Притриса и работи грубовато на празен ход - M52B28 - решен
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
71 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- raduslaf
- ентусиаст
-
- Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i
Притриса и работи грубовато на празен ход - M52B28 - решен
Здравейте, колеги. Както става ясно от заглавието, моторът притриса леко и някак си работи грубо на място. Притрисанията са на различен интервал от време и с различна сила. Може да се случи 1 път за 10 секунди, може и за по-дълъг период. Преди и около самото притрисане някак си работи грубо, а през останалото време както трябва - меко и гладко. Като цяло не е фрапиращо, защото не всички го забелязват, но на мен ми бърка в здравето направо. Първото нещо, което направих беше колата да мине диагностика. На нея показа неработеща сонда на цилиндрите от първи до трети. Намерих втора ръка, която се оказа перфектно работеща - замерихме я с осцилоскоп и на живи данни на диагностика показа чудесна работа. Заедно със сондата реших да сменя и свещите, които не бях сменил, когато монтирахме мотора няколко месеца по-рано. Чисто нови NGK, купувани по номер на мотора. Освен това проверихме бобини, лули, дюзи - всичко е в идеално състояние. Компресията е идеално равна на всички цилиндри - 12. След като всичко това беше проверено, а свещите и сондата сменени, запалихме колата, а тя взе, че заработи по-зле - притрисанията бяха по-чести и по-груби, но за сметка на това, когато не го правеше, работата на мотора беше по-гладка и мека. Явно компютърът трябваше да се адаптира към новите стойности след като досега е получавал данни само от една сонда. След стотина изминати километра, компютърт явно се адаптира и новите по-груби притрисания изчезнаха и се разредиха, но за жалост се върнахме в изходна позиция - колата все така си притриса и на моменти се усеща грубост в работата на мотора. Решихме да почистим стъпковия мотор, но и това не даде резултат. Закачихме колата отново и на живини данни даде следната графика за случващото се в цилиндрите: 
Очевидно в 5-ти, 3-ти и 2-ри цилиндър нещо не е наред. Вероятно недобро изгаряне, но въпросът е на какво се дължи след като всичко възможно е проверено и работи? Когато се случи да притресе, стойността в 5-ти цилиндър от 588 скача на 900. Разменихме дюзите на 5-ти и 1-ви цилиндър, но нищо не се промени. Не смуче въздух от никъде, вероятно не са и кабели. Днес с колегата zvetiko мислехме да пробваме с друг компютър, но за жалост неговият EWS се оказа с различна букса и не можахме да направим нищо. Всъщност аз през цялото време казвам "сменихме, проверихме" и т.н., но всъщност всичко е правил той. Ако някъде нещо не съм обяснил като хората, моля той да се намеси
Междувременно, който има какво да каже, може да го направи
Забравих да добавя, че колата не гори грам масло, карам я с 5w40 оригинално БМВ, ако това изобщо има значение, но все пак да се знае.

Очевидно в 5-ти, 3-ти и 2-ри цилиндър нещо не е наред. Вероятно недобро изгаряне, но въпросът е на какво се дължи след като всичко възможно е проверено и работи? Когато се случи да притресе, стойността в 5-ти цилиндър от 588 скача на 900. Разменихме дюзите на 5-ти и 1-ви цилиндър, но нищо не се промени. Не смуче въздух от никъде, вероятно не са и кабели. Днес с колегата zvetiko мислехме да пробваме с друг компютър, но за жалост неговият EWS се оказа с различна букса и не можахме да направим нищо. Всъщност аз през цялото време казвам "сменихме, проверихме" и т.н., но всъщност всичко е правил той. Ако някъде нещо не съм обяснил като хората, моля той да се намеси

Последна промяна raduslaf на 11 Юли 2013, 14:58, променена общо 1 път
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Притриса и работи грубовато на празен ход - M52B28
Въпреки, че запалването по осцилоскоп е перфектно във всички цилиндри, за всеки случай размених бобините на първи и пети , но стойностите останаха без промяна. За мен остава управление на дюзите или някакъв проблем с клапаните. При претрисането, усещането при ауспуха отзад е все едно изведнъж някой вдига за 1-2 секунди налягането в генерацията и газовете се изстрелват, после всичко се нормализира и потока им става постоянен.
- raduslaf
- ентусиаст
-
Над 140 преглеждания и нито една идея е кофти работа
Досега сме се спрели все пак на два варианта - прецакано ECU и нагар по клапаните. За целта трябва да се пробва с друг компютър, но тъй като аз нямам, ще търся помощ тук. Ако някой има и е готов да го даде за проба, после го купувам със сигурност. Стига да се продава, разбира се
По другата възможност с нагара по клапаните ще налея добавка за почистване на клапаните. Спрял съм се на тази - http://www.senax.bg/eshop/product/56/do ... apani.html . Пише, че е достатъчна за 75 литра гориво, но аз ще я налея на 15-тина, че да има по-силен ефект. Ако някой е ползвал тази добавка нека сподели.

- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Мога да ти услужа с комп за проба, но не се продава. И на мен ми звучи като нагар по клапаните, като гледам сте проверили всичко възможно. Ако това те успокоява имах го и на старата си м52ка имам го и на сегашната си. Притриасането е съвсем слабо само аз си го усещам(професионално изкривяване
) и то най вече на загрял двигател, но не винаги го има.

Последна промяна maxpower на 25 Мар 2013, 20:46, променена общо 1 път
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- raduslaf
- ентусиаст
-
maxpower написа:Мога да ти усложа с комп за проба, но не се продава. И на мен ми звучи като нагар по клапаните, като гледам сте проверили всичко възможно. Ако това те успокоява имах го и на старата си м52ка имам го и на сегашната си. Притриасането е съвсем слабо само аз си го усещам(професионално изкривяване) и то най вече на загрял двигател, но не винаги го има.
Абсолютно точно! Само, дето при мен не мога да кажа, че има периоди, в които го няма. Загрее ли колата и почва - кога по-често, кога по-нарядко, но си е там. Пробвай да се возиш в колата си, докато кара някой друг, тогава още по-малко се усеща

- georde123000
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
- Мечтае да кара: BMW E30 M3
колега проверете компресията ако има нагар ще покаже или някакъв друг проблем ако има нагар главата долу и пълна ревизия,ако всичко е наред сменете за проба демферната шаиба на коляновия вал от мотор които няма никакви подобни проблеми поздрави 

- raduslaf
- ентусиаст
-
georde123000 написа:колега проверете компресията ако има нагар ще покаже или някакъв друг проблем ако има нагар главата долу и пълна ревизия,ако всичко е наред сменете за проба демферната шаиба на коляновия вал от мотор които няма никакви подобни проблеми поздрави
Не си прочел явно, но компресията е мерена и е 12 на всички цилиндри. По мнение на всички, които съм питал, 12 е съвсем прилична компресия. Идва моментът, че е мерена на студен мотор, а колата почва да мизерства като позагрее. Освен да я премерим и на загрят?

- georde123000
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
- Мечтае да кара: BMW E30 M3
премерете я на загрял мотор,но щом на студен отчита 12 компресия мотора е добър,остава да пробвате с демферната шаиба 

Ако ви трябва компютър за проба - драскай.
С изолиран ЕВС е, предполагам ще стане плъг-енд-плей.
С изолиран ЕВС е, предполагам ще стане плъг-енд-плей.
virtue and tranquillity
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Аз кво да кажа като мойта работи само на тресене
Дебитомера чистили ли сте?

- raduslaf
- ентусиаст
-
bum_bum написа:Аз кво да кажа като мойта работи само на тресене![]()
При тебе май е от друго

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
И да не забравяме, че проблема е най-вече в един цилиндър- 5-ти , хайде нека да добавим и втори, така, че нещата стават силно локализирани, особено като се добави, че запалването им е перфектно. 

При мен имаше подобен проблем, като не можех да намеря читава диагностика/човек, който да диагностицира проблема.
С много мъки стигнахме до дефектна бобина - иначе и ние играхме разменяне, проби и т.н.
С много мъки стигнахме до дефектна бобина - иначе и ние играхме разменяне, проби и т.н.
virtue and tranquillity
- димитър_81
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 318is;Е36 328i;Е46 330i;E60 530d
zvetiko написа:И да не забравяме, че проблема е най-вече в един цилиндър- 5-ти , хайде нека да добавим и втори, така, че нещата стават силно локализирани, особено като се добави, че запалването им е перфектно.
Гарнитурата на капака как е, да не пуска през някой от пръстените по малко масълце?

- raduslaf
- ентусиаст
-
По принцип има леко омасляване, ама по-скоро е от външната страна. При свещите няма масло.
71 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5