TDS - загрява, всички възможности изчерпани!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW E39 TOURING 3.0D

TDS - загрява, всички възможности изчерпани!

Мнение от Tsaneff » 20 Апр 2013, 21:01

Здравейте, колеги. Отлагах пускането на тема по този въпрос дълго време. Това е вторият 2.5 ТДС, който карам (макар, че този се оказа, че почти не го карам) и съм изчел, надявам се, всичко за въпросния двигател. Кратка предистория, колата я купих в началото на декември, миналата година и оттогава съм я карал всичко на всичко две седмици и то с много страх, да не ме остави някъде. Получава се така, че може да не загрее никога, ако не я караш продължително време с много газ, или примерно с над 140-150 км/ч. Когато се случи, загрява мигновено, обръща стрелката на температурата и хвърля водите. Само в този един момент маркучите са твърди, по никое друго време не са. Сменил съм термостат, водна помпа, почистил съм около радиаторите, смених глава, съответно и гарнитура. Главата е напълно обслужена и тествана преди да се качи на блока. Вчера запалихме, днес започнаха тестовете... и отново хвърли водите, ще ражда! Ремонтът вече възлиза на ....... невероятни суми. Да не говоря, че преди това се наложи да сменя и скоростна кутия (автоматик) ... много лошо. единственото, което не съм сменял още е радиатор... като се замисля и виско. И двете се държат добре, а специално за радиатора намерих тази тема viewtopic.php?f=8&t=289909 това е същата кола, само дето като я купувах, никой нищо не каза за загряване, ама сам съм си виновен. Друго нещо, пробвал съм с още четири капачки за разширителния съд - същата работа. Ето и още за проблемите на въпросния двигател viewtopic.php?f=8&t=303086 , не знам кой път да хвана. Сега търся радиатор, последна надежда - въпреки, че от горните теми разбирам, че е сменен. Ако някой има някаква идея къде да ровя, какво да търся, ще съм много благодарен. Ако се окаже, че не е от радиатора, остава само блок :kuku: единственото нещо, което остана от това, което купих...

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: TDS - загрява, всички възможности изчерпани!

Мнение от vld » 20 Апр 2013, 21:27

Купи нов радятор, ако успееш да намериш нисънс европейско производство, ако не незнам дали не е по оферта оригинал втора ръка или китайски боклук който ще се сцепи след една година без да е имало причина.
Водната помпа и термостата можеш да ги вземеш оригинал не са много скъпи, мога да ти дам като съвет да промиеш цялата водна система.
Сипва се лимонена киселина, държи се да загрее мотора на място, после източваш и сипваш вода, няколко пъти за да изкара хубаво киселината, после слагаш антифриз разреден както е предписано, да не сложиш само концентрат , че колкото е по гъст антифриза толкова по малко охлажда.
за да изхвърли водата значи тая вода няма къде да отиде след като се отвори термостата, което води до извода, че има запушване в радятора.
Главата се пука от прегряване с изтичане на водата, ако водата остане в системата, тоест видиш навреме, че е тръгнала надясно и спреш и изгасиш няма да я хвърли със сигурност.
Виското чуваш ли го да зацепва като загрее?
Имай в предвид, че ако не го духа топло виското то не зацепва, тоест ако е по хладък радятора заради намаелн поток, то виското не зацепва навреме.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 20 Апр 2013, 21:53

И аз залагам на радиатора :yes: . При мен случаят беше подобен

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Апр 2013, 22:10

vld написа:Купи нов радятор, ако успееш да намериш нисънс европейско производство

Като купувах радиатор бях в голяма дилема дали да взема от Дару или Нисенс. Понеже много хора ме съветваха за втория ама ми е писнало от ментета звъннах направо на телефона в сайта на Нисенс в Дания. Там ми казаха, че в зависимост от радиатора или се прави в Европа или в Китай. По това време производството на тези беше само в Европа. Сега вече може и да не е. Но ме увериха, че произведените в Китай не отстъпват по качество на европейските. Може би са в процес на изнасяне на производството и ще дойде време в което няма да има произведени в Европа. :dunno:
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 21 Апр 2013, 8:24

Този коментар е провокиран, от това, че два пъти купувам радятор за компакта единия нисънс, другия някакъв уж португалски, и двата изкараха по една година, португалския протече посредата отпред без да е имало каквито и да е причини, а нисънса протече от уплътненията, сега карам с оригинал втора ръка, дето ми го даде един колега докато реша какъв да си купя и временно го карам вече втора година :shock:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Апр 2013, 10:59

Е то и аз бях много резервиран за това звънях в Дания да ги питам за тия неща и също кои са официалните вносители.

По това време беше Каломела, предполагам още са. Радиатора е на колата откакто надуваше и видя бая зор с надуване и изхвърляне на водите и сега след като е оправена вече изкара 2 карания на Серес, може би 230-40км само над 5к оборота и няма яд.

Много вероятно да си попаднал на някакво менте :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Tsaneff » 21 Апр 2013, 13:56

Благодаря за мненията. Засега се спираме на радиатора, излиза, че не е оригинален. Сменян е с някакъв китайски, който не е никаква марка. Дали на някой не му се намира скица на охладителната система на тройката, че намирам само на Е39?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Апр 2013, 20:35

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Апр 2013, 21:00

Последно двигателя "надува " ли ? Или само прегрява ? Освен спуканата глава която почти сте отстранили казвам почти понеже тази която сте сложили незнам дали е проверена /може да има и други причини .Например спукан блок или деформиран вследствие на прегряване преди теб колега.Такова рязко загряване може да е провокирано и от малък незабележим теч когато мотора работи .Обикновено на места където мотора е горещ малко вода се изпарява без да се вижда даже че има теч.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от Tsaneff » 21 Апр 2013, 23:02

Моторът не надува, само тръгва да загрява много рязко и то само, когато го караш 2-3 мин. с над 140. Не загрява нито на градско - нито при нормално каране. Новата глава е проверена с хидротест, след това всичко по нея е сменено и напаснато. Преди затварянето блокът е проверен за кривини, всичко е наред. Антифриз не се губи, до момента, в който тръгне да прегрява. Затова не мисля, че има незабележим теч. Във вторник ще сменя този радиатор, който изглежда като нов, но съмненията са, че няма достатъчен капацитет :dunno: След това ако няма подобрение, единственото, което остава е блокът. Всичко друго е сменено и между радиаторите е чисто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 21 Апр 2013, 23:08

В такъв случай няма какво да те притеснява.Отстранил си повечето възможни причини и ще си решиш проблема със смяната на радиатора . :yes:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 22 Апр 2013, 10:08

Tsaneff написа:Моторът не надува, само тръгва да загрява много рязко и то само, когато го караш 2-3 мин. с над 140. Не загрява нито на градско - нито при нормално каране. Новата глава е проверена с хидротест, след това всичко по нея е сменено и напаснато. Преди затварянето блокът е проверен за кривини, всичко е наред. Антифриз не се губи, до момента, в който тръгне да прегрява. Затова не мисля, че има незабележим теч. Във вторник ще сменя този радиатор, който изглежда като нов, но съмненията са, че няма достатъчен капацитет :dunno: След това ако няма подобрение, единственото, което остава е блокът. Всичко друго е сменено и между радиаторите е чисто.

Колега, отиди където могат да ти направят диагностика на радиатора- мери се температурата на входа и изхода и по разликата се разбира какво е състоянието му.

Потребител
Аватар

Мнение от Tsaneff » 08 Май 2013, 21:17

Вече има резултат от смяната на радиатора :mrgreen: Преди два дни успях да я тествам с един преход от Казанлък до Китен и нямаше загряване, без значение колко дълго и в какви режими работи моторът. На позналите, че след смяната на радиатора колата ще се оправи, честито :lalala: При смяната се оказа, че предишния радиатор е около два пъти по-лек от оригиналния, също и водата през китайския радиатор минава около два пъти по-бързо... На вид са едни и същи, е като започнеш да се заглеждаш и си личи разликата в изработката. В крайна сметка се оказа, че си смених главата напразно. Остава гадното чувство, което кара едното око винаги да гледа стрелката за температурата :censored:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 08 Май 2013, 21:24

Колега радвам се че проблема е отстранен . :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 08 Май 2013, 23:41

Радвам се колега , че си си решил проблема макар и с толкз мъки. Само да не намразиш тдс-а да знаеш има и други дизели със същите проблеми , че и повече просто на хората в устата им е тдс-а ( ами кат му слагат части , които не са за него ще го говорят няма как :mhihi: ). Само да отбележа на тдс тръгне ли му стрелката да прегрява бройте до 3 и като стигнете 2 е вече зад червеното , и тюлен от военоморските на уса пак няма да реагира :mhihi: , такива със загасяне не вървят . Има и друго което оставаше ама ти се справи с радиатора . И нещо да попитам , как се тества радиатор дали е изправен още повече че се съмнявам да има такива направени тестове заводски , демек описани в тис като данни поне ков трябва да даде. Тъй че да речем мерим температурите на вход и изход , какво се очаква да е правилното съотношение . А и още нещо , при какви режими ще се тества щото има разлика огромна .

Назад към E36