ремонт - презацепване на ваноса

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

ремонт - презацепване на ваноса

Мнение от Sasho_snegorina » 15 Фев 2014, 23:12

Колеги, имам съмнения че ваноса на колата ми не е зацепен правилно и искам да го погледне специалист, който няма да се учи на колата ми тепърва. Става въпрос за m52b28, ваноса не трака и няма шумове, но ми се струва че той е причината за придърпване на колата в определени обороти. Та, предложете ми човек в гр. София, който наистина си разбира от работата. Ако кажете и ориентировъчни цени ще е перфектно. Благодаря предварително.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325i

Re: ремонт - презацепване на ваноса

Мнение от SlowMotion » 16 Фев 2014, 0:00

Направи най-напред диагностика, освен ако не си сигурен че тоя дето го е правил си е оставил ръцете дет се вика.А и не зацепен ванос май води до доста по-големи главоболия от просто придърпване.

Потребител
Аватар

Мнение от Sasho_snegorina » 16 Фев 2014, 1:10

Диагностиката ми дава грешка на ваноса: http://prikachi.com/images/224/7070224r.jpg

Поразтърсих се, поразпитах колеги и стигнах до извода, че тази грешка на ваноса я дава почти винаги, дори и да няма проблем там. В сервизната книжка на колата ми пише, че преди 2 години е сменена главата в сервиз на БМВ в Швейцария (по незнайни причини). От тогава, колата е на няма и 40 000км. В една друга тема, в която разискваме придърпването, има колеги според които е възможно да е от ваноса. За това и пуснах тази тема.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 16 Фев 2014, 2:21

Даже ефекта от неправилно зацепен, което води до не-работещ ванос е, че колата става много плавна и няма много въртящ момент в ниските и нагоре започва да става по силна, но определено няма придърпване.
Придърпване от ваноса може да има ако буталото на ваноса не уплътнява добре към корпуса, което кара ваноса да не се активира плавно. Решенията са демонтаж на ваноса и смяна или на двете уплътнения(към 60-70лв) или само на о-пръстена с гумен- към 90ст или витонов към 5лв.
Преди да се пристъпи към това трябва да се закачи някаква диагностика, на която се виждат живи данни (Инпа, Carsoft също върши работа) и да се види дали ваноса се активира/деактивира правилно и какво всъщност става точно в момента на придърпването, защото може да се окаже нещо съвсем различно.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 16 Фев 2014, 11:49

Ето какво изкара на диагностика
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 16 Фев 2014, 12:12

Vanqu1sh написа:Ето какво изкара на диагностика

Ок сега вижте от живите данни къде се намира разпределителния вал и с колко се измества при активиране на ваноса, защото съм виждал кола, която записва грешката, а ваноса си работеше.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325i

Мнение от SlowMotion » 16 Фев 2014, 14:24

Е да ако са правени интервенции на скоро време може да сте 100% сигурни че не е зацепен като хората.Знам за други два варианта при който излиза тая грешка - прекъснат кабел и запекло буталце на ваноса ама при него има и тракане , така че проверете кабелите да ви е мирна главата и ако са ОК направо сваляйте и зацепете както си тряа :driving:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 16 Фев 2014, 16:18

Май преди 2-3 години са правили нещо по главата в бмв и затова си мислех дали нещо не са зацепили както трябва.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Внимателно
Мечтае да кара: Нещо страшно

Мнение от BorisMitev » 16 Фев 2014, 17:37

В БМВ няма как да не ти зацепят ваноса както трябва. Косура е дали някой не се опитвал да го зацепе на ръка без кита предназначен за ваноса. Като цяло преди време се направихме на играчи и един двоен ванос го зацепвахме хммм от порядъка на 10-тина пъти на ръка. Колата не предърпваше, нямаше забиване, нито тракане... Просто не вървеше като за 190 коня. Това ме навежда на мисълта за ламбда сонда, която дава грешна стойност примерно за богата смес и компютъра умишлено ти намаля горивото ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на дядо си е30ската
Мечтае да кара: подводница с шпер

Мнение от Войводата » 19 Фев 2014, 0:48

Придърпването от ваноса е на 2500-3000 оборота, колата я няма никаква след това и идва пауъра, от къде знам имах и аз тия главоболия какво ли не смених като се почне от стъпково моторче до ламбда сонди свещи, диагностики и т.н и т.н и в крайна сметка се оказа шибания ванос само че аз бях тогава с двоен ванос м52б28ту. Купихме с един колега инструмента и за единичен и за двоен ванос и си решихме главоболията както и на други колеги от форума. Ако искаш пиши на Л.С да те свържа с колегата ако има време да ти го погледне от София е ако беше около Пловдив и Пазарджик щях да помогна лично но си ми далечко.

BorisMitev написа:....

П.С. За колегата където каза за десетозацепването това е голямо забавление и не е сигурно дали изопщо ще стане нещо. Един колега от форума беше ходил в специялизиран сервиз (няма да казвам кои) където му бяха дали гаранция че ваноса е зацепен както трябва. Дойде на място разглобих му колата закачих инструмента и какво се оказа 3мм разлика от това което трябва да е , врътнах му ваноса и колата се оправи.Извода е че без инструменти понякога нищо не става. :banghead:

Ето снимка преди зацепването и след зацепването:
преди зацепването
20130921_114805.jpg

след зацепването
20130921_130234.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 19 Фев 2014, 11:34

Sasho_snegorina написа:Диагностиката ми дава грешка на ваноса: http://prikachi.com/images/224/7070224r.jpg

Поразтърсих се, поразпитах колеги и стигнах до извода, че тази грешка на ваноса я дава почти винаги, дори и да няма проблем там. В сервизната книжка на колата ми пише, че преди 2 години е сменена главата в сервиз на БМВ в Швейцария (по незнайни причини). От тогава, колата е на няма и 40 000км. В една друга тема, в която разискваме придърпването, има колеги според които е възможно да е от ваноса. За това и пуснах тази тема.

4.28V- странна стойност за напрежение на акумулатора.
Както колегата maxpower ви казва вижте на какъв ъгъл е положението на разпределителният вал. А придърпването при определени обороти може да се дължи и на други неща- да кажем датчик на дроселовата клапа.

Потребител
Аватар

Мнение от Sasho_snegorina » 19 Фев 2014, 11:44

zvetiko написа:А придърпването при определени обороти може да се дължи и на други неща- да кажем датчик на дроселовата клапа.

TPS датчика го смених, предишния даваше нереални стойности, този е добре от към стойности, но положението с придърпването е същото.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Внимателно
Мечтае да кара: Нещо страшно

Мнение от BorisMitev » 19 Фев 2014, 21:44

@Войводата - Така е колега. Просто нямаше кой да ни го зацепи и се мъчихме какво да ти кажа ... да го "уцелим" без инструмента за зацепване. Но както казах така и не стана. После намерихме познат от БМВ, който донесе необходимите елементи и го направихме. Но при нас както и да го зацепвахме нямаше придърпване, затова и смея да твърдя, че ваноса би ти правил такъв проблем ако не е зацепен. А колега ти можеш ли да опишеш придърпването ? Като рязко спиране на мотора и пак тръгва или просто се зачудва за момент и пак продължава да набира? А дали може и да е буталото на ваноса - например да не може да задържи налягане и да се избута и вече когато стане момент да се избута докрай просто маслото да го избутва рязко до края , а не плавно ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 19 Фев 2014, 22:04

В ниските обороти при равна газ без ускорение почва да те клати. Ето тука собственика го е описал по-подробно viewtopic.php?f=8&t=341071&p=3862753#p3862753

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 23 Фев 2014, 17:24

Може да се провери състоянието на соленоида и буталото в другия край на ваноса. При натискане буталото трябва да се движи свободно без опити на задиране, соленоида може да се тества с подаване на 12в., оглед на кабела, буксата и т.н. ГИ има ли или си само на бензин?
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

Следваща

Назад към E36