Проблем с бушон и светлини

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW e36 318is coupe

Проблем с бушон и светлини

Мнение от amadeusbg » 01 Окт 2011, 13:08

Здравейте, от вчера се случва нещо много интересно с моята колица. Първо спря да свети индикатора за дясния мигач на таблото, после спря да свети цялото табло, видях след това че и десния преден габарит заедно с десния заден също не светят. Задния видях, че крушката е тотално заминала, а на предната не й личи защото е от диодните. Оказа се, че гори бушон 7. Смених го пак. имах едни жички, които бяха вързани за лампичката на стария капак и не бяха омотани мн добре с изолирбанд , омотах ги и сложих бушончето и пак изгоря. Имате ли някакви идеи, защото почнах да се поотчайвам

Запаля ли светлините примерно се появява много "шукаритетна" искрица при бушона и той думва, също забелязах и че стъклото на шофъорската врата не слиза всеки път когато я отворя (купе е) и се чуда има ли нещо общо със ставащото, тъй като до сега не го е правило.

На мястото на 7цат имаше 10 А 32v бушонче, а сега гледам, че по схема трябва да е 5 ? о-О
http://store.picbg.net/pubpic/F8/4D/51e ... 72f84d.bmp
Поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Re: Проблем с бушон и светлини

Мнение от BorisMW » 01 Окт 2011, 13:22

amadeusbg написа:Здравейте, от вчера се случва нещо много интересно с моята колица. Първо спря да свети индикатора за дясния мигач на таблото, после спря да свети цялото табло, видях след това че и десния преден габарит заедно с десния заден също не светят. Задния видях, че крушката е тотално заминала, а на предната не й личи защото е от диодните. Оказа се, че гори бушон 7. Смених го пак. имах едни жички, които бяха вързани за лампичката на стария капак и не бяха омотани мн добре с изолирбанд , омотах ги и сложих бушончето и пак изгоря. Имате ли някакви идеи, защото почнах да се поотчайвам

Запаля ли светлините примерно се появява много "шукаритетна" искрица при бушона и той думва, също забелязах и че стъклото на шофъорската врата не слиза всеки път когато я отворя (купе е) и се чуда има ли нещо общо със ставащото, тъй като до сега не го е правило.

На мястото на 7цат имаше 10 А 32v бушонче, а сега гледам, че по схема трябва да е 5 ? о-О
http://store.picbg.net/pubpic/F8/4D/51e ... 72f84d.bmp
Поздрави

Здравей колега,имам идея и прочети ако искаш тази тема.
viewtopic.php?f=8&t=260928&hilit=%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD
Дано помогне.
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 02 Окт 2011, 8:39

Благодаря много колега, всичко отново е "ток и жица" :D

Поздрави:)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 M-Sport
Детайли за колата: 320D sapphire black

Мнение от grudev » 03 Окт 2011, 18:28

Колега от какво се оказа, аз имам същия проблем, но като пусна климатика и фаровете бушона гърми. Сега позлвам климатик без фарове и обратното. При теб от какво се оказа, че е много неприятен проблема.
Drift machine ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Мнение от BorisMW » 03 Окт 2011, 18:35

grudev написа:Колега от какво се оказа, аз имам същия проблем, но като пусна климатика и фаровете бушона гърми. Сега позлвам климатик без фарове и обратното. При теб от какво се оказа, че е много неприятен проблема.

Кой бушон гърми?
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 M-Sport
Детайли за колата: 320D sapphire black

Мнение от grudev » 03 Окт 2011, 21:01

Бушона за осветлението на таблото и десните габарите (преден и заден). Незнам кой номер е, утре ще отворя капака да вида.

От темата ти, която си препоръчал разбирам, че под мокета на шофьорската седалка има кабели, които може да са оголени или скъсани.

BorisMW написа:
grudev написа:Колега от какво се оказа, аз имам същия проблем, но като пусна климатика и фаровете бушона гърми. Сега позлвам климатик без фарове и обратното. При теб от какво се оказа, че е много неприятен проблема.

Кой бушон гърми?
Drift machine ....

Потребител
Аватар

Мнение от amadeusbg » 03 Окт 2011, 21:04

Колега, сигурно някоя от крушките ти дава на късо, провери ги особено ако си с тия диодните. Аз имах сходен проблем и се оказа,че десния габарит дава на късо и съответно ми гърми бушон 33 и 37. Ако не както каза колегата по - горе е хубаво да си провериш кабелите под седалката , а също и тия дет са ти на задния багажник да не са се прекъснали, но първо опитай с крушите, почти съм сигурен че ти дава на късо някоя:)

Поздрави

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 13 Мар 2012, 8:41

Сори, че бутам стара тема, но от 2 дена и на мен ми гори предпазителя за таблото-10 ампера/днес ще проверя кой номер е/, не ми свети таблото, бутоните за ел. стъклата и осветлението на бутоните за регулиране на фаровете и степента на осветяване на таблото и копчетата, мисля, че не работи и осветлението на пепелниците и запалката, но работи осветлението на ключа за светлините :kuku: . Сложих нов предпазител, но и той гръмна и сега трябва да разбера откъде се сбъгясват нещата, ще видя и халогените дали работят. Някой ако има идея за какво иде реч нека да сподели.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is
Мечтае да кара: с цена на бензина от 1,20 лв

Мнение от dennistd » 12 Мар 2013, 12:32

baitun написа:Сори, че бутам стара тема, но от 2 дена и на мен ми гори предпазителя за таблото-10 ампера/днес ще проверя кой номер е/, не ми свети таблото, бутоните за ел. стъклата и осветлението на бутоните за регулиране на фаровете и степента на осветяване на таблото и копчетата, мисля, че не работи и осветлението на пепелниците и запалката, но работи осветлението на ключа за светлините :kuku: . Сложих нов предпазител, но и той гръмна и сега трябва да разбера откъде се сбъгясват нещата, ще видя и халогените дали работят. Някой ако има идея за какво иде реч нека да сподели.

От няколко дена се занимавам с колата на приятелката ми 320ка купе. Тя нямаше табло и десни габарити заради 37-ми бушон, който гореше. Оказа се кабелите, които са при багажника като го отвориш. Не знам, защо германеца го е измислил така, но се пречупват много неприятно проводниците и дават на късо. Изолирах ги и ги свързах, сложих нов бушон и нещата се оправиха. При теб съм на 90% сигурен, че е същото.
Walter Röhrl написа:For me driving starts when I steer the car with the throttle pedal instead of the wheel.
Everything else is just doing work.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i / Е39 520i
Мечтае да кара: E34 с V8

Мнение от eXed0 » 09 Юли 2016, 16:27

dennistd написа:
baitun написа:Сори, че бутам стара тема, но от 2 дена и на мен ми гори предпазителя за таблото-10 ампера/днес ще проверя кой номер е/, не ми свети таблото, бутоните за ел. стъклата и осветлението на бутоните за регулиране на фаровете и степента на осветяване на таблото и копчетата, мисля, че не работи и осветлението на пепелниците и запалката, но работи осветлението на ключа за светлините :kuku: . Сложих нов предпазител, но и той гръмна и сега трябва да разбера откъде се сбъгясват нещата, ще видя и халогените дали работят. Някой ако има идея за какво иде реч нека да сподели.

От няколко дена се занимавам с колата на приятелката ми 320ка купе. Тя нямаше табло и десни габарити заради 37-ми бушон, който гореше. Оказа се кабелите, които са при багажника като го отвориш. Не знам, защо германеца го е измислил така, но се пречупват много неприятно проводниците и дават на късо. Изолирах ги и ги свързах, сложих нов бушон и нещата се оправиха. При теб съм на 90% сигурен, че е същото.

Здравей колега! Днес трябаше да пътувам и като тръгвах след 50-60 метра от вкъщи усетих миризма на изгорало и секунди по-късно започна да излиза бял пушек под таблото и веднага спрях колата, като също махнах и ключовете. Отворих кутията с бушоните и видях, че 37 бушон, който мисля, че беше 10 ампера се се с стопил, но при положение, че съм махнал ключовете от таблото пак продължаваше да пуши (в багажника също пушеше) и затова откачих клемите на акумулатора. Реших, че може би бушоните са били кофти и ги смених (гръмнаха общо отоло 4 бушона - 33,35,37 и 7). Запалих отново колата, вкарах я в гаража и след като я изгасих пак имаше пушек, но този път се стопи 7-ми бушон. Може ли да ми опишеш по-подробно, при теб какъв беше проблема и как точно го отсрани ? Колата ми е Е36 316 Купе с М43Б16 мотор.

-Да добавя: 37 бушон, който мисля, че беше за таблото го бях смених преди 3 седмици(бушоните ги купих от Кауфланд :oops: ) и нямаше проблеми досега. На оригиналните бушони се скъса проводничето, както по-принцип трябва, а на тези от Кауфланд им се стопи пластмасата..

Поздрави!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 09 Юли 2016, 20:42

Не си купувайте китайски бушони по 10 бр. за левче, защото вместо да изгорят като нормален бушон, има опасност да се стопи гнездото за бушона, да нагори и да прави проблеми после.

(- не че и аз не си държа едно такова комплектче в колата) Но стават само за в краен случай - за закърпване на положението.

Ако случайно ви се наложи да подмените изгорял бушон с такъв, по-добре извадете друг бушон от таблото и го сложете на "рисковото" място, а там където е бил другият бушон, сложете китайския. (и при първа възможност го сменявайте с истински).

Например: Изгорял ви е бушона за левия фар. Вадите бушона от десния и го слагате на левия, а на десния слагате китайския не-бушон.
- ако отново изгори, не слагате повече бушони до отстраняване на проблема.

Логиката е, че ако някъде е изгорял бушон, то може би по съответната верига има някакъв проблем и може пак да изгори.

Ако не сте открили и отстранили проблема, не е редно точно там да слагате от тези бушони, дето трудно изгарят: 1. може да се стопи/нагори гнездото в бушонното табло, 2. може да се стопят някакви жици по инсталацията и да окъсят помежду си - а тогава вече може да започнат да ви горят и по няколко бушона наведнъж.

Когато подменяте изгорял бушон, оглеждайте и контактните пластини в бушонното гнездо.

В дупката за бушона има едни контактни пластини. Трябва да са чисти и да стискат добре бушона, за да дават добър контакт. Ако пластмасата около тях е стопена, тя ще им пречи да пружинират и да натискат бушона - лош контакт. Ако са опушени и нагорели - също. При лош контакт се увеличава контактното съпротивление и мястото се нагрява. Това в крайна сметка води до окисление в мястото на контакт и до прекъсване на веригата заради него, или до ново изгаряне на бушона (заради прегряването вследствие на лошия контакт).
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i / Е39 520i
Мечтае да кара: E34 с V8

Мнение от eXed0 » 10 Юли 2016, 21:50

Изгорели са ми кабелите в багажника. Най-вероятно когато влкючих зарядното в запалката за да си заредя телефона е дало на късо и понеже бушоните от Кауфланд за пълен т*шак, вместо да гръмнат се стопиха, и ми прецакаха цялата инсталация :banghead: :ranting:

Назад към E36