Въпрос за подгрев на изпарител при М43

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i

Въпрос за подгрев на изпарител при М43

Мнение от milkov_jv » 30 Дек 2015, 22:37

Колеги,споделете мнение по отношение на най-правилния вариант за хващане на подгрева на изпарителя при м43 мотор.Уредбата е Фобос-1 с изпарител Томасето (нов).От много време страдам от свръх налягане на изпаритреля при отнемане на газта,когато колата е в движение под товар със скорост над 80 км/ч.Смених 3 изпарителя и проблема си го има.Разликата е само в това до колко се изразява проблема.Подгрева е хванат от маркучите за дроселовата клапа с преход от по-тесен към по-дебел (16 мм) маркуч.Съмненията ми са за не добре изпарена газ при по-голяма консумация,която води до свръх налягането в момента в който клапанчето трябва да затвори притока от високото налягане.Вече се чудя дали да не слагам изолация на маркучите и да увивам с нещо изпарителя,който е отпред зад фара,защото най-вероятно е подложен на сериозно обдухване с по-висока скорост.Единственото,което ми се изясни е,че колкото е по-студено навън,толкова по-лесно се стига до свръх налягането (5-6 бара).Газаджийте се пулят и вдигат рамене.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Re: Въпрос за подгрев на изпарител при М43

Мнение от don't be » 30 Дек 2015, 23:04

E ot 3 изпарителя толкова ли не разбра. че трябва да сложиш по малък изпарител. За по малко мощност с входяща 6мм тръба примерно. Томасето има мн. изпарители. С кой модел си.
За милиони-няма закони.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от milkov_jv » 30 Дек 2015, 23:16

Бях с Романо до 140 коня,сега са с малкото томасето.Тръбата винаги си е била 6мм.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 31 Дек 2015, 2:32

Колега, хвани си водата от тройника който влиза в купето и си пусни дебели маркучи както всички останали са направили. За мен проблема ти е там. Не случайно входа и изхода на изпрарителя е за 16мм маркуч.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E36 320i touring
Mercedes c230 cl203 sport coupe
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 31 Дек 2015, 9:25

На мен дросела ми е изолиран от отоплението и точно от неговите маркучи ми е хванат подгрева и няма проблем. Колата прехвърля на газ точно след 7 - 8 мин работа на място в температури до - 2 градуса.Имах проблема със свръх налягането със първия изпарител, човека каза ,че е странно и че бмв са едни от най-капризните мотори за газифициране и ми сложи по малък изпарител, и от тогава до сега вече над 3к километра няма никакъв проблем.А и много се плашех заради обезвъздушаването, но за мое щастие колата се обезвъздушава като по учебник.
П.П. Изпарителите са на томасето и двата ако те интересува, довечера ще видя точните модели във листа с частите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от milkov_jv » 31 Дек 2015, 9:34

Колега,а къде стои самият изпарител?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 31 Дек 2015, 9:40

Няма значение къде е , на мой приятел пак с м43 и фобос правеше свръх налягане ( неговия е до фара сложен най-висока точка) И смени изпарителя гаранционно и се оправи. Друго на моята 2.8-ца е на мястото на акомулатора при 4-цил. отново ми е най-висока точка и няма проблеми. Трябва да сложиш малък изпарител аз имам едно BRC 1200 mbar. с него със сигорност ще стане.
За милиони-няма закони.

кандидат ентусиаст
Аватар
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 31 Дек 2015, 10:13

milkov_jv написа:Колега,а къде стои самият изпарител?

Отпред на мястото на акумулатора, но не мисля ,че и при фара студения въздух да го охлажда чак толкова. Направи му една куия от картон за една проба.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от milkov_jv » 31 Дек 2015, 10:35

Сега отивам да изолирам маркучите и да увия изпарителя с някАква изолация.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 31 Дек 2015, 12:32

Същият двигател и изпарител Аляска 09, колата е на брат ми. Монтиран е м/у двигателя и бушониерата, пред сервото. Захранва се от тройника за парното. Надявам се да съм успял да го опиша ясно. Успех!
Карам бавно! Стигам Бързо!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от milkov_jv » 31 Дек 2015, 15:49

Значи трябва да се ориентирам към местене на изпарителя...

кандидат ентусиаст
Аватар
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 31 Дек 2015, 16:46

Не ти е там проблема, на един приятел на бмв-то м52б20 изпарителя му е точно зад фара, на колата и има нещо и загрябва адски бавно и не държи градуси дори, но когато превключи на газ колата си върви. Стрелката е много леко след синята зона постоянно. Апък и то за да го охлади до степен да падне под 40 градуса тоя изпарител трябва да си направо без фар и да е - 15 градуса.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от milkov_jv » 01 Яну 2016, 18:26

Колеги,увих изпарителя с изолация за тръби.Сложих и на маркучите.Положението се подобри,защото ми прави впечатление,че започна да го прави при по-редки обстоятелства,което ме навежда на мисълта,че проблема не е толкова от обдухването,а просто си имам проблем с движението на водата от двигателя към изпарителя.Дали изстива докато стигне до него или се движи бавно и не смогва да изпарява газта добре-не знам,но явно не добре изпарената газ води до замръзване на клапанчето,което трябва да затвори при връщане на педала на газта.Най-вероятно трябва да се ориентирам към местене на изпарителя и смяна на подгрева.Освен от парното и дросела,има ли други варианти?Първоначано на времето подгрева беше хванат от парното и имах проблеми с него.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 01 Яну 2016, 20:17

Mpower94 написа:Не ти е там проблема, на един приятел на бмв-то м52б20 изпарителя му е точно зад фара, на колата и има нещо и загрябва адски бавно и не държи градуси дори, но когато превключи на газ колата си върви. Стрелката е много леко след синята зона постоянно. Апък и то за да го охлади до степен да падне под 40 градуса тоя изпарител трябва да си направо без фар и да е - 15 градуса.

Това звучи на заминал термостат. Моята го прави същото.
Много трудно загрява след синия сектор и то градско каране. Изляза ли извън градско почва да пада температурата към синия сектор. Колата минава на газ когато стрелката е точно на края на синьото и извън града като стигне там или още повече изстине почва да насича на газ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от milkov_jv » 01 Яну 2016, 20:23

И аз се бях осъмнил в термостата,но нямам проблеми с понижаването на температурата на стрелка.Проследих и маркуча след термостата дали се загрява,когато колата е студена,но всичко е ок.

Следваща

Назад към E36