Кормилна рейка от z3/4
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- rudolfff
- Потребител
-
- Кара: m52b28
- Мечтае да кара: s70b56
Кормилна рейка от z3/4
Предстои ми смяна на кормилна рейка и ми направи впечетление че доста хора навън (за БГ не знам) слагат такава от z3. Има по-късо lock-to-lock ratio 2.7, в сравнение с нормалното 3.2 на е36-ците и доколкото разбирам е мислена да бъде по-корава
Ще съм благодарен ако някой сподели мнения от подобна интервенция и основно дали по-директния стииринг е некомфортен за всекидневно шофиране...?

Re: Кормилна рейка от z3/4
Мнения - ами добре е
Като трябва да маневрираш, започваш да въртиш и с изненада удряш крайното положение
докато свикнеш. По-малко въртене има с тази рейка. Става директно, ползваш си твоите маркучи и серпентините. На Е36 серпентината оригинално стои на два болта към рейката. На Z3 рейката има отвор само за левия болт, така че отдясно трябва да направиш някакво захващане - но е достатъчно елементарно.

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Тия рейки от z3 лесно ли се дирят или по-обстойно трябва 

- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Пак тия навън пишат, че рейката от Z3 дава по-малък максимален ъгъл на завиване. Ако се правят къстъм шенкели не е проблем, ако се ползват стандартните аз не бих направил един ъпгрейд за сметка на друг даунгрейд.
- rudolfff
- Потребител
-
Попрочетох доста по темата и оставам със смесени чувства честно казано. Едно на ръка е това което казва колегата М10, а другото е че реално няма разлика в steering ratio-то. При стандартното е36 , е36м , стандартно z3 и z3м = 15.4 към 1 (Ако някой има друго инфо моля да добави). По-интересното е, че причината z3-ката да бъде произведена с по-късо LTL ratio (2.7 срещу 3.2) е, че междуосието и е 96" срещу 107" на е36, от което и следва че не им е трябвало да завива повече защото просто е по-къса...
Та мисълта ми е дали аз не разбирам нещо като хората (понеже не се имам за човек който разбира от рейки
) или единственото което се получава от по-малкото LTL ratio (2.7 срещу 3.2) на рейката от z3-ката е скъсяване на ъгъла на завиване, а не засилване на директното управление (въртене на волана/спрямо завиване на гумите) ?

Та мисълта ми е дали аз не разбирам нещо като хората (понеже не се имам за човек който разбира от рейки

Рейката от Z3 е по-директна - един оборот на волана движи гребена на по-голямо разстояние. И за тези стойности също има цитирани данни из нета. Тези данни съм си извадил отнякъде като съм търсил (там дето пише PROGRESSIVE май не е вярно):
Z3 non-M racks are all the same.
- LINEAR ratio (same rack travel per input turn across the entire rack length)
- 53.5 mm of linear rack travel per 1 360 degree rotation input.
- 144.5 mm of total rack travel (translates to 2.7 turns L2L)
- installed 13.9:1 ratio
Z3 M racks and '96+ E36 M3 racks are the same.
- PROGRESSIVE ratio (rack is slower on-center, quicker towards L&R rack locks)
- 45.5 mm of linear rack travel on-center per 1 360 degree rotation input.
- 145.6 mm of total rack travel(translates to 3.2 turns L2L)
- installed 15.6:1 mean ratio
- Same p/n rack as E36 non-M, but locks were modified to shorten gear
travel from 154.7 to 145.6mm
- rudolfff
- Потребител
-
txl написа:- installed 13.9:1 ratio
Ако тези цифри са верни, вече има логика в цялата история

7 мнения