Притриса и работи грубовато на празен ход - M52B28 - решен

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Притриса и работи грубовато на празен ход - M52B28 - решен

Мнение от raduslaf » 23 Мар 2013, 18:14

Здравейте, колеги. Както става ясно от заглавието, моторът притриса леко и някак си работи грубо на място. Притрисанията са на различен интервал от време и с различна сила. Може да се случи 1 път за 10 секунди, може и за по-дълъг период. Преди и около самото притрисане някак си работи грубо, а през останалото време както трябва - меко и гладко. Като цяло не е фрапиращо, защото не всички го забелязват, но на мен ми бърка в здравето направо. Първото нещо, което направих беше колата да мине диагностика. На нея показа неработеща сонда на цилиндрите от първи до трети. Намерих втора ръка, която се оказа перфектно работеща - замерихме я с осцилоскоп и на живи данни на диагностика показа чудесна работа. Заедно със сондата реших да сменя и свещите, които не бях сменил, когато монтирахме мотора няколко месеца по-рано. Чисто нови NGK, купувани по номер на мотора. Освен това проверихме бобини, лули, дюзи - всичко е в идеално състояние. Компресията е идеално равна на всички цилиндри - 12. След като всичко това беше проверено, а свещите и сондата сменени, запалихме колата, а тя взе, че заработи по-зле - притрисанията бяха по-чести и по-груби, но за сметка на това, когато не го правеше, работата на мотора беше по-гладка и мека. Явно компютърът трябваше да се адаптира към новите стойности след като досега е получавал данни само от една сонда. След стотина изминати километра, компютърт явно се адаптира и новите по-груби притрисания изчезнаха и се разредиха, но за жалост се върнахме в изходна позиция - колата все така си притриса и на моменти се усеща грубост в работата на мотора. Решихме да почистим стъпковия мотор, но и това не даде резултат. Закачихме колата отново и на живини данни даде следната графика за случващото се в цилиндрите: Изображение
Очевидно в 5-ти, 3-ти и 2-ри цилиндър нещо не е наред. Вероятно недобро изгаряне, но въпросът е на какво се дължи след като всичко възможно е проверено и работи? Когато се случи да притресе, стойността в 5-ти цилиндър от 588 скача на 900. Разменихме дюзите на 5-ти и 1-ви цилиндър, но нищо не се промени. Не смуче въздух от никъде, вероятно не са и кабели. Днес с колегата zvetiko мислехме да пробваме с друг компютър, но за жалост неговият EWS се оказа с различна букса и не можахме да направим нищо. Всъщност аз през цялото време казвам "сменихме, проверихме" и т.н., но всъщност всичко е правил той. Ако някъде нещо не съм обяснил като хората, моля той да се намеси :) Междувременно, който има какво да каже, може да го направи :) Забравих да добавя, че колата не гори грам масло, карам я с 5w40 оригинално БМВ, ако това изобщо има значение, но все пак да се знае.
Последна промяна raduslaf на 11 Юли 2013, 14:58, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Притриса и работи грубовато на празен ход - M52B28

Мнение от zvetiko » 23 Мар 2013, 18:56

Въпреки, че запалването по осцилоскоп е перфектно във всички цилиндри, за всеки случай размених бобините на първи и пети , но стойностите останаха без промяна. За мен остава управление на дюзите или някакъв проблем с клапаните. При претрисането, усещането при ауспуха отзад е все едно изведнъж някой вдига за 1-2 секунди налягането в генерацията и газовете се изстрелват, после всичко се нормализира и потока им става постоянен.

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 25 Мар 2013, 10:53

Над 140 преглеждания и нито една идея е кофти работа :mhihi: Досега сме се спрели все пак на два варианта - прецакано ECU и нагар по клапаните. За целта трябва да се пробва с друг компютър, но тъй като аз нямам, ще търся помощ тук. Ако някой има и е готов да го даде за проба, после го купувам със сигурност. Стига да се продава, разбира се :) По другата възможност с нагара по клапаните ще налея добавка за почистване на клапаните. Спрял съм се на тази - http://www.senax.bg/eshop/product/56/do ... apani.html . Пише, че е достатъчна за 75 литра гориво, но аз ще я налея на 15-тина, че да има по-силен ефект. Ако някой е ползвал тази добавка нека сподели.

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 25 Мар 2013, 13:31

Мога да ти услужа с комп за проба, но не се продава. И на мен ми звучи като нагар по клапаните, като гледам сте проверили всичко възможно. Ако това те успокоява имах го и на старата си м52ка имам го и на сегашната си. Притриасането е съвсем слабо само аз си го усещам(професионално изкривяване :mhihi: ) и то най вече на загрял двигател, но не винаги го има.
Последна промяна maxpower на 25 Мар 2013, 20:46, променена общо 1 път
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 25 Мар 2013, 14:01

maxpower написа:Мога да ти усложа с комп за проба, но не се продава. И на мен ми звучи като нагар по клапаните, като гледам сте проверили всичко възможно. Ако това те успокоява имах го и на старата си м52ка имам го и на сегашната си. Притриасането е съвсем слабо само аз си го усещам(професионално изкривяване :mhihi: ) и то най вече на загрял двигател, но не винаги го има.

Абсолютно точно! Само, дето при мен не мога да кажа, че има периоди, в които го няма. Загрее ли колата и почва - кога по-често, кога по-нарядко, но си е там. Пробвай да се возиш в колата си, докато кара някой друг, тогава още по-малко се усеща :mhihi: Проблемът е, че се познавам и докато не се разбере от какво е няма да мирясам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
Мечтае да кара: BMW E30 M3

Мнение от georde123000 » 25 Мар 2013, 18:13

колега проверете компресията ако има нагар ще покаже или някакъв друг проблем ако има нагар главата долу и пълна ревизия,ако всичко е наред сменете за проба демферната шаиба на коляновия вал от мотор които няма никакви подобни проблеми поздрави :bchug:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 25 Мар 2013, 18:20

georde123000 написа:колега проверете компресията ако има нагар ще покаже или някакъв друг проблем ако има нагар главата долу и пълна ревизия,ако всичко е наред сменете за проба демферната шаиба на коляновия вал от мотор които няма никакви подобни проблеми поздрави :bchug:

Не си прочел явно, но компресията е мерена и е 12 на всички цилиндри. По мнение на всички, които съм питал, 12 е съвсем прилична компресия. Идва моментът, че е мерена на студен мотор, а колата почва да мизерства като позагрее. Освен да я премерим и на загрят? :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
Мечтае да кара: BMW E30 M3

Мнение от georde123000 » 25 Мар 2013, 18:25

премерете я на загрял мотор,но щом на студен отчита 12 компресия мотора е добър,остава да пробвате с демферната шаиба :winky:
Изображение

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 25 Мар 2013, 18:46

Ако ви трябва компютър за проба - драскай.
С изолиран ЕВС е, предполагам ще стане плъг-енд-плей.
virtue and tranquillity

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Мар 2013, 19:00

Аз кво да кажа като мойта работи само на тресене :mhihi:

Дебитомера чистили ли сте?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 25 Мар 2013, 20:00

bum_bum написа:Аз кво да кажа като мойта работи само на тресене :mhihi:

Дебитомера чистили ли сте?

При тебе май е от друго :roll: Иначе това се чудех наскоро и мисля, че е позабърсван след като монтирахме новия мотор, ама не съм 100% сигурен. Едва ли ще е от него, ама ще му ударим един парцал.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 27 Мар 2013, 21:24

И да не забравяме, че проблема е най-вече в един цилиндър- 5-ти , хайде нека да добавим и втори, така, че нещата стават силно локализирани, особено като се добави, че запалването им е перфектно. ;)

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 27 Мар 2013, 22:05

При мен имаше подобен проблем, като не можех да намеря читава диагностика/човек, който да диагностицира проблема.
С много мъки стигнахме до дефектна бобина - иначе и ние играхме разменяне, проби и т.н.
virtue and tranquillity

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318is;Е36 328i;Е46 330i;E60 530d

Мнение от димитър_81 » 27 Мар 2013, 22:20

zvetiko написа:И да не забравяме, че проблема е най-вече в един цилиндър- 5-ти , хайде нека да добавим и втори, така, че нещата стават силно локализирани, особено като се добави, че запалването им е перфектно. ;)

Гарнитурата на капака как е, да не пуска през някой от пръстените по малко масълце?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от raduslaf » 27 Мар 2013, 22:27

По принцип има леко омасляване, ама по-скоро е от външната страна. При свещите няма масло.

Следваща

Назад към E36