прегрях ли двигателя ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

прегрях ли двигателя ?

Мнение от baggio » 16 Яну 2014, 17:53

Колата е БМВ компакт 1,6 ,1998 г

Знаех ,че има проблем с охлаждането (изхвърлях антифриз от развалена капачка при гасене на мотора ) ,но стрелката за температурата си беше на 12 часа ,когато спрях колата стрелката тръгна на дясно (стигна малко преди следващата бяла чертичка) .Веднага изгасих двигателя дадох на контакт и видях ,че стрелката се връща към средата и пак запалих колата да върти на място . Долях вода изчаках така на място 20 мин при работещ двигател и се прибрах до вкъщи (2-3 км ) ,като стрелката повече не е мърдала от средата.Като стигнах до нас се чуваше едно бълбукане на антифриза ,но не мога да кажа със сигурност дали идваше от мотора и радиатора или само от радиатора.На другия ден (вчера )долях към 4 литра течност, парното тръгна ,смених капачката ,обезвъздуших и за сега нещата изглеждат добре, но ще следя нещата.

Та въпроса ми е дали при онова преминаване на стрелката след средата не съм е прегрял при положение ,че в системата е имало много малко течност и доста въздух и датчика за температурата не показвал съвсем точно ?
Също така ме притеснява и това бълбукане ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: прегрях ли двигателя ?

Мнение от bum_bum » 16 Яну 2014, 19:11

Щом си работи добре явно не си успял или пък ще мине малко време преди да пръцне гарнитурата. Въпрос на късмет.

е30-ката вярно е доста по-корава (м10) ама жената я кара и вика пуши яко, кво да правя? И аз и казвам да кара до офиса па квото ще да става. И да спре файда няма. По едно време вика- спря да пуши. :mhihi: И кара така 2-3км още. Като отидох после то маркуча направо го няма и всичката вода заминала та за това не пушела. :mhihi: Сменихме маркуча, антифриз и запали без да има изобщо никакъв яд повече. Та както казах, въпрос и на късмет понякога.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 16 Яну 2014, 20:20

Не може да се каже със 100% сигурност, но би трябвало нищо да му няма на мотора, ако обстоятелствата са били така както ги описваш.

Следи нивото на водата тези дни, сутрин преди да запалиш и ако е паднало долей още. Обезвъздуши пак ако се налага.

П.С. И аз с Е34-ката съм карал почти без вода няколко километра без последствия. Друго си е М20 (М10 и М30) :ok:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2013 Mercedes-Benz GLK 250 Bluetech
Мечтае да кара: Porsche Panamera Turbo S
Детайли за колата: Track Package

Мнение от Valve-tronic » 16 Яну 2014, 21:10

Според мен не би трябвало да е прегрял, но се присъединявам към казаното по-горе. Въпрос на късмет и сутрин я следи. Ако някоя сутрин почне да пуши бяло отзад като я запалиш и да тресе, значи са отишли нещата в киреча. Ако не се случи и не ти качва температурата, значи късметът е бил на твоя страна.
88 E30 318i, 95 E36 318i, 97 E39 525tds, 02 E53 3.0d, 06 E83 3.0d, 08 W204; 12 W212

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Мнение от zafirovp » 16 Яну 2014, 21:28

Шанса да си я прегрял е малък. Покарай няколко дни и ако имаш съмнения за издухана гарнитура ходи да ти направят тест за газове във охладителната система. Става бързо, просто ти слагат една сонда във разширителния съд и гледат компютъра. Това, че ти тресе може да е от много други неща, а белия пушек зимата трудно се различава от конденза. Не се шашкай, аз няколко пъти съм прегрявал двигател до изгасване и не е толкова лесно.

Sent from my SM-T210 using Tapatalk

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 16 Яну 2014, 21:50

:OT: Тази тема трябва да е колко пъти си прегрях двигателя :D

Та аз лично до края на червеното 5 пъти,жената 2 ,при което ми казваше на другия край на града съм стрелката също! Колата продължава да не дава проблеми ,но това не значи че след време няма да изпръхне гарнитурата. След като намерихме теча са минали 3 безаварийни години и 3-ма нови собственика.

Според това колко малко е мръднала стрелката невярвам и да очакваш от това проблем.

Потребител
Аватар

Мнение от baggio » 17 Яну 2014, 9:54

Благодаря на всички за отговорите. От както е обезвъздуших на следващата сутрин долях 400 мл течност и още 150 мл днеска сутринта.Мисля си ,че това трябва да е за последно ,ако колата е наред.Иначе като е изгася гледам,че антифриза не тръгва да раздува нагоре в казанчето което е добър знак.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 18 Яну 2014, 11:54

baggio написа:Колата е БМВ компакт 1,6 ,1998 г

Знаех ,че има проблем с охлаждането (изхвърлях антифриз от развалена капачка при гасене на мотора ) ,но стрелката за температурата си беше на 12 часа ,когато спрях колата стрелката тръгна на дясно (стигна малко преди следващата бяла чертичка) .Веднага изгасих двигателя дадох на контакт и видях ,че стрелката се връща към средата и пак запалих колата да върти на място . Долях вода изчаках така на място 20 мин при работещ двигател и се прибрах до вкъщи (2-3 км ) ,като стрелката повече не е мърдала от средата.Като стигнах до нас се чуваше едно бълбукане на антифриза ,но не мога да кажа със сигурност дали идваше от мотора и радиатора или само от радиатора.На другия ден (вчера )долях към 4 литра течност, парното тръгна ,смених капачката ,обезвъздуших и за сега нещата изглеждат добре, но ще следя нещата.

Та въпроса ми е дали при онова преминаване на стрелката след средата не съм е прегрял при положение ,че в системата е имало много малко течност и доста въздух и датчика за температурата не показвал съвсем точно ?
Също така ме притеснява и това бълбукане ?

Проверявай течността. Ще си каже със времето дали има проблем. Друг път като загрее не я изключвай, а парното на макс. степен и вентилатора на макс. степен докато отиде в нормалните граници на темп.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 18 Яну 2014, 16:52

00700 написа:Проверявай течността. Ще си каже със времето дали има проблем. Друг път като загрее не я изключвай, а парното на макс. степен и вентилатора на макс. степен докато отиде в нормалните граници на темп.

Това е нещо много важно :) Освен това, хубаво е като капачката е развалена да се смени. Аз имах проблем с пробката и от опит разбрах нещо дето тука е дъвкано много: ако системата не е обезвъздушена и затворена хубаво отвсякъде си прави веднага джобчета въздух и почва да губи течност.

Назад към E36