ПОТЕНЦИОМЕТЪР.........!!!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

ПОТЕНЦИОМЕТЪР.........!!!!

Мнение от FiN » 16 Авг 2006, 20:22

Здравейте, някои може ли да ми помогне с малко по обстойна информация за часта на снимките (за какво служи, колко струва нова/втора ръка, и от каде може да се намери) Благодаря предварително.

Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 17 Авг 2006, 12:40

А къде стои тази част?
Удивително много ми прилича на THROTTLE POSITION SENSOR ( TPS ), сиреч "датчик за положението на дроселовата клапа". Един вид това е потенциометър, който казва на компютъра колко газ даваш в момента. ЕКУ-то ползва тая информация, за да определи обогатяването на сместа в момент на ускорение, защото иначе си следи натоварването на мотора от дебитомера или МАФ-а, които вършат едно и също и то е да кажат на ЕКУ-то колко въздух влиза към смукателния колектор...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vase F1 » 17 Авг 2006, 13:00

:shock: :shock: :shock: :help:
България над всичко
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от FiN » 17 Авг 2006, 17:16

turbo написа:А къде стои тази част?
Удивително много ми прилича на THROTTLE POSITION SENSOR ( TPS ), сиреч "датчик за положението на дроселовата клапа". Един вид това е потенциометър, който казва на компютъра колко газ даваш в момента. ЕКУ-то ползва тая информация, за да определи обогатяването на сместа в момент на ускорение, защото иначе си следи натоварването на мотора от дебитомера или МАФ-а, които вършат едно и също и то е да кажат на ЕКУ-то колко въздух влиза към смукателния колектор...

Да точно това трябва да е. Моят не е наред и спешно ми трябва нов.Но не знам дали да търся 2-ра ръка или нов и колко ще струва ? (част номер 2 ) :help:

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 Touring 330xi
Мечтае да кара: F10 M5

Мнение от dr-who » 18 Авг 2006, 15:22

втора ръка е около 100-тина лева
и аз карам с прецакан потенциометър на дросела
но не ми прави проблеми освен че дава грешка при диагностика
иначе не се шашка, обяснението ми е че просто реагира малко по-бавно от колкото трябва, но не го усещам
--