Решено! Биене във волана при натискане на спирачки
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- santo3
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е46 м43
Решено! Биене във волана при натискане на спирачки
Здравейте колеги,
Понеже ми се наложи да пътувам на дълъг път по празниците, което не бях правил скоро и се оказа, че в поведението на колата има сериозна промяна.
Като вдигна между 100 - 140 км/ч и като тръгна да намалям и пипна педала на спирачката, кормилото започва да трепери цялото и да чука здраво. Интересното е, че ако не пипна педала на спирачката, колата си се държи нормално.
Това поведение на колата ме насочва към два елемента - дискове и/или накладки.
Моля, някой ако знае каква е конкретно причината или е имал подобен случай или може да даде съвет да драсне няколко реда.
Ако никой не даде разумен съвет, ще опитам първо да сложа едни стари, но имащи доста живот в тях накладки да видя дали в тях е проблема, ако остане проблема, ще сменям дисковете.
Чудя се дали може разбити шарнири и тампони на носача да водят до подобни проблеми. Питам понеже наскоро сменях целите носачи с други втора употреба. Видимо бяха читави, но май тампоните бяха здрави но много маневрени.
Интересен опит съм правил при вдигната предна лява/дясна гума и като я завъртя се чува прежулването при свободно движение, това без спирачка.
Като прежулването се чува ясно, че е от накладките и диска.
Понеже ми се наложи да пътувам на дълъг път по празниците, което не бях правил скоро и се оказа, че в поведението на колата има сериозна промяна.
Като вдигна между 100 - 140 км/ч и като тръгна да намалям и пипна педала на спирачката, кормилото започва да трепери цялото и да чука здраво. Интересното е, че ако не пипна педала на спирачката, колата си се държи нормално.
Това поведение на колата ме насочва към два елемента - дискове и/или накладки.
Моля, някой ако знае каква е конкретно причината или е имал подобен случай или може да даде съвет да драсне няколко реда.
Ако никой не даде разумен съвет, ще опитам първо да сложа едни стари, но имащи доста живот в тях накладки да видя дали в тях е проблема, ако остане проблема, ще сменям дисковете.
Чудя се дали може разбити шарнири и тампони на носача да водят до подобни проблеми. Питам понеже наскоро сменях целите носачи с други втора употреба. Видимо бяха читави, но май тампоните бяха здрави но много маневрени.
Интересен опит съм правил при вдигната предна лява/дясна гума и като я завъртя се чува прежулването при свободно движение, това без спирачка.
Като прежулването се чува ясно, че е от накладките и диска.
Последна промяна santo3 на 22 Сеп 2012, 17:24, променена общо 1 път
- assos
- Потребител
-
- Кара: Е53 3.0Д
Re: Биене във волана при натискане на спирачки
Сменяй дисковете, не се заигравай с накладки и друго.
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
при мен стана същата работа..
от няколко седмици е така. като карам по бързо например.. 90 - 100 и натисна тресе и после спира тресенето..
аз се съмнявам в дисковете. всичко друго ми е ново и сменено. регулирана е и тн..
но съм пред дилемата какви дискове да сложа..
залетял съм се за тези от 330д но казват че тогава под 17 инчова джанта няма да се събира на колата? дали някои знае?
а ако сложа модела от М3 е36? дали ще мога да слагам зимни 15 ки? или пак опира?
от няколко седмици е така. като карам по бързо например.. 90 - 100 и натисна тресе и после спира тресенето..
аз се съмнявам в дисковете. всичко друго ми е ново и сменено. регулирана е и тн..
но съм пред дилемата какви дискове да сложа..
залетял съм се за тези от 330д но казват че тогава под 17 инчова джанта няма да се събира на колата? дали някои знае?
а ако сложа модела от М3 е36? дали ще мога да слагам зимни 15 ки? или пак опира?
- santo3
- кандидат ентусиаст
-
Тогава основния въпрос е?
Трябва ли задължително с дисковете да се сменят и накладките или може само дисковете?
Накладките са ми нови на 4 хил. км., а дисковете са набор на колата 93г.
Трябва ли задължително с дисковете да се сменят и накладките или може само дисковете?

- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
ares2 написа:....
Ако беше направил една проста сверка, щеше да видиш, че на 330ките им е 325мм диска, а на ///М3 е36 - 315мм. И които и да е от двата модела НЯМА да влезне в 15ки джанти.
По темата: колега провери си дисковете, ако имаш повече от 1мм ръб - вземи ги смени. По-евтиният вариант е да ги прекараш на стругар и да се надяваш да ги направи читаво.
П.С.: Болтовете на джантите проверил ли си ги да не са хлабави нещо ?
- dicho0o
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 LCI/е36 дрифтачка
Прегледай си хубаво предницата.Освен от дискове може да бъде и от шарнири,тампоните на носачите,от кормилни накрайници или рейка.Виж,прегледай ги тези всички неща,поне става бързо и лесно и тогава започвай да сменяш каквото и да е.
Пък това дали дисковете имат ръб не е гаранция че са криви,и ако се махне само ръба те пак ще са си криви,най-добре е да се стържат целите,но според мен е безсмислено при положение че можеш да си вземеш 2-ра ръка за малко пари или нови,които пак няма да са много скъпи
Пък това дали дисковете имат ръб не е гаранция че са криви,и ако се махне само ръба те пак ще са си криви,най-добре е да се стържат целите,но според мен е безсмислено при положение че можеш да си вземеш 2-ра ръка за малко пари или нови,които пак няма да са много скъпи

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
santo3 написа:Тогава основния въпрос е?
Ами по принцип се сменят и двете заедно, защото накладките ти сега имат определен релеф (така са се износили спрямо релефа на диска) и като сложиш новите дискове накладките почват да контактуват с изпъкнатлостта на релефа си, което теоретично води до по-голямо износване на диска в тези места, докато накладката легне с цялата си повърхност. В обратния случай не е проблем, тъй като дискове се сменят на доста по-голям пробег, и стремежа е да се запази здравето им максимално дълго (все пак основния износващ се елемент е феродото). Вече всеки си преценява как да постъпи. Затова е хубаво нещата да се планират така, че смяната на дисковете да съвпадне с тая на накладките и да се направи наведнъж.
- moniglow
- кандидат ентусиаст
-
Пробвай следното - при скорост от около 20-30км натискаш леко,леко спирачката,така че да спираш в продължение да речем на 50-100м.,при последните десетина метра,ако са криви дисковете ще усетиш ,че спирането става на тласъци.
Не си играй със смяната на накладките-няма как всичко друго да е наред и да тресе само от тях
Не си играй със смяната на накладките-няма как всичко друго да е наред и да тресе само от тях
няма ли да е малко трудно да кара с 30км и да спира 100 метра?
на мен това ми правеше с чисто нови дискове,може да не е от тях,виж си тампоните на носачите които са хванати за купето
на мен това ми правеше с чисто нови дискове,може да не е от тях,виж си тампоните на носачите които са хванати за купето
- santo3
- кандидат ентусиаст
-
Благодаря на всички за помощта...
Поръчани са нови:
- накладки, дискове, шарнири външни и вътрешни, тампони за носачите, външни накрайници на кормилната щанга
всичко това ще ме изцеди с точно 294 лв. и не повече, благодарение на 30% отстъпка от един приятел с магазин за авточасти.
Ще пиша за резултата, като сменя частите...
Поръчани са нови:
- накладки, дискове, шарнири външни и вътрешни, тампони за носачите, външни накрайници на кормилната щанга
всичко това ще ме изцеди с точно 294 лв. и не повече, благодарение на 30% отстъпка от един приятел с магазин за авточасти.
- emo_ch
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е38 725tds
santo3 написа:Благодаря на всички за помощта...
Поръчани са нови:
Това е много добра цена за тия части, но все пак внимавай, защото понякога евтиното може да излезе скъпо. Един познат така си смени дисковете и си все евтини. За няколко месеца пак трябваше да ги сменя, защото се бяха изкривили без да е влизал в някакво екстремно спиране. После си взе Textar и нямаше повече проблеми.
А иначе, когато се сменят дискове, задължително се сменят и накладки.
- vintila_84
- Потребител
-
- Кара: 330D
колега и при мен е същото биене.смених дискове и накладки и пак същото вече се самнявам 4е е нещо от джантите 

- santo3
- кандидат ентусиаст
-
Частите за предницата ми са на SWAG, само тампоните на Bog, дисковете и спирачките са ми на REMSA...
Мисля, че са читави фирмите с доказани качества на продуктите, но както казваш ти, ще си покаже...
Мисля, че са читави фирмите с доказани качества на продуктите, но както казваш ти, ще си покаже...
- georde123000
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
- Мечтае да кара: BMW E30 M3
- santo3
- кандидат ентусиаст
-
Първи етап завърши:
Сменени са шарнирите и тампоните на носачите. За целта занесох свалените носачи в Хеед 91 на Стамболийски заедно с новите части и за около час ми смениха всичко.
Тази манипулация ми струваше 48 лв. за 4-те шарнира и 2-та тампона. Сега тези направо нови носачи предстои да ги поставя на колата.

Сменени са шарнирите и тампоните на носачите. За целта занесох свалените носачи в Хеед 91 на Стамболийски заедно с новите части и за около час ми смениха всичко.
Тази манипулация ми струваше 48 лв. за 4-те шарнира и 2-та тампона. Сега тези направо нови носачи предстои да ги поставя на колата.

17 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2