Информация при покупка е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Информация при покупка е36

Мнение от Guardiana » 29 Май 2012, 14:18

:welcome:
Здравейте, колеги. Горд съм да се присъединя към форума, като младши ентусиаст, който желае да си закупи е36-ца :lol:
На 20 години съм, от 2 години съм на пътя. Сегашната ми кола е VW Vento 1.9TD :oops: , която е мое притежание от една година насам. Сега... да не обидя някой собственик на VW, обаче по-отвратителна машина няма за мен - зимата моторът "роди" та му се правеше основен ремонт - бутала, лагери , клапани, сигменти, повдигачи, шлайфане , нов картер, гарнитури и свещи , който излезе на стойност 1350 лева :kuku: . Още като се "дипломирах" като нов ШОФЕР :mhihi: преди 2 години , исках да си взема е36-ца , но съм от семейство на "кука" и бях посъветван да направя 1-2 години опит и тогава да скачам на кола със задно предаване. :ok:
Таа, минаха ми двете години стаж (безаварийно , да чукна на дърво) :smoke: и е време да си изпълним една от мечтите - горе-долу читаво е36, което да превърна в любовта на живота ми :mrgreen: :yes: .
От няколко месеца насам, кисна редовно във форума и се образовам , чета какво ли не за тия коли и съм се насочил към 2 модела , задължително седани- 1.8I и 2.0 м50б20 моторите. Питанията ми към вас са:
Понеже ще закупя колата за около 2000-2500 лева, надявам се да е 95-та, 96-та година , ще я вкарам в гаража и ще сменя почти всичко по нея БЕЗ двигател - ходова част, окачване, интериор, прагове, брони , лайсни , джанти и т.н. , кой от двата мотора е по-здрав. Само това ме плаши след зимните изпънения с Вентото :censored:
Грубо , смятам , че ще трябва да налея още около 3500- 4000 лева, след като закупя колата , за да се получи това, което искам, ама т'ва е - ФЕНСТВО :mrgreen: :mrgreen: :paranoid:
Също така , доста изчетох , но все още не съм сигурен - на е36, искам да сложа ето тези 16-ки джанти- http://carshop.bg/Djanti-BMW-325-Black , но трябва да са с ЕТ35 , 7.5J и да ги карам с 205/55 (макарче много ми се иска да сложа 205/60,но ще опират , предполагам) . ЕТ-то при е36 трябва да е между 35 и 45, нали така , колеги :angel: :lol: ? . Другото ми питане е , с какво масло е най-удачно да се карат горе-посочените двигатели , за да им запазим живота най-дълго време?
И на последно място , каквъ съвети ще ми дадете, като по-стари кучета, като взимам колата- стенд, компютърна диагностика , канал ... как да разбера възможно най-добре състоянието на колата, която взимам ? ;)
Извинявам се за дългия пост, много НЕзнание и глупостите ... но наистина ще съм ви благодарен да ме ограмотите малко .
Поздрави и само масло да сменяте и бензин/ нафта да наливате :no: :lol: !

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: Информация при покупка е36

Мнение от vld » 29 Май 2012, 16:19

Първо се откажи от слагането на точно тези джанти :mhihi: Те са като на свинче звънче на Е36 ;)
Второ и не по малко важно от първото, никой не продава здрава кола за 2000лв. :yes:
Ако искаш хубава Е36 се насочи към възможно най-последните произведени модели, 97-99г.
По добре дай повече пари за хубава и здрава кола с екстри монтирани в завода.
Отколкото да кичиш някоя голищарка преди фейса ;)
Гледай основно да не е удряна и да няма ръжди, за стара кола това е най важното, всички мотори са здрави и безпроблемни ако са добре поддържани.
Изображение

Аватар
Кара: 318ис м42 94г
Мечтае да кара: e46 m3
Детайли за колата: всичко по много

Мнение от ///Micev_87 » 29 Май 2012, 17:48

както каза колегата гледаи да е 95нагоре поне,и вси4ко си до късмет как ти се погоди маита не сполу4их,и дадох мн пари за ремонти след което махнах двигатела 1.6 и си сложих ис и с тоя имам проблеми :mhihi: но го стегнах все пак успех гледаи да не е имала газ и гледаи по голям мотор да вземе6 успех все пак :yes:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i coupe
Мечтае да кара: ... по хубави пътища !

Мнение от CAMyPAu » 29 Май 2012, 17:50

Като човек който "яде дървото" :help: с първата си е36-ца купе, понеже беше лъскава лимка, и се влюбих от пръв поглед ,я купих на доверие. :kuku:
Искам да те посъветвам да гледаш поне на външен вид какво е състоянието на по-скъпите части като съединител(къде отделя , мек ли е педала), , кормилна рейка (омаслена ли е), амортисьори(омаслени ли са). Можеш да провериш и дали не тече водния радиатор. радиатора на парното можеш да го провериш като пуснеш парното и загрее колата, ако запотява с мазни петна по предното стъклото - значи тече , а смяната му е ..... :banghead:
Макар ,че късането на задните бомбета е болест по-скоро на купетата сякаш , може да погледнеш и тях за състоянието им. Гледай линиите на колата дали съвпадат , фугите на вратите еднакви ли са навсякъде и така ... Като цяло виж темата за детските болести по е36 и ще ти стане ясно горе-долу за какво трябва да гледаш . Аз лично си изпатих от тези неща, + акумулатор , радиатор и мисля ,че и ламбдите нещо не са наред , но до тях не съм стигнал още :lol:
Накладки , ремъци и масло ги смятам за консуматив и се сменят веднага след покупката ;)

Успех с е36-цата, и не оставяй някой тарикат да те излъже ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Май 2012, 8:27

Търси възможно по-нова година и възможно по-голям двигател!Просто разходите ще са идентични,но поне да знаеш за какво отиват!Както казаха колегите по-нагоре,колкото са повече екстрите оригинално,толкова по-добре!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E 36 320i Touring
Мечтае да кара: Мазерати
Детайли за колата: Стар чук - сребристо комби Е36 от 96-та.

Мнение от D.Stanev » 30 Май 2012, 10:46

Скачай на шестак - колкото повече, толкова повече както казва Мечо Пух. Не е за подценяване и факта какви хора карат БМВ (са карали). Съвсем случайно взех моята (комби М52Б20, 96-та) и се оказа в по-добро състояние от една камара купета и седани на познати, взети за повече пари. Явно никой не си купува комби за простотии :mhihi:
Принципно е страхотна кола и ръждата не и е позната освен ако не е имала драми или не е от първите. Другото... другото са го казали колегите по-горе. Успех!
BMW Crash master

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 30 Май 2012, 12:14

Защо ти е кола с четири врати,аз съм на 32 и още си ме кефи кола с две врати/такава и карам :mhihi: /...Познавам много палета дето се качиха на коли със задно и имат доста проблеми ако не си шофър от класа де...не те знам.Карам кола със задно от 14години и от време на време настръхвам,но си е кеф...Гледай да е по малолитражна да свикнеш за първо време :yes: ,после е ясно..Спортните модели винаги са били с две врати и със задно/има някой изключения на недоразумения/.БМВ което не стига прекъсвача значи нещо не му е наред...другото каквото дойде.Успех в покупката :yes:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 30 Май 2012, 13:53

Довечера, ако не забравя ще ти пусна един екселски файл - какво да гледаш ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 30 Май 2012, 15:26

D.Stanev аз също взех комби с тази мисъл и по-изтормозена кола от тази не бях срещал :D
иначе по темата колкото може по-нова да е като година за да намаляват детските болести пък ако е постна от към екстри с желание и време се добавят.
6>4

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 30 Май 2012, 15:48

Аз пък ще те посъветвам да търсиш регистриран автомобил. Винаги можеш да го закараш да ти го видят. Ако собственикът се мръщи - значи има нещо по колата. Ако е нов внос и не е на номера винаги ще има нещо по колата за правене! Новият внос е на руска ролетка защото не може да го закараш никъде и се ориентираш само на място и за кратко. Дори и с майстор да отидеш пак не е като да си я закараш на добра диагностика и стенд да я огледаш всякак! А и ако купиш нов внос - после почва типичното обслужване и в един момент по нашите пътища колата почва да се троши едно по едно :confused: А това е така, защото в чужбина карани на прав хубав път без да има къде да хлопка колата и после тук - изненада след изненада :mhihi:
Давам ти пример - аз взех 320 карана тук. Колата има сервизни документи от чужбина и сервизни документи продължени в БГ. Страшно запазен автомобил и го взех до ключ, тоест всичко му е смененено и ревизирано и сега само сипвам и се возя. Е обажда се по някое детска болест, но да чукам на дърво 20ката е като часовник. Единственото, което не харесвам е че ми е прекалено тих мотора :shock: :mrgreen: Това ми е първи шестак бензин и даже е по тих от 318 М43 на брата.
Щом си споменал какво ще й правиш - това предполага Мпакет, кожа, копчелък по таблото и т.н :mhihi: Аз сега почвам да слагам липсващите неща и знам че си струва, защото това е моя кеф. Но като тегля чертата и се замисля - по рентабилно бе да бях дал тези 2 бона предварително за поставените екстри от завода или от някой ентусиаст преди мен! Повече си струва - едно защото спестяваш време, нерви да търсиш екстри на части! И начинът на сглобка на тези екстри от автърмаркет и заводски е огромен в полза на втория.
И вземи с АСЦ. Моята умишлено я търсих без, но аз съм изтърван в казана от 1990 година и първата ни семейна кола беше Е30 двувратка по преценка на бащата за четиричленно семейство :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Четири години преди да навърша 18 съм шофирал и то на 2 коли - Е30 и Лада Нива по офроуд и шосе ;) Доста БМВта минаха след това и винаги има риск голям. Но повече опит със задно - дава по разумно каране на БМВ и карачите на марката знаят кога, къде и защо :)
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

Потребител
Аватар

Мнение от Guardiana » 30 Май 2012, 19:19

u`F`o написа:Довечера, ако не забравя ще ти пусна един екселски файл - какво да гледаш ;)

Ще чакам с нетърпение, мерси много ! :yes:
Евала за мненията,колеги и много благодаря за помощта. Ще се опитам да е 97-99 година колата, при възможност м50б20 мотора. Страшни сте :bowdown: :bowdown: :bowdown:

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 30 Май 2012, 20:33

kagebista написа:Щом си споменал какво ще й правиш - това предполага Мпакет, кожа, копчелък по таблото и т.н :mhihi: Аз сега почвам да слагам липсващите неща и знам че си струва, защото това е моя кеф. Но като тегля чертата и се замисля - по рентабилно бе да бях дал тези 2 бона предварително за поставените екстри от завода или от някой ентусиаст преди мен! Повече си струва - едно защото спестяваш време, нерви да търсиш екстри на части! И начинът на сглобка на тези екстри от автърмаркет и заводски е огромен в полза на втория.

Ей туй е много вярно! :yes:
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 30 Май 2012, 20:46

Вземи си иска на първо време . По-стария модел m42. Доволен ше останеш от лястовицата.
Шестака си е шестак, ама ако ще е 2.0, по-добре да 1.8IS.
Тея пари дето мислиш да ги наливаш след като купиш колата, по-добре ги прибави към първоначалната сума и си вземи нещо за повече пари - гледано.
Отделно търси си италианка, че немкините след някоя друга година почвата да им "тръгват" бомбета, вежди и прагове :yes:

1.8i е също добре ако е m43. Аз лично съм доволен. Добър и надежден мотор, но не предполага към кой знае какви емоции :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nikocom » 30 Май 2012, 22:14

Колега аз мога да те посъветвам да си вземеш 2.8 разхода му е почти като на 2.0 а разликата в вървенето е огромна.Помисли си за комбинацията разход на гориво и пробег .А за драг с 2.0 забрави! Успех и късмет при покупката!!1

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 30 Май 2012, 23:41

Guardiana написа:... Ще се опитам да е 97-99 година колата, при възможност м50б20 мотора. ...

97-99 ще ти е трудно да намериш м50б20 :mhihi:
Изображение

Следваща

Назад към E36