325 tds не иска да завърти

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

325 tds не иска да завърти

Мнение от g`jelev » 11 Юли 2012, 19:21

Здравейте.
Имам бмв е36 325 тдс 97г.Проблемът ми е следният:
За една година колата около 4-5 пъти ми е правила следната глупост-завъртам ключа като за подгряване на свещите,всички чекове си светат,радиото се включва и т.н. и в момента,в който завъртя да паля,няма никой-не иска да завърти.Но лампите си остават светнати-тоест не е слаб акумулаторър.Обикновено вадих клемите,леко ги намествах и веднага се оправяше.
Онзи ден в жегите-същата процедура-не иска дори да завърти,но се чука цъкване де,свалях акумулатора(зареден е и е нов) пак го качвах,но не иска и не иска.На другия ден пак същото,и си помислих че е залепнало пускащото(не знам как точно го водите,закрепено е на два болта май) и не завартя пак.Разклатих цялата кола и колата си запали.Вече сигурно 10тина пъти я паля и гася и проблем няма,ама не знам от кое е -стартер,бендикс(не разбирам грам от електроники).Не изписва грешка.
Имам само два ключа за колата-с единия отключвам вратата,а с другия паля.Алармата явно ми е изключена.Съмнявам се да е имобилайзера.
Ако някой може да даде съвет ще съм му много благодарен.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: 325 tds не иска да завърти

Мнение от vld » 11 Юли 2012, 21:01

Стартера е за четки.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Юли 2012, 0:34

И бендикс .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 12 Юли 2012, 18:14

Аз също го имах този проблем. Въртиш и няма никой. А ток да те запали. Та приготвих парите и носих стартера. След 3 часа ми се обадиха и ми казаха, че стартера ми е пушка, и само са го почистили и смазали. От тогава колата ми пали само като й покажа ключа.

Услугата ми струваше 0 лв. Та може и този вариант да е. Все пак приготви парите. Мисля, че всичко излизаше към 80-100лв да стане като нов.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Потребител
Аватар

Мнение от g`jelev » 12 Юли 2012, 18:22

Ще се кара,ама само да намера време.
Иначе имам и друг въпрос:
Колата като я взех доста вървеше(карал съм само дизелови коли и то доста и го усещах).
Обаче като че ли в последните няколко месеца колата спря тотално да набира,а ако пусна климатикът нещата стават много зле.Най-интересното е,че колата не пуши черно повече от нормалното за дизелова кола на тези километри,а разходът е изключително малък-градско спокойно каране обороти до 1500 ми дава някъде 7-8 макс,а съм от Пловдив.Извън града спокойно каране 100-120 ми даде с 16 лева на 100 км.Та днеска едно момче,което се занимава с камиони,я чу и вика абе да го имаш впредвид това чукане е от умната дюза.Та може ли от там да е тази липса на тяга и въобще нещо за тези умни дюзи-какво,що,подлежи ли на ремонт?Вътре разпръсквачите ли се запушват?
Не съм от хората,който робуват на колата си,да не кажа съм адски немарлив към нея и за това ги и сменям толкова често.Ама се пак :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 16 Юли 2012, 0:24

vladobate написа:И бендикс .

Как реши, че е за бендикс като колегата даже не може да завърти на стартер за да се чуе шум от зъбите на бендикса?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 16 Юли 2012, 0:30

ekcta3uto написа:

Как реши, че е за бендикс като колегата даже не може да завърти на стартер за да се чуе шум от зъбите на бендикса?

Какво не може да завърти колега ти четеш ли . Щом не може да завърти една възможна причина е бендикс. А също е писал " цъка де " , това как си го превеждаш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 16 Юли 2012, 0:33

vladobate написа:
ekcta3uto написа:

Какво не може да завърти колега ти четеш ли . Щом не може да завърти една възможна причина е бендикс. А също е писал " цъка де " , това как си го превеждаш.

Ако бендикса е проблем, стартера ще върти, но ще прескача в маховика и ще се чува щракане.При него стартера отказва да завърти (четки, ротор, статор).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 22 Юли 2012, 0:11

g`jelev написа:Ще се кара,ама само да намера време.
Иначе имам и друг въпрос:
Колата като я взех доста вървеше(карал съм само дизелови коли и то доста и го усещах).
Обаче като че ли в последните няколко месеца колата спря тотално да набира,а ако пусна климатикът нещата стават много зле.Най-интересното е,че колата не пуши черно повече от нормалното за дизелова кола на тези километри,а разходът е изключително малък-градско спокойно каране обороти до 1500 ми дава някъде 7-8 макс,а съм от Пловдив.Извън града спокойно каране 100-120 ми даде с 16 лева на 100 км.Та днеска едно момче,което се занимава с камиони,я чу и вика абе да го имаш впредвид това чукане е от умната дюза.Та може ли от там да е тази липса на тяга и въобще нещо за тези умни дюзи-какво,що,подлежи ли на ремонт?Вътре разпръсквачите ли се запушват?
Не съм от хората,който робуват на колата си,да не кажа съм адски немарлив към нея и за това ги и сменям толкова често.Ама се пак :)

Към ТДС-а не трябва да си немърлив,защото ще ревеш после,че са голем боклук ТДС-ите.А иначе ако не работи добре умната дюза наистина двигателя става по-шумен и губи мощност,заради недобър аванс и други такива.
Искат си поглеждане колиците,това не е жигули.Едно нищо и никакво мъркуче към МАП-а да ти е спукано и всичко се обърква.Читав майстор и диагностика са първите стъпки които трябва да предприемеш.Ние тук само можем да ти помогнем да придобиеш обща представа за нещата,но в детайли няма как.

Потребител
Аватар
Кара: 318 тдс

Мнение от firevint » 22 Юли 2012, 8:47

Ако е умната дюза, трябва да ти светне лампичката на таблото, която изобразява точно дюза.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 22 Юли 2012, 13:22

firevint написа:Ако е умната дюза, трябва да ти светне лампичката на таблото, която изобразява точно дюза.

Не е вярно.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 22 Юли 2012, 13:55

Първа стъпка - оглеждаш връзките към стартера , ако е необходимо притягаш ги леко (ако ти не можеш , някой , който може ... ). Ако не се оправи - втора стъпка - сваляш стартера и го носиш на стартерджия/алтернаторджия , да ти смени четките , да ти огледа колектора , ротора , статора .... Ако се отваря стартера , се сменя и бендикса .... тоя спор дали е здрав или не е здрав бендикса е излишен , ако се е стигне до там да се отвори стартера за смяна на четки , е хубаво (препоръчително към задължително) да се смени бендикса , а не след някой друг ден да пуснеш примерно друга тема - "стартера върти , но нещо щрака и колата не пали ...." Излиза малко по -скъпо , но всичко зависи от гледната точка и от възможностите ... И не се подвеждайте от думите на някой майстор - бендикса е като нов , защото няколко примера мога да дам как се случва точно това , което вече казах ... и се налага повторно сваляне на стартера , а който е свалял , знае "колко е лесно " !
По въпроса за това , че колата не върви както е вървяла преди - отиваш на диагностика ....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 22 Юли 2012, 16:17

metodi80 написа:Първа стъпка - оглеждаш връзките към стартера , ако е необходимо притягаш ги леко (ако ти не можеш , някой , който може ... ). Ако не се оправи - втора стъпка - сваляш стартера и го носиш на стартерджия/алтернаторджия , да ти смени четките , да ти огледа колектора , ротора , статора .... Ако се отваря стартера , се сменя и бендикса .... тоя спор дали е здрав или не е здрав бендикса е излишен , ако се е стигне до там да се отвори стартера за смяна на четки , е хубаво (препоръчително към задължително) да се смени бендикса , а не след някой друг ден да пуснеш примерно друга тема - "стартера върти , но нещо щрака и колата не пали ...." Излиза малко по -скъпо , но всичко зависи от гледната точка и от възможностите ... И не се подвеждайте от думите на някой майстор - бендикса е като нов , защото няколко примера мога да дам как се случва точно това , което вече казах ... и се налага повторно сваляне на стартера , а който е свалял , знае "колко е лесно " !
По въпроса за това , че колата не върви както е вървяла преди - отиваш на диагностика ....

:yes: Жив пример три пъти го свалях , последния смених и бендикса та мирясах. А колкото до лампичката дет светвала ако има проблем с умната дюза е вярно , но не дюзата е единствената причина за да светне .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 22 Юли 2012, 18:36

vladobate написа:
metodi80 написа:Първа стъпка - оглеждаш връзките към стартера , ако е необходимо притягаш ги леко (ако ти не можеш , някой , който може ... ). Ако не се оправи - втора стъпка - сваляш стартера и го носиш на стартерджия/алтернаторджия , да ти смени четките , да ти огледа колектора , ротора , статора .... Ако се отваря стартера , се сменя и бендикса .... тоя спор дали е здрав или не е здрав бендикса е излишен , ако се е стигне до там да се отвори стартера за смяна на четки , е хубаво (препоръчително към задължително) да се смени бендикса , а не след някой друг ден да пуснеш примерно друга тема - "стартера върти , но нещо щрака и колата не пали ...." Излиза малко по -скъпо , но всичко зависи от гледната точка и от възможностите ... И не се подвеждайте от думите на някой майстор - бендикса е като нов , защото няколко примера мога да дам как се случва точно това , което вече казах ... и се налага повторно сваляне на стартера , а който е свалял , знае "колко е лесно " !

:yes: Жив пример три пъти го свалях , последния смених и бендикса та мирясах. А колкото до лампичката дет светвала ако има проблем с умната дюза е вярно , но не дюзата е единствената причина за да светне .

Аз имам над 20 случая на преебана умна дюза, при които лампичката не светеше.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 22 Юли 2012, 20:31

ekcta3uto написа:
vladobate написа:

Аз имам над 20 случая на преебана умна дюза, при които лампичката не светеше.

Аз пък имам над 200 с преееееебана дюза ,и лампата си свети
:mhihi:
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

Следваща

Назад към E36