Одран автомобил

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: CLS 320
Мечтае да кара: X6 M6, CLS AMG, 6 Series Gran Coupe

Одран автомобил

Мнение от TytusPulo » 16 Мар 2014, 22:17

Здравейте, пичове.

Случи се нещо доста неприятно. Онзи ден открих колата си пред блока одрана по цялата дължина - 2те леви драти и задния калник. Прилича на нарочно изпълнение със ключ или нещо подобно.

Когато отидох за полираща паста момчета каза че е прекалено дълбоко и с паста няма да излезе. Знам кой е правилния начин да се оправи, но предвид че ми замина водна помпа, имам ролки за смяна, проблеми с рейката и някаква биалетка.. Нямам 300 лв за автобояджия.

Та съществува ли по-непретенциозен начин да скрия драскотината и да я предпазя от ръждясване? Казаха ми да потърся някакви маркери за такива случаи...

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Re: Одран автомобил

Мнение от red_bull92 » 17 Мар 2014, 10:47

Здравей, колега, като за начало съветът от мен е да пробаш през застрахователите да ти изплатят щетите и като второ тази промоция свалена от 800 на 280 лв за цялостно пребоядисване според мен е добра друг е въпросът колко ще е качествено и т.н., а и гледам, че още 7 дни ще е валидна офертата. Успех със справянето с казуса ! :yes:
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 17 Мар 2014, 11:59

red_bull92 написа:Здравей, колега, като за начало съветът от мен е да пробаш през застрахователите да ти изплатят щетите и като второ тази промоция свалена от 800 на 280 лв за цялостно пребоядисване според мен е добра друг е въпросът колко ще е качествено и т.н., а и гледам, че още 7 дни ще е валидна офертата. Успех със справянето с казуса ! :yes:

Къде я видя тая промоция цялостно пребоядисване за 280лв? :shock:

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 17 Мар 2014, 13:11

По принцип не винаги е казано, че драскотината трябва напълно да се заличи... понякога можеш да я третираш до ниво на "трудно различима", стига разбира се да ти върши работа... има и вариант да я маскираш с боя и после да се полира, но трябва да се направи от човек, който знае какво прави :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TytusPulo » 17 Мар 2014, 20:49

Mollov написа:По принцип не винаги е казано, че драскотината трябва напълно да се заличи... понякога можеш да я третираш до ниво на "трудно различима", стига разбира се да ти върши работа... има и вариант да я маскираш с боя и после да се полира, но трябва да се направи от човек, който знае какво прави :)

Мерси за съвета колега. Ако не е проблем може ли да обясниш по-подробно как да подходя, или какви хора да потърся ?

Не държа да я заличавам напълно...честно казано търся най-евтиния вариант да закърпя положението, но без колата да придобива цигански вид.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 18 Мар 2014, 9:34

Ако приемем, че искаш просто да я заличиш (дори и не напълно), всеки един кадърен дитейлър (тия, дето полират с машина) може да го направи... третира се конкретно самата драскотина така, че да й се загладят ръбовете и да не пречупва така видимо светлината както, когато е направена драскотината... по този начин е много малко забележима (или ще изчезне) и само от много близо погледната. С машината се минава само по самата драскотина с гъба/паста, или ако наистина е по-осезаема първо се минава със шкурка и после се дозаглажда с машината (абразивно към финно). Конкретният резултат може да бъде в двата края - пълно заличаване (макар и в момента да не изглежда постижимо) или запазване на видимостта й, но не както е в момента.

Ще ти пусна на ЛС координати на човек, да се свържеш с него и да обсъдите нещата... че аз нямам условия в момента да се занимавам и не искам да те карам (евентуално) да ме чакаш излишно...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 18 Мар 2014, 10:07

TytusPulo написа:Здравейте, пичове.

Случи се нещо доста неприятно. Онзи ден открих колата си пред блока одрана по цялата дължина - 2те леви драти и задния калник. Прилича на нарочно изпълнение със ключ или нещо подобно.

Когато отидох за полираща паста момчета каза че е прекалено дълбоко и с паста няма да излезе. Знам кой е правилния начин да се оправи, но предвид че ми замина водна помпа, имам ролки за смяна, проблеми с рейката и някаква биалетка.. Нямам 300 лв за автобояджия.

Та съществува ли по-непретенциозен начин да скрия драскотината и да я предпазя от ръждясване? Казаха ми да потърся някакви маркери за такива случаи...

Колега, ако драскотината е до кит т.е. боята я няма, без някаква форма на боядисване- поне локално, няма да се получи. Ако драскотината е само върху лака, наистина може да се изкара с шлайфане и полиране. Може лесно да разбереш от кой тип е като я почистиш и разгледаш отблизо. По принцип когато драскотината е само върху лака, след като я намокриш обикновено спира да се вижда- това също е начин да разбереш какво те очаква. На моята кола оправям дълбоките драскотини, като ограждам някакво минимално пространство около тях с хартиено тиксо, после запълвам издълбаното с кит, шлайфане с няколко шкурки, пръскане с грунд, свалям тиксото и отново фино шлайфане, няколко слоя боя, направена по поръчка за цвета на колата, няколко слоя лак, след това полиране с 3 пасти и трябва да знаеш къде е било, за да го различиш. Боята, лака и грунда са в спрей.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TytusPulo » 18 Мар 2014, 10:58

Mollov написа:Ако приемем, че искаш просто да я заличиш (дори и не напълно), всеки един кадърен дитейлър (тия, дето полират с машина) може да го направи... третира се конкретно самата драскотина така, че да й се загладят ръбовете и да не пречупва така видимо светлината както, когато е направена драскотината... по този начин е много малко забележима (или ще изчезне) и само от много близо погледната. С машината се минава само по самата драскотина с гъба/паста, или ако наистина е по-осезаема първо се минава със шкурка и после се дозаглажда с машината (абразивно към финно). Конкретният резултат може да бъде в двата края - пълно заличаване (макар и в момента да не изглежда постижимо) или запазване на видимостта й, но не както е в момента.

Ще ти пусна на ЛС координати на човек, да се свържеш с него и да обсъдите нещата... че аз нямам условия в момента да се занимавам и не искам да те карам (евентуално) да ме чакаш излишно...

Ще съм много благодарен. Само, че не съм от София...ако случайно познаваш такива хора в Бургас или Варна....

Колега, ако драскотината е до кит т.е. боята я няма, без някаква форма на боядисване- поне локално, няма да се получи. Ако драскотината е само върху лака, наистина може да се изкара с шлайфане и полиране. Може лесно да разбереш от кой тип е като я почистиш и разгледаш отблизо. По принцип когато драскотината е само върху лака, след като я намокриш обикновено спира да се вижда- това също е начин да разбереш какво те очаква. На моята кола оправям дълбоките драскотини, като ограждам някакво минимално пространство около тях с хартиено тиксо, после запълвам издълбаното с кит, шлайфане с няколко шкурки, пръскане с грунд, свалям тиксото и отново фино шлайфане, няколко слоя боя, направена по поръчка за цвета на колата, няколко слоя лак, след това полиране с 3 пасти и трябва да знаеш къде е било, за да го различиш. Боята, лака и грунда са в спрей.

90 процента е до кит, изглежда дълбока

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 18 Мар 2014, 13:07

Ако драскотината е пробила под лака и дълбоко в боята, тогава варианта да я скриеш остава, НО в последствие ще трябва да защитаваш доста активно това място, защото там ще има участък, при който няма лаково покритие... личи си след полиране, примерно 2-3 седмици трябва да минат, мястото с липсващия лак започва да "матира", както и ако започне да цапа гъбата на машината в цвета на колата (стига да не е боядисана с акрилна боя)... при теб е само драскотина, така че ще имаш "матираща драскотина". Има вариант да полираш до сваляне на драскотината и после трябва доста редовно да мажеш вакса/сийлънт или да сложиш "перманентно покритие" под формата на някои от по-твърдите продукти за защита на боята. Това казвам ако НЕ искаш да пребоядисваш детайла и искаш да се бориш локално с драскотината без да намесваш локално третиране с боя.

Не мисли, че драскотината е стигнала до "праймър", щото е "бяла"... бялото идва и от самият лак, който е одран и "дупката" която е създадена пречупва светлината по различен начин и ти си мислиш, че бялото означава пробив до основа. Най-лесно се разбира ако се тръкне с машина и ако няма промяна във визията т.е. драскотината не започва да зачезва малко или много, тогава значи си чак под боята и няма как да го възстановиш без локално третиране с боя или цялостно пребоядисване на детайла.

Иначе дитейлъри във Варна или Бургас не познавам или поне не се сещам в момента... може би някой друг ще се сети да спомене...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TytusPulo » 18 Мар 2014, 17:51

Днес, като минах реглеж на предница успях да се консултирам с един бояджия.

Според него драскотината е под боята, но нямало да избие ръжда дори и нищо да не правя.

Обмислям варианта да я напръскам със спрей черен металик, като прецизно облепя около цялата й дължина със някакъв подходящ "tape". Но първо ще проуча качествата на тези спрейове...

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 18 Мар 2014, 18:15

По принцип най-елементарният подход е да облепиш около драскотината, да я запълниш с някой от тия "маркерите" с боя, като й метнеш 1-2 слоя, след което като засъхне добре да се мине на шкурка и после да се полира... :) така ще е най-евтино и ако се направи добре почти няма да си личи :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Deyan Velev » 18 Мар 2014, 21:30

има ли файда от тия маркери ? аз ще пробвам с лак за нокти за една точка , да видим какво ще стане :D

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 18 Мар 2014, 22:48

За "точкуване" понякога са идеални... в твоят случай може да не дадат уникален ефект, но самото комбиниране с шкурка и последващо я полиране може да даде много приличен резултат... имаш и вариант да си купиш оригинален комплект от BMW, включващ 12мл боя и 12мл лак и разни четчици, струва около 40лв... поне цвета ще е 100% точен, само че ще трябва да се работи прецизно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 Coupe
Мечтае да кара: E60 M5

Мнение от pepi_tu » 18 Мар 2014, 23:10

Аз ще ти кажа... аз имах на старата кола одрано до ламарина... Моята жена е с много дълги нокти и много се рисува по ноктите.. ииии я гледам една вечер, лаковете и с едни тънки четчици ама с по 2 3 косъма и си рисува някъкви калинки и викам оооо така ли.... намерихме същия цвят лак за нокти хванах жената с тея тънките четчици така ми я направи 2 ра година още няма и следа от тази дръскотина.. !!! Извода е търси същия цвят обаче скъп лак за нокти някакъв за 4 5 лева дето е и има такива мн тънки четчици.. хващаш някоя булка дето мн си е правила ноктите и ти го оправя :bchug:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Deyan Velev » 19 Мар 2014, 23:52

Значи най-накрая жената ще свърши нещо полезно за любимата :D

Следваща

Назад към E36