Смяна шпилки на валове М52

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Смяна шпилки на валове М52

Мнение от vangelov » 31 Яну 2014, 17:24

Здравейте,

Понеже скъсах една от шпилките на всмукателния вал и реших да ги подмменя всички, исках да питам без да свалям касетата с подигачите, мога ли да извадя старите и да сложа новите. Ще съм благодарен на всеки съвет!

Поздрави!

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Re: Смяна шпилки на валове М52

Мнение от maxpower » 31 Яну 2014, 21:03

vangelov написа:Здравейте,

Понеже скъсах една от шпилките на всмукателния вал и реших да ги подмменя всички, исках да питам без да свалям касетата с подигачите, мога ли да извадя старите и да сложа новите. Ще съм благодарен на всеки съвет!

Поздрави!

Да, махаш една по една петите на вала и с гайка и контра гайка можеш да си смениш без да махаш вала или касетата. Има и едни специални вложки за развиване на шпилки ама не знам дали си виждал такива. Ако ме питаш мене, смени само скъсаната и другите не ги барай, не е като да се късат често. Просто ги стегни с динамометричен на колкото трябва ако не можеш да прецениш на ръка.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 31 Яну 2014, 21:36

Благодаря за бързия отговор. Проблема е, че тази се скъса точно заради динамометричния "ТЕКТОН" ключ. Понеже преди ги бях стягал с калиброващ уред, та реших да ги "мина" с динамометричен. Сега поне 5 гайки ми се "плъзгат" като изобщо не усещам разлика в ключа незаисимо колко оборота съм завъртял. Точно това се получи и със скъсаната шпилка - останах си с чакането на "клик"-а. Затова реших да ги сменя всичките а и ми дойде цял комплект от Бова Кар! :bowdown: /между другото отлично обслужване!/. Това, за законтрщите гайки го мислех и аз явно става, щом ми го предлагате. :yes: Другото, което мисля е старите шпилки да са просто "уморени" така поне ще спестя още главоболия и ще играя на сигурно.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 01 Фев 2014, 9:44

До сега що двигатели такива съм отворил една "уморена" или скъсана шпилка за касетите не съм видял. Просто ключа дето си ползвал е бил проблемен, а не шпилките. То затова като усетиш, че му идва много, не се напъва с надеждата да щракне ключа ми спираш и намаляваш услието и пак пробваш и ако пак усетиш, че му идва много, а ключа не щрака го хвърляш някъде където хора не минават и ги стягаш на усет.
А сигурно ли е, че резбата на шпилките горе е подала, а не са превъртяли долу в основата, където са хванати към главата? То като извадиш шпилката ще се разбере ако си изскубал резбата в главата.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 01 Фев 2014, 15:58

Това за изскубаната резба ме притесни доста. Ако това е така, май ще трябва нова/стара/глава.... :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 01 Фев 2014, 18:41

Току-що пробвах новите шпилки. Поръчани по каталог - 95 мм с номер от Реалоем! Оказва се, че моите са 100 мм :banghead:. Сега ги гледам и им се радвам.... Някой слагал ли е 95 мм на мястото на 100 мм шпилка или да си търся 100 мм ?! Искам да попитам, когато навивам новата шпилка опира ли в основата на главата? Притеснява ме да не пробия алуминия и съвсем да скапя нещата...

Назад към E36