Голям Борд на 318тдс

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Голям Борд на 318тдс

Мнение от vld » 20 Юни 2012, 10:58

Колеги монтирах големия борд на малкия ТДС, ретрофитнах го с ДИС, и всичко си дойде на мястото, само дето ми се вижда нереално нисък разхода който показва в consum 1 и consum 2.
Показва стойности от рода на 5 - 5.2л./100км. в градски условия в София, минал съм повече от 100км. вече.
Колата е чипосана има ли вариант да е от това?
Реалния разход е около 8 в града сега лятото. Засичам го всеки път на всяко зареждане и го знам със сигурност.
Да не би да трябва да мине повечко време за да почне да го смята правилно?
Иначе си показва относително точно колко литра има в резервоара, на скритите менюта на л/ч на място ми дава стойности 0.4 л./ч. и 0.9л./ч.(с включен климатроник).
Съмнявам се да неби да не съм го кодирал нещо като хората?
И другото което ме интересува, понякога изгасва подсветката на големия дисплей, като го извадя и поразместя понякое време тръгва, вадих пиновете един по един, всичко изглежда наред :roll:
Колата беше с малкия борд и с него правеше така с подсветката и тогава мислех, че самия борд е повреден, но и с големия прави същата мизерия и много ме дразни.
Къде да търся проблема с подсветката на борда?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Re: Голям Борд на 318тдс

Мнение от ShibinG » 20 Юни 2012, 12:33

по въпроса с подсветката, колата има ли неоригинален /китайски/ ксенон, моята след монтажа на такъв започна понякога да ми гасне борда
6>4

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 20 Юни 2012, 13:49

Има, но и преди да и сложа пак така правеше борда, точно като я купувах есента мислех, че са му изгорели крушките, тръгнах да го вадя и той светна.
Мисля, че няма връзка ксенона, по скоро кабела който отговаря за подсветката не прави хубав контакт или в буксата на борда или в другия му край, но кой точно е тоя кабел :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 20 Юни 2012, 16:35

Аз само не разбрах какво точно си ретрофитнал с ДИС-а? Тва нещо колата да разбере, че има борд и да излиза на диагностиката като модул за прочитане ли?

Иначе решението за разхода ти е просто - просто нанеси корекция, мисля че ти е ясно как става. Аз моя съм го настроил за газта и дава отклонение +-0.2л, понякога до 0.5л, но е имало случаи и да заковава точно с колонката до десетата ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 20 Юни 2012, 17:02

BiTurbo написа:Аз само не разбрах какво точно си ретрофитнал с ДИС-а? Тва нещо колата да разбере, че има борд и да излиза на диагностиката като модул за прочитане ли?

Иначе решението за разхода ти е просто - просто нанеси корекция, мисля че ти е ясно как става. Аз моя съм го настроил за газта и дава отклонение +-0.2л, понякога до 0.5л, но е имало случаи и да заковава точно с колонката до десетата ;)

Ретрофитът (с DIS) не е толкова за колата, тя да знае, че има борд, колкото за борда - да се запознае с характеристиките на конкретния модел двигател, за да е точна интерпретацията му на сигнала за разхода на гориво за единица време. Освен това бордът се сетва към съответната национална версия, в която е произведена колата - език, мерни единици за температура, разход и т.н. :!:

Корекцията на разхода може да помогне само в определени граници, по спомен от 0.75 до 1.25, ако разминаването е по-голямо, няма да стане хватката.
При мен след ретрофита коефициентът стои на 1000 (т.е. 1.0) и разходът се мери съвсем точно - това съм го проверил по надлежния път :)
Но пък и моторът (вкл. инжекторите), и електрониката са напълно сток...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaHka » 20 Юни 2012, 19:31

Моята е големия ТДС, борда е от 318 бензин. Ретрофитнат е с ДИС и пак ми дава грешен разход. Не знам как е при вас, но при мен дори и да мина 5000 км, борда ми отчита среден разход за тези 5000 км. или докато не го ресет-на. Не е като при Е46 например среден разход за последните км...

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 21 Юни 2012, 9:30

BaHka написа:Моята е големия ТДС, борда е от 318 бензин. Ретрофитнат е с ДИС и пак ми дава грешен разход. Не знам как е при вас, но при мен дори и да мина 5000 км, борда ми отчита среден разход за тези 5000 км. или докато не го ресет-на. Не е като при Е46 например среден разход за последните км...

Колега имаш две консумации можеш да си резетваш едната на всяко зареждане, а другата да не я пипаш за по дълъг период от време и така да има две ралични показания, едното усртеднено, другото да речем за послените километри.
Какво отклонение дава при теб?
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 21 Юни 2012, 9:43

BaHka написа:... Не е като при Е46 например среден разход за последните км...

Това го имаш на скритите функции на номер 4.

Влади, Любчо Burningparis има един агент, при когото съм ходил 2 пъти за калибровка на борда. Моят понеже беше от 25-ца тдс когато го сложих на ис-а още, само въведохме в програмата VIN-кода на оригиналната тогава комбинация мотор/купе и всичко си дойде. Дори разпозна, че е от Италия и ми промени езика на менюто. След това направих същото: въведох вина на донора 328 и ми е калиброван без да се занимавам с каквото и да е.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 21 Юни 2012, 11:15

err0r написа:
BaHka написа:... Не е като при Е46 например среден разход за последните км...

Това го имаш на скритите функции на номер 4.

Влади, Любчо Burningparis има един агент, при когото съм ходил 2 пъти за калибровка на борда. Моят понеже беше от 25-ца тдс когато го сложих на ис-а още, само въведохме в програмата VIN-кода на оригиналната тогава комбинация мотор/купе и всичко си дойде. Дори разпозна, че е от Италия и ми промени езика на менюто. След това направих същото: въведох вина на донора 328 и ми е калиброван без да се занимавам с каквото и да е.

Жоре аз съм го направил същото, само дето при дис си хваща автоматично вина на колата не се пише ръчно.
И при мен борда заговори на италянски изписа ми да изключа от контак да изчакам 10 секунди и да включа пак...
Всичко изглежда да е направено по правилния начин но нещо не е наред...

Някой ако има някаква идея нека я сподели :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 21 Юни 2012, 13:33

За разхода , с чип ли си е така колега показва по-малко. Педала на газта с чип когато си се натиска по-малко , а това е едно от нещата влизащи в калкулацията . На мен на таблото моментния разход ми е на нула когато карам с 80км.ч примерно и то точно по таз причина. Същото се случва ако се променя центровката на ГНП също показанията на борда се променят . Това е . И аз мисля че с корекционния коефициент няма да стигнеш добра калибровка , но пък и е писано във форума че има начин това да се направи през някаква програмка я диагностика я някаква друга. Не си ти в грешка .

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 21 Юни 2012, 15:10

vladobate написа:За разхода , с чип ли си е така колега показва по-малко. Педала на газта с чип когато си се натиска по-малко , а това е едно от нещата влизащи в калкулацията . На мен на таблото моментния разход ми е на нула когато карам с 80км.ч примерно и то точно по таз причина. Същото се случва ако се променя центровката на ГНП също показанията на борда се променят . Това е . И аз мисля че с корекционния коефициент няма да стигнеш добра калибровка , но пък и е писано във форума че има начин това да се направи през някаква програмка я диагностика я някаква друга. Не си ти в грешка .

Е направено е това и въпреки това е нисък, ти имаш ли голям борд и какви показания дава при теб?
При мен също разходомера седи на 0 при леко подаване на газ от както я чипнах.
Но въпреки това би трябвало да си чете данните по някакъв начин от ЕКУ-то, нали затова всичко по горивната система се управлява от него.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BaHka » 21 Юни 2012, 16:56

Влади, при мен разликата е в порядъка на литър и нещо... Ще споделиш ли как мога да ресетна само едната консумация?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 21 Юни 2012, 18:52

vld написа:
vladobate написа:За разхода , с чип ли си е така колега показва по-малко. Педала на газта с чип когато си се натиска по-малко , а това е едно от нещата влизащи в калкулацията . На мен на таблото моментния разход ми е на нула когато карам с 80км.ч примерно и то точно по таз причина. Същото се случва ако се променя центровката на ГНП също показанията на борда се променят . Това е . И аз мисля че с корекционния коефициент няма да стигнеш добра калибровка , но пък и е писано във форума че има начин това да се направи през някаква програмка я диагностика я някаква друга. Не си ти в грешка .

Е направено е това и въпреки това е нисък, ти имаш ли голям борд и какви показания дава при теб?
При мен също разходомера седи на 0 при леко подаване на газ от както я чипнах.
Но въпреки това би трябвало да си чете данните по някакъв начин от ЕКУ-то, нали затова всичко по горивната система се управлява от него.

Първо не разбрах какво е "направено е това " имах предвид че ако не стигне нормалната калибровка с корекционния коефициент програмно може да се промени до стойности каквито искаш . Аз нямам голям борд , но баджанака има и на неговата променях настройки на гнп защото беше пуснато много гориво и показваше наистина много малко като разход и след като върнах заводските настройки борда почна да показва нормално и с коефициента достигнахме реалната стойност засечена по резервоар. И при него показваше толкова даже извънградско отиде на 3.2 на сто :mhihi: . Има логика щом минава пре ДДЕ да смята уж правилно ама пък и моментния би трябвало да показва правилно обаче не . При чипването ти променят и чувствителността на педала на газта при което на определен натиск даващ инфо във миливолта примерно вече ще отговаря на повече гориво ама туй дет смята горивото получава тоз същия сигнал от педала ама не знае че се пуска повече гориво щото новия чип отговаря за горивозапалителната система и получава инфо от разните му датчици ама друг смята разхода за изминати километри . Това е мойто мнение.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 21 Юни 2012, 20:40

Имам в предвид, че с диагностичен софтуер за програмиране ДИС ГТ1 е зададено на борда че е монтиран на друга кола, съответно той си е прочел от модулите каква е колата и се е калибрирал за нея.
Това е начина за точни показания, оабче явно чипа го ебава нещо.
Ще видя другата седмица като се разходя до морето какво ще показва, после за проба ,може да върна ЕКУ-то което е с нормален софтуер.
Изображение

Аватар

Мнение от maxi-mix » 21 Юни 2012, 23:31

Понеже и на мен ми предстои калибриране с ДИС. Можете ли да ми дадете координати на човек който може да ми помогне. :bowdown:

Следваща

Назад към E36