Подготовка на автомобила за дълъг престой?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Подготовка на автомобила за дълъг престой?
Здравейте колеги !!!
Интересувам се какви са мерките, които трябва да се предприемат преди престой на колата от около 4-5 месеца. По принцип аз се сещам само за повдигането и "разтоварването" на гумите чрез някакви подпори поставени на съответните места. Но след това възникват и други въпроси, а именно:
Редно ли е да се откача акумулатора от клемите (за да се запази самия той(това е по думите на един "майстор")
) ?
След такъв престой има ли някакви специфични препоръки при стартиране на мотора?
Изобщо ако имате някакво инфо за подготовка на колата при такъв престой моля да споделите мнение!
Ако темата ви се стори нелепа моля да ме извините, но където и да повдигна въпроса ставам свидетел на възмутителни коментари от сорта на "така като стои колата всички гумени СУЕДИНЕНИЯ си заминават
" или "всеки ден престой на автомобила се равнява на 80км амортизация
" то по тази логика аз трябва да сменям масло след 4 месеца престой
Не успях да намеря нищо с търсачката, за това реших да пиша тук за евентуални съвети.
Благодаря предварително на отзовалите се !!!
Интересувам се какви са мерките, които трябва да се предприемат преди престой на колата от около 4-5 месеца. По принцип аз се сещам само за повдигането и "разтоварването" на гумите чрез някакви подпори поставени на съответните места. Но след това възникват и други въпроси, а именно:
Редно ли е да се откача акумулатора от клемите (за да се запази самия той(това е по думите на един "майстор")

След такъв престой има ли някакви специфични препоръки при стартиране на мотора?
Изобщо ако имате някакво инфо за подготовка на колата при такъв престой моля да споделите мнение!
Ако темата ви се стори нелепа моля да ме извините, но където и да повдигна въпроса ставам свидетел на възмутителни коментари от сорта на "така като стои колата всички гумени СУЕДИНЕНИЯ си заминават

Не успях да намеря нищо с търсачката, за това реших да пиша тук за евентуални съвети.

Re: Подготовка на автомобила за дълъг престой?
За 4-5 месеца не е голям проблем,особенно лятото.Значи колега,паркирате си я където искате,ама нека да е на сянка,но не под дърво,че птиците не прощават,сваляте акумулатора,както са Ви посъветвали,и него на прохладно място и това е.Избягвате място с мишки и други животни,добре затворени прозорци,не е лошо да покриете мотора с някаква стара покривка или черга да оберете по-лесно паяжините и прахоляка след това време,и нямате грижи,иначе консервация се прави ако стои за по-дълъг период от половин година.Ако Ви интересува ще обясня и за пълно консервиране на автомобила,но за 4-6 месеца,не си заслужава работата.Имам опит от неприкосновенният запас.Джуганите си бяха като нови след 30 години консервация! Големият проблем при пълното консервиране е,че е необходимо и пълно разконсервиране,което си е почти основен ремонт. За трупчетата е добре ,но ако е на закрито,иначе ще покажат на апашите,че собственика е далече.
Един брезент отгоре да събира прахоляка,а и да има място за котките не е лоша идея,но на открито е по-добре да няма нищо отгоре,а само едно слънцезащитно стандартно фолио на предният прозорец да не горят седалките от слънцето.Махате и всякави джунджурии по таблото и задната кора,че имат навика да се срастват с интериора завинаги.Това е от мен и късмет!

- patkana1
- младши ентусиаст
-
- Кара: Bmw e39
- Мечтае да кара: Bmw е38
Barovela написа:Здравейте колеги !!!
Редно ли е да се откача акумулатора от клемите (за да се запази самия той(това е по думите на един "майстор")) ?
Ако темата ви се стори нелепа моля да ме извините, но където и да повдигна въпроса ставам свидетел на възмутителни коментари от сорта на "така като стои колата всички гумени СУЕДИНЕНИЯ си заминават" или "всеки ден престой на автомобила се равнява на 80км амортизация
" то по тази логика аз трябва да сменям масло след 4 месеца престой
![]()
Не е нелепа темата колега,даже полезна,щото и аз ще заминавам лятото,и моята кола ще е с престой 4-5 месеца,така че и на мен ми е интересно колегите какво ще кажат.Аз лично ще си дам колата на един мой приятел,но той няма да я кара,а само ще я пали така някоко пъти в седмицата,нз това достатъчно ли е според вас.Дайте съвети

- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Колега 4-5 месеца и летният сезон изобщо не са проблем, не се притеснявай излишно оставяш си колата в гараж откачваш клемите и нямаш грижи
Последното е30 което купих не бе палено година и половина, огледахме течностите сложих му нов акумулатор дадох няколко пъти на контакт да подкачи и запали без проблеми. Важно е да не е на слънце за да не горят гумите, боята и уплатненията.

- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
За такъв дълъг престой задължително откачаш акумулатора. Даже по добре го дай на някой да го кара през това време или да го държи в къщи и да го зарежда всеки месец ако има зарядно. Може да се дигне на трупчета, но гумите да опират в земята и примерно окачването да е на половината ход. Защо го казвам, имахме един брониран Транспортер при нас, който се застоя 2 седмици на подемник във въздуха. Амортисьорите не са били читави и преди това, ясно. Но след като го сглобихме и го пуснахме на земята от предните амортесьори не беше останало нищо, буквално бяха на 0%. Направо се вееше като лодка, а го бях карал и преди това и определено не беше така. Другото е да отвиеш свещите и да сипеш по 10-20г масло във всеки цилиндър и да му направиш няколко оборота, след това слагаш свещите обратно. Запушваш асупуха-ако има отворени изпускателни клапани. В крайна сметка и нищо да не направиш от следните неща няма нищо да и стане. Имам приятел с автокъща за камиони/бусове. Някой от тях не са палени по 1 година. Без никаква консервация, само слагат акумулатора и палят
, някой даже палят все едно до преди малко са работили.

A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- Диан
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60
- Детайли за колата: 523i 06'
Изтегли от този линк http://bmw.newbg.net/ Ръководство на потребителя за BMW серия E36 на Български език и отвори на 125-та страница от книжката и виж раздяла Консервиране 

- Badr Hari
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е36 м52б20 купе
- Мечтае да кара: e46 m3 csl
Здравейте. Моята кола не беше карана цяла зима.Запали без проблеми (естествено първо заредих акомулатора), но забелязвам ,че ми потропва предницата.Възможно ли е от престоя без да се кара, да са заминали тампони или нещо друго по окачването? Извинявам се че използвам темата на колегата. Поздрави.
BMW - The Ultimate Driving Machine
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
За 4-5 месеца и нищо да не правиш не е проблем. Колата ми всяка зима е в гараж /карам зимата фиат пунто/ и до момента проблем не съм имал. Виж за акумулатора съм съгласен, но категорично не ти препоръчвам припалване на няколко пъти в месеца или седмицата.Колата няма да достига нормалната си температура и освен да напълниш аспусите и мотора с конденз друго няма да направиш.
only rear wheel drive
- Диан
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60
- Детайли за колата: 523i 06'
Badr Hari написа:Здравейте. Моята кола не беше карана цяла зима.Запали без проблеми (естествено първо заредих акомулатора), но забелязвам ,че ми потропва предницата.Възможно ли е от престоя без да се кара, да са заминали тампони или нещо друго по окачването? Извинявам се че използвам темата на колегата. Поздрави.
Гумите ти ако са били меки е възможно да са се изкривили

- 00700
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i, sedan, 11.97
Махаш клемите от акумулатора. Напомпваш гумите на 3,00 атмосфери, с цел да не се повредят от застояването гумите.
- patkana1
- младши ентусиаст
-
Еми колеги добре,значи нямам възможност да държа колата в гараж по време на престоя,за акумулатора просто трябва да не е във колата и да се зарежда 1 път месечно така ли?А това за гумите ще си го знам,и ще гледам да сложа колата са сянка,нещо друго полезно да споделите?? 

Моята преди време, като седя няколко месеца, освен махането на акумулатора и напомпването на гумите, я бях заобградил отвсякъде с кръг от миша отрова дебел 10-ина см
за всеки случай, че съм чувал, че мишоците обичат да гризат кабели. Но тва се отнася за държане в гараж. Иначе в твоят случай, не бих я оставил просто така на улицата. Щях да я оставя в охраняем паркинг, покрита с брезентово платнище за тая цел или в краен случай с найлони. Ако нямаш възможност за охраняем паркинг, пак е препоръчително да я завиеш.

Благодаря на отзовалите се колеги
!
Определено научих нови неща. Аз колата ще я оставям на сухо и закрито, отделно съм си взел и някакво "униврсално покривало" с което смятам да я закрия и така.
Това с амортисьорите го разбирам, но преди доста време, когато се разделямехме със някогашния семеен автомобил - Москвич
си спомням доста добре - въпреки че гумите не бяха вдигнати във въздуха колата беше повдигната на трупчета(достатъчно щом не разбрахме, че едната гума беше спаднала на 0,5 атм докато не махнахме трупчетата) и в последствие пътешествието до пункта за вторични суровини беше кошмар. Максимална допустима скорост от около 40-50. Имаше огромни вибрации съвсем осезаемо идващи от гумите, защото след първите няколко завоя се дефазираха една от друга и започна всичко да се тресе зверски. Отделен е въпроса, че споменатия Москвич беше стоял доста по дълго, от колкото аз ще оставям моята кола. За целта си мисля за пълно повдигане на купето и евентуално по едно трупче на носача или някъде където има възможност без риск от повреда, с цел да се предотврати горе споменатото увисване на амортисьорите. А по въпроса с акумулатора не знаех, че е по добре да се кара от друга кола от колкото да стой с откачени клеми, но щом е така вече почти съм си решил проблема, в днешно време никой не отказва почти нов акумулатор за няколко месеца употреба 

Определено научих нови неща. Аз колата ще я оставям на сухо и закрито, отделно съм си взел и някакво "униврсално покривало" с което смятам да я закрия и така.
За такъв дълъг престой задължително откачаш акумулатора. Даже по добре го дай на някой да го кара през това време или да го държи в къщи и да го зарежда всеки месец ако има зарядно. Може да се дигне на трупчета, но гумите да опират в земята и примерно окачването да е на половината ход. Защо го казвам, имахме един брониран Транспортер при нас, който се застоя 2 седмици на подемник във въздуха. Амортисьорите не са били читави и преди това, ясно. Но след като го сглобихме и го пуснахме на земята от предните амортесьори не беше останало нищо, буквално бяха на 0%. Направо се вееше като лодка, а го бях карал и преди това и определено не беше така.
Това с амортисьорите го разбирам, но преди доста време, когато се разделямехме със някогашния семеен автомобил - Москвич

- patkana1
- младши ентусиаст
-
Еми аз,нямам намерение да я оставям ей така на улицата,ще я дам на един мой приятел,той ще я чисти,мие и т.н.Мислех че ще е добре и да я пали така няколко пъти в седмицата,но колеги казват че няма смисъл
,работата е там че той няма да я кара,а само ще седи пред тях,ще помисля и за наметало да се покрие,ако намеря..... 

- 00700
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i, sedan, 11.97
patkana1 написа:Еми аз,нямам намерение да я оставям ей така на улицата,ще я дам на един мой приятел,той ще я чисти,мие и т.н.Мислех че ще е добре и да я пали така няколко пъти в седмицата,но колеги казват че няма смисъл,работата е там че той няма да я кара,а само ще седи пред тях,ще помисля и за наметало да се покрие,ако намеря.....
Няма смисъл само да се припалва. Ако я припалват, трябва да вдигне температурата, а в престой съветват да не стой повече от минута, а за минута няма как да загрее ... .
Относло покривало, има различни размери брезенти в "Практикер", на разумни цени.
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3