лв) ще са му нужни поне 4-5000лв. Тои ако ги има, да го е направил до сега, нема да кара трошката.. По-принцип, цялата ни работа е като поговорката “ВИДЯЛА ЖАБАТА КОНЯ ДА ГО ПОДКОВАВАТ, И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК“ Много често се употребява и думата криза, ТА НИЕ, ИЗЛИЗАЛИ ЛИ СМЕ ОТ НЕЯ????Единствено бихме се оправили, ако се започне от началото на “азбуката“
Разликата между изправен стар автомобил + изправен катализатор и нов такъв е толкова малка , че могат да си го заврът незнам си къде този данък. Всички ЕКО простотии са една голяма глупост. Всеки, който чете автомобилни списания и гледа автомобилни предавания знае, че производителите масово лъжат за разхода и разликите между обявения и реалния се разминават със все по-големи цифри - доказателствата са тестовете в реални условия. Причината е, че си ги мерят по все по-измислени системи, само и само да се впишат във някакъв измислен стандарт. Обявените стойности на СО2 дето ги пишат също са измислени, защото те са вързани към разхода и реалните са много по-високи. Горе говоря за бензина предимно, защото съм съгласен, че при дизелите има някакъв напредък. Ако погледнем едно Е34 и едно Е60 (същото може да се приложи и за 3-ките) с подобна по мощност двигатели , с изправен двигател на старото БМВ и ИЗПРАВЕН КАТАЛИЗАТОР съм сигурен, че разликите в разхода и изпусканите газове няма да се разминават с повече от 20%. Незнам как я мислят тази еко такса, ама ако зависи само от годините и примерно разликата между нова кола и кола 92-а година да е 2-3 пъти повече пари за старата кола - ще им покажа един _|_ .
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Pavlinius написа:Разликата между изправен стар автомобил + изправен катализатор и нов такъв е толкова малка , че могат да си го заврът незнам си къде този данък. Всички ЕКО простотии са една голяма глупост. Всеки, който чете автомобилни списания и гледа автомобилни предавания знае, че производителите масово лъжат за разхода и разликите между обявения и реалния се разминават със все по-големи цифри - доказателствата са тестовете в реални условия. Причината е, че си ги мерят по все по-измислени системи, само и само да се впишат във някакъв измислен стандарт. Обявените стойности на СО2 дето ги пишат също са измислени, защото те са вързани към разхода и реалните са много по-високи. Горе говоря за бензина предимно, защото съм съгласен, че при дизелите има някакъв напредък. Ако погледнем едно Е34 и едно Е60 (същото може да се приложи и за 3-ките) с подобна по мощност двигатели , с изправен двигател на старото БМВ и ИЗПРАВЕН КАТАЛИЗАТОР съм сигурен, че разликите в разхода и изпусканите газове няма да се разминават с повече от 20%. Незнам как я мислят тази еко такса, ама ако зависи само от годините и примерно разликата между нова кола и кола 92-а година да е 2-3 пъти повече пари за старата кола - ще им покажа един _|_ .
Точно , но тука един "баровец" го раздава тежко и го изкара , че който не кара нова кола,трябва да изхвърля автомобила си - абе неам думи . След като и в този малуумен закон , някой намериха смисъл , не ми се мисли . Хората нямат пари сметките да си платят , ще тръгнат да си купуват коли за 50+ , понеже имали 20% по-малко вредни есмисии

...... София , не е България , факт е че всички пари се наливат тук(в София) поради което е пренаселеността . Че има много селяндури е факт ... само че много от тях са си от София , не от село .
- DanielzZz
- старши ентусиаст
-
- Кара: М4
Alexi написа:колите са прекалено много а България е моргата на Европа ,крайно време е това да се промени поне малко .. тоя нов закон е първата крачка .. и да чоплите семки файда няма ,а че колата била даденост до забравете никъде не е даденост дори и в много по богати държави от БГ .Само в София има 1 300 000 автомобила , това е смехотворно ,половината поне са за изхвърляне на сметището.. а колко коли има които не са регистрирани там ама там се движат не ми се мисли .
Това е щото всеки има по 23423423423423 коли(лични естествено).
- quickshare
-
-
- Кара: Хулиган по пътищата
- Детайли за колата: Екстри много :)
ferdy написа:Никой ако не си плати новата такса, тогава ще я преразгледат. А и аз съм твърдо ЗА акциз на мощните автомобили, не трябва да го махат.
И защо си за акциза,какво ще ти помогне това????Мен ме касае много отпадането на акциза!!!
Ако парите от събрания акциз се управляват като хората ще ми помогне много. По-мощните коли замърсяват повече околната среда, по презумпция, по-често движат с превишена скорост, а и съм за богатите да плащат повече. който може да си позволи да храни кола 170 коня, може да си позволи и акциз да плати, и то без особени проблеми. А този бюджет трябва да се пълни от нещо все пак.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
acho.rs написа:Точно , но тука един "баровец" го раздава тежко .
"баровец" в кавички е собственика на 20 годишна кола който мънка по форумите за високия и данък а като го питат каква кола караш отговаря гордо - БМВ/Ауди/Мерцедес ! Ей това е българина ... той обича да се оплаква анонимно ама ако тряа да се протестира нещо ефективно навежда глава и си наляга парцалите .. който не е доволен от новия данък да излезе пред парламента а не да ми дрънка тука и да ми се прави на велик за мене темата е приключена !
ferdy написа:Ако парите от събрания акциз се управляват като хората ще ми помогне много. По-мощните коли замърсяват повече околната среда, по презумпция, по-често движат с превишена скорост, а и съм за богатите да плащат повече. който може да си позволи да храни кола 170 коня, може да си позволи и акциз да плати, и то без особени проблеми. А този бюджет трябва да се пълни от нещо все пак.
Това е вярно до толкова, колкото и обратното на плоския данък. Дай сега като има човек възможност, качества, нюх... дай да плаща данъци за всички, които нямат...... Ако изкарваш по 5000 на месец - 2500 данък, но ако взимаш 500, няма да плащаш

Хайде пак да си върнем комумизъмо и готово!!!
Не е съвсем вярно, сравняваш различни неща. Акцизът по идея е за стоки тип "лукс", т.е. такива, които не са от ежедневна употреба и е по-добре без тях. Друг е въпросът, че го използват и за стоки, които имат нужда от повече контрол, като електроенергията, лекарствата и горивата.
Ако забелязваш всички пороци са обложени с акциз - цигари, алкохол, кафе. Както и мощните коли. За какво ти е по-мощна кола, като можеш да изтраеш и с такава от 150 коня? Къде могат да се карат такива без да се нарушават правилата за движение?
Ако забелязваш всички пороци са обложени с акциз - цигари, алкохол, кафе. Както и мощните коли. За какво ти е по-мощна кола, като можеш да изтраеш и с такава от 150 коня? Къде могат да се карат такива без да се нарушават правилата за движение?
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
ferdy написа:По-мощните коли замърсяват повече околната среда
Само при условие, че говорим за технологично еднакви коли. Иначе Ново Е60 530i замърсява по-малко от моята Е39 520i. А не е като да не е по-мощно.

ferdy написа:а и съм за богатите да плащат повече.
Ще преоткриваш комунизма ли?

ferdy написа:който може да си позволи да храни кола 170 коня, може да си позволи и акциз да плати, и то без особени проблеми.
Мм... не е точно така.
Акзиците са съществена част от цената (на въпросното Е60 530i например акцизът е 12к). И срещу тази съществена допълнителна сума получаваш точно... хм... нищо. Много яко, а? Как да не се засилиш да ги дадеш тия пари?

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
ferdy написа:Ако забелязваш всички пороци са обложени с акциз - цигари, алкохол, кафе. Както и мощните коли. За какво ти е по-мощна кола, като можеш да изтраеш и с такава от 150 коня? Къде могат да се карат такива без да се нарушават правилата за движение?
Всички пороци са с акциз - мощните коли са порок

Пич, ти не си за комунизма ти си за манастир направо.

- Любо Мегов
- старши ентусиаст
-
сега
ако махнат акциза - разните там.... ще скочат от голф на нещо по- мощно и тогава нека броим жертвите по пътищата....като ги гледам с по 100 коня кола какви ги правят, не искам да знам какво ще е с по 200 и нагоре, и то таралясници, защото за нова и мощна няма всеки... 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Feanor написа:ferdy написа:а и съм за богатите да плащат повече.
Ще преоткриваш комунизма ли?![]()
май не знаете какво е комунизъм... щото в много страни данъците ти нарастват(процентно) заедно с нарастването на това което печелищ и определено не са комунистически

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”