Сваляне на преден наносач на Е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Аватар

Сваляне на преден наносач на Е36

Мнение от tashev_kiril » 10 Ное 2011, 23:43

Здравейте колеги,
Изчетох форума и не намерих информация и най-вече снимки как се свалят носачите на Е36, в моя случай с мотор М40, 93 г., седан.
Понеже за да се сменят късия и дългия шарнир разбрах, че трябва задължително специална преса /за да няма след 100 км. смяна пак/, а за тампона да се набива /т.е. до тук говорим за майстори/, стигнах до извода, че целия носач ако се държи само на болтове, може да се смени собственоръчно /защото съм се напатил от майстори/. Целия носач е на разумна цена около 100 и няколко лв.
Моля ако имате снимки и информация, публикувайте я, за да обсъдим плюсовете и минусите на този вариант.
Също така ако има изгодни оферти за нов носач с шарнири и тампона по него ги пишете. Може да обърнем внимание и на каква цена излиза работата и покупката на шарнирите по отделно за един носач. До колкото разбрах около 100 лв. за двата шарнира и работата, смяната им.
Благодаря !

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Re: Сваляне на преден наносач на Е36

Мнение от anton mutafchiev » 11 Ное 2011, 0:27

ами като цяло не е сложно да се свали нито трудно имаш два болта на тампона по една гайка на двата шарнира и биалетката да се махне ако имаш подходящт инструмент ще се справиш много бързо а относно цената на шарнирите и тампона зависи от къде ги взимаш и колко отстъпка ползваш аз съм взимал на мейле двата шарнира и тампона за 60лв

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 11 Ное 2011, 8:23

Както ти каза Антон имаш 2 болта, държащи тампона. Шарнирите са с гайки. Ако ще го правиш ти, може да видиш зор с изваждането на шарнирите. Ако имаш вилица бухаш с нея. Ако не - подлагаш един чук на шенкела (точно там, където шарнира влиза в него) и по него удряш рязко с друг чук. С вътрешния шарнир също. И това е, нищо сложно няма. Биалетката се откача елементарно. И наистина си прав, че ако си правиш сам тия неща е по-изгодно да сложиш нов носач, защото шарнирите в зависимост от къде пазаруваш са 30-60лв бройката. За труд ще ти вземат поне 25, и като сметнеш всичко то излиза същото.

ПП: После задължително на реглаж ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 11 Ное 2011, 10:32

Всичко е както са ти го описали по-горе колегите. Само дето споменават биалетката, а тя няма нищо общо със свалянето на носача. Поне ти не си споменал, че и нея мислиш да сменяш. Миналият месец смених външните си шарнири с такива на Мейле усилената серия. Купих ги от колега във форума за 26,80 лв. бройката. Май на такава цена беше и дългия (вътрешен) шарнир. Мисля, че цената е супер, за качеството ще си говорим след време, нека да видим колко са здрави. Кой е колегата няма да спомена, за да не правя реклами, ако искаш пиши ми на лично и ще ти кажа кой е. Философия общо взето после с избиването на стария шарнир няма. Иска просто бой с чука и без да пестиш сила при ударите. Проблем се оказа набиването, тъй като мислех, че като нагрея отвора на носача, където ще влезе новия шарнир и после с чука ще стане. Поне така знам, че някои правят. Но уви при мен явно или не нагрях достатъчно или не удрях достатъчно здраво с чука. Но като помислих после май това с нагряването не е много добра идея за смазката на новия шарнир. В смисъл после може по-бързо да си отиде шарнира. Отидох на преса и ми го набиха за няма и 1 минута. Замислил съм си как да си направя за следващия път преса чрез крик и сам да си ги набия. После слагането на носача след като си си го свалил сам е детска игра. Успех! И дано пооправят пътищата, че да не ни става навик и да се превръщаме в специалисти по подмяна на окачванията на колите ни.
П.С. Има някои външни шарнири, които имали посока на монтаж(така четох). Усилените нямали такава. Това ме успокои, защото правейки смяната изобщо не съм гледал за такава подробност.
Карам бавно! Стигам Бързо!

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 11 Ное 2011, 14:32

anton mutafchiev написа:ами като цяло не е сложно да се свали нито трудно имаш два болта на тампона по една гайка на двата шарнира и биалетката да се махне ако имаш подходящт инструмент ще се справиш много бързо а относно цената на шарнирите и тампона зависи от къде ги взимаш и колко отстъпка ползваш аз съм взимал на мейле двата шарнира и тампона за 60лв

Значи 60 лв. за части, а колко ти взеха за работа, т.е. за поставянето им на носача и след това него на колата и наистина ли е необходимо да се свалят биалетки за да се свали носача

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 11 Ное 2011, 14:35

Dirty M5 driveR написа:Както ти каза Антон имаш 2 болта, държащи тампона. Шарнирите са с гайки. Ако ще го правиш ти, може да видиш зор с изваждането на шарнирите. Ако имаш вилица бухаш с нея. Ако не - подлагаш един чук на шенкела (точно там, където шарнира влиза в него) и по него удряш рязко с друг чук. С вътрешния шарнир също. И това е, нищо сложно няма. Биалетката се откача елементарно. И наистина си прав, че ако си правиш сам тия неща е по-изгодно да сложиш нов носач, защото шарнирите в зависимост от къде пазаруваш са 30-60лв бройката. За труд ще ти вземат поне 25, и като сметнеш всичко то излиза същото.

ПП: После задължително на реглаж ;)

За биалетките искаш да кажеш, че ако реша да ги сменям и тях, просто отвивам болтовете и ги свалям, така ли ? Защото те май нямат отношение към носача...

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 11 Ное 2011, 14:38

ceco_kd написа:Всичко е както са ти го описали по-горе колегите. Само дето споменават биалетката, а тя няма нищо общо със свалянето на носача. Поне ти не си споменал, че и нея мислиш да сменяш. Миналият месец смених външните си шарнири с такива на Мейле усилената серия. Купих ги от колега във форума за 26,80 лв. бройката. Май на такава цена беше и дългия (вътрешен) шарнир. Мисля, че цената е супер, за качеството ще си говорим след време, нека да видим колко са здрави. Кой е колегата няма да спомена, за да не правя реклами, ако искаш пиши ми на лично и ще ти кажа кой е. Философия общо взето после с избиването на стария шарнир няма. Иска просто бой с чука и без да пестиш сила при ударите. Проблем се оказа набиването, тъй като мислех, че като нагрея отвора на носача, където ще влезе новия шарнир и после с чука ще стане. Поне така знам, че някои правят. Но уви при мен явно или не нагрях достатъчно или не удрях достатъчно здраво с чука. Но като помислих после май това с нагряването не е много добра идея за смазката на новия шарнир. В смисъл после може по-бързо да си отиде шарнира. Отидох на преса и ми го набиха за няма и 1 минута. Замислил съм си как да си направя за следващия път преса чрез крик и сам да си ги набия. После слагането на носача след като си си го свалил сам е детска игра. Успех! И дано пооправят пътищата, че да не ни става навик и да се превръщаме в специалисти по подмяна на окачванията на колите ни.
П.С. Има някои външни шарнири, които имали посока на монтаж(така четох). Усилените нямали такава. Това ме успокои, защото правейки смяната изобщо не съм гледал за такава подробност.

Колега, значи около 60 - 70 лв. са ти излезли шарнирите с тампона за един носач, а за набиването на пресата колко ти взеха... ?

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 11 Ное 2011, 15:21

Сигурно ли е, че трябва задължително да се прави реглаж, все пак това е неподвижна част от автомобила...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 11 Ное 2011, 19:13

tashev_kiril написа:Сигурно ли е, че трябва задължително да се прави реглаж, все пак това е неподвижна част от автомобила...

Неподвижна част викаш... Слез в канала и огледай добре, пък после ще коментираме :)

За биалетката - отношението й към носача е такова, че е захваната за него, та без да я откачиш няма как да събориш носача. Откача се САМО откъм носача, горе стабилизиращата щанга не се бута.

ПП: Шарнири, накрайници, тампони на носачи и на макферсън, амортисьори, рейка - реглаж!

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Мнение от anton mutafchiev » 11 Ное 2011, 23:16

бая се посмях като четох че няма отношение биалетата към носача :mhihi: но нищо колегата ви е обяснил че само се откача от него а за автора на темата пари за смяна несъм давал аз си сменям и оправям всичко по колата сам

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 11 Ное 2011, 23:20

Биалетката не е захваната за носача. Само развиваш гайките на двата шарнирни болта и двата болта държащи задната част на носача, точно където е тампона. Аз съм с дългата биалетка и съм на 100% сигурен, че биалетката няма отношение към свалянето на носача. Питаш ме колко са ми взели за набиването на новия. Ходих в сервиза, където работи едно приятелче и нищо не съм давал, но знам, че вземат по 5 лева на шарнир. Ако има нещо друго пиши.
П.С. anton mutafchiev Смешно ти е, но готов ли си да се хванем на бас, че без да пипам биалетката ще си сваля носача?
Карам бавно! Стигам Бързо!

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 11 Ное 2011, 23:56

anton mutafchiev написа:бая се посмях като четох че няма отношение биалетата към носача :mhihi: но нищо колегата ви е обяснил че само се откача от него а за автора на темата пари за смяна несъм давал аз си сменям и оправям всичко по колата сам

Колега, дай технологията... необходими инструменти и начин на работа.
Искам сам да си сменя десен къс /външен/ шарнир на колата

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530dA '04

Мнение от koleto_78 » 12 Ное 2011, 1:50

реглаж само ако се свалят кормилни щанги.за всичко друго не е нужно.който иска за успокоение да прави но не пишете че е задължително.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Ное 2011, 8:01

Ми колега... аз това работя и знам как се променят нещата, когато се сложат нови шарнири, тампони и т.н. Променя се наклона, той от своя страна променя сходимостта --> е нужно да се регулира, за да върви колата както трябва и да не яде гумите. Така че както каза ти - който иска да прави реглаж, който не иска - да си кара така.

Сега не знам какви са ви разбиранията - ако за вас 2-3 градуса не са от значение... е друг въпрос. То може да не дърпа и да не яде толкова гуми, но все пак тая кола е излязла от завода с дадена геометрия на окачването, и е редно след ремонти по ходовата част тая геометрия да се коригира в нормите си. Така че никого е задължавам ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 12 Ное 2011, 12:11

Колеги, а някой може ли да каже къде в София избиват/набиват шарнири на преса и съответно колко струва удоволствието. Щото свалянето и слагането на носача всеки средно-кадърен съфорумец може сам да си го направи, проблема е в избиването и набиването на шарнирите. А и за тампона трябва ли няква преса или и с чука става?
Изображение

Следваща

Назад към E36