Тегло 17" джанти ?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
44 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- zzvvmm
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 318is
Тегло 17" джанти ?
Здравейте, вмомента се опитвам да разбера кои алуминиеви 17ки са най-леки ? Налага ми се заради по-големи дискове да мина от 15 на 17 цолови, но 15ката е по-лека и се усеща разлика във вървежа, а с 17ките става малко по-тромава.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
Re: Тегло 17" джанти ?
За леки 17-ки се броят тези, с тегло до около 8-8,5кг. За справка масовите тежат около 10кг. Всички магнезиеви са доста леки.
Имай предвид, че не по-малко зависи и от теглото на гумите, факт, който много хора пренебрегват. При един и същи размер например 245/40/17, гумите могат да имат различно тегло според зависи от марката и модела. Така че, може да си сложил примерно BBS RC с тегло 7,4 кг, но ако си сложил тежка гума, цялата ти кирия отива по дяволите, понеже е важно общото тегло.
Повече евтини марки гуми са тежки, както и регенератите и рънфлетите(по лесно обясними причини).
Tук също можеш да разгледаш теглото доста модели:
http://measurespeed.com/#rim-weights
Имай предвид, че не по-малко зависи и от теглото на гумите, факт, който много хора пренебрегват. При един и същи размер например 245/40/17, гумите могат да имат различно тегло според зависи от марката и модела. Така че, може да си сложил примерно BBS RC с тегло 7,4 кг, но ако си сложил тежка гума, цялата ти кирия отива по дяволите, понеже е важно общото тегло.
Повече евтини марки гуми са тежки, както и регенератите и рънфлетите(по лесно обясними причини).
Tук също можеш да разгледаш теглото доста модели:
http://measurespeed.com/#rim-weights
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
Колегите са ти дали много добри отговори. Единствено остава да добавя, че едни читави леки джанти се търгуват втора ръка между 700 и 900лв. Примерно аз купих BBS RK 1 - с тегло 7.5кг - има минимална разлика във вървежа с гуми Toyo Proxes. Когато някой дойде да гледа колата, въобще не разбира, че това не са стандартните Style 44 с тегло от 11.0 кг и НЕ струват 250-300лв, както повечето 17-ки.
Ако не караш М-ка или друга напомпана 28-ца, моята препоръка към теб е да си вземеш 15ки или 16ки style 46 джанти. Защо?
+ покупната им цена е между 120 и 200лв
+ цената на гумите е значително по-ниска, независимо дали 2-ра ръка или нови
+ тежестта (тази на джантата) е концентрирана в по-малък радиус, т.е. въртенето се извършва по-лесно и както всички знаят печелиш ускорение и по-нисък разход
+ добри 16"-ки гуми ще имат много близко поведение като на добри 17-ки, т.е. реално със 17ките при нормално каране губиш доста, а при спортно (Калояново) печелиш малко.
+ 15ки и 16ки ще допринесат за комфортното возене
+ ще имаш ЗДРАВО окачване по-дълго време
Като цяло, ако не си направил спирачен ъпгрейд с 330-кови спирачки или М3-кови, не виждам добра причина, за да караш 17-ки. Като изключим визията, разбира се.
Поздрави,
Николай
Ако не караш М-ка или друга напомпана 28-ца, моята препоръка към теб е да си вземеш 15ки или 16ки style 46 джанти. Защо?
+ покупната им цена е между 120 и 200лв
+ цената на гумите е значително по-ниска, независимо дали 2-ра ръка или нови
+ тежестта (тази на джантата) е концентрирана в по-малък радиус, т.е. въртенето се извършва по-лесно и както всички знаят печелиш ускорение и по-нисък разход
+ добри 16"-ки гуми ще имат много близко поведение като на добри 17-ки, т.е. реално със 17ките при нормално каране губиш доста, а при спортно (Калояново) печелиш малко.
+ 15ки и 16ки ще допринесат за комфортното возене
+ ще имаш ЗДРАВО окачване по-дълго време
Като цяло, ако не си направил спирачен ъпгрейд с 330-кови спирачки или М3-кови, не виждам добра причина, за да караш 17-ки. Като изключим визията, разбира се.
Поздрави,
Николай
- zzvvmm
- младши ентусиаст
-
Мерси за отговора, като цяло ми харесва, но основния ми проблем е,че не мисля дисковете от 330 да са съвместими с 16ка джанта. Може и да греша, но доколкото съм запознат заводски излизат тези модели с 17.
Дисковете вече съм ги взел, но още не съм решил дали си заслужава да ги слагам на колата. Сегашните ми са на 2000км
Дисковете вече съм ги взел, но още не съм решил дали си заслужава да ги слагам на колата. Сегашните ми са на 2000км
- u`F`o
- ентусиаст
-
Познавам доста хора с е36-ци, не съм чул някой да се похвали, че с 330-кови спирачки е невероятно различно. Обикновено са хора с над 200-коньови 28-ци (М3-валове, леки маховици, М50 всмулатеки, М3-изпускатели, генерации - стандартната схема).
Честно казано, не бих си сложил 330-кови спирачки, защото зимата не мога да си карам с 15-ки джанти, без да сменям дисковете с апаратите.
Чувал съм, че ги вкарват с различни схеми и все пак - за какво ти е това? Искаш да си по-бърз на Калояново? Или да спираш по-добре? Защото, ако е да спираш по-добре може да започнеш с нови гуми. Пробвай да си вземеш 4 броя нови 17ки, Toyo, Yokohama, Continental Sport Contact 5 - каквото предпочиташ, само да е висок клас. Ще оставиш между 700 и 1000лв за гуми с монтажа. И ще си сигурен (при правилен монтаж), че 3 години имаш страхотни гуми. Aко сложиш сериозни спирачки, каквито вече имаш на колата, дори без ъпгрейд - спирачното ти усилие ще надвишава прага на сцепление на гумите и резултатът при сериозен натиск на педала ще се изрази в блокиране на колелата.
Честно казано, не бих си сложил 330-кови спирачки, защото зимата не мога да си карам с 15-ки джанти, без да сменям дисковете с апаратите.
zzvvmm написа:Мерси за отговора, като цяло ми харесва, но основния ми проблем е,че не мисля дисковете от 330 да са съвместими с 16ка джанта.
Чувал съм, че ги вкарват с различни схеми и все пак - за какво ти е това? Искаш да си по-бърз на Калояново? Или да спираш по-добре? Защото, ако е да спираш по-добре може да започнеш с нови гуми. Пробвай да си вземеш 4 броя нови 17ки, Toyo, Yokohama, Continental Sport Contact 5 - каквото предпочиташ, само да е висок клас. Ще оставиш между 700 и 1000лв за гуми с монтажа. И ще си сигурен (при правилен монтаж), че 3 години имаш страхотни гуми. Aко сложиш сериозни спирачки, каквито вече имаш на колата, дори без ъпгрейд - спирачното ти усилие ще надвишава прага на сцепление на гумите и резултатът при сериозен натиск на педала ще се изрази в блокиране на колелата.
- georgivar
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 328i Touring '96
разликата между стандартните 328 спирачки и 330 спирачки си е доста осезаема дори и на градско. на магистрала е брутална. сравнението ми е с чисто нови компоненти (дискове, накладки, гуми и т.н.) и за двете.
иначе - аз между 16 и 17 разлика никаква не усетих. Вече на 18 усетих - по-тежък волан и по-висок разход, но още се чудя дали наистина от това ми е проблема в момента.
зимата със 17-ки се оцелява. но зависи къде и по колко караш.
иначе - аз между 16 и 17 разлика никаква не усетих. Вече на 18 усетих - по-тежък волан и по-висок разход, но още се чудя дали наистина от това ми е проблема в момента.
зимата със 17-ки се оцелява. но зависи къде и по колко караш.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- V8 project... loading
u`F`o написа:Познавам доста хора с е36-ци, не съм чул някой да се похвали, че с 330-кови спирачки е невероятно различно. Обикновено са хора с над 200-коньови 28-ци (М3-валове, леки маховици, М50 всмулатеки, М3-изпускатели, генерации - стандартната схема).
В такъв случай защо не каза да направим един тест 100-0 или 150-0 да припаднеш и на него освен на летящия старт (на който имаш и клип)?

- u`F`o
- ентусиаст
-
Колко типично по "нашенски". Уж работиш с международни фирми, а уменията ти за общуване просто липсват.
- zzvvmm
- младши ентусиаст
-
Сегашните ми дискове са АТЕ двойно вентилирани 
Вариант е и да ги въртя зима/лято с 330ковите.
Но за избор на лека 17ка още не съм взел решение. Лятото съм с РЦ 17ка, може би и за зимата да потърся такава.

Вариант е и да ги въртя зима/лято с 330ковите.
Но за избор на лека 17ка още не съм взел решение. Лятото съм с РЦ 17ка, може би и за зимата да потърся такава.
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- V8 project... loading
u`F`o написа:Колко типично по "нашенски". Уж работиш с международни фирми, а уменията ти за общуване просто липсват.
Не ме карай да ти вадя постовете и от други форуми. Просто ми омръзна да ти чета глупостите за най-стабилната ти и най-спираща Е36-ца

- u`F`o
- ентусиаст
-
Никога не съм твърдял подобни неща. Далеч съм от тези мисли. Грешно си ме разбрал.
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Марто, слагай големите спирачки, хич не му се чуди... Ако още се чудиш накрая, просто ми напомни и ще видиш как е при мен, без да са ми нови гумите, па ти да си правиш сметка после 

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
u`F`o написа:Познавам доста хора с е36-ци, не съм чул някой да се похвали, че с 330-кови спирачки е невероятно различно.
Хвалил съм се поне 100 пъти, пропуснал си

- sekoy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e36 M50B20 | Peugeot 308 HDI
- Мечтае да кара: E36 or E46 Turbo 500+
- Детайли за колата: Има Шпер | Френска и чуплива
Колега имам 2 съвета към теб
първият е да си сложиш големите спирачки, аз карам 16-ка с М-кови спирачки и ефекта е
спират поне 2 пъти по-добре от 16-ковите особенно извън града се усеща огромната разлика
вторият е да си сложиш тежки джанти моите са 11 кг. и са здрави тествах ги лично в бордюр и нищо им няма, а и са по-евтини от леките
и не забравяй, най-важното е да караш с нови гуми поне отпред, все пак те са отговорни за спирането и завиването на автомобила
Поздрави от мен и успех със начинанието
първият е да си сложиш големите спирачки, аз карам 16-ка с М-кови спирачки и ефекта е

спират поне 2 пъти по-добре от 16-ковите особенно извън града се усеща огромната разлика
вторият е да си сложиш тежки джанти моите са 11 кг. и са здрави тествах ги лично в бордюр и нищо им няма, а и са по-евтини от леките

и не забравяй, най-важното е да караш с нови гуми поне отпред, все пак те са отговорни за спирането и завиването на автомобила

Поздрави от мен и успех със начинанието

44 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3