Промивка на двигателя от старо масло (Engine Flush)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Промивка на двигателя от старо масло (Engine Flush)

Мнение от zafirovp » 28 Май 2014, 0:36

Здравейте,
след основен ремонт на двигателя и 3-4 смени на маслото във сервиз все още продължава да ми похапва масълце. Това ме накара да търся какви ли не причини, от кофти масло до остатъци от старо такова, клапани и тн. Говорил съм със доста хора и чух различни предложения от типа на, промиване със добавки, хидравлично масло, нафта и припалване на двигателя без масло. Нека всеки който има желание, да каже дали прави подобни ''действия'' при смяна на маслото и ако да какви точно.

Потребител
Аватар
Кара: E36

Re: Промивка на двигателя от старо масло (Engine Flush)

Мнение от Kostaki88 » 28 Май 2014, 1:09

zafirovp написа:Здравейте,
припалване на двигателя без масло.

Извинявай ,не съм изобщо капацитет ,ама това не е ли самоубийствено за двигателя. Особено за малко по-стар такъв ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 28 Май 2014, 4:51

Какво си му правил на мотора и каква е била причината да го правиш?Това е важно да се уточни!
Също така и с какво масло караш и по колко пробег му правиш?

Промивал съм двигател на кола смесил масло и антифриз с нафта и с промивно масло,НО колкото е добре,толкова и главоболия може да докара!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Мнение от zafirovp » 28 Май 2014, 11:56

Причината за ремонта е спукана глава преди 1 година. Карам го със 15в40, на 10 000 се сменя.

Припалването без масло и на мен ми звучи страшно, но ми обясниха, че това става за няколко стотни от секундата, колкото да се направят няколко оборота.

Sent from my iPhone using Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 28 Май 2014, 12:15

zafirovp написа:Здравейте,
след основен ремонт на двигателя...

zafirovp написа:Причината за ремонта е спукана глава преди 1 година...
Смяната на глава не е основен ремонт.

zafirovp написа:...Припалването без масло и на мен ми звучи страшно, но ми обясниха, че това става за няколко стотни от секундата...
И как ще запалиш за няколко стотни от секундата. Това са глупости.

Иначе промиването става с гореща нафта. Подгряваш е до към 80 градуса, наливаш в двигателя и палиш. Гледаш лампата за маслото - като изгасне броиш до 3 и гасиш.Оставяш колата така за 2 часа да изстине нафтата и после я източваш и завиваш бробката. След един ден развиваш пробката и ще изтече доста нафта. Слагаш точното масло и филтър и това е.

Потребител
Аватар
Кара: Колело

Мнение от DJEmoMC » 29 Май 2014, 7:59

От опит знам, че щом си правил ремонт на глава и продължава да гори масло и то доста гъсто (15W40) просто си за сегменти. Друг е въпроса дали са ти направили и качествено главата. Това с промивките е ала бала. Щом главата е била спукана значи колата е прегрявана, гаранция, че има поражения и по надолу от главата. Правил съм глава (нови клапани, напасвани и гумички) и после пак ми хапваше масло. Хайде пак главата долу само, че в комплект с нови сегменти и биелни лагери като при подмяната е много важно да се спазят ключовете (хлабините на сегментите). След смяната 1000км. с 5W40 за улягане и после смяна пак на масло и всичко си пристигна на място, а и колата направо литна. Все пак това е мнение и на дали всеки ще се съгласи. :driving: :dunno: :bchug:
Кара колата да харчи

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Внимателно
Мечтае да кара: Нещо страшно

Мнение от BorisMitev » 29 Май 2014, 10:20

Да де ама какво има общо промивката с това , че ти гори масълце ? Новите масла си имат вътре добавка за измиване .. Ако се сменя редовно и не се прегрява маслото винаги , ще ти седи златисто всичко вътре... Ама трябваше и едни сегенти да смениш, ако не ти са се давали пари , то поне маслените :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Май 2014, 12:43

Има писано в доста теми вече. Накратко- добавка с всички рискове свързани с ползването й или 3-4 чести смени- 2-3000км.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 31 Май 2014, 18:02

BorisMitev написа:Новите масла си имат вътре добавка за измиване ..

Имат тия по 20-30лв/л, мотори карани с 15в40 и тн масовки обикновено са потънали в нагар и налепи. Аз не бих промивал, да не стане като с 2,8 в една от другите теми. Доливай евтино масло или направи целия мотор както трябва и карай със синтетика.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 31 Май 2014, 18:32

M10 написа:
BorisMitev написа:Новите масла си имат вътре добавка за измиване ..

Имат тия по 20-30лв/л, мотори карани с 15в40 и тн масовки обикновено са потънали в нагар и налепи. Аз не бих промивал, да не стане като с 2,8 в една от другите теми. Доливай евтино масло или направи целия мотор както трябва и карай със синтетика.

Не е точно тока, истинските масла на реномираните фирми, мият независимо от цената.
Карал съм м20, което пиеше по 1,5-2л/1000км с Кастрол. Като го отворих за ремонт, нямаше грам нагар, дори по челата на буталата беше минимален.
Та по темата, миенето е абсолютно излишно, освен ако не е ползвано някакво "несменяемо масло" преди това.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: Колело

Мнение от DJEmoMC » 02 Юни 2014, 7:39

Истината е, че си просто за ремонт на двигателя колкото и да не ти се иска. :banghead: :banghead: :banghead:
Кара колата да харчи

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 02 Юни 2014, 13:38

Щом ти гори 15w40 М42, промивката ти е последния проблем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 02 Юни 2014, 13:54

Това масло не е за тоя мотор! Ако свалиш главата ще се уплашиш колко нагар има!
Правил съм промивка с газ за горене. Сипах 500 мл. в мотора преди да източа маслото, оставих го да поработи 10-15 секунди и после го източих. После през свещите напълних цилиндрите с газ за горене. Първоначално изтичаше директно, през картера но после почнаха да отпускат сегментите и цилиндрите оставаха пълни. Върти се от време на време вала на ръка и така.. За м50 отидоха 6 литра докато почне да задържа... Накрая го оставяш да се изпари и изтече. За 1 ден няма да стане. Сипваш новото масло и си караш. Пуши първите 30км след това ама според мен има ефект. Ако за това питаш - така става...
П.С.
И сипи по-хубаво и рядко масло - ако щи харчи масло - то поне да е хубаво масло...
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 01 Окт 2014, 11:16

Малко е стара темичката обаче бензиностанции "Петрол" има "Промивно масло" 4л... дали някой го е ползвал да сподели. Или някой Флъш, който е пробват и работи.

Идеята ми е сега един флъш преди зимата, и Март месец на около 3000км пак смяна с още един флъш.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 01 Окт 2014, 16:04

host написа:Малко е стара темичката обаче бензиностанции "Петрол" има "Промивно масло" 4л... дали някой го е ползвал да сподели. Или някой Флъш, който е пробват и работи.

Идеята ми е сега един флъш преди зимата, и Март месец на около 3000км пак смяна с още един флъш.

Колега, само с нещо подобно се прави промивка на двигателя, всичко останало или му съкращава живота или го унищожава веднага- виждал съм как блокира двигател, докато работи с добавката за промиване. По принцип в хубавите масла има присадки, които почистват и задържат в маслото всякакви отлагания и това не зависи от цифрите преди и след W. Цифрата преди W дефинира поведението на маслото при студен двигател. Цифрата след W- поведението на маслото при топъл и натоварен двигател.

Следваща

Назад към E36