Теч на антифриз от двигателя М43

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Детайли за колата: BMW E36 Coupe/ BMW E91

Теч на антифриз от двигателя М43

Мнение от kolev5833 » 03 Дек 2016, 17:34

Здравейте колеги,

Колата е е36 купе 1.6, от дясната страна на двигателя капе антифриз, докато колата загрее, след като загрее теча спира и като изстине отново започва да капе, гледах на канал и виждам, че се стича някъде около компресора за климатика но не мога да видя от къде тече. Може ли някой да каже от какво там може да тече, има ли някаква тапа на блока или нещо друго?

Благодаря предварително

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Re: Теч на антифриз от двигателя М43

Мнение от vladi_a_i » 03 Дек 2016, 18:20

kolev5833 написа:Здравейте колеги,

Колата е е36 купе 1.6, от дясната страна на двигателя капе антифриз, докато колата загрее, след като загрее теча спира и като изстине отново започва да капе, гледах на канал и виждам, че се стича някъде около компресора за климатика но не мога да видя от къде тече. Може ли някой да каже от какво там може да тече, има ли някаква тапа на блока или нещо друго?

Благодаря предварително

Водната помпа може би е протекла и просто подлизва,разкачете отпред ремъците и разгледайте :yes:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kolev5833 » 03 Дек 2016, 18:54

vladi_a_i написа:
kolev5833 написа:Здравейте колеги,

Благодаря предварително

Водната помпа може би е протекла и просто подлизва,разкачете отпред ремъците и разгледайте :yes:

Водната помпа е нова вече гледах, там е сухо и термостата е нов, забравих да кажа, че се образува нещо като конденз по главата от страната на виското.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 03 Дек 2016, 19:09

Под всмукателя има един пластмасов тройник. С годините пластмасата старее, и се нуждае от подмяна.
http://de.bmwfans.info/parts-catalog/E3 ... ing_parts/

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Дек 2016, 21:46

Той термостата нов, но уплътнението му ново ли е?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: atlantis blue

Мнение от Challenger » 03 Дек 2016, 22:05

sobiss написа:Под всмукателя има един пластмасов тройник. С годините пластмасата старее, и се нуждае от подмяна.

Точно. И профилактично смени тройника в задния край на главата и коляното (от радиатора към главата)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 и е39
Мечтае да кара: всичко сьс задно
Детайли за колата: да има V12 под капака

Мнение от BLUE_999 » 04 Дек 2016, 8:49

Да нямаш някое хлабаво сьединение :?:
колата с предно е като жена с малки цици вьрши работа но не доставя удоволствие :mhihi:

Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 04 Дек 2016, 9:21

Колега,казваш,че капе,нивото спада ли,губили въобще.Ако си с климатроник съм виждал как компресор кондензира заради това,че работи и съхне от време на време и това да те заблуждава...
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от maxoyn » 04 Дек 2016, 14:02

Сходен проблем с М43Б16 без климатик с газов инжекцион.
Течеше под мотора без да е загрял два пъти, но след това не съм го виждал да тече. :dunno:

На газ гаснеше в движение и бях карал само на бензин. Когато я погледна майстора каза,
че имало много въздух в системата и затова не загрявал изпарителя. Беше обезвъздушил и долял
антифриз и се беше пооправило. Естествено проблема си остана.

Днес я обезвъздушавах още и забелязах, че термостата не отваря. Доста време, след като стрелката
е на средата също маркуча след него си остава студен. Стрелката за температурата не подминава средата.
Над 1200 оборота си излиза чист антифриз без балончета, трябва да продължа докъто това става на нормалните
обороти на празен ход, нали?

Че термостата е за смяна е ясно, но дали може заради него да губи антифриз или още трябва да търся проблема?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kolev5833 » 04 Дек 2016, 18:19

bum_bum написа:Той термостата нов, но уплътнението му ново ли е?

Да, ново е. Имаше уплътнение в комплекта, понеже се усъмних съм свалял термостата втори път и купувах още едно уплътнение и силиконче съм му сложил на рейнц.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kolev5833 » 04 Дек 2016, 18:21

Challenger написа:
sobiss написа:Под всмукателя има един пластмасов тройник. С годините пластмасата старее, и се нуждае от подмяна.

Точно. И профилактично смени тройника в задния край на главата и коляното (от радиатора към главата)

Сменен е тройника и уплътнението му също, където имаше пластмасови тройници и т.н. са сменени и маркучите са проверени цяла седмица съм си играл да я правя и не разбирам защо тече и от къде :banghead: за 5-6 км да мина наливам по един литър течност :banghead:. За един месец съм и сипал повече антифриз от колкото бензин вече! Колата има и газов инжекцион, проверил съм и маркучите за течове.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 04 Дек 2016, 19:30

kolev5833 написа:

Да, ново е. Имаше уплътнение в комплекта, понеже се усъмних съм свалял термостата втори път и купувах още едно уплътнение и силиконче съм му сложил на рейнц.

:nono: силикон там не се слага.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 и е39
Мечтае да кара: всичко сьс задно
Детайли за колата: да има V12 под капака

Мнение от BLUE_999 » 04 Дек 2016, 19:32

Сьс сигорност има логично обяснение за теча,една мивка на мотора сваляш дифузера и ремака гледаш внимателно и ше си проличи от каде тече :mrgreen:
колата с предно е като жена с малки цици вьрши работа но не доставя удоволствие :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 04 Дек 2016, 20:56

maxoyn написа:Сходен проблем с М43Б16 без климатик с газов инжекцион.
Течеше под мотора без да е загрял два пъти, но след това не съм го виждал да тече. :dunno:

На газ гаснеше в движение и бях карал само на бензин. Когато я погледна майстора каза,
че имало много въздух в системата и затова не загрявал изпарителя. Беше обезвъздушил и долял
антифриз и се беше пооправило. Естествено проблема си остана.

Днес я обезвъздушавах още и забелязах, че термостата не отваря. Доста време, след като стрелката
е на средата също маркуча след него си остава студен. Стрелката за температурата не подминава средата.
Над 1200 оборота си излиза чист антифриз без балончета, трябва да продължа докъто това става на нормалните
обороти на празен ход, нали?

Че термостата е за смяна е ясно, но дали може заради него да губи антифриз или още трябва да търся проблема?

Колега, как направи извод, че термостата ти е проблемен. В тоя студ на обороти на празен ход трудно да ти отвори големия кръг. След като стигне средата на уреда за температурата ще трябва да й задържиш известно време (около минута или две) оборотите на 2000-2500 об/мин и тогава чак може да почне да отваря и да затопля вече и долния маркуч. Пиша ти го от личен опит. Просто навън в момента температурата е ниска и най-бързо ще я накараш да отвори големия кръг именно на място на обороти. Иначе съм пробвал в движение за 6 км на около 2500 об/мин не успя да отвори, ама познай какъв въздух я брули колата челно. Ако на баир на моторна спирачка не ти изстива не ти е проблема в термостата. Успех и със здраве!
Карам бавно! Стигам Бързо!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kolev5833 » 05 Дек 2016, 7:30

bum_bum написа:
kolev5833 написа:

:nono: силикон там не се слага.

То и на стария термостат си имаше...

Следваща

Назад към E36