Монтаж на парктроник - разказ в картинки

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Монтаж на парктроник - разказ в картинки

Мнение от Vlados » 22 Юни 2008, 10:20

Ако някой е решил да си сложи "екстрата" парктроник на своя автомобил и не му се дават пари за майстори, не може да отиде при Nasic (главния виновник), може да се води от следния разказ в картинки "Как се монтира парктроник".
Нужни пособия:
- ел.контакт с напрежение 220V
- ел.бормашина (на батерии е слаба и няма да издържи)
- набор свредели (т.нар бургии)
- стойки за бронята (два стола с облегалки вършат същата работа)
- комплект "Гедоре" (за сваляне на бронята, развиване на винтове и т.н.)
- ел.кабел (сечение 0,5 е достатъчно)
- изолирбант
- поне едни помощник
- бира/кафе и кола (в зависимост от помощника)

И така започваме:

1. Сваляте задната лайсна и демонтирате бронята, като развивате гайките с гедоре 17 (държи се на четири болта - два по два от двете страни) и издърпвате бронята към вас - от страни е на релси, няма нужда да сваляте и страничните лайсни.

Изображение

2. Пробивате отвор (предварително трябва да премерите и отбележите местата на отворите - да са на равни растояния) Обикновено в комплектите на парктроника има и свредели с диаметъра на датчиците. Ако няма - премерете диаметъра на датчика и се снабдете с необходимия свредел.

Изображение

3. Поставяте датчика в отвора (трябва да влиза много трудно, в противен случай ще ви трябва и силикон, за да уплътните)

Изображение

4. Ако комплекта ви е с четири датчика, крайните два ще се паднат върху металната планка, за която се захваща бронята, така че малко ще се озорите при пробиването. Останалата част от бронята е от много интересен материал - нещо като смола, но мирише на кит и се пробива без проблем.

Изображение

5. След като поставите датчиците, обърнете бронята и привържете кабелите един за друг по показания начин, без да ги опъвате до край (за да не се скъсат от вибрации). Четирите кабела трябва да се завържат заедно между първия и втория датчик от дясно.

Изображение

6. От вътрешната страна на багажника в краищата му има пластмасови тапи - махнете някоя от дясната страна и през нея пробийте отвор с диаметър около 8-10 мм през който да минат четирите кабела, за да влязат в купето. Отвора е малко по-широк, за да минат буксичките на кабелите. Забравихме да снимаме отвора, но с червената е черта е показано откъде минава (отвътре е дупката с тапа, отвън е пробития отвор, който остава под бронята)

Изображение
Изображение

7. Монтирате бронята по обратни ред

Изображение

8. Увивате кабелите в общ сноп, за да не се размятат насам-натам и включвате буксите на датчиците в блока за управление (кабелите имат маркировка, буксите в блока - също, гледайте дане ги размените)

Изображение

9. Сега трябва да вземете "плюс" (напрежение) от светлините за заден ход. Единия вариант е от буксата на самата крушка (както е показано на снимката) и да прокарате кабела покрай/в пантата и от там до блока за управление. Ако сте решили да е от буксата (другия вариант е откъм скоростния лост - от датчика, но май става сложно), заголете леко изолацията на кабела (при мен беше синия, но с пробна лампа проверете пак за по-сигурно), без да го прекъсвате, увийте предварително приготвения кабел около оголеното място (ако имате възможност, може да го запоите) и изолирайте с изолирбант.

Изображение

10. Прекарайте внимателно кабела под декоративните кори или гумените уплътнения (червената линия показва пътя на кабела). Има няколко начина да "влезете" в купето. Единия е да разглобите всичко и да прекарате кабела през снопа с кабели, които идват от капака (задната светлина, допълнителния стоп, стоп-светлините), другия, както направихме - пробих дупка в гуменото уплътнение (на снимката е с прекъсната линия) и през нея мина кабела, а оттам - пак под уплътненията.

Изображение

11. Монтирайте блока за управление на подходящо място и приберете кабелите.

Изображение

12. Остава да монтирате и дисплея. Тук вече е въпрос на личен избор, вкус, вид на дисплея и т.н. Някой може да иска да го монтира над огледалото за задно виждане (както е при Nasic), друг на таблото (както е при мен). Ако в комплекта е само зумер (без дисплей) може да го оставите и някъде в задната част на колата (при блока за управление). Всичко зависи от вашия естетически вкус.
В случая при мен реших, че е най-подходящо да е на таблото (то само него го нямаше там, ама...). За целта отворих решетката на въздуховодите на таблото и прекарах кабела през нея, оттам покрай въздуховодите има място, което води до горния ляв край на жабката (на снимката с прекъснатата тънка линия). После зад корите, зад жабката и нагоре зад уплътнението на вратата, по цялата му дължина отгоре, зад кората на колонката, отново зад уплътнението на задната врата (горе), та чак до багажника (това ще го снимам допълнително, че май никой не може да ме разбере). Кабела е един и може да го прекарате откъдето другаде ви хареса и както намерите за добре. Важното е да стигне до блока за управление и да го включите в него.

Изображение

13. Така изглежда крайния резултат. (Монтирах датчиците под лайсната с презумпцията, че ако някой реши да ми я краде, да не унищожи и датчиците. Вие може да прцените друго)

Изображение

Пускам темата тук, защото монтажа е извършен на Е34, ако модератора прецени, нека я премести другаде, където да е достъпна за всички. (Преди време имаше предложение за подфорум "Направи си сам", но не мина...)
Последна промяна Vlados на 22 Юни 2008, 10:26, променена общо 1 път
Изображение

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 22 Юни 2008, 10:25

Монтажа е примерен и може да стане и по друг начин, не ангажирам никой с него.
Ако някой има въпроси или се нуждае от помощ, да се обръща към мен или към Nasic .
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dqvola666 » 22 Юни 2008, 10:42

:bowdown: Евалата! Браво момчета за направата и снимковия материал. Трябва да има повечко такива теми за да може всеки който иска да може да си направи нещо такова.
Аз не знам дали не трябва да се открие един подфорум НАПРАВИ СИ САМ, ама това модовете и УС да го решават иначе мисля че е добра идея!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 М57Д30
Мечтае да кара: Е65

Мнение от pantzer3 » 22 Юни 2008, 11:04

dqvola666 написа::bowdown: Евалата! Браво момчета за направата и снимковия материал. Трябва да има повечко такива теми за да може всеки който иска да може да си направи нещо такова.
Аз не знам дали не трябва да се открие един подфорум НАПРАВИ СИ САМ, ама това модовете и УС да го решават иначе мисля че е добра идея!

Напълно подкрепям идеята за такъв подфорум !!! Дано да стане - убеден съм , че ще има много интересни неща , като например направата на онези светещи рингове на фаровете !!! Стискам палци ! :bgflag:
Изображение Изображение Изображение

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 22 Юни 2008, 11:12

dqvola666 написа:....

pantzer3 написа:Напълно подкрепям идеята за такъв подфорум !!! Дано да стане - убеден съм , че ще има много интересни неща , като например направата на онези светещи рингове на фаровете !!! Стискам палци ! :bgflag:

Май няма да стане, вече имаше официално такова предложение, което умря... http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... ht=#963616
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от the_gate » 22 Юни 2008, 11:21

dqvola666 написа: ...трябва да се открие един подфорум НАПРАВИ СИ САМ,
...мисля че е добра идея!

да не копираме от VW форума :mhihi: :mhihi: :mhihi:

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 22 Юни 2008, 11:32

the_gate написа:
dqvola666 написа: ...трябва да се открие един подфорум НАПРАВИ СИ САМ,
...мисля че е добра идея!

да не копираме от VW форума :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Що пък да ги копираме, това да не е техен патент, нали и те са го взаимствали от някъде. Когато имаше вестник "Направи си сам", нямаше дори VW в България. В крайна сметка който както иска да го тълкува, след като нещо е полезно, то е за всички.
Изображение

Манчестър Юнайтед Фен
Аватар
Местоположение: София Местожителство: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester M16 0RA
Кара: E39 525d с много кончета
Мечтае да кара: GT5
Детайли за колата: Е39

Мнение от Nasic » 22 Юни 2008, 13:19

Може тук в нашия си подфорум, да се създаде една тема с нааправи си сам, и в нея да се слагат всички интересни теми .
А може и да говоря с когото трябва за такъв подфорум :roll: :!:

Vlados е забравил да напише , че цялата манипулация трае около 2ч. (с кафетата и колите, и говорене за BMW :mhihi: ) , и че кабела със сечение 0.5 е около 2м.
| 89' E34 520i |
| 96' E39 525tds |
| 92' E36 320i turbo |
| 95' E36 316i |
| 97' E39 525tds |
| 02' E39 525d touring |

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 22 Юни 2008, 13:36

Nasic написа:Може тук в нашия си подфорум, да се създаде една тема с нааправи си сам, и в нея да се слагат всички интересни теми .
А може и да говоря с когото трябва за такъв подфорум :roll: :!:

И аз това си мислех, даже съм си записал някои теми.
Изображение

Бобо Дебелия
Аватар
Кара: E30/E36/E34

Мнение от methanol » 22 Юни 2008, 14:58

Благодаря колега. Поздравления за положения труд в/у колата и тук във форума.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 34 TDS '94 Е 46 320 Д
Мечтае да кара: M5

Мнение от Pesho_1 » 22 Юни 2008, 17:40

колега а колко струва самия парктроник?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: на 1,6 бара
Мечтае да кара: 911

Мнение от bmwdriver » 22 Юни 2008, 18:30

Качих я горе в полезните теми за Е34,за да не се загуби ;)
'91 Е36 32?i 24V- тия с детските болести и многото екстри 8)
Изображение
Driver's Racing Team
KBDremap

с две лица
Аватар

Мнение от Vlados » 22 Юни 2008, 18:59

Pesho_1 написа:колега а колко струва самия парктроник?

Зависи с колко датчика е, има ли дисплей и дали е само със светодиоди или и с цифри и т.н., но общо взето вървят между 60 и 150 лв. Моя го взех на бартер и не мога да ти кажа точната цифра.

bmwdriver написа:Качих я горе в полезните теми за Е34,за да не се загуби ;)

:yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Хилядолетен сокол

Мнение от NikiNikolov » 23 Юни 2008, 12:29

Това за "Направи си САМ", май ще трябва да стане рано или късно. Много неща се правят по колите и така в общото пространство ще пада доста търсене, и търсачката като ми трябва неми харесва как работи ама какво да се прави. Довечара дано уд.спея да подкарам щайгата, че тая боза ми писни и да мога да постна снимките с ладовия радиатор.

Манчестър Юнайтед Фен
Аватар
Местоположение: София Местожителство: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester M16 0RA
Кара: E39 525d с много кончета
Мечтае да кара: GT5
Детайли за колата: Е39

Мнение от Nasic » 23 Юни 2008, 13:20

NikiNikolov написа:Това за "Направи си САМ", май ще трябва да стане рано или късно. Много неща се правят по колите и така в общото пространство ще пада доста търсене, и търсачката като ми трябва неми харесва как работи ама какво да се прави. Довечара дано уд.спея да подкарам щайгата, че тая боза ми писни и да мога да постна снимките с ладовия радиатор.

Малко разбирам от компове, и мога да помогна :) .
| 89' E34 520i |
| 96' E39 525tds |
| 92' E36 320i turbo |
| 95' E36 316i |
| 97' E39 525tds |
| 02' E39 525d touring |

Следваща

Назад към E34