Е36 320 шум в мотора

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320dA
Мечтае да кара: e46 M3
Детайли за колата: touring facelift 04'

Е36 320 шум в мотора

Мнение от lancerpor » 23 Мар 2013, 17:38

Имам някакъв странен шум в мотора между 2-3хил. оборота. Преди и след тези обороти го няма. Чува се някакво дрънчене, все едно нещо изпада в резонанс и стърже някъде. Един майстор я погледна, чу я и каза, че имало някакви банани или успокоители около веригата, които може да са се разместилии да карам така без проблем. Питах го дали може да разтеглена верига и той каза, че като стане на 230хил. да отида да ми я смени (сега е на 180хил). Днес или утре ще снимам клип с проблема за да добиете по-ясна представа. Иначе колата си върви и няма проблеми нито на газ нито на бензин. Какво да очаквам ако е верига? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Е36 320 шум в мотора

Мнение от bum_bum » 23 Мар 2013, 18:13

Тя веригата не е чак толкова скъпа, че като сменяш други работи там да не я смениш и нея. Пък и километрите ти най-вероятно са бая над тия, дето ги пише. Самата верига беше 80-тина лв ако не се лъжа. А банани, портокали и разни др работи ако не са в ред е добре да ги смениш. Аз не виждам как така ще се "разместят". Най-скъпите неща там са зъбните колелета.

Мен ако питаш отиди при друг майстор, че тоя с тия изказвания за разместването и 230-те хиляди силно ме съмнява.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i ; e91 320d++
Мечтае да кара: 850

Мнение от bamaboy_ » 27 Мар 2013, 21:18

Ако си с ванус да знаеш че е от него и моя така прави между 2-3 хиляди оборота и незнам кво да го права нещо ми се вижда тегава историята :help:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lancerpor » 28 Мар 2013, 12:26

Още не съм снимал шума, защото все заправям апарата като излизам, но и аз стигнах до извода, че може да е от ваноса. Четох и разни теми за ремонт. Подлагала се някаква шайба, но как точно, цена и такива работи не разбрах. :dunno: Някой с повече опит ще сподели ли? Моята е с 09.94 с алуминиевия капак на ваноса.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 28 Мар 2013, 12:56

е тоз ванос как ще замине на 180к км ,питай майстора да видим каква мъдрост ще сътвори :mhihi:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 28 Мар 2013, 13:40

bum_bum написа:Тя веригата не е чак толкова скъпа, че като сменяш други работи там да не я смениш и нея. Пък и километрите ти най-вероятно са бая над тия, дето ги пише. Самата верига беше 80-тина лв ако не се лъжа. А банани, портокали и разни др работи ако не са в ред е добре да ги смениш. Аз не виждам как така ще се "разместят". Най-скъпите неща там са зъбните колелета.

Мен ако питаш отиди при друг майстор, че тоя с тия изказвания за разместването и 230-те хиляди силно ме съмнява.

А не е скъпо. Там отвори ли се се сменя всичко. И с оригинални части за М42 е към 450лв само части, като това не включва гарнитури, семеринги и прочие които също ще са за смяна. Алтернативните части за ангренажна верига според мене не са много за препоръчване.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 28 Мар 2013, 13:46

Единия вариант е уплътнението да смениш.

http://www.beisansystems.com/procedures/vanos_single_procedure.htm

Другия вече е на по-сериозна цена и съответно с по-сериозен резултат.

http://drvanos.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=1&Itemid=2

Ако правиш първото е хубаво така и така като се отваря поне оптегачи и верига да се сменят ама там вече според парите.

Шайбата уж на коли след 4/95 е слагана само ама май я има и на по-стари. Не очаквай кой знае какво от нея ако не смениш нищо друго.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 28 Мар 2013, 13:57

b00st написа:
bum_bum написа:Тя веригата не е чак толкова скъпа, че като сменяш други работи там да не я смениш и нея. Пък и километрите ти най-вероятно са бая над тия, дето ги пише. Самата верига беше 80-тина лв ако не се лъжа. А банани, портокали и разни др работи ако не са в ред е добре да ги смениш. Аз не виждам как така ще се "разместят". Най-скъпите неща там са зъбните колелета.

А не е скъпо. Там отвори ли се се сменя всичко. И с оригинални части за М42 е към 450лв само части, като това не включва гарнитури, семеринги и прочие които също ще са за смяна. Алтернативните части за ангренажна верига според мене не са много за препоръчване.

Веригата на ваноса е 70-80лв. Ангренажната нямаше и 100. Банана е 80-90. Оптегача му е 60-тина лв общо някъде, те там нали са няколко пишни и сичко е отделно. Оптегача на веригата на ваноса е 150-160.

Може и да има някаква разлика нагоре, щото те обичат като остаряват колите да вдигат ама там някъде са цените. Не знам вече каква част от тракането идва от износване на зъбните колела и дали и те трябва да се сменят.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i ; e91 320d++
Мечтае да кара: 850

Мнение от bamaboy_ » 28 Мар 2013, 21:22

карай докато грамне мотора после си купуваш друга 20-ка или 25-ца и слагаш и продалжаваш аз така съм решил карам докато умре и после 25-ца 8)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Мар 2013, 13:30

Цял живот ще караш курници и ще се чудиш що коли със 100 коня по-малко те правят мармалад.

Много са такива, дето карат от по 10 години БМВ, а всъщност истината е че никога не са се качвали на такова :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 31 Мар 2013, 10:03

ей това последното обаче почти никой не го осъзнава :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 01 Апр 2013, 21:04

bum_bum написа:Единия вариант е уплътнението да смениш.

http://www.beisansystems.com/procedures/vanos_single_procedure.htm

Другия вече е на по-сериозна цена и съответно с по-сериозен резултат.

http://drvanos.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=1&Itemid=2

Ако правиш първото е хубаво така и така като се отваря поне оптегачи и верига да се сменят ама там вече според парите.

Шайбата уж на коли след 4/95 е слагана само ама май я има и на по-стари. Не очаквай кой знае какво от нея ако не смениш нищо друго.

има и още един вариант за шаибите. Карам вече няколко месеца с него. Ползва се шайба от м52ту/м54 1бр и 3 шпилки за нея. Обща сума за новите части е около 20лв. Разботи перфектно и е доста по проста и лека от тази при м50/м52.
Иначе отностно пръстените, проблема е в гумения О-пъстен, който подпира тефлоновия. Ресаврирах един ванос за новия мотор, но не направих снимки :banghead: . Мноого внимателно се сваля тефлоновия пръстен и подмених гумения под него, който го подпира. Стария беше станал квадратен и е твърд като пластмаса. С него отидох в магазин за семеринги/лагери и си купих новичък. Сложих го, надянах му стария тефлонов отгоре. Сглобих всичко и сега буталцето се движи доста по трудно, нямам търпение да го монтирам :mrgreen:
Изображение
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lancerpor » 14 Апр 2013, 12:11

Има ли шанс след като съм сменил маслото тоя шум да е изчезнал? :paranoid: Защото вчера го смених и вече не се чува това тракане на определените обороти...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 15 Апр 2013, 1:00

Има, ако старото е било вече на боза.
Изображение

Назад към E36