Проблем след смяна на тампони и биелетки

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Проблем след смяна на тампони и биелетки

Мнение от TheDriver » 22 Сеп 2017, 18:38

Здравейте колеги,

Наскоро си обнових тампоните и биелетките и на двете стабилизиращи щанги, но се появи проблем.

Когато съм в ляв завой и мина през неравност започват силни вибрации във волана. Щом изправя волана всичко спира и щом завия отново пак се започва.
Прави го само на ляв завой или когато съм с леко ляв волан и мина през неравност.

В десните завои няма проблем. Усещам го сякаш стабилизиращата щанга започва да вибрира.

Биелетките отпред си ги сменям почти всяка година и досега не е имало проблем. :dunno:

Мислех, че някъде има не добре затегнта гайка, но ги проверих и всичко е наред. Размерът на тампоните за стабилизиращата щанга съм на 99% сигурен, че е правилен, а ако не беше щеше да има отклонение и при двата тампона.

Сложих си старите скоби на тампоните от които падна доста ръжда и си мисля, че това може да е причината - да не стягат добре тампона към купето.

Някакви идеи каква може да е причината? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Re: Проблем след смяна на тампони и биелетки

Мнение от ///Mechov » 22 Сеп 2017, 19:17

А шарнирите как са ти? Симптомите са същите като на разбит външен шарнир .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 22 Сеп 2017, 23:45

Шарнири и накрайници провери, както каза Ванката... ^

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 и е39
Мечтае да кара: всичко сьс задно
Детайли за колата: да има V12 под капака

Мнение от BLUE_999 » 23 Сеп 2017, 7:50

Виж и тампоните на носачите :driving:
колата с предно е като жена с малки цици вьрши работа но не доставя удоволствие :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 23 Сеп 2017, 8:20

Шарнирите реално са единственото нещо по цялото окачване което не е ново.

Проверявах ги преди два месеца като сменях тампоните на носачите и бяха добре, но може бутането напред назад за наместването на тампона да ги е довършило.

Може това със стабилизиращата щанга да е съвпадение :dunno:

Няма да ги мисля много и направо ще ги сменя и четирите. Само трябва да намеря някой в София който има условията да ги избие и евентуално прави и реглаж.

Благодаря за отговорите :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 23 Сеп 2017, 13:19

За да вибрира воланът тампоните на носачите направо трябва да ги няма. Няма как да са толкова заминали, щеше да го усетиш далеч по-рано при преминаване през дупка или легнал полицай.

По-скоро виж накрайниците. Ако са шарнирите на завой предницата става и нестабилна. Тампоните на щангата тропат по неравности.

Какво ги правиш тия биалетки, че ги сменяш всяка година? :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 23 Сеп 2017, 19:49

bum_bum написа:За да вибрира воланът тампоните на носачите направо трябва да ги няма. Няма как да са толкова заминали, щеше да го усетиш далеч по-рано при преминаване през дупка или легнал полицай.

По-скоро виж накрайниците. Ако са шарнирите на завой предницата става и нестабилна. Тампоните на щангата тропат по неравности.

Тампоните на носача са на един месец полиуретанови. Проверих ги още по път като мислех че не съм затегнал болтовете добре. Но не - всичко което съм сменял си е както трябва. На биелетките им унищожавам тампона и започват да се удрят в скобата. Шарнирът винаги е здрав(късата биелетка). А тампонът заминава защото са под напрежение заради по-ниското окачване(или поне аз така си го обяснявам). Скоро ще мина на друго окачване и дългата биелетка.

Иначе го прави само когато завоят на ляво е лек. В остър ляв завой с натоварени десни гуми вибрация няма.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Mechov » 23 Сеп 2017, 19:52

А тая биалетка дали не застава малко странно , т.е. леко на една страна?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 23 Сеп 2017, 20:54

///Mechov написа:А тая биалетка дали не застава малко странно , т.е. леко на една страна?

Колега, ако седи леко на една страна от какво може да се получава?

До колегата с проблема.
След като е полиуретан хубаво ли е "легнал" (вътрешната част малката има квадратен отстъп, който влиза на носача, но при едим приятел стоеше леко криво и не влизаше докрай и какво ли не сменихме по предницата докато открием проблема, ако при полиуретана всичко е наред предполагам е външен шарнир).

Изпратено от моят E2105 с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Mechov » 23 Сеп 2017, 21:27

shlosera написа:
///Mechov написа:А тая биалетка дали не застава малко странно , т.е. леко на една страна?

Колега, ако седи леко на една страна от какво може да се получава?

Ако стаб. щангата е за дълга биалетка и на нея монтираш къса се получава това . По тоя начин скъсяваш яко живота на биалетката . Не ме питай от къде знам .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 23 Сеп 2017, 23:30

TheDriver написа:
bum_bum написа:За да вибрира воланът тампоните на носачите направо трябва да ги няма. Няма как да са толкова заминали, щеше да го усетиш далеч по-рано при преминаване през дупка или легнал полицай.

Тампоните на носача са на един месец полиуретанови. Проверих ги още по път като мислех че не съм затегнал болтовете добре. Но не - всичко което съм сменял си е както трябва. На биелетките им унищожавам тампона и започват да се удрят в скобата. Шарнирът винаги е здрав(късата биелетка). А тампонът заминава защото са под напрежение заради по-ниското окачване(или поне аз така си го обяснявам). Скоро ще мина на друго окачване и дългата биелетка.

Иначе го прави само когато завоят на ляво е лек. В остър ляв завой с натоварени десни гуми вибрация няма.

Те винаги заминават тампончетата и при нормално и при по-ниско окачване. Шарнирът явно е доста по-здрав. Но едва ли е от окачването, аз съм с вероятно по-ниско от твоето, а 60-70к изкараха.

На купето пък избих тампоните от биалетките и сложих Пауърфлекс.

Иначе по-големият проблем с биалетките и ниското окачване е, че щангата вече не е паралелна на земята и не работи както трябва.

Най-добре е да си направиш едни такива.

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 02 Окт 2017, 19:36

///Mechov написа:А шарнирите как са ти? Симптомите са същите като на разбит външен шарнир .

Това е правилният отговор. Десен външен шарнир беше пред скъсване :shock:
Явно е бил зле и бутането на носача около смяната на тампона го е довършило. Чисто съвпадение е че се обади при обслужването на стабилизиращата щанга.
Смених ги накуп разбира се.

П.С. Точно такива регулируеми биелетки ще сложа, но дълги. Мисля аз да си ги направя.

Назад към E36