Какво масло да избера??
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Dido_stz
- ботокс ефект
-
- Кара: черна сянка
- Мечтае да кара: още по-черна сянка
Какво масло да избера??
здравейте колеги.Дойде време да сменям маслото, ама колата ми я имам от един месец и не знам с какво трябва да я карам.Ако може дайте съвет какво масло и каква марка да и сложа.От кое сте най- доволни? Ще съм благодарен за малко помощ.
И кои консумативи(маслен филтър и т.н.) трябва да сменя заедно с маслото( кои са задължителни?)

the project is ready....

- ///MapTo
-
-
- Кара: акцизни М-паркети от острова
- Мечтае да кара: много неща
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Доста си изчакал със смяната на маслото след придобиване на колата,но връщане назад няма.Тук акцентите са върху Кастрол,БМВ масло (казват че е също Кастрол),Мотул,препоръчва се пълна синтетика ,цената е по-сериозна но колата си я заслужава.Филтър се сменя задължително,в комплекта трябва да има два гумени пръстена и шайба мисля.
Le Transporteur написа:Доста си изчакал със смяната на маслото след придобиване на колата,но връщане назад няма.Тук акцентите са върху Кастрол,БМВ масло (казват че е също Кастрол),Мотул,препоръчва се пълна синтетика ,цената е по-сериозна но колата си я заслужава.Филтър се сменя задължително,в комплекта трябва да има два гумени пръстена и шайба мисля.

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Отпред при отворите за захващане на капака трябва да имаш (ако не е била удряна колата
) един стикер, на който ти пише какво масло.... на мойта там има само една марка - Castrol....
или 10W60 RS или TXT...

- Dido_stz
- ботокс ефект
-
Le Transporteur написа:в комплекта трябва да има два гумени пръстена и шайба мисля.
за какво точно са тези неща? Към въздушния филтър ли са?
the project is ready....

- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Моторът ти е точно като моя,пръстените уплътняват филтъра (говорим за масления) в алуминиевото тяло... 

- Dido_stz
- ботокс ефект
-
а за горивния как стоят нещата.Смяната му задължителна ли е. И след това на колко време се сменя? Чувал съм, че се сменя на 20к км. Вярно ли е това.
the project is ready....

- vitamincpp
- ентусиаст
-
- Кара: e46 330Ci convertible
Ами щом ти е нова стара колата е добре да смениш и горивния. След това можеш да го сменяш на 2 смени на маслото.
- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
напоследък чувам че тука кастрола и бмв маслото масово са от Гърция, правени за източноевропейския пазар... незнам доколко е вярно но разни бар-кодове потвърждават.
аз бях с бмв масло, сега преди 2 дена плеснах мотул 15w50 6100 серията, да видиме.
като цяло избягвай други марки освен - кастрол, бмв, мотул - колкото по-голям процент е минерално толкова по-добре. (6100 е 80%/20% минерално, 4100 е 50/50 за мотула специално, цените са 6100 15 лева / литър, 4100 май около 10лв незнам точно)
п.с. също незнам колко е вярно, но говорих с човек занимаващ се с рали състезания, каза че кастрола все повече го осират, ОСОБЕНО този който се продава в България
аз бях с бмв масло, сега преди 2 дена плеснах мотул 15w50 6100 серията, да видиме.
като цяло избягвай други марки освен - кастрол, бмв, мотул - колкото по-голям процент е минерално толкова по-добре. (6100 е 80%/20% минерално, 4100 е 50/50 за мотула специално, цените са 6100 15 лева / литър, 4100 май около 10лв незнам точно)
п.с. също незнам колко е вярно, но говорих с човек занимаващ се с рали състезания, каза че кастрола все повече го осират, ОСОБЕНО този който се продава в България

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Че 15Wхх не е ли прекалено за E36-ца, дори и на 10-12 години?? Аз съм с 5W40 и съм много доволен... следващата смяна мисля да е с 10W60 RS....
- Dido_stz
- ботокс ефект
-
ще взема и аз да го пробвам това мотул 15w50 6100. Ще го видиме как е и ще обменяме мнения
дано да е добро. А горе - долу колко излиза цялата смяна на масло+маслен филтър+горивен филтър+въздушен филтър, да знам поне колко да отделя от бюджета
мерси много за мненията.

the project is ready....

- Dido_stz
- ботокс ефект
-
не ги разбирам много видовете на маслата, ама преди карах вектра1.6 91 година и я карах с 15w40.Доколкото знам, това w40 е показател за това маслото в какви температурни амплитуди на околната среда е.Ако говоря глупости извинете ме
,но просто сега навлизам...А цифрата отпред какво показва( в случая 5,10,15 и т.н.)

the project is ready....

- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
първото е долна граница на температура като показател, второто - на горна.
15 значи че някъде до около минус 25 или минус 30 (незнам как ТОЧНО се смята, грубо се вади малко над телесната температура или 37-40 градуса
) т.е. ако си държиш колата 1 нощ навън на минус 30, ще имаш проблеми. Горната е добре да е повече, така се държи добре маслото и при по-критични режими - там незнам как се смята доколко градуса си запазва маслото свойствата.
смяната - филтрите са около 100 лева четирите оригинални, плюс маслото, плюс 20-25 кинта смяната в сервиз - така го смятай, ако не мислиш да взимаш други филтри, но повече от 20 кинта едва ли ще спестиш, освен ако не сложиш тотални ментаци което значи по-добре не я карай
та за България особено с тази ни зима, 15 е безпроблемна долна граница, ако това беше въпроса. а 5/40 е ненужно за 10 годишна кола, аз го плеснах за да попромие каквото има, уж
п.с. мотул 6100 имат и 10w40 май на същата цена, но аз предпочетох 15w50 след разговор с рали-пича
15 значи че някъде до около минус 25 или минус 30 (незнам как ТОЧНО се смята, грубо се вади малко над телесната температура или 37-40 градуса

смяната - филтрите са около 100 лева четирите оригинални, плюс маслото, плюс 20-25 кинта смяната в сервиз - така го смятай, ако не мислиш да взимаш други филтри, но повече от 20 кинта едва ли ще спестиш, освен ако не сложиш тотални ментаци което значи по-добре не я карай

та за България особено с тази ни зима, 15 е безпроблемна долна граница, ако това беше въпроса. а 5/40 е ненужно за 10 годишна кола, аз го плеснах за да попромие каквото има, уж

п.с. мотул 6100 имат и 10w40 май на същата цена, но аз предпочетох 15w50 след разговор с рали-пича

- Dido_stz
- ботокс ефект
-
мерси за изчерпателния отговор.Ще почерпя като се видим някода(а дано)
Ще потърся от това масло като твоето и ще пиша дали съм доволен

the project is ready....

30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2