мнение за обслужване на предницата е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 320i N46 седан
Мечтае да кара: чисто ново BMW
Детайли за колата: E 36 седан 9/1997г т.син 320i M52B20
Е 36 кабриолет 7/1996 сив M52B23
Е 90 седан 7.2006 сив 320i N46

мнение за обслужване на предницата е36

Мнение от silverstone » 31 Авг 2017, 20:36

Привет колеги, страстта си е страст. Сдобих се с една "котва" 1993 Diamantschwarz Metallic седан 318. Като цяло колата е доста запазена, въпреки, че идва от Розенхаим. Доволен съм, всичко работи, люкът е механичен и работи. Всички уплатнения по стъклата са задрави, с оранжевите мигачи е и фарове с лупа. Отзад е с жълто кони, което изглежда ОК. Има СД с чейнджър в багажника, които работят. Колата е прилична, въпреки достолепната си възраст - задната седалка все едно никога не е ползвана :shock: Моторът е много пъргав, генерацията е била сменена оот катализатора назад през март 2015. M- волан. Предната седалка е прокъсана на седлото. Ще пусна снимки по късно ако някъде има такава седалка, не искам облечки. Колата е на 235 000 смея да твърдя реални км. Няма течове на масло и антифриз.
Забележки си има - тръгнала ръжда на ляв праг отзад близо до тампона за повдигане, но не е нещо фрапантно. Има язвичка на ръба на задния капак и съвсем малка люспа до една от лайсните на преден десен калник. Плата на вратите се е разлепил ( детска работа) вече съм го играл
viewtopic.php?f=8&t=371503&p=3925389#p3925389
, сега по сериозното - волана тресе при спирачка , при рязко прибиране между колите се усеща нещо като "плуване" на предницата. Закарах я на сервиз тук в София. Ето офертата. Искам да ми кажете - как ви се струва офертата, не споменавам марките - среден диапазон. :smoke:

2 предни амортесьора - 200 лв
2 предни диска - 80 лв
2 прахоловители и шок тампони 26 лв
предни накладки 48 лв
ТРУД смяна на 2 амортесьора - 80 лв
ТРУД- смяна дискове и раздвижване на супортите 60 лв
Реглаж преден мост 40 лв

ТОТАЛ 534 лв.

Задницата е бетон за сега.

Ето малко и за колата:

Изображение
:smoke:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Re: мнение за обслужване на предницата е36

Мнение от shlosera » 31 Авг 2017, 20:46

Като цени на частите, не виждам нищо фрапантно, но е хубаво да споменеш марки :D за тия пари накладките предполагам са текстар. За труд обаче ми се струва множко (не искам да обезценявам труда на някой, обаче тези неща съм ги правил на мойта кола за около 4 часа като ревизирах напълно спирачните апарати, а не бях правил такова нещо, но казвам че не съм карал моя кола на майстор от около 4-5 години и не мога да съм обективен) Тресенето на волана при спиране може да е от дискове, тампони на носача, шарнир или накрайник.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 31 Авг 2017, 22:00

тази кола е отзад с дискове, нали?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 31 Авг 2017, 22:08

Не колега, отзад е с барабани, които ясно личат зад 15ки Борбет. Ще ги напръскам черни ( барабаните). Сега са сиви.

Абе странна кола, в Германия, държава номер едно, висок стандарт на живот и т.н. пак има хора които карат такива автомобили и по- хубавото, поддържат ги до последния ден в който ги продават. Без значение дали са на 3-5-20 или 30 години. Това е култура.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 31 Авг 2017, 22:35

Два предни амортисьора мейле бяха под 200лв при лавиатан и вече им навъртях 15-20к км и няма дерт, а ги карам на -60мм пружини, което определено им скъсява живота.
Другите цени са ок според мен, само реглжа ми се струва скандална цена САМО за заден мост. Айде ако е за преден и заден, но пак зле ми се струва доста. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 31 Авг 2017, 23:09

Много зависи от марката, но за 200 лв двата амортисьора най-много да са някое Мейле. 80 лв за два диска е смешна цена, по-скоро единия струва толкова (не че има значение де - все ще е менте). За труда всеки сам си преценя. Аз си ги смених сам амортисьорите, не е лесно и без скоби за пружините няма как да стане. Спирачките са по-лесни, но и там си е един следобед занимавка. Та ако ти се занимава можеш да спестиш, но ако ги имаш парите дай ги и не се мъчи. Реглажа толкова си струва, 30-40 лв на мост.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от mafiata_ » 01 Сеп 2017, 0:39

Честито и да не забравиш някоя снимка да качиш да я видиме :bchug:
е36-ците лека полека си отиват, но се радвам когато хората си докарат някоя нов внос. Най-накрая ще останат най-хубавите и ще има ама то има е60 за тия пари :D
Иначе по темата на мен ми смениха 4те амортисьора + термостат исках да сменям и общо взето за работа 100лв ми взеха (въпреки, че си оставиха ръцете), аз смених и тампоните на макферсона, че бяха оригиналните и така и така всичко е долу

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 01 Сеп 2017, 7:49

streetz написа:Много зависи от марката, но за 200 лв двата амортисьора най-много да са някое Мейле. 80 лв за два диска е смешна цена, по-скоро единия струва толкова (не че има значение де - все ще е менте). За труда всеки сам си преценя. Аз си ги смених сам амортисьорите, не е лесно и без скоби за пружините няма как да стане. Спирачките са по-лесни, но и там си е един следобед занимавка. Та ако ти се занимава можеш да спестиш, но ако ги имаш парите дай ги и не се мъчи. Реглажа толкова си струва, 30-40 лв на мост.

Това не е вярно, сменят се елементарно без скоби ,(аз наскоро открих топлата вода):
1-вдигаш колата на крик
2-махаш гумата
3-откачаш биалетката от носача
4-повдигаш леко със 2-ри крик за носача(шенкела или основата на амортисьора )
5-отваряш капака и отвиваш гайката на стержена
6-остава само да спуснеш(плавно ) 2-рия крик и амортисьор пада заедно с пружината :)
7-остава само да му отвиеш 3те болта към шенкела (най-добре е да се охлабят преди точка 5)

След това по обратния ред , пъхаш пружината във амортисьора ,закачаш го към шенкела и със 2 рия крик повдигаш докато не излезне стъблото на амортисьора отгоре :ok:
А това със 60 лв. за смяна на дисковете си е дране според мен , като се има предвид че става за 20 мин на диск барабар с "раздвижването на супортите" :paranoid:

Потребител
Аватар
Кара: BMW E83 LCI 2.5si
Мечтае да кара: BMW F25
Детайли за колата: Black Sapphire

Мнение от byte » 01 Сеп 2017, 17:12

Като чета мненията за цената и съм :shock: , има тема в която всички се оплакват че в България са най-ниските заплати, а в същото време никои не иска да плаща за труд, само за части :shock: .
Как вашия труд да се цени, когато вие не цените труда на другите? :shock:

По темата... аз лично бих заложил на оригинални дискове, за другото всичко е супер.
"Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes." - Edsger Dijkstra

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 01 Сеп 2017, 18:03

byte написа:Като чета мненията за цената и съм :shock: , има тема в която всички се оплакват че в България са най-ниските заплати, а в същото време никои не иска да плаща за труд, само за части :shock: .
Как вашия труд да се цени, когато вие не цените труда на другите? :shock:

По темата... аз лично бих заложил на оригинални дискове, за другото всичко е супер.

Колега 180лв за 3-4 часа работа е 50% от минималната работна заплата в страната.... Пак казвам не обезценявам труда на никой (моя постоянно се обезценява и всеки се пазари като циганин като отида да работя). Труда главно се обезценява от хората заради качеството на изпълнение, ок съгласен съм дай ми гаранция, че нищо няма да изпдне след интервенция ще платя, а не като на един приятел отиде за смяна на дискове и накладки при майстор защото беше на зор да пътува и накрая кво излезе единия диск оставен хлабав прецакани накладки на ръчната, счупени скоби на новите накладки и те дрънкаха.... Извинявам се ама ако ми дават гаранция и мога да го съдя след това и да го вкарат на топло за няколко месеца ок ще плащам, докато не стане ще си правя колата сам. Всеки е на принцип ден година храни.

Изпратено от моят E2105 с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mafiata_ » 01 Сеп 2017, 18:32

И другото което е на такива майстори е хубаво да им седиш на главата че после леле мале.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 01 Сеп 2017, 20:50

Нека все пак се кажат марките на частите. Моето лично мнение е, че му се дават атрактивни цени на частите и сравнително високи на труда, но това според мен в голяма степен е справедливо. Разбира се при условие работата да бъде извършена качествено.
Някои явно въобще си нямат представа какви са тарифите на т.нар. "диагностици" и как дори за некомпетентно свършена работа в рамките на 15 минути взимат 50 лева все едно ти казват здрасти! :banghead:
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 01 Сеп 2017, 21:54

Привет, полски са гаранция има . По скъпо е от към труд , защото ще го правят събота неделя, понеделник е на асвалт. Това е положението:)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от silverstone » 04 Сеп 2017, 23:00

Днес си я взех, ефекта е УаУ. Освен изложените по горе неща , сменихме и предните пружини. Скандално , но едната предна пружина беше счупена на последната намотка. Днес след свалянето са я видели, поради това се усещаше “плуването” което така ясно усетих..добре че не съм се претрепал някъде. В резултат на смяната - колата вози като нова и спира уникално, въпреки че още не е достигнала пълен капацитет на напасване на дискове/ накладки. Резултата е 580 лв , като са ми натягнали ремъка на хидравликата, тъй като в крайно положение виеше. Сега е като танк , стъпва стабилно и в завоя е бетон. Като цена с пружините дойде 580. Търся седалки, преди да я покажа в пълен блясък. След смяната на пружините предницата се вдигна с малко, явно трябва да сменя и задните. Ето снимки малко за окото , много съм щастлив.

Изображение
Изображение

Един багажник части:

Изображение

Добра кола, честна и стара. Верен другар е според мен и тази 318ка.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mafiata_ » 05 Сеп 2017, 22:56

Супер радвам се като ги съживявате тези машини :D
silverstone написа:
Добра кола, честна и стара. Верен другар е според мен.

... а не като повечето хора дай на части и всичко заминава.
Колкото до пружините с времето ще слегант малко.

Следваща

Назад към E36