Тропане и вибрация във волана
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Тропане и вибрация във волана
Здравейте,
от доста време се усеща едно тропане и почукване във волана. Тези дни смених двата носача, понеже бяха разбити. Няколко човека гледаха биалетките и не забелязаха луфт. И все пак, колата продължава да тропа. Другото, което ми казаха е луфт във рейката, но тя даже не тече, а при бърза скорост, колата се движи напред без отклонения. Карал съм кола със голям луфт във волана и при скорост от 100 км карах като пиян.
Утре смятам да махна цялата стабилизираща щанга и да покарам 10-15 минути по павета без нея. Мислите ли, че това може да навреди на окачването, понеже тази седмица смених доста и не искам да ги сефтосам толкова бързо. Ако няма промяна, направо да сменям рейката или да търся другаде проблема.
ПС: Няколко човека я гледаха и не се откри проблема, моля помагайте.
Колата е 318Ti със късите биалетки.
от доста време се усеща едно тропане и почукване във волана. Тези дни смених двата носача, понеже бяха разбити. Няколко човека гледаха биалетките и не забелязаха луфт. И все пак, колата продължава да тропа. Другото, което ми казаха е луфт във рейката, но тя даже не тече, а при бърза скорост, колата се движи напред без отклонения. Карал съм кола със голям луфт във волана и при скорост от 100 км карах като пиян.
Утре смятам да махна цялата стабилизираща щанга и да покарам 10-15 минути по павета без нея. Мислите ли, че това може да навреди на окачването, понеже тази седмица смених доста и не искам да ги сефтосам толкова бързо. Ако няма промяна, направо да сменям рейката или да търся другаде проблема.
ПС: Няколко човека я гледаха и не се откри проблема, моля помагайте.
Колата е 318Ti със късите биалетки.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Re: Тропане и вибрация във волана
Няма проблем да караш без щангата. Хлопането ясно - някъде има луфт. Но я опиши вибрацията каква е, защото тя може да е от гуми или джанти.
- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
Щом чука във волана,най-вероятно е рейката нищо,че не тече тва не е фактор,че е разбита.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Вибрация не е точно, по-скоро почукване по волана и то съвсем леко доловимо.
Може и да греша, но ако е рейка или джанти ще се усеща винаги и най-вече при бърза скорост. Според мен, луфт във волана се хваща със висока скорост, понеже тогава корекцията във волана е минимална, а всякакъв луфт ще изкарва колата от права траектория.
Сега се сетих да добавя, че съм сменил вътрешни и външни накрайници преди няколко дни.
Sent from my SM-T210 using Tapatalk
Може и да греша, но ако е рейка или джанти ще се усеща винаги и най-вече при бърза скорост. Според мен, луфт във волана се хваща със висока скорост, понеже тогава корекцията във волана е минимална, а всякакъв луфт ще изкарва колата от права траектория.
Сега се сетих да добавя, че съм сменил вътрешни и външни накрайници преди няколко дни.
Sent from my SM-T210 using Tapatalk
- Hadjy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i
Здравей колега,
Погледни темата в форума : Чукане в рейката - отстраняване
Колегата е обяснил подробно.
Поздрави
Погледни темата в форума : Чукане в рейката - отстраняване
Колегата е обяснил подробно.
Поздрави
- kichuka
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
- Мечтае да кара: e31
- Детайли за колата: малко по-различна
Смених накрайници, шарнири , тампони носач, амортисьори. Биалетките 2 пъти ходя да ги гледат и са перфектни. Гумите са балансирани. Колата с над 70-80км почва да вибрира във волана. Тропа само ако карам с до 20км/ч и то е едно хлопане. Два пъти в два сервиза я гледат и ми казаха, че е рейката, а тя нито тече нито нищо просто явно гребена се е износил. Така, че колега не е задължително да тече рейката за да е скапана.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Току що забелязах същото чукане когато въртя волана на място. Значи е рейка, сега остава да разбера какво точно и има. Изключвам да има луфт, карал съм кола със луфт във волана доста време и знам как е. Тези дни ще сваля корите да видя, дали не е от карето. Други идеи.
- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
zafirovp написа:Току що забелязах същото чукане когато въртя волана на място. Значи е рейка, сега остава да разбера какво точно и има. Изключвам да има луфт, карал съм кола със луфт във волана доста време и знам как е. Тези дни ще сваля корите да видя, дали не е от карето. Други идеи.
От гребена на смотаната рейка е,не мога да разбера защо продължаваш да тъсиш под вола теле и какво каре те гони отпред при кола със задно,единствено имаш шарнирна зглобка между волана и рейката.

ПП.Единствено можеш да погледнеш тампоните на макферсоните ама там няма да се осеща във волана.
- SPEED_GABROVO
- ентусиаст
-
- Кара: дърто Е30
- Мечтае да кара: моята си,ама с неограничен бюджет
GecataBMW-E46 написа:zafirovp написа:Току що забелязах същото чукане когато въртя волана на място. Значи е рейка, сега остава да разбера какво точно и има. Изключвам да има луфт, карал съм кола със луфт във волана доста време и знам как е. Тези дни ще сваля корите да видя, дали не е от карето. Други идеи.
От гребена на смотаната рейка е,не мога да разбера защо продължаваш да тъсиш под вола теле и какво каре те гони отпред при кола със задно,единствено имаш шарнирна зглобка между волана и рейката.![]()
на рейката не и е нужно да има стабилен луфт и да лопа волана наляво надясно кат откачен,че тогава чак да земе да тропа.
ПП.Единствено можеш да погледнеш тампоните на макферсоните ама там няма да се осеща във волана.

BMW не е просто марка автомобили,а начин на живот.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Въпросната сглобка долу при рейката се нарича карданен съединител, или т.н. шарнир на Хук. Каре му викаме ние... но не е много правилно. Естествено като отидеш на магазина не казваш "Дайте ми един карданен съединител", щото никой няма да вдене за какво иде реч. Въпросният елемент съвсем лесно може да се провери дали е за смяна - един клати волана, а друг си слага пръстите и усеща дали има луфт.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Днес свалих цялата стабилизираща щанга, и се оказа, че съм със оригиналните биалетки. И все пак след 200 к км са наред. Оказа се, че наистина тропането е от рейката. Гледах карето, но луфт не се усеща. Някой може ли да обясни как да проверя за куфт на карето и ако няма, дали да пробвам първо със затягане на буталото на рейката.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
До сега пак се блещих пред волана. Оказа се, че тропа независимо дали гумите са прави или не. По пътя на логиката, ако има луфт от износване, той ще е само когато волана е изправен. Няма как на напълно навит волан да има луфт от износване на гребена. Кажете ако съм прав, да продължавам да търся проблема другаде.
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
zafirovp написа:До сега пак се блещих пред волана. Оказа се, че тропа независимо дали гумите са прави или не. По пътя на логиката, ако има луфт от износване, той ще е само когато волана е изправен. Няма как на напълно навит волан да има луфт от износване на гребена. Кажете ако съм прав, да продължавам да търся проблема другаде.
Когато най-после си ремонтираш рейката, може да ти изчезнат проблемите.
- djkita
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe & E46 Coupe
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Темата е малко стара, но проблема до сега си седи. Най-после рециклирах рейката понеже протече от всички възможни места. Бях сигрен, че проблемът е изчезнал, но не. Все още си тропа по павета. Някакви идеи от къде другаде може да е?
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2