LED светлини

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

LED светлини

Мнение от criminal_face » 13 Юли 2011, 0:58

имах няколко стари изгорели крушки който смених и те така ми артисаха купих си от магазин за ЛЕД решения във Варна диодна лента 14W метъра на 12V DC и от нямане какво да правя реших старите изгорели крушки да им счупя стъклата и на мястото на нажижаемата спирала да запоя 6 диода такаче да мога да използвам цокъла а после ги увеличих на 9 диода и ги поставих в мигачите светкат си добре но проблема е че колата си мисли че има изгоряла крушка и мига като загубена. Според мен идеята е добра ако ти се занимава да запояваш но проблема е, че искам да разбера как да ги накарам да не мигат като загубени а да си светкат нормално знам, че имаше някъкъв трик със съпротивление ако не се лъжа нормалната крушка е 1ом. Та въпроса ми е някой запознат ли е с това. За стопове светлината е слаба. Ако някой има някакво менние или идеи различни от тези да си купиш готови от магазина моля нека да сподели! Колата е 316 94г седан е36.

П.С. Ако има друга такава тема или тази не е за тука, предварително се извинявам на модераториете и ако може да я преместят в подходящия за нея раздел !!!
И ако няма проблем да ме уведомят на ЛС!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: LED светлини

Мнение от metodi80 » 13 Юли 2011, 1:39

Премери съпротивлението на здрава крушка с мултицет , (не съм си правил труда да видя точно колко е ) , след това си намери съпротивление със тази стойност , примерно 2ом-а , но да е по яко , да речеме 5W ... Връзваш съпртивлението последователно на крушката с диодите и си готов ..... Тези крушки са по 21 W , което при 12 волта захранване означава , че през всяка крушка преминава около 1.8 А ток .... Тоест ако съпротивлението с което ще симулираш крушката ти е от малките (0.25 w) ще грее и в един момент може просто да прекъсне .... Та за това сложи по ячко (както казах около 5 W) , но дори така виж как ще грее при работа на мигачите .. , опитай за всеки случай и с по -малко като ватове , просто за да видиш как ще грее ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 13 Юли 2011, 16:48

Мето, съпротивлението няма да грее, защото при диодите тока е от порядъка на мили ампери. Прав си, че при 21W съпротивлението ще се опече, но при диодите, нещата са малко по-различни. Оптималния начин на свързването им е в групи по 4 диода. Тези диоди са свързани последователано като към веригата се добавя съпротивляние към маса. Продължителния ток в права посока е максимум 50mA. За да се гарантира този ток е необходимо съпротивлянието да бъде 51Ohm и не е необходимо да е мощно.
Led.png

Въпроса е ако се сложи съпротивляние, което да симулира крушка, как ще светят диодите.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 13 Юли 2011, 18:58

stony1 написа:.....

Така е ! Всичко казано е вярно ! Диодите имат минимална консумация , тока през тях е нищожен , съответно и тока през резистора ще е никакъв ... !
Чета си поста и се чудя аз ли съм го писал това или некой лаладжия, ама сериозно .... ! :dunno: :shock:
Ама така е като мисля за други неща , пък пиша в 2 нощеска в теми .....
Кви 5 ватови резистори през диоди са ме гонили и аз не знам .. !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 13 Юли 2011, 19:26

Въпроса е да се излъже компа, че товара е колкото нормална ел. лампа, но тогава има опасност, диодите да светят доста слабо. Не съм отварял тези, които ги продават готови, за да видя вътре как е изградена схемата, но съпротивлението на една крушка 21W е от порядъка на 1 Mohm, това съпротивление е измерено в покой, т.е. когато крушката не свети.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Потребител
Аватар

Мнение от criminal_face » 13 Юли 2011, 19:36

metodi80 написа:Премери съпротивлението на здрава крушка с мултицет , (не съм си правил труда да видя точно колко е ) , след това си намери съпротивление със тази стойност , примерно 2ом-а , но да е по яко , да речеме 5W ... Връзваш съпртивлението последователно на крушката с диодите и си готов ..... Тези крушки са по 21 W , което при 12 волта захранване означава , че през всяка крушка преминава около 1.8 А ток .... Тоест ако съпротивлението с което ще симулираш крушката ти е от малките (0.25 w) ще грее и в един момент може просто да прекъсне .... Та за това сложи по ячко (както казах около 5 W) , но дори така виж как ще грее при работа на мигачите .. , опитай за всеки случай и с по -малко като ватове , просто за да видиш как ще грее ....

Измерил съм го и е 1ом в покои но наистина въпроса е как ще светят диодоте за това съм замислил нещо друго и сега ще го пробвам и ако стане ще пиша тук.
Между другото някой има ли представа колко са най - мощните диоди за 12 волта ???
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от criminal_face » 13 Юли 2011, 20:54

сложих успоредно нормална крушка към диодите и я скрих в багажника и така те си светкат добре и не е онази дразнеща светлина от нажижаемата спирала на обикновената крушка. Това си звучи малко тъпо упражнение но все пак мен ме кефи как мигат диодите и искам да си направя такова нещо и на стоповете но тези диоди идват слаби и ми трябват по мощни.

Всичко това звучи малко налудничево но обичам да експерементирам и аз да си правя нещата.

П.С. Ако някой има идеи по темата моля да ги сподели!!!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 M5
Мечтае да кара: F117a Stealth
Детайли за колата: BMW M5 E60 2008

Мнение от repibg » 14 Юли 2011, 0:33

criminal_face написа:сложих успоредно нормална крушка към диодите и я скрих в багажника и така те си светкат добре и не е онази дразнеща светлина от нажижаемата спирала на обикновената крушка. Това си звучи малко тъпо упражнение но все пак мен ме кефи как мигат диодите и искам да си направя такова нещо и на стоповете но тези диоди идват слаби и ми трябват по мощни.

Всичко това звучи малко налудничево но обичам да експерементирам и аз да си правя нещата.

Здравей,

може ли снимки или видео.на мен ми хареса идеята.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: compact m51d25

Мнение от hakerizanov » 14 Юли 2011, 10:45

criminal_face написа:Между другото някой има ли представа колко са най - мощните диоди за 12 волта ???

няма единични диоди за 12 волта. най-мощните светодиоди и то бели са с работно напрежение от порядъка на 3,6 - 4 волта и ток на запалване 70 mA. има SMD диоди с мощност 20-ина вата, което е нещо невероятно но и цената им е над 100-ина лева за бройка. аз самия исках да си правя диодни крушки за фаровете и за целта си купих 25 SMD диода всеки по 3 вата. излязоха ми към 80 лева. проекта не стана щото трябва много кораво охлаждане за мощните диоди (имай го предвид) и диодите взеха да се отлепват самички от платката. има вариант белите диоди да се пускат и на по-ниско напрежение от 3,6 - 4 волта но съответно спада светлинния поток, интензитета и квото се сетиш. другите цветове диоди са с доста по-ниско работно напрежение. зелените, жълтите, червените и прочие цветове имат работно напрежение към 1,5 до 2,5 волта (малко наизуст, че съм ги забравил)
I think things -- and they happen...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Compact E36 Individual

Мнение от Graphite » 14 Юли 2011, 12:06

Колега, можеш ли да покажеш снимка как точно си ги подредил тези диоди във оригиналния цокъл, че ми стана доста интересно как ще изглежда :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hakerizanov » 14 Юли 2011, 16:58

Graphite написа:Колега, можеш ли да покажеш снимка как точно си ги подредил тези диоди във оригиналния цокъл, че ми стана доста интересно как ще изглежда :)

мога ама за утре че нямам фотоапарат подръка а парите за интернет отидоха за бира :paranoid:

Потребител
Аватар

Мнение от criminal_face » 14 Юли 2011, 19:58

repibg написа:
criminal_face написа:сложих успоредно нормална крушка към диодите и я скрих в багажника и така те си светкат добре и не е онази дразнеща светлина от нажижаемата спирала на обикновената крушка. Това си звучи малко тъпо упражнение но все пак мен ме кефи как мигат диодите и искам да си направя такова нещо и на стоповете но тези диоди идват слаби и ми трябват по мощни.

Здравей,

може ли снимки или видео.на мен ми хареса идеята.

В скоро време само да ми върнат фотоапарата и ще ги снимам да ги покажа

А и междудругото имам още няколко идейки който те първа ще са в процес на разработване.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от criminal_face » 14 Юли 2011, 22:40

ако някои се е зарибил един колега от др форум го е измислил добре сякаш : http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=19834.0
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hakerizanov » 15 Юли 2011, 10:03

това ми беше проекта, като съм го правил за цокъл НВ4 за Хелата на компакта. пробвах с разни резистори но светеше слабичко. без резистори светеше като слънце ама си требваше ячко охлаждане, което нямаше как да осигуря. все пак диодите са 3 ватови - доста мощни. ето и снимка (даже се вижда че единия го няма): Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW X5 M
Детайли за колата: блъсната E36 318ti, '95

Мнение от jlpetkov » 09 Ное 2011, 16:07

малко стара тема ама не намерих нищо по подходящо с търсачката :oops:

Колеги някой да е слагал на късите ей такива крушки:
LED крушки със стандартни цокли
интересно ми е дали светят колкото нормалните крушки или са пунта мара и няма да може да се кара нощно с тях.
за хора каращи през деня ще е екстра мисля. а и като се има впредвид колко струва една HB4 крушка мисля че това е добро решение за късите ако си с компакт и hella фарове.
а гледам че има и за таблото, за мигачите, че и за задните светлини...
Изображение Изображение
Изображение

Следваща

Назад към E36