Съвети за новак (316 Compact)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Съвети за новак (316 Compact)

Мнение от zafirovp » 29 Юни 2012, 1:05

Здравейте,
от скоро съм собственик на е36 316ti Compact. Искам да променя някой неща по колата. Ще съм ви благодарен ако ми помогнете в избора.

1.Като за начало ми трябва парктроник, 4/2 сензора с LED дисплей (тези най-малките). Можете ли да ме ориентирате към марка/модел. За предпочитане е да е по-евтин, така или иначе им нямам доверие много много.
2.Антирадар- тука мога да отделя до 200 лв.
3.Говорители, туба и усилвател - 300-400 лв.
4.Джанти- Цял ден се опитвам да намеря оптималните размери за моята кола но уви. Трябват ми джанти и гуми с размери, които няма да попречат на динамиката, разхода и окачването на колата. Цена около 400 лв за 2-ра ръка естествено.
5.Халогенни- от край време не виждам вечер, затова и рядко карам. За предпочитане е нещо евтино, няма да се ползват повече от 2-3 пъти месечно. Ако към тях има и лупи за вграждане ще е голям плюс, за да не ме псувате много. :D

Напълно разбирам, че може би вече има доста такива теми, но цял ден се опитвам да си отговоря сам на по-горните въпроси, но не мога. Да не говорим, че това BMW е първата ми кола и все още съм напълно невеж в тази сфера.

Благодаря предварително.
Поздрави Петър :bchug: (че и имен ден имам днес :D )

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Съвети за новак (316 Compact)

Мнение от ildivvy » 29 Юни 2012, 11:57

По точка 2:Колеги на работата гледаха тези дни антирадари за 89лв.Казаха,че били хубави и изпробвани.Незапомних марката обаче.
По точка 4:Джантите за нашите коли са с ЕТ35 до 47.Има на 6Ж,6.5Ж,7Ж,7.5Ж.Има и по-широки.Изписано е доста по въпроса.Парите ще ти стигнат,зависи колко хубави и големи ще искаш да бъдат.За ОЕМ стигат.Разхода и вървенето няма да се променят,освен ако не сложиш нещо много голямо и нископрофилно.
По точка5:И с монтирани халогени няма да ти е по-осветено със сигурност (аз имам и ти казвам от опит).Просто осветяват малко повече отстрани на пътя.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 29 Юни 2012, 12:19

По точка 2: Антирадарите са забранени :). За радардедектор - Whistler Pro 68 SE - 180 лв. от eBay.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 29 Юни 2012, 15:54

Вместо да се занимаваш с безмислените халогени, имаш два варианта или да си сложиш фарове с лупи от седан/купе+ксенон на 4300к или да си разглобиш фаровете и да ги измиеш отвътре, ако им е изголял рефлектора можеш да го пратиш за възтановяване и да станат като нови.
Парктроник не ти трябва, а за музиката не е проблем да сложиш просто пргледай музикалния подфорум има хиляди теми за Е36.
Джанти 16 7.5j ЕТ30 с гуми 205/55/16 стоят много добре на компактчето като визия и не го тормозят много.
400лв. за джантите са ок, но едва ли ще има хубави гуми на тях.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 29 Юни 2012, 16:09

Парктроника ще го ползваш първите 2 седмици. След това ще свикнеш с габаритите на колата и изобщо няма да му обръщаш внимание - само дето ще си дал пари на вятъра и ще си си играл с монтажа. Намират се с 4ри сензора за 30 лева. Ако искаш ще попитам приятел от къде взе неговия.

Антирадар не ти трябва защото ще ти осигури невероятни неприятности. Радар-детектор също не ти трябва, тъй като тези които са в ценовия диапазон до 200 лв си имат някой кусури, които ще те карат да го държиш постоянно в жабката. А той там е толкова полезен, колкото и на таблото :mhihi:

Джанти. Никога не съм харесвал 16ките за е36, тъй като минимума е 15 , а където е 15, почти там са и 16 цоловите. Или си стой с 15ки или се насочвай към 17ки. С 15ки хидравликата е лека, джантите не се кривят, тъй като гумите поемат ударите, разхода е една идея по-нисък, както и ускорението е малко по-добро. Със 17ките всичко е наопаки, но пък колата тръгва по-лесно настрани :winky:

За говорители и туба, не мога да ти кажа нищо. Останал съм с впечатлението че в е36 каквото и да сложиш не звучи добре :mhihi:
За това съм си и с оригинално озвучение и не мисля да инвестирам в нищо относно музиката.

С халогените не се кара нощно време. Кара се при намалена видимост. Ако ги използваш вечерно време пак ще си имаш проблеми с органите на МВР. Според мен по-добрия вариант е фарове с лупи и би-ксенон. Това ще ти осигури оптимална видимост, а халогените можеш да намериш 2ра ръка за около 40 лв комплекта (depo например). На тях също можеш да сложиш ксенон, но не виждам смисъл при положение че си вземеш фарове с лупи и би-ксенон за тях.

Въпреки рисковете, аз обичам да съм нарушител на свечеряване на халогени и ангелски очи :mrgreen:

Успех.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 29 Юни 2012, 17:06

Благодаря за отговорите. Значи варианта за халогенни отпада. Насочих се към фарове с лупи и ксенон, но от къде мога да намеря подходящи лупи и какви са цените. Някой ако каже и как се слагат лупите ще съм много благодарен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 29 Юни 2012, 18:54

Лупите не се слагат. Има фарове които са с монтирани лупи. Просто трябва да си купиш такива и да смениш твоите. Във секцията продава, можеш да разгледаш има колеги които ги дават на прилични цени.
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 30 Юни 2012, 11:35

Принципно,можеш да си сложиш ксенон и на твоите фарове.Просто си купуваш коплект за НВ3 цокъл.

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 30 Юни 2012, 11:39

И по принцип ше ядеш сериозни шамари, ако ти се падне някой по-нервен, дето да му караш зад гъза няколко километра ;)

Убедих се че ксенон на рефлекторен фар (на късите) е най-голямата възможна простотия :no:
ИзображениеИзображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 09 Юли 2012, 18:51

Здравейте, имам още един въпрос за джанти. В момента съм в Италия и си търся джанти. Проблемът е, че не съм сигурен за размерите. Ако си взема 18 цола ет45 ж7.5 дали ще станат, и какви са размерите на болтовете и фланеца. Ако може да ми кажете точни размери за 17 ки и 18 ки за Компакт ще съм ви много благодарен.

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 11 Юли 2012, 9:44

zafirovp написа:Здравейте, имам още един въпрос за джанти. В момента съм в Италия и си търся джанти. Проблемът е, че не съм сигурен за размерите. Ако си взема 18 цола ет45 ж7.5 дали ще станат, и какви са размерите на болтовете и фланеца. Ако може да ми кажете точни размери за 17 ки и 18 ки за Компакт ще съм ви много благодарен.

18ки можеш да си вземеш, само за продаване. На тоя компакт М43... 18ка джанта не само ще му дойде тежка, а и не си струва инвестицята. Гумите са им скъпи на 18ките, а ти ако беше паралия най-малкото нямаше да караш 316.
18ките се трошат, ако не са маркови - например оригинални BBSки. Окачването се раздробва с нископрофилнтие гуми по нашите дупки. Въобщее вкарваш се в преразход. Ако искаш готина визия - вземи си 16ки с голям борд. На компакта ще му седят чудесно :yes:
Изображение
За е36 ти трябва да знаеш:
Междуболтово 5х120, централен отвор 72,5 (и от е39 може да станат, те са с 74,1 ама с втулки). Препоръчителен офсет 30-47 .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 11 Юли 2012, 16:29

Препоръчителния офсет е ЕТ35-47.

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 11 Юли 2012, 17:08

ildivvy написа:Препоръчителния офсет е ЕТ35-47.

3 Series E36 = PCD 5x120, centre bore 72.5mm and M12x1.5 bolt thread. ET 30-47
3 Series E36 M3 = PCD 5x120, centre bore 72.5mm and M12x1.5 bolt thread. ET 35-47

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f83 ... set-t7759/

100% ли си сигурен ? :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 11 Юли 2012, 19:53

Благодаря ви за мненията. Вече всичко е ясно, по въпросите от първия пост, за което съм ви много благодарен. Само немога да разбера, колко цола са джантите от снимката на uFo? Хич не ми мязат на 16 ки или може би гумите са ниско профилни.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 11 Юли 2012, 23:14

zafirovp написа:Благодаря ви за мненията. Вече всичко е ясно, по въпросите от първия пост, за което съм ви много благодарен. Само немога да разбера, колко цола са джантите от снимката на uFo? Хич не ми мязат на 16 ки или може би гумите са ниско профилни.

Тва е заради огромни борд и стречнатата гума. Нещо като нормални цици в малък сутиен :smoke:
ИзображениеИзображение

Следваща

Назад към E36