Трудно пали студена - подгревните свещи ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 4.0 TFSI

Трудно пали студена - подгревните свещи ?

Мнение от surfboard » 09 Юни 2011, 0:25

Здравейте, колеги. Накратко, ситуацията е следната: Когато колата е студена, запалването става много трудно. Или колата пали от първия път, но с доста въртене, или се опитва да запали, изгасва и вече вторият път след малко въртене запалва. Прочетох темата за проблемите при ТДС (тъй като двигателят е 318тдс) и там като първа точка е отбелязано, че когато автомобилът пали трудно студен, най-вероятният проблем са подгревните свещи.
Пуснах темата за да попитам какви са другите възможни причини да пали трудно когато е студена, защото мисля да сменя подгревните свещи, но не съм напълно сигурен, че проблемът е от тях.
Когато дам на контакт, изчаквам лампичката им на таблото да изгасне и тогава паля. Трябва ли някъде да ми даде индикация, че има проблем с тях?
Трябва ли да ги сменя според вас и какво мислите за ситуацията?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Трудно пали студена - подгревните свещи ?

Мнение от bum_bum » 09 Юни 2011, 9:34

А свещите по принцип са консуматив и не струват милиони. Ако е читава на тия температури и без подгряване ще пали добре, тъй, че явно не са само свещите.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 09 Юни 2011, 10:41

Ако не е от свещите ще кажеш и тогава ще даваме съвети отново.
Смени ги с хубави истински свещи, че ментетата са много и с тях става по зле!
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 09 Юни 2011, 11:46

Като ги сменяш ги провери старите да видиш колко са изгорели. На плюса на акумулатора става най-лесно.
36436
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 11 Юни 2011, 23:05

Благодаря за съвета, колеги. Днес откарах колата на майстор и замерихме подгревните свещи. Според него проблемът не бил от тях, а се дължал на факта, че колата засмуквала въздух от някъде и затова като е студена пали трудно. Това беше неговата версия по казуса и тези дни ще му я откарам да огледа по-обстойно маркучи и други места, от които има вероятност да засмуква въздух.
Въпреки това аз споделям вашето мнение, че проблемът се дължи на подгревните свещи и въпреки всичко съвсем скоро ще ги сменя. Моля да ми препоръчате хубава марка.

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 13 Юни 2011, 16:00

Денсо,NGК..Бош ако си сигурен в произхода. Цената от 20лв нагоре.Две зими изкарах с немски по 11лв,но не е оферта.
36436
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i E36
Мечтае да кара: BMW M3 GTR
Детайли за колата: Бързо Мощно Возило

Мнение от Gungrave » 13 Юни 2011, 16:06

Провери си реленцето на подгревните..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 13 Юни 2011, 21:31

Изгони въздуха че зимата и аз си купих направо четири такива ама от мъничко теч от мъркучле на една дюза ( не се виждат от пластмасовия капак ) не палеше хич и сега си имам четири новички за зор заман :mhihi: . Недей оди при мастор още повече това с проверката за въздух се прави за 2 минути тъй че махаш капака с 4-те болчета и гледаш де тече , после действаш по интуиция и си ти ( тъй де или сменяш мъркучлета или ги резваш малко в края дет пропуска и пак напъхваш ). Успех и не бързай със свещи .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 13 Юни 2011, 22:41

Колеги, все още не съм отишъл на майстор. Включвам се за да ви съобщя развитието по случая. Както вече споменах, когато колата е студена, пали трудно и най-често едва от втория път. Днес направих следният експеримент - преди да я запаля сутринта (не беше карана около 14 часа и беше напълно студена) подгрях 2 пъти. Дадох на контакт, лампичката за подгревните свещи светна и след няколко секунди изгасна, след което върнах ключа, без да паля колата.. После пак дадох на контакт, пак подгрях и колата запали ВЕДНАГА, както си пали и топла. Т.е резултатът в крайна сметка е, че ако подгрея 2 или повече пъти, запалването на студен мотор става абсолютно безпроблемно. Индикация за какъв проблем е това?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 14 Юни 2011, 1:33

surfboard написа:Колеги, все още не съм отишъл на майстор. Включвам се за да ви съобщя развитието по случая. Както вече споменах, когато колата е студена, пали трудно и най-често едва от втория път. Днес направих следният експеримент - преди да я запаля сутринта (не беше карана около 14 часа и беше напълно студена) подгрях 2 пъти. Дадох на контакт, лампичката за подгревните свещи светна и след няколко секунди изгасна, след което върнах ключа, без да паля колата.. После пак дадох на контакт, пак подгрях и колата запали ВЕДНАГА, както си пали и топла. Т.е резултатът в крайна сметка е, че ако подгрея 2 или повече пъти, запалването на студен мотор става абсолютно безпроблемно. Индикация за какъв проблем е това?

Е ма ти са бъзикаш нали ! Имаш мнения за два от най ама най-често срещаните възможни причини за непалене студена и след като почти си потвърдил едното предположение питаш "а ся де " :help: . Ами щом подгряваш втори път и пали сигурно е от свещите май ,а . И друго обяснение може да има аманяма смисъл преди да си проверил изправността им или за въздух в горивната система.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pifonsky » 14 Юни 2011, 3:18

Колега смени си не работещите свещи и ако не пали
лесно тогава кажи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e39tdsA "97
Мечтае да кара: c63amg

Мнение от ShibinG » 14 Юни 2011, 6:35

не си за свещи, от някъде дърпа въздух,при мен е същото ,защото имам лек теч от една дюза- като даваш да подгрява, релето не само пуска ток към свещите, но и към подкачащата помпа и след 2-рото,3-тото и тн. подгряване ,тя така да се каже си дърпа достатъчно нафта за да "изгони" въздуха.
Както ти казаха колегите, махни капака и виж дали няма сълзене от някоя дюза или маркуч, едно невъзвратно клапанче м/у филтъра и помпата също би облекчило този проблем :yes:
6>4

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от surfboard » 14 Юни 2011, 7:49

vladobate, ако не си разбрал, не питам "а ся де", а просто внасям уточнения и допълнителна информация към съществуващия проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 14 Юни 2011, 12:56

Пробвай като изгасне лампичката да изчакаш още , докато цъкне релето на помпата...
трябва да запали по-лесно.
На мойта, ако въртя веднага след изгасване на лампата пали по-трудничко, ако изчакам още 5 сек. - пали от половин оборот!
п.п. леко ми тече умната дюза, така че май има нещо общо с "въздух в системата"

Потребител
Аватар

Мнение от ludoto-e36 » 29 Юни 2011, 1:43

ShibinG написа:не си за свещи, от някъде дърпа въздух,при мен е същото ,защото имам лек теч от една дюза- като даваш да подгрява, релето не само пуска ток към свещите, но и към подкачащата помпа и след 2-рото,3-тото и тн. подгряване ,тя така да се каже си дърпа достатъчно нафта за да "изгони" въздуха.
Както ти казаха колегите, махни капака и виж дали няма сълзене от някоя дюза или маркуч, едно невъзвратно клапанче м/у филтъра и помпата също би облекчило този проблем :yes:

Съгласен съм с колегата! :yes: :yes:

Следваща

Назад към E36