Горива

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E83 LCI, Е60
Мечтае да кара: BmW F06 M

Горива

Мнение от Enslaving_Lecher » 12 Май 2006, 1:47

Здравейте, отново ;)
Искам първо да изразя задоволството си от този сайт и да благодаря на всички Ви за мненията и споделения опит, от който се обогатявам през последния месец. BMW си е BMW и присъствието на всички ни тук е още едно доказателство за това, че колите са BMW и други (извинявам се за пристрастността:). Дано скоро открия моята красавица :D. Сега по темата:

Искам да Ви попитам от кои бензиностанции бихте ми препоръчали да зареждам, къде горивата са най-качествени? В по-малките населени места горивата са с 5-10ст./литър по-евтини, това означава ли, че са и с по-лошо качество или просто в големите градове има по-голяма надценка? Благодаря предварително!

п.с: в момента карам е36 компакт 316 '98 от приятел ;)

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 12 Май 2006, 8:31

OMW аз съм доволен много спецялно за нафтата.Предполагам че и бензина е на ниво.Не зареждай от посредствени бензиностанции и не се лажи от по-ниската цена тя предполага по-ниско качество.Принципно по-скъпия бензин говоря за 100 октановия предполага по-нисък разход което компенсира по-малкото количество гориво което сипваш за дадена сума но економията идва от там че с него не вредиш на двигателя което ти спестява доста парички в последствие по майстори ;)

Гост
Аватар

Re: Горива

Мнение от Гост » 12 Май 2006, 14:52

Enslaving_Lecher написа:Здравейте, отново ;)
Искам първо да изразя задоволството си от този сайт и да благодаря на всички Ви за мненията и споделения опит, от който се обогатявам през последния месец. BMW си е BMW и присъствието на всички ни тук е още едно доказателство за това, че колите са BMW и други (извинявам се за пристрастността:). Дано скоро открия моята красавица :D. Сега по темата:

Искам да Ви попитам от кои бензиностанции бихте ми препоръчали да зареждам, къде горивата са най-качествени? В по-малките населени места горивата са с 5-10ст./литър по-евтини, това означава ли, че са и с по-лошо качество или просто в големите градове има по-голяма надценка? Благодаря предварително!

п.с: в момента карам е36 компакт 316 '98 от приятел ;)

от нашто Омв до тфа в СФ има разлика понякога 1-2 ст .. иначе по въпроса нашия лукойл си има една колонка в базата на която дава с 4-5 стотинки май по евтино .. и зарежда целия град от нея ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от KickingKing » 12 Май 2006, 22:12

Lok-Tar!

OMV - нафта
Shell - бензин
Изображение
Изяж бобър - спаси дърво!

Изображение
По-добре да търсиш в google earth къде си пил, отколкото да видиш в youtube как!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 13 Май 2006, 12:07

KickingKing написа:Lok-Tar!

OMV - нафта
Shell - бензин

глупости...
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
Разработва се нов форум! www.bimmer-bg.com

ентусиаст
Аватар

Мнение от KickingKing » 15 Май 2006, 0:07

Lok-Tar!

kam_tod написа:
KickingKing написа:Lok-Tar!

OMV - нафта
Shell - бензин

глупости...

Еми начи съм глупак. Нема да те обеждавам. Зареждай дека сакаш имаш си право на мнение както и аз на мое си, пък щом ти си тоя да съдиш дали е глупаво или не...
Изображение

Изображение
По-добре да търсиш в google earth къде си пил, отколкото да видиш в youtube как!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivo gazcom » 20 Май 2006, 17:56

всички бензиностанции(шел;омв и др.)се дават под аренда примерно даваш там 50 000лв. нешто като депозит и ставаш управител като трява стриктно да спазваш изискванията на фирмата да си скасаш задника от работа и накрая като извадиш и липсите я ти останат некви 1000лв.я не.Та изках да кажа че ако е решило управителчето да бърка манджи това е положението.От лукойл не съм чувал да са патили.Само за имфо зимата на-15 на омв камионите не им запалиха с тяхната навта

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: E39 -540 iA, E34 - 525 TDS
Мечтае да кара: E30 - M3

Мнение от xela » 20 Май 2006, 22:22

Здравейте,
Аз работа така да се каже в петролния "бизнес".
И съм виждал неща, който са ме карали да псуем на воля.
Колега ivo gazcom за ОМВ, Шел,Петрол си много прав. Управителите са лица играещи ролята на Франчайзи. Но при Лукойл, Еко, Еко-Елда,ОПЕТ, Ромпетрол и др. нешата не са такива ( има и франчайзи при тях, но са много малко).
Та всички те наливат едно и също гориво. Тогава от къде идва разликата? Идва от танковете под земята. Турските танкове дето са плъзнали на целия пазар са толко некачествени, че точно като им изтече гаранциния срок се пробиват и започват да се пълнят с вода и мръсотия. Това не се отнася само за цветните горива но и за газта. Чисто нова бензиностанция само на 6 месеца и направиха два пъти профилактика на танка на газта!!!
Какво искам да Ви кажа със всички тези неща: Не е важно дали ще зареждате, от която и да е търговска марка а от коя точно бенциностанция. Да вземете гориво от две бензиностанции на една и съща компания ще видите че са различни!

Не мога да Ви кажа къде да сипвате и къде не, но мога да ви дам съвет как да се пазите от "кръщавано" гориво. Примерно ако на бензиностанцията има четри танка а продават пет вида горива значи едното е кръщавано. Има такива бензиностанции в София! Да бъда честен не се сещам за такава бензиностанция в провинцията.
И още едно нещо от което да се пазите:
Има едно устроиство, което седи на повечето ОМВ бензиностанци точно зад касата, има го и на другите бензиностанции но седи на различни места ... казвасе Veeder-root.
Изглегда така:
Изображение
Там където пише "ALL FUNCTINS NORMAL" може да пише и други неща.
Като например "WATER ALARM TANK 1" Това значи че в танк 1 има вода над допустимото. Това същото ако е с комбинация "LOW FUEL" или нещо такова вече е притеснително защото нестига че няма много гориво в танка а на всичкото и отгоре и има вода :).
Така че ако видеите, лампите "WARNING" и "ALARM"да светкат или мигат на това устроиство прочетете каво пише като грешка. НЕ ВИНАГИ Е ТОВА ПРОБЛЕМА ОБАЧЕ! Могат да мигат ако няма комуникация например с танковете или станало много топло или студено и др.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от KiIIeR » 20 Май 2006, 23:44

За Шел съм чувал че бензин по добре да не се сипва и преди като карах един опел омега се чувстваше доста разликата от омв и шел. омв беше мн-пп-добре.. та и сега мойта колица я карам само с омв.. тук в казанлак има само омв и шел.. другите са дребни риби.. може и да имат качествени горива но кой ги знае..
за лукоил .. интересна работа. до сега не съм сипвал от него.. карам само с 95 на омв.. сега въпрос..
Ако двигатреля ми е 1,8и какъв бензин да му сипвам? в книжката пише 95.. чак толкова ли е голяма разликата от 95 окатновия немски и 95 побългарен? къде е наистина 95 октана бензина? омв шел или лукоил?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xela » 21 Май 2006, 1:28

Хора не винаги октана е важен!
Понякога добавките (рецептата) на бензина е мнго важна!
Щом колата ти върви най-добре с горивото от Шел карай я :) с него.

Не една от бензиностанциите продават два дида дизел. Единя дизел "Супер дизел бла бла" а другия "Мега Дизела блаааа" та като видях че е само един танк за навтата и веднага разглобих постамента да вида за какво става на въпрос установих с просто око че двата дизела са едни и същи:). Но хората който сипваха на бензиностанцията опорито твардяха че има разлика :)

Гост
Аватар

Мнение от Гост » 21 Май 2006, 2:21

какви са тея танкове и как ги виждате :?:

ентусиаст
Аватар

Мнение от KickingKing » 21 Май 2006, 2:42

Lok-Na-Rok!

Мисля, че мненията на колегите са доста точни. Аз зареждам в Шел защото 2 от 3 коли, който карам имат ОСЕЗАЕМА разлика в работата и вървежа сравние с другите. Избягвам да зареждам в ЛУКОЙЛ защото от 5 бензиностанции винаги ефекта е плачебен при мен :(
Имам един приятел, който пък зарежда само там и казва, че работи по-добре от бензините на ОМВ и Шел.

Другото, което съм чувал, е че старите бензиностанции като ги вземе някоя фирма и продължават да ги позлват със същото обурудване и цистерни. И освен, че има отайки и мръсотия в танковете има и в цистерните... За това ми препоръчаха да зареждам в бензиностанции построени от фирмата, а не стари направени на такива.

И аз бих се присъединил към въпроса как да видим къде са танковете и колко са? Пък ако можем да разберем кои са за бензин и кои за нафта ще е супер...
Изображение

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 21 Май 2006, 8:40

при Шел и ОМВ танковете са отделни за 2та вида дизел ,както и да различните бензини са отделни,няма такива шашми .. те са под земята и няма как да се видят от клиента .. но по скъпия дизел/бензин се прави от обикновен с добавяне на присадка( не си мислете че само в БГ е така ,тези присадки са високотехнологични и ефекта им е безспорен - имам, слагам си и виждам.. а и всеки от вас е пробвал по скъпите горива) .Наистина когато бензиностанцията се вземе от частник част от оборудването остава но танковете се чистят и се слагат правилните горива .Другото което е - управителя или дилъра нямат никаква възможност да доливат вода или разни лайна ,има строг контрол на тез неща.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 21 Май 2006, 8:51

колега xela ,устроиството което си снимал е "мозъка" на нивомерната система ,аз го програмирам и поддържам ,както и сондите в танковете ,колонките ,компютрите ,и т.н. .. не заблуждавай хората ,тази конзола алармира за много неща - ниско ниво на горивото,липса на комуникация с компютъра ,и много други неща ,от които нито едно не е за качеството на горивото ,освен наличието на вода .. водата обаче е по тежка от горивото и винаги е на дъното ,като смукателя е на поне 15 см(които съответстват на тон и половина) от дъното ,а тон и половина вода няма как да има - т.е. с вода няма как да заредиш .. въпреки това такъв танк най често се спира от продажба а ние сервизната фирма реагираме възможно най бързо .. пробити танкове - няма такива филми ,всички са от Австрия или нашия завод в Провадия ,който е доста читав ,редките случаи на пробиви поради фабричен дефект се отстраняват своевременно .
Да уточня нещо накрая - аз не работя на Шел или ОМВ ,а в съвсем отделна фирма ,която им е сервиз ,и не ги хваля или защитавам .. но те доста се стараят горивата им да са качествени и не допускат никакви компромиси в тази насока.Мога да отговоря на въпроси ако имате.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xela » 21 Май 2006, 10:45

Не заблуждавам никой :) както написах TLS-а показва и други неща, НО като видат лампичките да мигат да прочетат за какво иде реч.
Не си прав за това че не може да сипещ вода и тиня в колата!
Един пример ще ти дам:
Имащ вода и тиня в танка, нивото на гориво и ниско и правиш доставка на гориво.
Какво се получава? Всичко се умешва едно готино и семеста дето не се е отаила си го слагаш в бавареца и си пуржиш мотора!

За колко време водата се отаява? Аз не им вярвам. Защото три часа след доставката сипах двулитрова бутилка от кока-кола и след 20 мин. на дъното имаще отайка от два пръста.

Казваш че ги сменяте :) колко струва една такав смяна :).
Най-често се почиства такна и се налива отново с гориво и кръга отнове се затвара.

Достатачен е факта, че само трима човека в цяла България се грижи за контрола на бензина. Всичко остава в ръцете на управителите на бензиностанцията.

Следваща

Назад към E36