LED светлини
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- criminal_face
- Потребител
-
LED светлини
имах няколко стари изгорели крушки който смених и те така ми артисаха купих си от магазин за ЛЕД решения във Варна диодна лента 14W метъра на 12V DC и от нямане какво да правя реших старите изгорели крушки да им счупя стъклата и на мястото на нажижаемата спирала да запоя 6 диода такаче да мога да използвам цокъла а после ги увеличих на 9 диода и ги поставих в мигачите светкат си добре но проблема е че колата си мисли че има изгоряла крушка и мига като загубена. Според мен идеята е добра ако ти се занимава да запояваш но проблема е, че искам да разбера как да ги накарам да не мигат като загубени а да си светкат нормално знам, че имаше някъкъв трик със съпротивление ако не се лъжа нормалната крушка е 1ом. Та въпроса ми е някой запознат ли е с това. За стопове светлината е слаба. Ако някой има някакво менние или идеи различни от тези да си купиш готови от магазина моля нека да сподели! Колата е 316 94г седан е36.
П.С. Ако има друга такава тема или тази не е за тука, предварително се извинявам на модераториете и ако може да я преместят в подходящия за нея раздел !!!
И ако няма проблем да ме уведомят на ЛС!
П.С. Ако има друга такава тема или тази не е за тука, предварително се извинявам на модераториете и ако може да я преместят в подходящия за нея раздел !!!
И ако няма проблем да ме уведомят на ЛС!
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Re: LED светлини
Премери съпротивлението на здрава крушка с мултицет , (не съм си правил труда да видя точно колко е ) , след това си намери съпротивление със тази стойност , примерно 2ом-а , но да е по яко , да речеме 5W ... Връзваш съпртивлението последователно на крушката с диодите и си готов ..... Тези крушки са по 21 W , което при 12 волта захранване означава , че през всяка крушка преминава около 1.8 А ток .... Тоест ако съпротивлението с което ще симулираш крушката ти е от малките (0.25 w) ще грее и в един момент може просто да прекъсне .... Та за това сложи по ячко (както казах около 5 W) , но дори така виж как ще грее при работа на мигачите .. , опитай за всеки случай и с по -малко като ватове , просто за да видиш как ще грее ....
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Мето, съпротивлението няма да грее, защото при диодите тока е от порядъка на мили ампери. Прав си, че при 21W съпротивлението ще се опече, но при диодите, нещата са малко по-различни. Оптималния начин на свързването им е в групи по 4 диода. Тези диоди са свързани последователано като към веригата се добавя съпротивляние към маса. Продължителния ток в права посока е максимум 50mA. За да се гарантира този ток е необходимо съпротивлянието да бъде 51Ohm и не е необходимо да е мощно.
Въпроса е ако се сложи съпротивляние, което да симулира крушка, как ще светят диодите.
Въпроса е ако се сложи съпротивляние, което да симулира крушка, как ще светят диодите.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
- metodi80
- старши ентусиаст
-
stony1 написа:.....
Така е ! Всичко казано е вярно ! Диодите имат минимална консумация , тока през тях е нищожен , съответно и тока през резистора ще е никакъв ... !
Чета си поста и се чудя аз ли съм го писал това или некой лаладжия, ама сериозно .... !

Ама така е като мисля за други неща , пък пиша в 2 нощеска в теми .....
Кви 5 ватови резистори през диоди са ме гонили и аз не знам .. !
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Въпроса е да се излъже компа, че товара е колкото нормална ел. лампа, но тогава има опасност, диодите да светят доста слабо. Не съм отварял тези, които ги продават готови, за да видя вътре как е изградена схемата, но съпротивлението на една крушка 21W е от порядъка на 1 Mohm, това съпротивление е измерено в покой, т.е. когато крушката не свети.
Българския вариант:
- criminal_face
- Потребител
-
metodi80 написа:Премери съпротивлението на здрава крушка с мултицет , (не съм си правил труда да видя точно колко е ) , след това си намери съпротивление със тази стойност , примерно 2ом-а , но да е по яко , да речеме 5W ... Връзваш съпртивлението последователно на крушката с диодите и си готов ..... Тези крушки са по 21 W , което при 12 волта захранване означава , че през всяка крушка преминава около 1.8 А ток .... Тоест ако съпротивлението с което ще симулираш крушката ти е от малките (0.25 w) ще грее и в един момент може просто да прекъсне .... Та за това сложи по ячко (както казах около 5 W) , но дори така виж как ще грее при работа на мигачите .. , опитай за всеки случай и с по -малко като ватове , просто за да видиш как ще грее ....
Измерил съм го и е 1ом в покои но наистина въпроса е как ще светят диодоте за това съм замислил нещо друго и сега ще го пробвам и ако стане ще пиша тук.
Между другото някой има ли представа колко са най - мощните диоди за 12 волта ???
- criminal_face
- Потребител
-
сложих успоредно нормална крушка към диодите и я скрих в багажника и така те си светкат добре и не е онази дразнеща светлина от нажижаемата спирала на обикновената крушка. Това си звучи малко тъпо упражнение но все пак мен ме кефи как мигат диодите и искам да си направя такова нещо и на стоповете но тези диоди идват слаби и ми трябват по мощни.
Всичко това звучи малко налудничево но обичам да експерементирам и аз да си правя нещата.
П.С. Ако някой има идеи по темата моля да ги сподели!!!
Всичко това звучи малко налудничево но обичам да експерементирам и аз да си правя нещата.
- repibg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 M5
- Мечтае да кара: F117a Stealth
- Детайли за колата: BMW M5 E60 2008
criminal_face написа:сложих успоредно нормална крушка към диодите и я скрих в багажника и така те си светкат добре и не е онази дразнеща светлина от нажижаемата спирала на обикновената крушка. Това си звучи малко тъпо упражнение но все пак мен ме кефи как мигат диодите и искам да си направя такова нещо и на стоповете но тези диоди идват слаби и ми трябват по мощни.
Здравей,
може ли снимки или видео.на мен ми хареса идеята.
- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: compact m51d25
criminal_face написа:Между другото някой има ли представа колко са най - мощните диоди за 12 волта ???
няма единични диоди за 12 волта. най-мощните светодиоди и то бели са с работно напрежение от порядъка на 3,6 - 4 волта и ток на запалване 70 mA. има SMD диоди с мощност 20-ина вата, което е нещо невероятно но и цената им е над 100-ина лева за бройка. аз самия исках да си правя диодни крушки за фаровете и за целта си купих 25 SMD диода всеки по 3 вата. излязоха ми към 80 лева. проекта не стана щото трябва много кораво охлаждане за мощните диоди (имай го предвид) и диодите взеха да се отлепват самички от платката. има вариант белите диоди да се пускат и на по-ниско напрежение от 3,6 - 4 волта но съответно спада светлинния поток, интензитета и квото се сетиш. другите цветове диоди са с доста по-ниско работно напрежение. зелените, жълтите, червените и прочие цветове имат работно напрежение към 1,5 до 2,5 волта (малко наизуст, че съм ги забравил)
I think things -- and they happen...
- Graphite
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Compact E36 Individual
Колега, можеш ли да покажеш снимка как точно си ги подредил тези диоди във оригиналния цокъл, че ми стана доста интересно как ще изглежда 

- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
Graphite написа:Колега, можеш ли да покажеш снимка как точно си ги подредил тези диоди във оригиналния цокъл, че ми стана доста интересно как ще изглежда
мога ама за утре че нямам фотоапарат подръка а парите за интернет отидоха за бира

- criminal_face
- Потребител
-
repibg написа:criminal_face написа:сложих успоредно нормална крушка към диодите и я скрих в багажника и така те си светкат добре и не е онази дразнеща светлина от нажижаемата спирала на обикновената крушка. Това си звучи малко тъпо упражнение но все пак мен ме кефи как мигат диодите и искам да си направя такова нещо и на стоповете но тези диоди идват слаби и ми трябват по мощни.
Здравей,
може ли снимки или видео.на мен ми хареса идеята.
В скоро време само да ми върнат фотоапарата и ще ги снимам да ги покажа
А и междудругото имам още няколко идейки който те първа ще са в процес на разработване.
- criminal_face
- Потребител
-
ако някои се е зарибил един колега от др форум го е измислил добре сякаш : http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=19834.0
- hakerizanov
- младши ентусиаст
-
това ми беше проекта, като съм го правил за цокъл НВ4 за Хелата на компакта. пробвах с разни резистори но светеше слабичко. без резистори светеше като слънце ама си требваше ячко охлаждане, което нямаше как да осигуря. все пак диодите са 3 ватови - доста мощни. ето и снимка (даже се вижда че единия го няма): 

- jlpetkov
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW X5 M
- Детайли за колата: блъсната E36 318ti, '95
малко стара тема ама не намерих нищо по подходящо с търсачката
Колеги някой да е слагал на късите ей такива крушки:
LED крушки със стандартни цокли
интересно ми е дали светят колкото нормалните крушки или са пунта мара и няма да може да се кара нощно с тях.
за хора каращи през деня ще е екстра мисля. а и като се има впредвид колко струва една HB4 крушка мисля че това е добро решение за късите ако си с компакт и hella фарове.
а гледам че има и за таблото, за мигачите, че и за задните светлини...

Колеги някой да е слагал на късите ей такива крушки:
LED крушки със стандартни цокли
интересно ми е дали светят колкото нормалните крушки или са пунта мара и няма да може да се кара нощно с тях.
за хора каращи през деня ще е екстра мисля. а и като се има впредвид колко струва една HB4 крушка мисля че това е добро решение за късите ако си с компакт и hella фарове.
а гледам че има и за таблото, за мигачите, че и за задните светлини...

41 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3