Проблем с чистачките

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///E36

Проблем с чистачките

Мнение от don_gori » 07 Апр 2012, 20:14

Колеги преди няколко дена като се прибирах по магистралата, реших да пусна малко чистачките да изчистят прозореца - цъквам аз лостчето мръднаха малко и спряха някъде до по средата на прозореца.Спрях аз , реших че нещо ги затормозява а и съпротивлението при висока скорост , помогнах им да тръгнат но не помръдваха , изключих бушона и си ги върнах в най-долно полужение :dunno:
Днес ми остана повечко време и реших да ги разглобя и да видя от къде е проблема. Махнах всичко рамена , кори , уплътнения и има една ламарина която се плъзга и държи доста кабели , но пак не можах да достигна до моторчето поне да му извадя буксата за да го премеря :roll: Не ми идва на акъла начин да го изкарам без да махам механичната част. Та поне видях колко кабела отиват към него и какъв сигнал дават , което малко ме обърка :roll:
Кабелите са 4-ри - черен с бял (дебел) , черен с червено (дебел) , маса и тънък зелен с още нещо но не запомних.
Така като дам на контакт и на 2-та кабела (бял и червен) идва към 12V (~11.7) , а на тънкия зелен 300mV , които стоиности не се променят по никакъв начин - дали ще са включени или изключени чистачките :roll: и това напрежение след 5-10 сек изчезва и става на 0V :roll:
Ще ви помоля някой компетентен да даде някаква схема на свързване и какви стойности да очаквам при различните позиции на лоста , защото в момента при мен явно не играе никаква роля , като си подам на контакт и идва там някакво напрежение. И евентуално от къде може да идва този целия проблем, също и акъл как да изкарам евентуално мотора да го проверя и него :dunno:
Ще съм ви много благодарен защото за първи път се сблъсквам с толкова странен проблем ;)

младши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с чистачките

Мнение от don_gori » 08 Апр 2012, 15:26

Някой :dunno:

Потребител
Аватар
Кара: e39
Мечтае да кара: M5

Мнение от skorpion33 » 08 Апр 2012, 18:24

Колега не сам от компетентните но преди време сменях този мотор защото се беше счупило рамото на чистачката.За да го изкараш трябва да махнеш тази ламарина.След това където е моторчето има болт който се развива ако не се лъжа беше 10 и го се освобождава.Така може трудно но да развиеш тази букса.Но колега моята кола е 318и и имаше ако не се лъжа отделен модул за чистачките.Така че хубаво да се провери и това.Успех :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 17 Апр 2012, 14:55

По моята логика ако мотора си е заминал не трябва ли да е изгорял бушона :?:
Но в моя случай бушона си е здрав , сега съм го махнал да не стане нещо. Та въпроса ми е ако не е проблема в мотора ,къде другаде да търся - някакъв модул :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39... :D
Мечтае да кара: платноходка

Мнение от eekset » 17 Апр 2012, 15:14

don_gori написа:някакъв модул :roll:

има:

"position of wiper/washer module - 1992-1993(late) - left side of footwell, under foot rest; 1993(late)-1998 - behind glove compartment"
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 17 Апр 2012, 15:21

Колега може ли да ми кажеш от къде взимаш тази информация да се разровя и аз ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 528i e60 530d e61 535d

Мнение от CooL123Es » 19 Апр 2012, 14:23

колега да неби да е заминал лоста примен така изчезнаха чистачките, като пръскам вода и само пръскаше без да се движа т чистачките ток ходеше на всякаде и след като го смених мн.седмица всико се оправи
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от don_gori » 15 Окт 2012, 14:16

Колеги пак да дадете малко акъл за следния проблем.
Вчера смених целия механизъм на чистачките но като нагласих позицията и зтегнах рамената и ги пуснах- проблем.
Вместо да правят малко разстояние първо надолу и след това оборот нагоре, разстоянието надолу о е доста голямо и удрят капака направо?
Някакви идей от какво може да е и как да го настроя нормално да работят, до сега всичко беше наред, но след смяната на механизма
стана така.

Потребител
Аватар
Кара: E30 m20b20
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: Харчи и не върви.

Мнение от c3ka7a » 19 Окт 2012, 14:39

Колега виж релето под мъртвия педал,то е за чистачките.
0879892005 Цецо

Потребител
Аватар

Мнение от Ginkov » 24 Ное 2012, 19:50

c3ka7a написа:Колега виж релето под мъртвия педал,то е за чистачките.

Оборота на моторчето като си го закачал на механизма не е бил правилен .И колкото и да местиш сега рамената нагоре -надолу все тая .

Потребител
Аватар

Мнение от Ginkov » 12 Дек 2012, 16:24

При мен изникна същия проблем ,решението е следното.Изваждаш механизма отново ,като го измъкнеш го вързваш с буксата както е навън за моторчето.Закачаш едното рамо на чистачките на механизма .После пускаш чистачките и наблюдаваш колко се връща надолу.Ако хода надолу е много голям отвиваш (мисля че беше 13 ключ )захвата на механизма за моторчето и от там регулираш хода на чистачките.Просто го местиш според удобната за теб позиция .Пускай чистачките на всяко положение на което го поставяш за да определиш къде е точното за теб и готово.
Бързо лесно и вкусно :D

BMW Motorsport
BMW Motorsport
Аватар
Кара: E36 96' M44
Мечтае да кара: Луноход
Детайли за колата: M Contour

Мнение от ODRITO » 20 Дек 2012, 16:59

Колеги и аз имам подобен проблем с чистачките само че аз имам най бързата степен и спират където си искат не падат до доло и другите степени ги няма бавната и интервала!Смених модула с синята букса от друга кола работеща сложих и друго си купих промяна няма!Пък релето немога да го открия 96' година ми е колата!Някой ако е имал този проблем да помага :help: :bowdown:
Изображение

Назад към E36