Въпрос за ламбда сонда и газов инжекцион
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: M3 GTS
Въпрос за ламбда сонда и газов инжекцион
Здравейте колега. Наскоро си сложих ГИ на колата (318ис М42) и... филма се започна. В ниските обороти прекъсва, като подам газ глъхне, не може да потегля хубаво.... във високите обаче няма проблеми. Взех си кабел и софтуер съответно, мъчих се да оправя нещата и пак не става. Няколко пъти оправих настройките, тръгвам - всичко върви перфектно. Изгасвам колата, след 2 часа я паля - пак същата работа... и не знам защо така. Инжекциона е Тамона. Майстора, който ми я сложи казва, че уж всичко е наред, но ето на проблеми бол. Ходих и при други газаджии - те пък не могат да закачат такъв компютър и т.н. Та реших аз да се мъча.
Майстора, който ми я слага ми каза, че е изключил ламбда сондата, защото след 200км на газ щяла да изгори. Та искам да попитам това вярно ли ? Сега е с изключена ламбда и проблемите отгоре са на лице. Та нека някой, който е по наясно да пише, че вече ми писна.....
Благодаря предварително.
Майстора, който ми я слага ми каза, че е изключил ламбда сондата, защото след 200км на газ щяла да изгори. Та искам да попитам това вярно ли ? Сега е с изключена ламбда и проблемите отгоре са на лице. Та нека някой, който е по наясно да пише, че вече ми писна.....
Благодаря предварително.

- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
Re: Въпрос за ламбда сонда и газов инжекцион
От това ти идват проблемите , аз съм с брц и при неработеща ламда не можех да я настроя , като я закачих всичко заспа като на бензин . Не знам ккаво ти е казъл но имам кола от 120 000 км на газ и сондата не е изгоряла.
За милиони-няма закони.
- don't be
- младши ентусиаст
-
- Кара: 466,5 см3 на цилиндър
- Мечтае да кара: Нормално
От това ти идват проблемите , аз съм с брц и при неработеща ламда не можех да я настроя , като я закачих всичко заспа като на бензин . Не знам ккаво ти е казъл но имам кола от 120 000 км на газ и сондата не е изгоряла.
За милиони-няма закони.
- ///Mechov
- младши ентусиаст
-
- Кара: кУлУлО
Закачи си сондата.
И как ти я настрои без ламбда на око ли
. Или само му се вика настройка . и аз си имам лабмда и не ми е изгоряла . Съвсем друг е въпроса , че е стара и на газ може по-бързо да свърши ама то това божа работа май . Вклщчи си сондата и си я настрой самичък като гледаш смесите , то точно ламбдата ще ти ги покаже . гледай на бенз и после на газ при различни режими и си направи кривата като ламбдата трябва да ти шава постоянно ( изключвам някои преходни режими на пълна газ и т.н. ) . Успех . ПС: И аз съм с Тамона и е разпространена не като да не може нокой да я чете това не е вярно , много си е хубаво компчето.

- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
Ламбдата ми е на 15 000км т.е. не е стара. Дори и да се съкрати с малко живота и голяма работа, не е болка за умиране това. Благодаря ви за бързите мнения, после ще я пусна, че ми писна. И аз много се чудех как така без ламбда .... до колкото знам тя не играе роля във високите обороти и съвпадение или не точно там колата си върви без проблеми 

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
bavaromobila написа:Ламбдата ми е на 15 000км т.е. не е стара. Дори и да се съкрати с малко живота и голяма работа, не е болка за умиране това. Благодаря ви за бързите мнения, после ще я пусна, че ми писна. И аз много се чудех как така без ламбда .... до колкото знам тя не играе роля във високите обороти и съвпадение или не точно там колата си върви без проблеми
Колега, това, че ламбда сондата е изключена няма нищо общо с изгарянето и да не говорим, че това е пълна глупост.

Имайки в предвид, че газовият инжекцион копира времената на бензиновите дюзи умножени със съответен коефициент, означава, че за да работи добре колата на газ, най-напред трябва да работи добре на бензин, а това с изключена ламбда сонда няма как да се случи.
- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
Ламбдата е изключена само когато е на газ колата (изключена е от софтуера на инжекциона). Иначе колата на бензин работи перфектно, нито прекъсва нито глъхне нито нищо. Та затова си мисля, че проблема е там.....

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
bavaromobila написа:Ламбдата е изключена само когато е на газ колата (изключена е от софтуера на инжекциона). Иначе колата на бензин работи перфектно, нито прекъсва нито глъхне нито нищо. Та затова си мисля, че проблема е там.....
Настройките на газовият инжекцион се правят като се превключва от бензин на газ и обратно. Не знам какво точно прави софтуера на газовият инжекцион в този случай и как ще прекъсне сигнала към ECU-то на двигателя. Вече ти казах, че това изключване е безсмисленно- ламбда сондата е генератор на електрическо напрежение, все едно да кажеш, че предпазваш от износване турбината на една електроцентрала, като изключиш подаването на генерираният от нея електрически ток към мрежата.
- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
На графика нямам ламбда сонда, защото е изключена от софтуера както казах. Ако я пусна се почвява и отчита бедна/богата смес и т.н. Въпроса ми беше главно - трябва ли да е пусната от програмата или не....

- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
някои майстори гасят ламбдата през програмируемия изход когато колата мине на гас . Целта е бензиновия комп да не се "адаптира" по стойностите на ламбдата , а така го правят за да могат да набият едни "бедни " коефициенти и колата да си върви без да знае че и е кофти сместта - сиреч бедна. На някой коли го правят щото като се адаптира колата докато караш на гас със лоши коефициенти , после не може да запали първоначално на бензин.
Аз карам м42 с газ инжекцион , и мога да кажа че е много непретенциозен . Ламбда всичко си ми е ОК !
Аз карам м42 с газ инжекцион , и мога да кажа че е много непретенциозен . Ламбда всичко си ми е ОК !

- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
... т.е. да си я пусна сондата и да си я настроя след това ?

- mitrax
- ентусиаст
-
трябва ламбдата да е закачена , да си се джурка , и нялягането и коефициентите на инжекторните времена така да е подбрано , че като преминеш от бензин на гас - времето на бензиновите инжектори да не се промени. Ако сместа не е добре , бензиновия комп почва да се адаптира спрямо ламбдата и съответно времената на изжекторите се променят. Говориме за времената при еднакви условия (натоварване и обороти)
не знам дали ме разбра
не знам дали ме разбра

- bavaromobila
- кандидат ентусиаст
-
В голяма степен май разбрах. Мисля си, че автоматичната настройка малко или много ще уцели тези данни, а аз после ако нещо може леко да ги коригирам.

- mitrax
- ентусиаст
-
аз нямам претенции мойте настройки да са перфектни , но какво ще кажеш по-късно да постнеш твоята таблица с коефициентите , и да дадеш инфо - размер на дюзите , съпротивление , налягане на гас-та. По късно и аз ще кача от лаптопа ми.

16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2