Въпрос за ламбда сонда и газов инжекцион

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 GTS

Въпрос за ламбда сонда и газов инжекцион

Мнение от bavaromobila » 23 Юни 2013, 22:41

Здравейте колега. Наскоро си сложих ГИ на колата (318ис М42) и... филма се започна. В ниските обороти прекъсва, като подам газ глъхне, не може да потегля хубаво.... във високите обаче няма проблеми. Взех си кабел и софтуер съответно, мъчих се да оправя нещата и пак не става. Няколко пъти оправих настройките, тръгвам - всичко върви перфектно. Изгасвам колата, след 2 часа я паля - пак същата работа... и не знам защо така. Инжекциона е Тамона. Майстора, който ми я сложи казва, че уж всичко е наред, но ето на проблеми бол. Ходих и при други газаджии - те пък не могат да закачат такъв компютър и т.н. Та реших аз да се мъча.
Майстора, който ми я слага ми каза, че е изключил ламбда сондата, защото след 200км на газ щяла да изгори. Та искам да попитам това вярно ли ? Сега е с изключена ламбда и проблемите отгоре са на лице. Та нека някой, който е по наясно да пише, че вече ми писна.....
Благодаря предварително.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Re: Въпрос за ламбда сонда и газов инжекцион

Мнение от don't be » 23 Юни 2013, 22:53

От това ти идват проблемите , аз съм с брц и при неработеща ламда не можех да я настроя , като я закачих всичко заспа като на бензин . Не знам ккаво ти е казъл но имам кола от 120 000 км на газ и сондата не е изгоряла.
За милиони-няма закони.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 23 Юни 2013, 23:05

От това ти идват проблемите , аз съм с брц и при неработеща ламда не можех да я настроя , като я закачих всичко заспа като на бензин . Не знам ккаво ти е казъл но имам кола от 120 000 км на газ и сондата не е изгоряла.
За милиони-няма закони.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Мнение от ///Mechov » 23 Юни 2013, 23:59

Закачи си сондата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 24 Юни 2013, 0:08

И как ти я настрои без ламбда на око ли :mhihi: . Или само му се вика настройка . и аз си имам лабмда и не ми е изгоряла . Съвсем друг е въпроса , че е стара и на газ може по-бързо да свърши ама то това божа работа май . Вклщчи си сондата и си я настрой самичък като гледаш смесите , то точно ламбдата ще ти ги покаже . гледай на бенз и после на газ при различни режими и си направи кривата като ламбдата трябва да ти шава постоянно ( изключвам някои преходни режими на пълна газ и т.н. ) . Успех . ПС: И аз съм с Тамона и е разпространена не като да не може нокой да я чете това не е вярно , много си е хубаво компчето.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юни 2013, 9:02

Ламбдата ми е на 15 000км т.е. не е стара. Дори и да се съкрати с малко живота и голяма работа, не е болка за умиране това. Благодаря ви за бързите мнения, после ще я пусна, че ми писна. И аз много се чудех как така без ламбда .... до колкото знам тя не играе роля във високите обороти и съвпадение или не точно там колата си върви без проблеми :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 24 Юни 2013, 9:26

bavaromobila написа:Ламбдата ми е на 15 000км т.е. не е стара. Дори и да се съкрати с малко живота и голяма работа, не е болка за умиране това. Благодаря ви за бързите мнения, после ще я пусна, че ми писна. И аз много се чудех как така без ламбда .... до колкото знам тя не играе роля във високите обороти и съвпадение или не точно там колата си върви без проблеми :)

Колега, това, че ламбда сондата е изключена няма нищо общо с изгарянето и да не говорим, че това е пълна глупост. ;)
Имайки в предвид, че газовият инжекцион копира времената на бензиновите дюзи умножени със съответен коефициент, означава, че за да работи добре колата на газ, най-напред трябва да работи добре на бензин, а това с изключена ламбда сонда няма как да се случи.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юни 2013, 9:32

Ламбдата е изключена само когато е на газ колата (изключена е от софтуера на инжекциона). Иначе колата на бензин работи перфектно, нито прекъсва нито глъхне нито нищо. Та затова си мисля, че проблема е там.....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 24 Юни 2013, 11:15

bavaromobila написа:Ламбдата е изключена само когато е на газ колата (изключена е от софтуера на инжекциона). Иначе колата на бензин работи перфектно, нито прекъсва нито глъхне нито нищо. Та затова си мисля, че проблема е там.....

Настройките на газовият инжекцион се правят като се превключва от бензин на газ и обратно. Не знам какво точно прави софтуера на газовият инжекцион в този случай и как ще прекъсне сигнала към ECU-то на двигателя. Вече ти казах, че това изключване е безсмисленно- ламбда сондата е генератор на електрическо напрежение, все едно да кажеш, че предпазваш от износване турбината на една електроцентрала, като изключиш подаването на генерираният от нея електрически ток към мрежата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юни 2013, 13:24

На графика нямам ламбда сонда, защото е изключена от софтуера както казах. Ако я пусна се почвява и отчита бедна/богата смес и т.н. Въпроса ми беше главно - трябва ли да е пусната от програмата или не....
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 24 Юни 2013, 13:35

някои майстори гасят ламбдата през програмируемия изход когато колата мине на гас . Целта е бензиновия комп да не се "адаптира" по стойностите на ламбдата , а така го правят за да могат да набият едни "бедни " коефициенти и колата да си върви без да знае че и е кофти сместта - сиреч бедна. На някой коли го правят щото като се адаптира колата докато караш на гас със лоши коефициенти , после не може да запали първоначално на бензин.
Аз карам м42 с газ инжекцион , и мога да кажа че е много непретенциозен . Ламбда всичко си ми е ОК !
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юни 2013, 13:49

... т.е. да си я пусна сондата и да си я настроя след това ?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от mitrax » 24 Юни 2013, 15:14

трябва ламбдата да е закачена , да си се джурка , и нялягането и коефициентите на инжекторните времена така да е подбрано , че като преминеш от бензин на гас - времето на бензиновите инжектори да не се промени. Ако сместа не е добре , бензиновия комп почва да се адаптира спрямо ламбдата и съответно времената на изжекторите се променят. Говориме за времената при еднакви условия (натоварване и обороти)

не знам дали ме разбра
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 24 Юни 2013, 15:34

В голяма степен май разбрах. Мисля си, че автоматичната настройка малко или много ще уцели тези данни, а аз после ако нещо може леко да ги коригирам.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от mitrax » 24 Юни 2013, 16:13

аз нямам претенции мойте настройки да са перфектни , но какво ще кажеш по-късно да постнеш твоята таблица с коефициентите , и да дадеш инфо - размер на дюзите , съпротивление , налягане на гас-та. По късно и аз ще кача от лаптопа ми.
Изображение

Следваща

Назад към E36